PReѧ
Kayıtlı Üye
ELCEZİRE KÖFTESİ (MISIR)
Kullanılacak malzeme (4 kişi için):
300 gram koyun kıyması,
300 gram sığır veya dana kıyması,
1 demet maydanoz,
1 tutam merzengûş otu,
1 tatlı kaşığı dövülmüş kişniş,
1 tutam kırmızı biber,
1 tutam karabiber,
orta irilikte 1 baş soğan,
1 yumurta,
yeteri kadar tuz,
2 çorba kaşığı zeytinyağı.
Yapımı: Soğanı, kabuklarını çıkardıktan sonra rendelemeli. Maydanozu ayıklayıp yıkadıktan sonra ince ince doğramalı. Kıymaları büyük bir toprak tencereye koymalı. Bunu yaydıktan sonra üstüne maydanozu, kırmızı ve karabiberleri, dövülmüş kişnişi, merzengûş otunu serptikten sonra rendelenmiş soğanla yumurtayı katmalı ve yoğurarak karışımı birbirine iyice yedirmeli. Vakit vakit yoğurarak kıymayı üç saat kadar serin bir yerde dinlendirmeli.
Son bir defa daha yoğurduktan sonra (isteyenler kıyma makinesinden geçirebilirler) birer lokma olacak ufaklıkta köfteler yapmalı.
Kuvvetli, ama alevsiz bir odun kömürünün beş parmak üstüne ızgarayı oturtup iyice kızdırmalı. Sonra bir tüyle bu ızgarayı zeytinyağlamalı. Köfteleri de zeytinyağ-ladıktan sonra ızgaraya dizmeli. Önce bir yanlarını, sonra öbür yanlarını nar gibi kızarttıktan sonra sıcak bir yerde tutulan servis tabağına yerleştirmeli. Köftelerin tamamı pişince servis tabağının çevresini doğranmış soğan, turp veya dilim dilim kesilmiş hıyar ve domatesle süsledikten sonra servis yapmalı.
Aynı malzemeye bir bardak zeytinyağı katmak suretiyle bu köftenin tavasını da yapmak mümkündür.
gulsimsir
Malzemeler
Temizlenmis bir bütün tavuk.
4 yemek kasigi bugday unu.
Yeteri kadar misir unu.
Nar yada erik sosu
tuz
Yapılışı
Tavuk bol suyla haslanir.Tencereden alinip didiklenir ve kemiklerinden ayrilmis tavuk etleri tekrar tencereye tavuk suyuna konur.Diger tarafta tavada bugday unu kisik ateste karistirarak kavrulur.Sonra iki kepce tavuk suyu eklenir corba haline gelince tavuk tenceresine ilave edilir.Ve tuzu eklenir.Arzu ettiginiz kadar nar sosu, yada erik sosu (3-4 yemek kasigi yeterli olur)eklenir.Hamurunun hazirlanisi ise; orta boy tencerenin yaridan fazlasi suyla doldurulur ve tuz atilir.Kaynadiktan sonra yavas yavas misir unu dökerken bir taraftan durmadan karistirilir ki bezelesip yapismasin.Kek hamuru kiv***** gelinceye kadar un eklenir.Sonra 10-15 dak.pisirilir.Büyükce bir tepsiye pismir hamur dökülür ve üstü düzlenir.Biraz soguduktan sonra dilimlenip servis tabagina alinir.Üzerine arzu edildigi kadar arabasi dökülür, afiyet olsun.püf noktasi hamurun kivami ve nar yada erik sosunun konma ayari, afiyet olsun.
ARAP ÇORBASI (SURBA)
MALZEMESİ:
1 kg. yağlı koyun eti
1 baş iri soğan
2 iri domates
1 su bardağı kuru fasulye
1 su bardağı nohut
1 çay bardağı erişte
5 diş sarmısak
1 cay bardağı sıvıyağ
8 bardak su
Yeterince tuz, maydanoz, kırmızı ve karabiber.
