ashli
Bayan Üye
Güneşin ısıttığı haziran ayının tadını çıkarmak için bu ay bizi bahçede neler mi bekliyor? Gelin bahçeye beraber göz atalım.
Y A Z M E V S İ M İ N İ N B E L K İ de en güzel aylarından biridir haziran! Ne çok sıcak, ne çok serindir. Limonata gibidir, tam kıvamında. Bir yandan küpe çiçekleri saksılardan göz kırparken diğer saksılar içinde sakız sardunyalar bahçeye bu mevsimin coşkusunu verir. Bahçenin dört bir yanına baktığınız zaman açan çiçekler bunun kanıtı gibi Bahçede mevsimin coşkusu her yeri sardı. Bahçe her gün kendine yeni bir renk ekliyor, coştukça coşuyor, mevsim çiçekleri birbiriyle adeta dans ediyor. Siz de bu yaz bahçede ne yapsam sorusuyla yenilik arayışındaysanız, gelin yaz fikirleriyle buluşun!
Çiçeklerle tasarımınızı kuvvetlendirin Çiçeksiz bir yaz bahçesi düşünülemez! Bunun için bahçenin dört bir yanını güllerle çevirin. Baston gül, sarmaşık, çalı formlu bodur gül, hepsinin formu ve renkleri farklı olabilir. Ama bunlar arasında kokulu Isparta güllerinden etkilenmemek elde değil. Çiçek tarhlarının en çiçekli olduğu günlerdeyiz. Siz hala çiçek dikimini yapmadıysanız, hemen başlayın çalışmaya. Dikim yerlerini belirleyin ve toprağını iyileştirin. Ardından renkli çiçeklerle burayı donatın. Kadife çiçekleri, camgüzelleri, sardunyalar, Verbenalar, begonyalar Konumunuza göre renk ve türleri belirleyin. Zaman kaybetmeden dikim işlemini tamamlayın. Çiçeklikleri biraz daha hareketlendirebilirsiniz. Bunun için yüksek formlu bitkilerden yararlanın. Arka bölümüne daha yüksek formlu kozmos çiçekleri, yıldız çiçekleri, margaritler, mavi çan çiçekleri, pembe başaklar, gri yapraklı lavantinler dikebilirsiniz. Ev girişinde saksı içinde küpe çiçeklerine yer verebilirsiniz.
Bu görüntü size İngiliz bahçelerini hatırlatabilir. Aralıklarla yağan yağmurlar sayesinde toprak yeniden canlanır. Yağışların olmadığı günlerde sulama sisteminizi devreye sokmalısınız. Bahçede renk paletine dikkat edin. Yeşil tonlarının birbiriyle buluşmasını kuvvetlendirmek için aralara renkli yapraklara sahip bitkiler eklemeyi unutmayın. Altuni yapraklı taflan, kırmızı yapraklı Berberis, alacalı yapraklı Veronika çalıları planlamanızı kuvvetlendirir. Pencere önlerine, giriş yoluna, oturma terasınıza saksı içinde renkli çiçekler eklemediniz mi hala? Acele etmelisiniz, yer mineleri, petunyalar, ateş çiçekleri, sardunyaları dikdörtgen toprak saksılara dikin. Kızgın güneşten çiçeklerinizin zarar görmesini istemiyorsanız; saksı içinde olan bitkilerinizi yarı gölge alanlara taşıyın. Bahçede şık bir görüntü oluşturmak için plastik saksılardan uzak durun!
Saklama zamanı geldi
Çiçeklenen bitkilerin yanında tohumları oluşan bitkiler de yine bu yaz sizi bekliyor. Çörekotu Nigella damascena bu mevsim hala çiçekli. Mavi, mor, pembe ve beyaz tonlarında olan çiçekleriyle dikkat çekici bir bitki. Yeşil tohum keseleri bugünlerde kendini gösteriyor. Keseler kahverengiye döndükten sonra kendi kendine düşer. Düşen tohumlardan ise yeni bitkiler oluşur. Bir sonraki sene bitkinin farklı yerde yetişmesini istiyorsanız ağustos ayında tohumunu toprağa serpmelisiniz. Bir sonraki seneye kadar tohumlarınızı saklamak istiyorsanız, kendinize metal tohum kutuları alabilirsiniz. Üzerlerine isimlerini yazmayı unutmayın! Bu sayede tohum kutularını karıştırmazsınız. Çiçek tohumunu da yeni sezonda dilediğiniz yere ekebilirsiniz. Tohumdan rahatlıkla yetiştirebileceğiniz bitkileri bahçeye misafir ederseniz bu sayede üretim keyfini de bahçede çıkarabilirsiniz.
Toparlayın ortalığı
Yaz sezonu bahçede daha fazla zaman geçirdiğiniz, bahçenin açık hava odasına dönüştüğü mevsimdir. Bunun için bakımlı ve güzel bir görünüme sahip bahçe için bitki grupları arasında da revize yapmanız gereken yerleri belirleyin. Bozulan çalı ve çiçekleri yenileriyle değiştirin. Bu mevsimin en güzel bitkileri arasında yer alan lavantaları çalı gruplarının yanına eklemeyi unutmayın. Lavantanın arıları çektiğini unutmayın. Bunun için oturma alanından biraz daha uzak bir noktaya bu güzel bitkiyi ekleyebilirsiniz. Delfiniumlar uzun boylarıyla bu gruba dahil olabilir. Beyaz, pembe ve sarı tonlarında olan şakayıklar da bu listede yer alabilir. Bu çiçeğin aynı zamanda mis gibi koktuğunu hatırlatırız.
Oturma alanlarını planlama zamanı
Bahçede güneş ve gölge konumuna göre bahçe mobilyalarınızı yerleştirebilirsiniz. Sert zeminde yer alan oturma grubunun dışında ağaç gölgesinde de oturma alanı yaratabilirsiniz. Günün belli saatlerinde hem gölge altında oturabilir, hem de bahçenin keyfini çıkarabilirsiniz. Bu alanlar için taşınması kolay, hafif mobilyalar tercih edebilirsiniz. Böylelikle sulama sistemi çalışırken veya yağışlı havalarda rahatlıkla eşyalarınızı kaldırabilirsiniz. Bahçe çevresinde yer alan demirlikleri, çitlerinizi elden geçirmediyseniz, acele edin! Bakımsız bir görüntü bahçeye yakışmaz. Ahşap ve ferforje yüzeyler üzerinde bozulma, eskime görülüyorsa önce zımpara ile alan temizlenmelidir. Ardından da yeni bir boya veya cila ile yepyeni bir görünüme kavuşturabilirsiniz. Bakımlı bir bahçe için kullanılan aksesuarlar veya bölümlerin temiz görünmesi önemlidir. Yürüme yolunda bozulmalar varsa sert zemin yüzeyini yenilemelisiniz. Aynı şekilde kırık aydınlatma armatürleri de bahçede revize edilmelidir.
Yapım: Peyzaj Mimarı Selen Okan
EvBahçe Dergisi Haziran 2013 Sayısı