Baba sevgisi, kişiliği belirliyor

Gözde'

Bayan Üye
ABD'deki Connecticut Üniversitesi'nin çalışması, çocukken baba sevgisinden yoksun kalan bireylerin yetişkinlik döneminde ikili ilişkilerde ciddi sorunlar yaşadığını ortaya koydu.

81l3s.jpg

Dünyada son 50 yılda, farklı ülkelerde, çocukluktan yetişkinliğe geçişte ebeveynlerden yoksunluğun bireyin kişiliğinin şekillenmesine etkilerinin konu edildiği 36 araştırmayı değerlendiren Connecticut Üniversitesi ekibi, baba sevgisinin de en az anne sevgisi kadar önemli ve kişilik gelişiminde belirleyici olduğunu bildirdi.

Çalışmanın yöneticisi, Connecticut Üniversitesi Öğretim Görevlisi Ronald Rohner, çalışma sonuçlarına ilişkin raporda, ebeveynlerinin sevgisinden veya varlığından yoksun büyüyen çocukların kültür, ırk, cinsiyet ayrımı olmaksızın yetişkinliklerinde benzer tepkiler verip benzer sorunlarla karşı karşıya kaldıklarını belirtti.

On binden fazla katılımcının 13 ülkeden psikolog tarafından değerlendirildiği çalışmaya göre, özellikle baba figürünün eksikliği çocuğun daha endişeli, güvensiz ve üçüncü kişilere karşı saldırgan tutum takınmasına neden olurken ikili ilişkilerde de ciddi bağlanma sorunları görülebiliyor.

Çalışmada, babanın çocuk gelişimindeki rolü ve öneminin çoğu zaman anne sevgisi karşısında ikinci planda kabul edilmesinin büyük bir hata olacağı belirtilerek, ''Umarız bu çalışmada varılan sonuçlar, birçok erkeği çocuklarının yetişmesinde daha aktif rol oynamaya teşvik eder'' deniliyor.

''GÜVEN DUYGUSU ÖNEMLİ''
Çalışmanın sonuçlarını değerlendiren psikolog Seval Baysal, çocuğun gelişiminde babanın da anne kadar önemli ve sorumlu olduğunu ifade ederek, özellikle Türk kültüründe ve aile yapısında babanın önem taşıdığını söyledi.

Hayat şartları, geçim sıkıntısı, çoğu kez anneye duyulan aşırı güven nedeniyle babaların çocuk gelişimi sırasında bazen bir adım geride kalabildiklerini ancak çocuk için babayla her saniye birlikte olmaktan çok güven duygusunun önemli olduğunu kaydeden Baysal, ''Türk kültüründe baba güçtür, güvendir, kişinin arkasındaki ağaçtır. Hayat şartları içinde çok zaman ayıramasa da babanın sevgisini ve desteğini çocuğuna mutlaka hissettirmesi gerekir'' dedi.

Baysal, çocukluktaki güven duygusu eksikliğinin ileri yaşlarda depresyon eğilimi, boşluk, sorunlarla baş etme güçlüğü olarak kişiye geri dönebildiğine dikkati çekerek, kişinin önce kendine, sonra başkalarına güvenebilmesi ve sağlıklı ikili ilişkiler yürütebilmesi için ebeveynlerinden güven duygusunu mutlaka alması gerektiğini kaydetti.

---> Baba sevgisi, kişiliği belirliyor

gözde sorununun nedeni neymiş.

İnsanlarla aramdaki ilişkilerde sorun olmasının ve güven eksikliğimin nedeninin artık kanıtlı olarak 'babam' olduğunu anlamış oldum.

Ama gördüklerinden ders almak vardır, bu apayrı mevzu. Babamı bahane ederek de kendimi düzeltmek uğraşımdan vazgeçmem.

İnsanlarla aramdaki ilişkilerde sorun olmasının ve güven eksikliğimin nedeninin artık kanıtlı olarak 'babam' olduğunu anlamış oldum.

Ama gördüklerinden ders almak vardır, bu apayrı mevzu. Babamı bahane ederek de kendimi düzeltmek uğraşımdan vazgeçmem.

gözde kendini sıkmaya deymez akışına bırak bazı şeyleri yoksa işin içersin den çıkamazsın

gözde kendini sıkmaya deymez akışına bırak bazı şeyleri yoksa işin içersin den çıkamazsın

Her gün aynı sorunlarla başbaşaysan, içindeysen pek de bırakılmıyor Fatih abi, ama odama çıkıp kulaklığımı takip o dünyadan ayrılmayı öğrendim artık, birileri 'gamsız' olarak nitelendirse de, kişiliğimin daha fazla yıpranmasına izin vermicem. Doğrusu bu diye düşünüyorum, sağol önerilerin yorumun ilgin için.

Her gün aynı sorunlarla başbaşaysan, içindeysen pek de bırakılmıyor Fatih abi, ama odama çıkıp kulaklığımı takip o dünyadan ayrılmayı öğrendim artık, birileri 'gamsız' olarak nitelendirse de, kişiliğimin daha fazla yıpranmasına izin vermicem. Doğrusu bu diye düşünüyorum, sağol önerilerin yorumun ilgin için.

rüca ederim sen kendin için neyse doğrun onu yap dertleşmek istersen ben dertleşmeye her zaman hazırım seninle bunu unutma

Mevlam tüm eksikliğini tamamlasın gözdecim Rabbim sıkıntılarını rahat atmana vesile olacak insanlar çıkarsın karşına .. seni anlıyorum...

Benim babamın bana gösterdiği sevgi sarhoş olarak geldiği eve çikolata ya da tatlısız gelmemesi ve beni gecenin bir köründe kaldırıp aldığı yiyecekleri ikram etmesinden ibaret idi. :I :I Ha bir de sürekli öpücük isterdi. Çok para alırdım zamanında, vay be. Dine imana gelince pintileşti şerro.

