Heulwen
Kayıtlı Üye
Anadolu'da her yörenin kendine has yemek kültürü ve damak zevki olduğunu görürüz.
Bu kültür, yörenin coğrafi ve iklim özelliklerini üzerinde taşır.
Bu nedenle Ardahan'da da tarım ve hayvancılığa dayalı bir mutfak kültürü gelişmiştir. Yörenin yemek kültürü ağırlıklı olarak tahıl, et ve hayvansal ürünlere dayanmaktadır. Tahıl ürünü olarak en çok arpa ile buğday kullanılır.
Kaz etinin yörede ayrı bir yeri bulunmaktadır. Sığır ve koyun eti de yaz aylarında taze, kış aylarında da kavurma olarak fazlaca tüketîlmektedir. sebze cinsînden gıda maddelerinin başında ise patates, kuru fasulye ve soğan gelir. Yörenin kendine özgü birçok yemek çeşidi bulunmaktadır.
Bunlardan çorba olarak ayran aşı, helle aşı ve püşrük aşını, hamur işi olarak bişi, mafiş, kayıtma, hingal, kete ve katmeri, tatlı olarak da, baklava, lokum tatlısı, irmik helvası, un helvası ve hasutayı sayabiliriz.
Ardahan Valiliği
Ardahanın kaşar peyniri ve balı ülke çapında isim yapmıştır Elma dolması, evelik aşı, pişi, bozbaş, kuymak, ekmek aşı ve helvası en ünlü yemek türleridir
Yöresel Yemekleri :Un çorbası -Kesma Aşı -Höre Aşı -Keleçoş -Cinar çorbası -Kelemkeşir çorbası -Puşruk Aşı -Ayran Çorbası -Süt Çorbası -Evelik Çorbası -Pışırık Aşı -İşkembe Çorbası -Lokma -Un helvası -Sütlaç -Şekerleme -Etli Hengel -Kayıtma -Gevrek -Lokum -Bişi -Feselli -Kete -Mafiş -Kül pağaça -Karnı çırık -Pileki ekmek -Gaçabur -Erişte -Kesme makarna -Gagala -Gözlük -Katmer
Kuymak
Malzemeler: 2 kaşık tereyağı, 2 kaşık zeytinyağı, bir miktar mısır unu - kişi başı, 1 kaşık- aynı miktar beyaz un, 1-2 bardak kadar soğuk su, erimeye uygun bir peynir
Hazırlanışı: Yağları tavaya koyarak biraz kızdırın, içine mısır ununu katıp bir miktar kavurun Mısır unu tahta kaşığın tersi ile iyice ezilir İyice kavrulunca içine suyu ekleyin Su miktarı aslında göz kararı, suyu eklediğiniz zaman rahatça kaynaması lazım, sonra koyulaşıyor Kaynamaya başlayınca yayla peynirini ilave edin, biraz karıştırın, kenarları kızarana kadar hızlı ateşte tutun, sonra ateşin altını kısabilirsiniz, bir müddet daha bekleyip, peynirler tavanın dibinde bir katman oluşturup hafif karamelize olana kadar bekleyin Son olarak evde kalmış peynirlerinizi içine atıp onlar da erisin Sıcak olarak servis yapın
Ayran Çorbası
Malzemeler: ½ Kg Un, 1 yumurta, 250 gr Süzme yoğurt, tuz, nane, kırmızıbiber, 2 yemek kaşığı tereyağı, su
Hazırlanışı: Un, yumurta, tuz suyla kulak memesinden daha sert yoğrulur, yufkalar açılır, eriştelik doğranır, bir taraftan tencereye 3 lt su konur, tuz ilave edilerek kaynatılır İçine erişteler atılarak pişirilir, diğer taraftan süzme yoğurt suyla açılarak ( yemeğin suyu fazlaysa bu sudan da alınıp kullanılabilir) kalınca bir ayran haline getirilir Pişen yemeğe katılır, diğer taraftan tereyağı bir tavada eritilir, içine nane ve kırmızıbiber katılır, ayran aşının üzerine dökülür, sıcak servis yapılır
Kesme Aşı
Malzemeler: 1 kg un, tuz, 2 yemek kaşığı salça, karabiber, nane ve kekik, 2 yemek kaşığı tereyağı
Hazırlanışı: Un içine tuz ve su konularak kulak memesinden daha sert bir hamur yoğrularak 2 ya da 3 pazı yapılır Pazının biri diğerlerinden daha küçük olarak ayrılır Pazılar biraz dinlendirilir Fazla ince olmayan yufkalar açılır 5-6cm uzunluğunda kesilir bu şeritler daha sonra enine eriştelik doğranır Bir tencerede suya tuz ilavesiyle kaynatılır İçine erişteler atılarak pişirilir Diğer taraftan ayırdığımız küçük pazıyı küçük parçalara ayırıp yuvarlayarak l er cm uzunluğunda doğranır(halk dilinde nuğul denir) Tavada yağ eritilir Nuğullar yağda kızartılır Salça ve diğer baharatlar katılır, yemeğin üzerine dökülüp sıcak servis yapılır
Bu kültür, yörenin coğrafi ve iklim özelliklerini üzerinde taşır.
