sensiz olmaz
Kayıtlı Üye
Üniversite ve bölüm tercihi yapma dönemi hem öğrenciler hem de veliler için genellikle zorlu geçen dönemdir. Seçilen bölüm ileride uzmanlık alanınızı, mesleğinizi belirleyecek belki de hayatınıza yön verecektir. Bu yüzden, seçim yaparken ilgi ve eğilimler, yatkınlıklar ön plana alınarak diğer kıstaslar arka plana atılmalıdır. Ekonomik getirisi yüksek olacak düşüncesiyle ya da sadece aile bireyleri sosyal statüsü yüksek olduğunu düşünüyor diye bölüm seçilmemeli, öğrenci neye ilgi ve heves duyduğunu belirlemeli ve o alana yönelmelidir.
Arkeoloji okumak isteyen öğrenciler, bu bölümü seçmeden önce arkeoloji bölümünün amaçlarını ve içeriğini incelemeli ve bu doğrultuda karar vermelidir. Arkeoloji bölümü, insanlık tarihinin, kültürün ve medeniyetlerin var oluşu ve gelişiminin yer altındaki kalıntılarını gün yüzüne çıkarır. Arkeoloji, geçmiş medeniyetlerin gelişimini, sosyal ve ekonomik özelliklerini açığa çıkararak tarihin aydınlatılmasını sağlar.
Arkeoloji eğitim süresi dört yıldır, eğitimi bitirildiğinde arkeolog ünvanı alınır. ÖSYM'nin yaptığı sınavda yeterli sözel puanı yapılarak tercih edilir. Masa başı bir işte çalışılacağı gibi arazide saha çalışmaları da yapılabillir. Bu yüzden arkeoloji okumak isteyenler, masa başı işte çalışabilecekleri gibi yaz mevsiminde açık havada uzun süre çalışabileceklerini, arkeoloji kazılarının sabır gerektirdiğini de unutmamalıdır. Kazı çalışmalarını yürütmek, bu çalışmalardan çıkan kalıntıları temizlemek, bakım ve onarımını yapmak, eserlerin korunmasını sağlamak ve kaydını tutarak müzelere yerleştirilmesini sağlamak arkeologun başlıca görevleri arasındadır. Farklı bir seçenek olarak, yüksek lisans ve doktora yaparak akademisyen olarak da arkeoloji çalışmarına destek vermek ve doçent, profesör mertebelerinde üniversitelerde ders vermek mümkündür. Ülkemizde arkeoloji, en çok tercih edilen bölümler arasında olmasa da, unutulmamalıdır ki geçmişi aydınlatan müzeler arkeologlar sayesinde dolmaktadır. Arkeolog olmak isteyenlerin sosyoloji, coğrafya, tarih bölümlerine ilgisi olmalıdır. Bu bölümlerde başarılı olunması, arkeoloji okurken kolaylık sağlayacaktır.
Mezun olan arkeologlar, Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS) üzerinden yeterli puanı aldıklarında Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde çalışabilirler. Kazı çalışmalarında görev alabilecekleri ya da gözlemci olarak katılabilecekleri gibi müzelerde de iş imkanı bulabilirler. Yine Müzeler ve Anıtlar Genel Müdürlüğü'ne bağlı çeşitli müzelerde ve Maden Tetkik Arama Enstitüsü'nde iş imkanı arkeologlar için istihdam alanı mevcuttur. Özel sektörde ise, yabancı dil öğrenip ilerleten arkeologlar profesyonel turist rehberliği yapabilirler. Ayrıca, belediyelerde ve büyük inşaat firmalarında da çalışma fırsatı bulabilirler.
Arkeoloji bölümünü okurken de öğrenciler yaz aylarında yapılan kazı çalışmalarına katılabilir, bölüm hakkında daha fazla bilgi sahibi olarak tecrübe edinebilirler.