Babacan Yunanistan'a garanti verdi

XcLoW

Kayıtlı Üye
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Yunanistan'ın Avro dışına çıkması tartışmalarına ilişkin, Avro Bölgesi'nden çıkış hukuken mümkün olmadığını belirtirken olayı rakamlarla ortaya koydu.

babacan_yunanistana_garanti_verdi_h880185.jpg

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Yunanistan'ın Avro dışına çıkması tartışmalarına ilişkin, Avro Bölgesi'nden çıkış hukuken mümkün olmadığını belirterek, ''Yunanistan'ı kurtarmanın maliyeti Yunanistan'ın çöküşüne izin vermekten daha düşüktür'' dedi.

Babacan, Brüksel'de AB ekonomi ve maliye bakanlarının (ECOFIN) aday ülkelerle diyalog toplantısına katıldı. Avrupa Türk İş Dünyası Konfederasyonu'nun (UNITEE), Avrupa Parlamentosu'nda düzenlediği Kadın Girişimcileri Destekleme panelinde konuşan Babacan, basın mensuplarının sorularını cevapladı.

Avrupalı meslektaşlarına, Yunanistan konusunda tavsiyelerde bulunduğunu belirten Babacan, her ülkenin gerekli reformlarını zaten yapması gerektiğini ancak; Avro Bölgesi'nde daha güçlü dayanışmaya gerek olduğunu söyledi.

-''Avro dışına çıkması tartışılan ilk ülke, son ülke olmaz''-

Avro Bölgesi'ndeki ülkelerin birbirleri hakkında 'Bana ne, ben karışmam' diyemeyeceğini vurgulayan Babacan, ''Bir devlet için para en önemli egemenlik alanıdır ama bunlar ortak bir para birimini kullanacak kadar birbirleriyle yakınlaşmış ülkeler. Siz bu 17 ülkeden bir tanesinin Avro Bölgesi'nin dışına çıkabileceğini tartışmaya başlarsanız tabi bu ilk ülke, son ülke olmaz. Sonrasında sıradaki başka ülkelerin de tartışılmaya başlandığını görürüz. Bu, hem Avrupa'nın ekonomik istikrarı açısında hem küresel ekonomi açısından ciddi riskler barındıran bir konu. Dolayısıyla biz bu konudaki uyarılarımızı yaptık'' şeklinde konuştu.

Babacan, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in Yunanistan'ın Avro Bölgesi'nden çıkabileceği yönündeki açıklamalarının hatırlatılması üzerine de, ''Bu, dilde kolay ama uygulaması son derece karmaşık bir konu. Avro Bölgesi'nden çıkış zaten hukuken mümkün değil. Hukuken bir ülkenin önce Avrupa Birliği'nden çıkması ve sonra tekrar girmesi lazım. Hukuken bile çözümü son derece karmaşık, hele hele pratikte ne olacak? Pratikte Avro Bölgesi'nden çıkıp kendi para birimine dönmek toplumsal adalet noktasında da çok çok farklı sonuçlar doğurabilir, çok ciddi dengesizlikler oluşabilir'' uyarısında bulundu.

-''Yunanistan'ı kurtarmanın maliyeti, çöküşüne izin vermekten daha düşük''-

''Yunanistan'ı kurtarmanın maliyeti Yunanistan'ın çöküşüne izin vermekten daha düşüktür'' diyen Babacan, Yunanistan'ı kurtarmak için ayrılacak kaynakların, fonların ne kadar olacağına bakılmasını isteyerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Bir de Yunanistan'da muhtemel bir çöküşün Avrupa'ya maliyeti ne kadar buna bakın. Dolayısıyla ben Yunanistan'a destek verilmesini önemsiyorum. Avro Bölgesi içindeki dayanışmanın da mutlaka güçlü bir şekilde devam etmesi gerektiğini düşünüyorum. Aksi halde bu Avro Bölgesi'ne de zarar verecektir, AB'nin kendi iç birliği, bütünlüğüne de zarar verecektir ve küresel ekonomi üzerinde de olumsuz etkileri olacaktır.

Bu demek değildir ki, Yunanistan'a tamamen yardım edilsin. Her ülke üzerine düşen görevleri yapacak. Her ülkenin yapması gereken reformlar bilinmeyen şeyler değil. Herkes bunları gayet iyi biliyor. O yapılması gerekenleri cesurca, hızlı bir şekilde yapıp ekonomide istikrarı sağlamak gerekir. Hiçbir şey yapılmazsa daha kötüye gidiş kimse için sürpriz olmamalı.''

-Hollande'ın cumhurbaşkanlığı görevini devralması-

Babacan, Fransa'da François Hollande'ın cumhurbaşkanlığı görevini devralmasıyla ilgili de, ''Sayın Başbakanımızla yeni Cumhurbaşkanı Hollande'ın geçtiğimiz günlerde gayet olumlu bir telefon görüşmesi oldu. Şimdi yeni hükümet kurulacak ve yeni bir strateji çerçevesi çizilecek. Yeni hükümet Avrupa Birliği politikalarını, Türkiye politikalarını mutlaka gözden geçirecek. Onlar kendi içlerinde bir karara vardıktan sonra biz çalışmaya hazırız. Yani biz olumlu bir gündemle, yapıcı bir şekilde her konuyu yeni Fransız hükümetiyle konuşuruz'' dedi.

Başbakan Yardımcısı Babacan, ECOFIN toplantısında kendisinin yüzünün gülerken, Avrupalıların karamsar duruşlarıyla ilgili ise, ''Bu tür tezat ortamlar G20 toplantılarında oluyor. G20'da bizim gibi birkaç tane durumu iyi olan ülkeler var. Ama Avrupa Birliği toplantısında ortama ayak uydurmak zorundasınız'' esprisini yaptı.

Kaynak: Haber7

bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
bypuff
Geri