Heulwen
Kayıtlı Üye
Ayastefanos Antlaşması
Nedenleri:
Paris Konferansında çıkarları zedelenen Rusyanın Pan-Slavizm politikasına ağırlık vermesidir.
Rusyanın Balkan uluslarını Osmanlıya karşı ayaklanmaya kışkırtması
Osmanlı Devleti, 1876da toplanan Berlin, İstanbul ve Londra konferanslarında alınan, kendi aleyhindeki kararları kabul etmedi. Bunun üzerine 1877de Rusya, Osmanlı Devletine savaş ilan etti.
Ruslar, Doğuda Kars, Ardahan, Batum ve Erzurumu, Batıda da Edirneyi aldı.
Osmanlı Devleti bütün cephelerde yenilince, 1878de Ayastefanos (Yeşilköy) Antlaşması imzalandı.
UYARI: Ayastefanos Antlaşması, İngiltere ve Avusturya karşı çıktığı için uygulanmadı. İngiltere, Rusyanın Doğu Akdenizde; Avusturya da, Rusyanın Balkanlarda güçlenmesini istemediğinden, bu antlaşmaya karşı çıktı.
Sırbistan, Karadağ ve Romanyaya bağımsızlık verilecektir.
Büyük Bulgaristan Krallığı kurulacaktır.
Kars, Ardahan, Batum ve Doğu Bayezıt Rusyaya bırakılacaktır.
Bosna ve Hersek özerkleştirilecektir.
Girit ve Ermenistanda ıslahat yapılacaktır.
Teselya, Yunanistana bırakılacaktır.
Osmanlı Devleti, Rusyaya savaş tazminatı ödeyecektir.
Nedenleri:
Paris Konferansında çıkarları zedelenen Rusyanın Pan-Slavizm politikasına ağırlık vermesidir.
Rusyanın Balkan uluslarını Osmanlıya karşı ayaklanmaya kışkırtması
Osmanlı Devleti, 1876da toplanan Berlin, İstanbul ve Londra konferanslarında alınan, kendi aleyhindeki kararları kabul etmedi. Bunun üzerine 1877de Rusya, Osmanlı Devletine savaş ilan etti.
Ruslar, Doğuda Kars, Ardahan, Batum ve Erzurumu, Batıda da Edirneyi aldı.
Osmanlı Devleti bütün cephelerde yenilince, 1878de Ayastefanos (Yeşilköy) Antlaşması imzalandı.
UYARI: Ayastefanos Antlaşması, İngiltere ve Avusturya karşı çıktığı için uygulanmadı. İngiltere, Rusyanın Doğu Akdenizde; Avusturya da, Rusyanın Balkanlarda güçlenmesini istemediğinden, bu antlaşmaya karşı çıktı.
Sırbistan, Karadağ ve Romanyaya bağımsızlık verilecektir.
Büyük Bulgaristan Krallığı kurulacaktır.
Kars, Ardahan, Batum ve Doğu Bayezıt Rusyaya bırakılacaktır.
Bosna ve Hersek özerkleştirilecektir.
Girit ve Ermenistanda ıslahat yapılacaktır.
Teselya, Yunanistana bırakılacaktır.
Osmanlı Devleti, Rusyaya savaş tazminatı ödeyecektir.