YAPILIŞI:
Kuru fasulye ile nohutu temizleyip ayıkladıktan sonra, bir gün öncesinden suya bırakıp ıslatınız. Bir tencerede sıvıyağ içinde kuşbaşı koyun etini hafifçe pembeleşinceye kadar kavurunuz. Küçük küçük doğradığınız soğanları ete katınız. Etle birlikte kavurunuz. Kabuğu soyulmuş domatesleri içine rendeleyiniz. Tekrar karıştırıp suyunu (soğuk) dökünüz. İnce ince doğradığınız sarımsakları, tuzu, biberi ekip karıştırınız. Nohut ve fasulyeleri sudan çıkarıp, süzdükten sonra çorbaya ilave ediniz. En son erişteleri ekleyiniz. Yarım saat daha makarnalarla birlikte pişiriniz. Su eksllirse bu ara, sıcak su İlave ediniz. Et iyice yumuşa-yınca, nohut ve fasulyeler de pişince ateşten indiriniz. Sıcak sıcak üzerine maydanoz serperek ikram ediniz.
Not: Bu çorba et veya kemik suyuyla da pişirilir.
Arap Kadayifi
Malzemeler
5 adet yassi kadayif
3 adet yumurta (çirpilmis)
1 bardak un
1 su bardagi süt
250 gr çiçek yagi
450 gr seker
600 gr su
Yarim limon
50 gr çekilmis yesil fistik
Yapilis Tarifi
Kadayiflarin etrafini bir makas yardimiyla çok ince keserek aldiktan sonra tepsiye koyup ilik sütü ilave edin.
Daha sonra önce una daha sonra çirpilmis yumurtaya bulayarak bir tavada kizgin yagda kizartin. Daha sonra hazirladiginiz surubun içine koyarak 20 dakika hafif ateste arada bir alt üst ederek kaynatip pisirip sogumaya alin.
Soguduktan sonra surubun içinden alip yesil fistik ile servis yapin
Arap Kebabı
MALZEMELER
250 gr. kıyma
1 yemek kaşığı biber salçası
6 adet domates
4 adet yeşil biber
4 adet kuru soğan
2 yemek kaşığı margarin
1 çay kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı pul biber
1 çay kaşığı karabiber
2 çay kaşığı tuz
HAZIRLANIŞI
Kıymayı margarinle birlikte tencereye koyun. Zar şeklinde doğranmış soğanı, karabiberi ve tuzu atın. Kıyma suyunu bırakıp çekene kadar karıştırmak suretiyle kavurun. Biber salçası, ince kıyılmış yeşil biber, doğranmış domates ve pul biber koyun. 1 bardak su ekledikten sonra kısık ateşte 20 dakika pişirip servis yapın.
Arap köftesi
Malzemeler
200 gr Yağsız Dana kıyma
2 Su bardağı köftelik İnce Bulgur
1 Orta boy Kuru Soğan
1 Çorba Kaşığı Biber Salçası
1 Çorba Kaşığı Domates Salçası
1 Yumurta
1 bardak su
Kızartmak için sıvı yağ
2,5 bardak çırpılmış yoğurt
5 diş dövülmüş Sarımsak
100 gr Tereyağı
1 demet Maydanoz
Tuz, karabiber, kırmızı pul biber.
Bulguru bir tepsiye alınız. Domates ve biber salçalarını ve pul biberi tuz karabiberini de koyduktan sonra çiğ köfte gibi yoğurunuz. Bulgur yumuşamaya yüz tutunca çiğ kıymayı ve yumurtayı da ilave ederek yoğurmaya devam ediniz. Bulgurun istenen kıvama gelebilmesi için azar azar su ilave edebilirsiniz. Harç hazır olunca iri bilye büyüklüğünde parçaları yuvarlayarak kaynar suya atınız. Yukarı çıkan pişmişleri delikli kepçe ile alınız. Suyunu çekmesi için bir müddet peçete üzerinde beklettikten sonra kızgın sıvı yağda kızartınız. Daha önce servis tabağına yayılmış sarımsaklı yoğurdun üzerine koyunuz. Tereyağını eritiniz. Kırmızı biberi ekleyip yakmadan biraz kavurup yoğurtlu köftenin üzerine dövünüz. Kıyılmış maydanozla süsleyiniz.
