ashli
Bayan Üye
Bizi ve bitkilerimizi bekleyen soğuk günler için iyi hazırlık yapalım ki ilkbahar aylarında güzelliklere bürünsün bahçemiz...
Sedir, çam, göknar ve ladin gibi ibreli ağaçlarınızı, hortumun ucuna takacağınız tazyikli su püskürten başlık ile tepeden itibaren iyice yıkayın. Eğer ibredöken hastalığı bulaşmışsa, hastalıklı kuru ibrelerin ve kuru dal artıklarının tazyikli su ile aşağı inmesini sağlayın. Dökülen ibreleri çim alanınızdan mümkün olduğu kadar uzaklaştırın. Eğer buna imkanınız yoksa, üzerine mutlaka toz mantar ilacı serpin veya sıvı mantar önleyici bileşiklerden biriyle yüzeysel püskürtme yapın. Aksi halde özellikle ibredöken hastalığı, ilkbahar yağışları ve nem ile tekrar başgösterebilir.
- Çamlarınızı kışa girerken mutlaka mantar, akar ve böceklere karşı özel bileşiklerle püskürtme yoluyla ilaçlayın. Böylece ilkbaharda yeni sürgünler daha sağlıklı, yaprakları da daha canlı olacaktır.
- Bahçedeki ağaç, çalı ve çiçek artıklarını temizleyin ve kompost yapın. Buna imkanınız yoksa da dikkatlice yakın.
- Çimlerin kelleşen kısımlarını bu ay mutlaka rulo çimlerle onarın. Ayın sonlarına doğru çok kısa boyda biçin. İyi kardeşlenmeleri ve kuvvetlenmeleri için de ilkbahara kadar mutlaka iz elementleri de taşıyan granül çim gübresi ile gübreleyin. Gübreyi metrekareye 50 gram hesabıyla serpin. Üzerine, metrekareye 1 kilo hesabıyla siyah torf dağıtın. Torf, çimlerin çok sevdiği hafif asitli ortamı sağlayacaktır. Homojen dağıtım için çim tırmığı kullanabilirsiniz.
- Mazı çeşitleri, ardıç, leylandi, havlupüskülü, altınçanağı, filbahri, kartopu, süs kızılcığı gibi ağaç ve çalılara şekil budaması yapın. Güllerinizi sonbahar budaması ile ilkbahara devredecekseniz, ay sonunda budayıp kalan gövdeyi gazete kağıdı ile sarın. Ardından polietilen bir örtü ile örtün. Böylece onları hem ağır donlardan korumuş olursunuz, hem de ilkbaharda daha çok ve kuvvetli sürgünler elde edersiniz.
- Heykel ve solar enerjili lambalar gibi bahçe aksesuarlarınızı yağış ve dondan etkilenmemeleri için korunaklı bir yere alın. Krom içeren aksesuarları özel krom bileşikleri ile silin veya özel krom koruyucu yağ ile yağlayın.
- İç mekana aldığınız sardunya, begonya, benjamin, küpe çiçeği, cam güzeli, çin gülü, beyaz yelken, salon yukkası, aşk merdiveni ve bodur gül gibi çiçeklerinizde beyaz sineklere, külleme ve mantar hastalıklarına dikkat! Bunlardan biri varsa ilaçlama yapın. Bahçedeki ya da saksılarınızdaki kasımpatlarında yaprak biti var mı diye gözlemleyin, varsa hemen özel preparatlardan püskürtün.
EvBahçe Dergisi Kasım 2011 Sayısı