Bahçem İçin Hangi Ağaç?

ashli

Bayan Üye
bahemiinhangiaa.jpg


Ağaçsız bir dünya düşünülebilir mi hiç? Bahçeye derinlik, yükseklik, gölge, çiçek ve renk katarlar; bizlere de dinginlik, yücelik ve mutluluk.....

Ağaç der geçer, belli başlı olanların dışında adlarını bilmez, daha da kötüsü öğrenmeye pek niyet etmeyiz. Oysa ağaçlar bahçenin sağlığını belirten temel bitkiler olduğu kadar estetik olarak da olmazsa olmazlardandır. Bahçeye derinlik, yükseklik, gölge, çiçek ve renk kattıkları gibi, bizlere de dinginlik, yücelik ve mutluluk verirler. Ayrıca mevsim değişimlerinde birbirinden farklı görsel efektler sundukları gibi, akıp giden senelerle aldıkları hacim hepimizi etkiler... Küçük ya da büyük ağaçlar bahçemizin, hatta teras ve balkonlarımızın mimari yapısını mükemmel bir şekilde tamamlar. İsterseniz dünyanın en değerli çiçekli bitkilerini dikin; eğer ağacınız yoksa bahçeniz ve terasınız gösterişsiz kalmaya mahkum olacaktır. Peki hangi ağaç? Bu sayımızdan başlayarak size küçük, orta, büyük bahçe ve balkon ağaçlandırmalarından söz edeceğiz. Önerilerimizde biraz alışılmışın dışına çıkalım dedik: Örneğin bodur altın serviler, kartopu, Pittosporum gibi yarı çalı yarı bodur ağaçlar küçük bahçenizi zenginleştirir. Ülkemizin iklimi, ağaç türlerinin zenginliğine de uygun olduğundan, alışılmış kalıpları zorlamak hem doğaya çeşitlilik katar hem de farklılığın yarattığı keyfi yaşatır.

KÜÇÜK BAHÇELER İÇİN AĞAÇ ÖNERİLERİ

Japon akağacı, bodur akağaç Acer plamatum mercan renkli gövdesiyle dikkat çeker. Yumuşak yeşil yapraklarıyla yazın, kırmızı yapraklarıyla sonbaharda, kısacası her mevsim bir başka güzeldir. Budamaya gerek yoktur. Büyüdükçe aralarını kendi açar. Killi toprakları sever, kireçli topraklardan hoşlanmaz. Gölgelik avlular için idealdir. Dikkat edin; yazların kurak geçtiği bölgelerde zorlanır.

Süs elması Malus spp
Elma ağacının bu türü, her an değişen renkleriyle bahçenize renk verecektir. Nisan-mayıs aylarında pembe tomurcuklar, sonra da beyaza dönen çiçekler verir. Yeşil yapraklarıyla yazı geçirdikten sonra kırmızı-portakal rengindeki sayısız küçük elmalarıyla soğukların başladığı günlere dek bahçeye renk katar.

Erguvan Cercis
Bir ilkbahar rengi olarak önerilir. ‘Çiçeklenmesi kısa sürer ama değer’ diye düşünürseniz tam size göredir. Kış aylarında hafif bir budamayla istediğiniz yükseklikte tutabilirsiniz. Çok kuru olmamak koşuluyla her toprakta yetişir.

Yabani armut Pyrus colleryana, Söğüt yapraklı armut Pyrus salicifolia
Gümüşe çalan yapraklarıyla çok güzel bir yapısı vardır. Özellikle ilkbaharda ince yapraklarına eşlik eden beyaz çiçekler bahçeyi zenginleştirir. Budanmadan, gelişigüzel gelişmesi önerilir. Kireçli de dahil her türlü toprakta yetişir. Geliştikten sonra kuraklığa dayanıklıdır. Güneş alan yere dikmelisiniz.

Pembe çiçekli geyik dikeni Crataegus oxyacantha
İşte size görenleri kıskandıracak koyu pembe çiçekli bir küçük ağaç. Çiçeklenmenin ardından çok dekoratif kırmızı meyveler verir. Bahçeniz kırsal kesimdeyse özellikle önerilir. Her türlü toprakta yetişir. Güneş alan bir alana dikin. Rüzgar ve soğuk kışlara dayanıklıdır. Büyüme eğilimi gösterdiği zaman budayabilirsiniz.

Not: Bu sayıda sözü edilen ağaçları yaşadığınız bölgeye en yakın fidanlık ve üreticilerden alabilirsiniz. Unutmayın, sonbahar özellikle ağaç dikimleri için en uygun mevsimdir

bahemiinhangiaa2.jpg


bahemiinhangiaa11.jpg


bahemiinhangiaa77474.jpg
bahemiinhangiaa7474742.jpg
bahemiinhangiaa74747474.jpg


EvBahçe Dergisi Ekim 2011 Sayısı
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
vozol
Geri
Üst