ARAP PİLÂVI
Yarım kilo kuşbaşı et
3 Patlıcan
5 Bardak pirinç
2 Çorba kaşığı yag
10 Bardak su
Kuşbaşı eti taskebabı olarak pişirin patlıcanları yuvarlak kesin ve yağda kızartın bir tepsiye etleri suyuyla beraber yerleştirin üzerine de patlıcanları koyun iyice yıkadığınız pirincide tepsiye patlıcanların üzerine dökün tuzunu yağını koyun pirincin az üstüne çıkacak kadar daha su ekleyin hafif ateşte pişirin.
Arap tavası
6 kişilik Gerekli malzeme:
500 gr kıyma,
3 soğan
3-4 patates,
3-4 çarliston biber
5 kahve fincanı margarin
2 yemek kaşığı salça
3 domates,
Tuz,
karabiber
Domates, patates ve biberleri küp şeklinde doğrayıp fırın tepsisine yerleştirin.
İnce kıyılmış soğan, kıyma ve baharatları karıştırıp iyice yoğurun. Avcunuzun içinde misket büyüklüğünde köfteler hazırlayıp tepsideki sebzelerin üzerine dizin.
Ayrı bir kapta yağı eritip salçayı ekleyerek kavurun. Tuz ekip tepsideki köftelerin üzerine gezdirin. Önceden ısıtılmış fırında pişirip sıcak olarak servis yapın.
Arap Usulü Patlıcan
Malzemeler:
200 gr patlıcan, 30 gr soğan, 5 gr sarımsak, 30 gr zeytin yağı, 20 gr havuç, 20 gr kereviz, 50 gr domates, 5 gr maydanoz, tuz
Hazırlanışı:
Patlıcanları uzununa ikiye bölün. İçlerini oyarak yumuşak kısımlarını bir kenara ayırın. Zeytin yağında doğranmış soğanı, ufak kesilmiş sarımsağı, havuç ve haşlanmış kerevizi, patlıcan içini, tuzu iyice karıştırarak kavurun. Sebze kıymasını içleri oyulmuş patlıcanlara doldurun. Her patlıcanın üzerini bir dilim domatesle kapayıp, maydanozla süsleyin.
Sıcak fırında yaklaşık 20 dakika pişirin. Soğuk olarak servise sunun.
ARAP USULÜ TERBİYELİ TAVUK YAHNİSİ
Kullanılacak malzeme (4 kişi için):
900 gramlık bir piliç veya yarka,
50 gram sadeyağ,
1 kaşık dömiglas,
20 küçük baş soğan,
2 kaşık çiğ krema,
2 yumurta,
1 limon,
1 demet maydanoz,
1 dal adaçayı,
birkaç tane dövülmemiş karabiber,
yeteri kadar tuz, süt ve un,
4 bardak tavuk suyu.
Yapımı: Pilicin tüylerini yolup içini temizledikten ve ince tüylerini tütsüledikten sonra bol akarsuda iyice yıkamalı. Sonra bu kümes hayvanını düzenli bir biçimde parçalara bölmeli. Tavuğun ödü dikkatle ayrılıp atılmış ciğerini, katısını ve yüreğini temizleyip bol suda yıkamalı ve küçük parçalara doğramalı.
Bir güvece 30 gram sadeyağı koymalı, yağ ısınınca, una bulanmış piliç parçalarını içine atmalı ve bunları hafifçe kızartmak Dört bardak ılık tavuk suyuyla dömiglası, adaçayını ve dövülmemiş karabiberleri, kabukları ayıklanmış soğanları tüm olarak katmalı. Güvecin kapağını örtmeli ve orta ısılı ateşte piliç parçalarıyle soğanları pişirmeli. Vakit vakit karıştırılacak piliç parçalarıyle soğanlar pişince bunları bir kevgirle güveçten çıkarıp bir kenara almalı.
Güveçteki suyu, adaçayıyla karabiberleri çıkarıp attıktan sonra ince delikli tel süzgeçten geçirmeli.