Benim babamın bana gösterdiği sevgi sarhoş olarak geldiği eve çikolata ya da tatlısız gelmemesi ve beni gecenin bir köründe kaldırıp aldığı yiyecekleri ikram etmesinden ibaret idi. :I :I Ha bir de sürekli öpücük isterdi. Çok para alırdım zamanında, vay be. Dine imana gelince pintileşti şerro.

Yine senden bir yorum, ve yine ben gülüyorum :)

En azından bir şeyler alıyormuş, ben bu zamana kadar babamdan harçlık aldığımı hatırlamam, eve bir gün elinde ekmekle geldiğini hatırlamam, içki uğruna bütün her şeyi kaybetti, mal varlık önemli değil bitsin huzur olsun yeter ama sadece mal varlık değil bizi de kaybetti, aynı evin içinde birbirleriyle alakasız insanlarız, annem ve ben, abim, babam olarak bağımsız cumhuriyetler hakim.

Ve bir yere gelmeye de hiç niyeti yok, gittikçe uzaklaşıyor , şükret bence güzel günler de görmüşsün :)

Yine senden bir yorum, ve yine ben gülüyorum :)

En azından bir şeyler alıyormuş, ben bu zamana kadar babamdan harçlık aldığımı hatırlamam, eve bir gün elinde ekmekle geldiğini hatırlamam, içki uğruna bütün her şeyi kaybetti, mal varlık önemli değil bitsin huzur olsun yeter ama sadece mal varlık değil bizi de kaybetti, aynı evin içinde birbirleriyle alakasız insanlarız, annem ve ben, abim, babam olarak bağımsız cumhuriyetler hakim.

Ve bir yere gelmeye de hiç niyeti yok, gittikçe uzaklaşıyor , şükret bence güzel günler de görmüşsün :)

Ne güzel, gülmek güzeldir.

Hm, senin baba benim babadan bir kaç seviye üzerinde imiş.
Bizim de o tarz sıkıntılarımız oldu, kendi taşınmazlarımız olmadığı için satılan bir şeyler olmadı ama, 2 amcam ve babaannem sayısız ve milyarlarca borcunu kapatmıştır babamın, evimize hacizlerin geldiği zamanlarda oldu.
Sadece bana karşı özel bir sevgisi vardır babamın, sever sadece. Ama paylaştığımız bir an yok gibidir babam ile, ondan öğrendiğim hiç birşey yoktur, abiminde öyle... Ailece çekilen sıkıntılar ise cabası.

Olaylara her zaman alaycı yaklaşırım.

Sorunlarını aşman dileğiyle...

Ne güzel, gülmek güzeldir.

Hm, senin baba benim babadan bir kaç seviye üzerinde imiş.
Bizim de o tarz sıkıntılarımız oldu, kendi taşınmazlarımız olmadığı için satılan bir şeyler olmadı ama, 2 amcam ve babaannem sayısız ve milyarlarca borcunu kapatmıştır babamın, evimize hacizlerin geldiği zamanlarda oldu.
Sadece bana karşı özel bir sevgisi vardır babamın, sever sadece. Ama paylaştığımız bir an yok gibidir babam ile, ondan öğrendiğim hiç birşey yoktur, abiminde öyle... Ailece çekilen sıkıntılar ise cabası.

Olaylara her zaman alaycı yaklaşırım.

Sorunlarını aşman dileğiyle...

Ayın 15leri dediğinde, pazartesi salı avukatlar aramaya başlar , 1000lira borç cuma günü 1600 olur, 100 mü 450 olur, eve gelenler ayrı, bitmiş bir durum söz konusu değil , hala devam ediyor. Aslında para içinde yoksulluk çekiyoruz o da teyzem sağolsun koydukları engeller sayesinde.

Sanırım 3ay öncesine kadar ben de beni sevdiğini düşünüyodum, abimden hep ayrı tutardı ama bu huyunu sevmezdim, abim çok dışlanırdı, şimdi ona yakın benden düşünmediği şeyi gördü çünkü, hala seviyodur ama işte dürtüler. Artık bazı şeyleri yitirdi kişiliğinden, çok da suçlayamıyorum doğrusu, bilinçli bir birey değil.

Benim ondan öğrendiğim çok şey oldu , onun da söylediği gibi 'hayatı öğrendim' , sağolsun uygulamalı öğretti , üzerimizde uyguladı :)

En güzeli bence, umarım aşılır , teşekkür ederim.

Kimi zaman alay konusu olmuştur sıkıntılarımız içimiz kan ağlasa da etrafımıza vayyy be ne güçlü..! profili yaratmak ne zordur aslında yorar insanı yıldırır hayattan.. Güzeldir aslında mutsuzken mutlu görünmek bir okadar da sahtekarlıktır ama hayat kimilerimize bazı şansları vermeyebilir yeterki insan umudunu kaybetmemiş olsun tümm sorunlarımızın acılarımızın şu mübarek günde dinmesi duasıyla arkadaşlar ...

Kimi zaman alay konusu olmuştur sıkıntılarımız içimiz kan ağlasa da etrafımıza vayyy be ne güçlü..! profili yaratmak ne zordur aslında yorar insanı yıldırır hayattan.. Güzeldir aslında mutsuzken mutlu görünmek bir okadar da sahtekarlıktır ama hayat kimilerimize bazı şansları vermeyebilir yeterki insan umudunu kaybetmemiş olsun tümm sorunlarımızın acılarımızın şu mübarek günde dinmesi duasıyla arkadaşlar ...

Aynen öyle, amin.

bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers haber
vozol puff
Geri