Avrupa'da 50 metre bizde 24'e bağırıyorlar

bal_böceği

€q0iSt
Prenses
Kayıtlı Üye
29875672811.jpg



Gırgırla avcılığa getirilen 24 metre şartını balıkçılar protesto ederken, akademisyenler Avrupa'da balık avlama derinliğinin 50 metre olduğunu ifade etti Greenpeace Kampanya Sorumlusu Banu Dökmecibaşı, "Bakanlıkla görüştük. 24 metre şartının zamanla 50 metreye çıkacağını söylediler" dedi
Gırgırla balık avcılığına getirilen 24 metre derinlik şartına çevre örgütleri ve akademisyenlerden destek yağdı. Konuya ilişkin 2 yıldır kampanya yürüten uluslararası çevre koruma örgütü Greenpeace de gelişmelerden memnun. Ancak örgüte sınırlama hâlâ dünya standartlarının gerisinde. Avrupa ülkelerinde bu sınırın 50 metre olduğunu ifade eden Greenpeace Denizler Kampanyası Sorumlusu Banu Dökmecibaşı, "Alınan karar bir yıldır tartışılıyordu. Bunu son dakika değişikliği gibi sundular. Oysa bütün balıkçıların bildiği bir konuydu. Aslında 50 metre şartı getirilecekti. Çünkü doğrusu da budur. Ancak kademeli geçiş için 24 metre getirildi. Bakanlık önümüzdeki yıllarda bunu daha da yukarı çekecek" dedi. "
Seninki kaç santim?" projesiyle bu bilincin uyandırıldığını da hatırlatan Dökmecibaşı sözlerine şöyle devam etti: "Yeni yayımlanan 2012-2016 Su Ürünleri Ticari Amaçlı Avcılık Tebliği ile getirilen 24 metre sınırına, uzun yıllardır kıyı alanlarını hakimiyeti altında tutmaya alışmış bazı gırgır balıkçıları karşı çıkıyor. Greenpeace olarak bu durumu esefle karşılıyoruz."

50 METREYE ÇIKMALI
Gırgırcıların, kıyı balıkçılarına da balık stoklarına da yaşam hakkı tanımadığını anlatan Dökmecibaşı, "Avcılık filosunun sadece bir kısmını yansıtan bu balıkçılara artık deniz yaşamını korumanın zamanı geldiğini hatırlatıyoruz" dedi. Dökmecibaşı şöyle devam etti: "Greenpeace olarak 24 metre kararını şu an için desteklemekle beraber, bu derinliğin yakın zamanda 30, ardından 50 metreye çıkarılmasını şart görüyoruz. Bugün 24 metre kararının balıkçılığı öldüreceği yönündeki tartışmalar gerçek dışıdır. Üstelik bu kararın temelini oluştıran 50 metre derinlik sınırı yalnız AB'de değil, dünyanın pekçok ülke sularında uygulanmakta."

Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Bölümü'nden Yrd. Doç. Dr. Yakup Erdem
Balık neslinin korunması gerekiyor
Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Bölümü'nden Yrd. Doç. Dr. Yakup Erdem ise Türkiye'de kıyı balıkçılığın sektöre büyük zarar verdiğini ifade etti. Karadeniz'de iyi bir sezonda yaklaşık 300 bin ton hamsi, 70 bin ton çaça, 50 bin ton palamut, 30 bin ton istavrit avlanır" diyen Erdem şunları katydetti: "Özellikle toplu balık avcılığının 50 metre ve üzerindeki alanlarda yapılması gerekir. Balık sürüleri dinlenme ve toparlanma olanağı bulabilse her zaman daha toplu sürüler oluşur. Bu da verimli av ve yavru balıkların daha fazla korunması demektir."

ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Cemal Gücü
Kıyıda ve sığda yavrular var
ODTÜ'nün TÜBİTAK desteğiyle Karadeniz'de yaptığı araştırmada, avlanan balık türlerinin büyük bölümünün 24 metreden daha derin sularda yayıldığı, daha sığ sularda ise yavru balıkların yaşadığını belirlendi. ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Cemal Gücü şu bilgileri verdi: "Araştırmamız, gırgır avcılığında hedeflenen türlerin yüzde 80'lik bölümünün zaten 24 metreden daha derin sularda yayıldıklarını gösterdi. 24 metreden daha sığ sulardaki dağılımlarına bakıldığında ise çok büyük bir bölümü yavru balıklardır."
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
vozol
Geri
Üst