Bir kaşık kadar unu az bir sütün içinde iyice karıştırmalı. Buna çiğ kremayla süzülmüş olan tavuğun salçasını katmalı, iyice karıştırmalı ve deminki güvece boşaltıp orta ısılı bir ateşe oturtmalı. Gerekirse tuz katmalı ve piliç parçalarıyle soğanları da güvece attıktan sonra karışımın kaynamasını beklemeli. Tam kaynayacağı vakit (kaynatmamalı) kabı ateşten indirmeli. Piliç parçalarıyle soğanları sıcak bir yerde tutulan servis tabağına almalı. Limon suyuyla yumurtaları iyice çırpmalı. Çırpmaya ara vermeden tavuk suyundan birkaç kepçeyi azar azar katmalı. Terbiye, katılan sularla ısınınca güveci ateşe oturtmalı ve çabuk çabuk karıştırırken terbiyeyi içine boşaltmalı. Karıştırmaya ara vermeden bir taşım kaynattıktan sonra servis tabağındaki piliç parçalarıyle soğanların üstüne dökmeli. Temizlenmiş, yıkanmış ve kıyılmış maydanozu da serptikten sonra sıcak sıcak servis yapmalı.
AREIBA (MISIR)
Kullanılacak malzeme:
200 gram irmik,
100 gram toz şekeri,
220 gram margarin yağı,
bir tabaka yağ kâğıdı.
Yapımı: Yağ kâğıdını hazırlanacak tatlıları içine alacak küçüklükte tabakalar biçiminde kesmeli. Bir fırın tepsisiyle bu yağ kâğıtlarının içini hafifçe yağa bulamalı. İrmiği hamur yoğurma mermerine boşaltmalı. Ortasını çukurlaştırmalı. Bu çukura iyice yumuşatılmış margarin yağıyle toz şekerini katmalı. Karışımı birbirine yedirinceye kadar yavaş yavaş yoğurmalı. Sonra bu hamurdan küçük parçalar almalı ve iki avuç arasında yuvarlayarak külah biçimine veya acıbadem kurabiyesi biçimine getirip yağ kâğıdı parçalarının üstüne oturttuktan sonra tepsiye aralıklı olarak dizmeli.
Tepsiyi çok hafif ısılı bir fırına koymalı ve tatlının yüzünü kavurmadan bunu iyice pişirmeli.
Bu kurabiye biçimindeki tatlı pişince tepsiyi fırından çıkarmalı, ince yüzlü bir bıçakla yağ kâğıtlarını tepsiden ayırmalı ve tatlıları bir servis tabağına yerleştirmeli. Bu irmikli fellâh tatlısını sıcak yedikleri gibi soğuk da yemektedirler.
Babaganuş
4-5 adet patlıcan (közlemelik)
3adet kırmızı biber (közlemelik)
2 adet orta boy soğan
3-4 diş sarımsak
1 demet maydonoz
sıvıyağ
2 adet domates
kimyon,karabiber,tuz
nar ekşisi
Fırında patlıcan ve biberleri közledikten sonra kabuklarını soyup patlıcanları küp küp ve biberleri ince bir şekilde doğrarız.içine küçük küçük doğranmış soğanlarımızı, maydonozumuzu ve doğranmış veya dövülmüş sarımsağımızı ekleriz. Daha sonra domateslerimizi soyup küp küp onlarıda doğradıktan sonra onu da bu karışıma ilave ederiz. Son olarak baharatlarımızı yağımızı ve nar ekşimizi ilaveedip karıştırırız. Şiddetle tavsiye ediyorum, muhakkak deneyin. Afiyet olsun
BAKLALI PİLÂV (SURİYE)
Kullanılacak malzeme (5 kişi için):
500 gram eski pilâvlık pirinç,
250 gram tanelen henüz teşekküle başlamış çiçek bakla,
300 gram kuru soğan,
500 gram kuzu eti.
1 litre su,
150 gram margarin yağı veya 200 gram tereyağı,
1 cay kaşığı tuz,
1 demet dereotu.