Bu nedenle Ardahan'da da tarım ve hayvancılığa dayalı bir mutfak kültürü gelişmiştir. Yörenin yemek kültürü ağırlıklı olarak tahıl, et ve hayvansal ürünlere dayanmaktadır. Tahıl ürünü olarak en çok arpa ile buğday kullanılır.
Kaz etinin yörede ayrı bir yeri bulunmaktadır. Sığır ve koyun eti de yaz aylarında taze, kış aylarında da kavurma olarak fazlaca tüketîlmektedir. sebze cinsînden gıda maddelerinin başında ise patates, kuru fasulye ve soğan gelir. Yörenin kendine özgü birçok yemek çeşidi bulunmaktadır.
Bunlardan çorba olarak ayran aşı, helle aşı ve püşrük aşını, hamur işi olarak bişi, mafiş, kayıtma, hingal, kete ve katmeri, tatlı olarak da, baklava, lokum tatlısı, irmik helvası, un helvası ve hasutayı sayabiliriz.
Ardahan Valiliği
Ardahanın kaşar peyniri ve balı ülke çapında isim yapmıştır Elma dolması, evelik aşı, pişi, bozbaş, kuymak, ekmek aşı ve helvası en ünlü yemek türleridir
Yöresel Yemekleri :Un çorbası -Kesma Aşı -Höre Aşı -Keleçoş -Cinar çorbası -Kelemkeşir çorbası -Puşruk Aşı -Ayran Çorbası -Süt Çorbası -Evelik Çorbası -Pışırık Aşı -İşkembe Çorbası -Lokma -Un helvası -Sütlaç -Şekerleme -Etli Hengel -Kayıtma -Gevrek -Lokum -Bişi -Feselli -Kete -Mafiş -Kül pağaça -Karnı çırık -Pileki ekmek -Gaçabur -Erişte -Kesme makarna -Gagala -Gözlük -Katmer
Kuymak
Malzemeler: 2 kaşık tereyağı, 2 kaşık zeytinyağı, bir miktar mısır unu - kişi başı, 1 kaşık- aynı miktar beyaz un, 1-2 bardak kadar soğuk su, erimeye uygun bir peynir
Hazırlanışı: Yağları tavaya koyarak biraz kızdırın, içine mısır ununu katıp bir miktar kavurun Mısır unu tahta kaşığın tersi ile iyice ezilir İyice kavrulunca içine suyu ekleyin Su miktarı aslında göz kararı, suyu eklediğiniz zaman rahatça kaynaması lazım, sonra koyulaşıyor Kaynamaya başlayınca yayla peynirini ilave edin, biraz karıştırın, kenarları kızarana kadar hızlı ateşte tutun, sonra ateşin altını kısabilirsiniz, bir müddet daha bekleyip, peynirler tavanın dibinde bir katman oluşturup hafif karamelize olana kadar bekleyin Son olarak evde kalmış peynirlerinizi içine atıp onlar da erisin Sıcak olarak servis yapın
Ayran Çorbası
Malzemeler: ½ Kg Un, 1 yumurta, 250 gr Süzme yoğurt, tuz, nane, kırmızıbiber, 2 yemek kaşığı tereyağı, su
Hazırlanışı: Un, yumurta, tuz suyla kulak memesinden daha sert yoğrulur, yufkalar açılır, eriştelik doğranır, bir taraftan tencereye 3 lt su konur, tuz ilave edilerek kaynatılır İçine erişteler atılarak pişirilir, diğer taraftan süzme yoğurt suyla açılarak ( yemeğin suyu fazlaysa bu sudan da alınıp kullanılabilir) kalınca bir ayran haline getirilir Pişen yemeğe katılır, diğer taraftan tereyağı bir tavada eritilir, içine nane ve kırmızıbiber katılır, ayran aşının üzerine dökülür, sıcak servis yapılır
Kesme Aşı
Malzemeler: 1 kg un, tuz, 2 yemek kaşığı salça, karabiber, nane ve kekik, 2 yemek kaşığı tereyağı
Hazırlanışı: Un içine tuz ve su konularak kulak memesinden daha sert bir hamur yoğrularak 2 ya da 3 pazı yapılır Pazının biri diğerlerinden daha küçük olarak ayrılır Pazılar biraz dinlendirilir Fazla ince olmayan yufkalar açılır 5-6cm uzunluğunda kesilir bu şeritler daha sonra enine eriştelik doğranır Bir tencerede suya tuz ilavesiyle kaynatılır İçine erişteler atılarak pişirilir Diğer taraftan ayırdığımız küçük pazıyı küçük parçalara ayırıp yuvarlayarak l er cm uzunluğunda doğranır(halk dilinde nuğul denir) Tavada yağ eritilir Nuğullar yağda kızartılır Salça ve diğer baharatlar katılır, yemeğin üzerine dökülüp sıcak servis yapılır