Asenkron Makinalar

Salvo

Kayıtlı Üye
Asenkron Makinalar



Endüstride kullanılan motorların en az arıza yapanı, en sağlam ve en ucuz olanı asenkron motorlardır. Elektrik enerjisi olan her yerde hemen hemen bütün iş makinalarını asenkron motorlar tahrik eder. Kullanım açısından tüm elektrik motorları içerisinde yaklaşık %90 gibi büyük bir paya sahiptir. Asenkron makinalar genelde bir ve üç fazlı olarak imal edilirler. Asenkron motorlar, elektrik enerjisini mekanik enerjiye çevirir. Genellikle motor olarak çalışırlar, fakat belirli koşulların sağlanması halinden generatör olarak da çalıştırılabilirler. Senkron makinalardan farklı yanlarından birisi, bu makinaların dönme hızlarının yüke bağlı olarak değişken olmasıdır. Devir sayısı kontrolunda karşılaşılan zorluklar yarı iletken teknolojisindeki ilerlemeler ile aşılmıştır.

Bir ve üç fazlı olarak imal edilen asenkron makinaların “stator” denilen bir duran, bir de “rotor” denilen hareketli kısmı vardır. Her iki bölümde de akıyı ileten bir sac paketi bulunur. Statora açılmış oluklara bobinler yerleştirilir. Üç fazlı asenkron motorlarda stator yapısı değişmediği halde rotor biri kafes ve diğeri biezikli olmak üzere iki tipte yapılır. Bu ayrıma göre rotoru sargılı olanlara “Bilezikli Asenkron Makina”, kafesli olanlara da “Kısadevre Kafesli Asenkron Makina” denir. Bugün bir kaç vattan, 35 MW’a lara kadar güçlerde imal edilen asenkron motorların gerilimleri ise 110 V ile 27 kV arasında değişmektedir.

Bir fazlı motorlar genellikle 1 kW altındaki güçler için imal edilirler. Statorlarında bir fazlı bir sargıdan başka bir de sadece yol vermeye yarayan yol verme sargısı vardır. Bu motorlar, buzdolaplarında, çamaşır makinalarında, vantilatör, aspiratör gibi uygulamalarda kullanılırlar.
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
vozol
Geri
Üst