Yapımı: Soğanı ayıklayıp rendeledikten sonra margarin yağı veya tereyağıyle pemleşinceye kadar kavurmalı. Gene ayıklama yıkanmış ve içleri henüz teşekküle başlamış taze baklayı da ince ince doğrayarak soğanın içine dökmeli, kuşbaşı doğranmış ve bir başka kapta suyunu çekinceye kadar kavrulmuş kuzu etiyle bir çay kasığı tuzu da katmalı ve üzerine bir litre su koyup tencereyi orta ısılı ateşte baklalar pişinceye kadar kaynamaya bırakmalı. Baklalar ve kuzu eti piştikten sonra ayıklayıp sıcak su ile yıkanmış pirinçle pilâvı pişirmeli. Pilâv piştikten sonra bir demet yıkanmış dereotunu kıyarcasına ince ince doğrayıp pilâva katmalı ve bir güzel karıştırıp demlenmeye bırakmalı.
Pilâv, 20 dakika veya yarım saat demlendirdikten sonra servis tabağına boşaltmalı Bunun üstüne de etli baklayı dökmeli ve yemeği sıcak sıcak sofraya götürüp seviş yapmalı.
Bamyalı Kuzu (FAS)
180 gr. kuzu eti
3 çorba kaşığı haşlanmış bamya
Yarım adet domates
1 adet kuru soğan
Yarım adet limon
3 çorba kaşığı zeytinyağı
1 dilim ayva
Yarım su bardağı su
pul biber
kimyon
safran
zencefil
karabiber
tuz
Et jülyen doğranır, 6 saat, tuz, karabiber, süt, zeytinyağına yatırılır. Tavada yağ, et kavrulur, soğan bamya, domates, eklenir, limon suyu, ince doğranmış ayva atılır, bütün baharatlar serpildikten sonra su konur, malzeme özleşene kadar pişirilir.
Kullanılacak malzeme (4 kişi için):
300 gram koyun kıyması,
300 gram sığır veya dana kıyması,
1 demet maydanoz,
1 tutam merzengûş otu,
1 tatlı kaşığı dövülmüş kişniş,
1 tutam kırmızı biber,
1 tutam karabiber,
orta irilikte 1 baş soğan,
1 yumurta,
yeteri kadar tuz,
2 çorba kaşığı zeytinyağı.
Yapımı: Soğanı, kabuklarını çıkardıktan sonra rendelemeli. Maydanozu ayıklayıp yıkadıktan sonra ince ince doğramalı. Kıymaları büyük bir toprak tencereye koymalı. Bunu yaydıktan sonra üstüne maydanozu, kırmızı ve karabiberleri, dövülmüş kişnişi, merzengûş otunu serptikten sonra rendelenmiş soğanla yumurtayı katmalı ve yoğurarak karışımı birbirine iyice yedirmeli. Vakit vakit yoğurarak kıymayı üç saat kadar serin bir yerde dinlendirmeli.
Son bir defa daha yoğurduktan sonra (isteyenler kıyma makinesinden geçirebilirler) birer lokma olacak ufaklıkta köfteler yapmalı.
Kuvvetli, ama alevsiz bir odun kömürünün beş parmak üstüne ızgarayı oturtup iyice kızdırmalı. Sonra bir tüyle bu ızgarayı zeytinyağlamalı. Köfteleri de zeytinyağ-ladıktan sonra ızgaraya dizmeli. Önce bir yanlarını, sonra öbür yanlarını nar gibi kızarttıktan sonra sıcak bir yerde tutulan servis tabağına yerleştirmeli. Köftelerin tamamı pişince servis tabağının çevresini doğranmış soğan, turp veya dilim dilim kesilmiş hıyar ve domatesle süsledikten sonra servis yapmalı.
Aynı malzemeye bir bardak zeytinyağı katmak suretiyle bu köftenin tavasını da yapmak mümkündür.
gulsimsir
Malzemeler
Temizlenmis bir bütün tavuk.
4 yemek kasigi bugday unu.
Yeteri kadar misir unu.
