Bahçenin Bekçisi Aster

ashli

Bayan Üye
eylul-2011-bahcivanin-kosesi-resim-1.jpg


Sonbaharda doğa bahçe severleri çiçeksiz bırakmaz elbet. Asterler hızır gibi yetişir ve nöbeti krizantemlere devredinceye kadar büyük bir coşkuyla açar.

eylul-2011-bahcivanin-kosesi-resim-2.jpg


Yaz Sonu Açan Güzel

Özgün 250 adet türü ve sayısı katlanarak büyüyen melezleriyle zengin bir bitki türü olan asterlerin ortak özelliği, yaz sonu çiçek açmaları. İlk yapraklar martnisan arası kendini belli eder. Mayıs ayı biraz sıcak geçerse neredeyse ilk çiçek tomurcukları kendini göstermeye başlar. Eğer güzel çiçeklerini eylülde görmek istiyorsak ilk tomurcukları taşıyan dalları budamak gerekir. Bu işlem bitkinin uzamasına engel olduğu gibi, daha çok dal budak vermesini sağlar.

Aster, Pennisetum ve Michanthusdan oluşan tarh oluşturun. Böylece bahçenizde kırları andıran çok güzel ve doğal bir görüntü elde edersiniz.

eylul-2011-bahcivanin-kosesi-resim-3.jpg


Balkonda Yetiştirirken...

Derin bir saksıya ve iyi cins bir toprağa dikin. Eğer torfa dikmek isterseniz bol dere kumu ilave ederek drenajı sağlayın. Dikim sırasında saksıda üçte birini bırakacak gibi kesin, kestiğiniz çiçekli sapları vazoya alın. Gelecek sene çok güzel çiçek açacağına emin olabilirsiniz. Mayıs-haziran arası budayın. Yaz boyu saksı toprağını kuru bırakmayın ve mümkünse yarı gölge bir yerde koruyun.

eylul-2011-bahcivanin-kosesi-resim-5.jpg


Bunlara Dikkat Edin!


Nemli hava ve yaprakların güneş altında sulanması sonucunda çiçek tohumlarında külleme oluşabilir. Yarı gölge bir alana dikip, yaz ayları boyunca yaprakları sulamazsanız, bu sorunları kısmen önlemiş olursunuz. Sayısız çeşidi olan Asterler doğru toprak ve yöne dikilirse çok sorun çıkarmaz. En yaygın bilinen türü olan maviye çalan çiçekleriyle Aster novii-belgii’dir. Bu türün boyu 1.5 metreyi bulur. Bu nedenle bir desteğe bağlanması gerekir. Gölge alanlar için de Aster bulabilirsiniz; satın alacağınız üreticiye danışmakta yarar var.

eylul-2011-bahcivanin-kosesi-resim-4.jpg


Sorunlar ve Çözümler

Sorun: Çiçekler kahverengiye dönüyor ve saplar yumuşuyorsa...
Çare: Hasta bitkileri sökün ve yakın.

Sorun: Yapraklar yapışkan bir madde ile kaplanmış ve yeşil-kahverengi arası böcekler istila etmişse...
Çare: Atak gören bölümü kesin. Akşam 10 litre suda 100 gram Arap sabunu eritin, birkaç damla likit yağ ilave edip bitkiye püskürtün.

Sorun: İlkbahar başı beyaz bir tabakayla kaplanırsa, yani külleme olursa...
Çare: Kükürt bazlı bir uygulama yapın. Sonbaharda bordo bulamacı uygulayın.

Nasıl Dikmeli?

Dikim aşamasındaki püf noktalarına uyarsanız, bitkiniz yıllar geçtikçe gelişir, zenginleşir ve sorun yaratmaz.

- Toprağı 30 santimetre derinlikte kazın.

- Toprak killiyse dara kumu ve orman toprağı ekleyip drenajı sağlayarak hafifletin.
- Saksıdan taşan kökler varsa kesin.
- Dikeceğiniz bitkide çiçekler varsa, yerden 15 santimetre yukarıdan kesin. Bu işlem bitkinin sağlıklı gelişmesine yardımcı olur.

Daha Çok Çiçek Almak İçin

- Mayıs-haziran arası bitkiyi iyice budayın.
- Dikimden iki sene sonra Asterler sıkışır.
Çok kök budak salar. Kış sonu bitkinin üçte birini kesin, kökleri sökün. Bitkiye göre 2-4 arası kök ayırın ve değişik yerlere dikin.

Vazoda Asterler

Kimi uzun süre dayanır, kimi hemen solar. Vazoya koyacaksanız çiçeklerin suya değen yeşil yapraklarını temizleyin. Vazo suyunu her gün değiştirip, solan çiçekleri alın.
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
vozol
Geri
Üst