Baharat ve kuruyemişte karaciğer kanseri riski

LoKuMuM<3

Bayan Üye
557643_detay.jpg


Antalya’da yapılan 7. Hebipa Gastroentoloji Kongresi’nde konuşan Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Apdülkadir Dökmeci, uygun şartlarda üretilmeyen baharat ve kuruyemişin karaciğer kanserine neden olabileceği uyarısında bulundu. Karaciğer kanserinin Türkiye’de ölüm nedenleri arasında ilk 10’da yer aldığına dikkat çeken Hepato Derneği Başkanı Prof. Dr. Dökmeci, “Hepatit B’nin Doğu ve Güneydoğu’da görülme oranı yüzde 12, batıda ise yüzde 1. Türkiye ortalaması ise yüzde 5. Dolayısıyla hijyen ve kültürel yapı çok önemli” dedi. Dökmeci, bu ürünleri tüketirken koku ve görüntüye dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Görevlisi Pof. Dr. Hasan Özkan da hamile hepatit taşıyıcısı annenin bebeğe virüsü bulaştırmaması için sezaryenle doğum yapılması gerektiğini söyledi.

ENGİNAR VE DEVEDİKENİ

Hepatit B hastalarının baharatlı yiyecek ve alkolden uzak durması gerektiğini kaydeden Özkan, “Bu ürünlerdeki toksik maddeler vücutta giderek birikir ve kanser gelişir. Boya
kokusu, egzoz, kontrolsüz antibiyotik ve ilaç kullanımı, yanmış yağlar herkes için zararlı, ancak hepatit B hastalarının çok daha dikkatli olması gerekiyor. Yeşil, kırmızı ve sarı renkteki sebze ve meyveleri tüketmek yararlı. Karaciğere iyi geldiği kanıtlanmış besinler ise enginar ve deve dikeni” diye konuştu.
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
vozol puff
Geri
Üst