Nar yada erik sosu
tuz
Yapılışı
Tavuk bol suyla haslanir.Tencereden alinip didiklenir ve kemiklerinden ayrilmis tavuk etleri tekrar tencereye tavuk suyuna konur.Diger tarafta tavada bugday unu kisik ateste karistirarak kavrulur.Sonra iki kepce tavuk suyu eklenir corba haline gelince tavuk tenceresine ilave edilir.Ve tuzu eklenir.Arzu ettiginiz kadar nar sosu, yada erik sosu (3-4 yemek kasigi yeterli olur)eklenir.Hamurunun hazirlanisi ise; orta boy tencerenin yaridan fazlasi suyla doldurulur ve tuz atilir.Kaynadiktan sonra yavas yavas misir unu dökerken bir taraftan durmadan karistirilir ki bezelesip yapismasin.Kek hamuru kiv***** gelinceye kadar un eklenir.Sonra 10-15 dak.pisirilir.Büyükce bir tepsiye pismir hamur dökülür ve üstü düzlenir.Biraz soguduktan sonra dilimlenip servis tabagina alinir.Üzerine arzu edildigi kadar arabasi dökülür, afiyet olsun.püf noktasi hamurun kivami ve nar yada erik sosunun konma ayari, afiyet olsun.
ARAP ÇORBASI (SURBA)
MALZEMESİ:
1 kg. yağlı koyun eti
1 baş iri soğan
2 iri domates
1 su bardağı kuru fasulye
1 su bardağı nohut
1 çay bardağı erişte
5 diş sarmısak
1 cay bardağı sıvıyağ
8 bardak su
Yeterince tuz, maydanoz, kırmızı ve karabiber.
YAPILIŞI:
Kuru fasulye ile nohutu temizleyip ayıkladıktan sonra, bir gün öncesinden suya bırakıp ıslatınız. Bir tencerede sıvıyağ içinde kuşbaşı koyun etini hafifçe pembeleşinceye kadar kavurunuz. Küçük küçük doğradığınız soğanları ete katınız. Etle birlikte kavurunuz. Kabuğu soyulmuş domatesleri içine rendeleyiniz. Tekrar karıştırıp suyunu (soğuk) dökünüz. İnce ince doğradığınız sarımsakları, tuzu, biberi ekip karıştırınız. Nohut ve fasulyeleri sudan çıkarıp, süzdükten sonra çorbaya ilave ediniz. En son erişteleri ekleyiniz. Yarım saat daha makarnalarla birlikte pişiriniz. Su eksllirse bu ara, sıcak su İlave ediniz. Et iyice yumuşa-yınca, nohut ve fasulyeler de pişince ateşten indiriniz. Sıcak sıcak üzerine maydanoz serperek ikram ediniz.
Not: Bu çorba et veya kemik suyuyla da pişirilir.
Arap Kadayifi
Malzemeler
5 adet yassi kadayif
3 adet yumurta (çirpilmis)
1 bardak un
1 su bardagi süt
250 gr çiçek yagi
450 gr seker
600 gr su
Yarim limon
50 gr çekilmis yesil fistik
Yapilis Tarifi
Kadayiflarin etrafini bir makas yardimiyla çok ince keserek aldiktan sonra tepsiye koyup ilik sütü ilave edin.
Daha sonra önce una daha sonra çirpilmis yumurtaya bulayarak bir tavada kizgin yagda kizartin. Daha sonra hazirladiginiz surubun içine koyarak 20 dakika hafif ateste arada bir alt üst ederek kaynatip pisirip sogumaya alin.
Soguduktan sonra surubun içinden alip yesil fistik ile servis yapin
Arap Kebabı
MALZEMELER
250 gr. kıyma
1 yemek kaşığı biber salçası
6 adet domates
4 adet yeşil biber
4 adet kuru soğan
2 yemek kaşığı margarin
1 çay kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı pul biber
1 çay kaşığı karabiber
2 çay kaşığı tuz
HAZIRLANIŞI
Kıymayı margarinle birlikte tencereye koyun. Zar şeklinde doğranmış soğanı, karabiberi ve tuzu atın. Kıyma suyunu bırakıp çekene kadar karıştırmak suretiyle kavurun. Biber salçası, ince kıyılmış yeşil biber, doğranmış domates ve pul biber koyun. 1 bardak su ekledikten sonra kısık ateşte 20 dakika pişirip servis yapın.
