Arapça Rakamlar

Salvo

Kayıtlı Üye
Arapça Rakamlar


Harezmi, rakamlarla ilgili eserini, rakamların Hind kö­kenli olduğunu göstermek maksadıyla, Hind Rakamla­rı olarak adlandırdığı halde, bu eserin Latinceye ilk tercümesini yapan 512. yy.) İngiliz Bath'lı Adelard (ykl. 1090-ykl. 1150) bu rakamlara “Arap Rakamları” adını verdi. Hristiyan Avrupa bu hesaplama sistemini benimsemede çok yavaş kaldı. Bu yeni semboller ve aritmetik sistem ancak, kendisi de bir Müslüman tara­fından yetiştirilen ve Müslüman Kuzey Afrika'nın bü­yük bir bölümünü dolaşan İtalyan matematikçi Leonardo Fibonacci'nin (ykl. 1170-ykl 1230) kabul ettir­mek için giriştiği büyük çabalardan ve 1202'de kendi kitabı olan Liber Abaci'yi (Abaküs Kitabı) çıkarmasın­dan sonra, İtalya'da, Yunanlılarla Romalıların eski ve hantal sistemi olan, alfabedeki harfleri kullanma meto­duna tercih edilmeye başlandı. Fibonacci aslen Pizalı (Pisa) idi ve böylece İtalya, sıfırın da dahif olduğu Hint rakamlarının kök saldığı ilk Avrupa ülkesi oldu.
[72] Bu yeni hesap yapma metodu, metamatiksel işlemleri muazzam derecede basitleştirdiğinden, matematik, astronomi ve fizik gibi ilim dallarında müthiş bir ilerleme sağladı. “Hiç birşey”in veya “stfır'ın göstergesi olan “cypher” (sifer okunur) kelimesi, yine aynı anla­ma gelen, Arapça sıfır kelimesinden alınmıştır.[73]
Rakamlarla ilgili eserinin Latince tercümesinde, el-Harezmi'nin kendi ismi, Avrupa'da kullanılan “algorizm”in (aritmetik için kulanılan eski terim) çıktığı Al-Goritimi şeklinde aktarılmıştı.
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
bypuff
Geri
Üst