Arap köftesi
Malzemeler
200 gr Yağsız Dana kıyma
2 Su bardağı köftelik İnce Bulgur
1 Orta boy Kuru Soğan
1 Çorba Kaşığı Biber Salçası
1 Çorba Kaşığı Domates Salçası
1 Yumurta
1 bardak su
Kızartmak için sıvı yağ
2,5 bardak çırpılmış yoğurt
5 diş dövülmüş Sarımsak
100 gr Tereyağı
1 demet Maydanoz
Tuz, karabiber, kırmızı pul biber.
Bulguru bir tepsiye alınız. Domates ve biber salçalarını ve pul biberi tuz karabiberini de koyduktan sonra çiğ köfte gibi yoğurunuz. Bulgur yumuşamaya yüz tutunca çiğ kıymayı ve yumurtayı da ilave ederek yoğurmaya devam ediniz. Bulgurun istenen kıvama gelebilmesi için azar azar su ilave edebilirsiniz. Harç hazır olunca iri bilye büyüklüğünde parçaları yuvarlayarak kaynar suya atınız. Yukarı çıkan pişmişleri delikli kepçe ile alınız. Suyunu çekmesi için bir müddet peçete üzerinde beklettikten sonra kızgın sıvı yağda kızartınız. Daha önce servis tabağına yayılmış sarımsaklı yoğurdun üzerine koyunuz. Tereyağını eritiniz. Kırmızı biberi ekleyip yakmadan biraz kavurup yoğurtlu köftenin üzerine dövünüz. Kıyılmış maydanozla süsleyiniz.
ARAP PİLÂVI
Yarım kilo kuşbaşı et
3 Patlıcan
5 Bardak pirinç
2 Çorba kaşığı yag
10 Bardak su
Kuşbaşı eti taskebabı olarak pişirin patlıcanları yuvarlak kesin ve yağda kızartın bir tepsiye etleri suyuyla beraber yerleştirin üzerine de patlıcanları koyun iyice yıkadığınız pirincide tepsiye patlıcanların üzerine dökün tuzunu yağını koyun pirincin az üstüne çıkacak kadar daha su ekleyin hafif ateşte pişirin.
Arap tavası
6 kişilik Gerekli malzeme:
500 gr kıyma,
3 soğan
3-4 patates,
3-4 çarliston biber
5 kahve fincanı margarin
2 yemek kaşığı salça
3 domates,
Tuz,
karabiber
Domates, patates ve biberleri küp şeklinde doğrayıp fırın tepsisine yerleştirin.
İnce kıyılmış soğan, kıyma ve baharatları karıştırıp iyice yoğurun. Avcunuzun içinde misket büyüklüğünde köfteler hazırlayıp tepsideki sebzelerin üzerine dizin.
Ayrı bir kapta yağı eritip salçayı ekleyerek kavurun. Tuz ekip tepsideki köftelerin üzerine gezdirin. Önceden ısıtılmış fırında pişirip sıcak olarak servis yapın.
Arap Usulü Patlıcan
Malzemeler:
200 gr patlıcan, 30 gr soğan, 5 gr sarımsak, 30 gr zeytin yağı, 20 gr havuç, 20 gr kereviz, 50 gr domates, 5 gr maydanoz, tuz
Hazırlanışı:
Patlıcanları uzununa ikiye bölün. İçlerini oyarak yumuşak kısımlarını bir kenara ayırın. Zeytin yağında doğranmış soğanı, ufak kesilmiş sarımsağı, havuç ve haşlanmış kerevizi, patlıcan içini, tuzu iyice karıştırarak kavurun. Sebze kıymasını içleri oyulmuş patlıcanlara doldurun. Her patlıcanın üzerini bir dilim domatesle kapayıp, maydanozla süsleyin.
Sıcak fırında yaklaşık 20 dakika pişirin. Soğuk olarak servise sunun.
ARAP USULÜ TERBİYELİ TAVUK YAHNİSİ
Kullanılacak malzeme (4 kişi için):
900 gramlık bir piliç veya yarka,
50 gram sadeyağ,
1 kaşık dömiglas,
20 küçük baş soğan,
2 kaşık çiğ krema,
2 yumurta,
1 limon,
1 demet maydanoz,
1 dal adaçayı,
birkaç tane dövülmemiş karabiber,
yeteri kadar tuz, süt ve un,
4 bardak tavuk suyu.
Yapımı: Pilicin tüylerini yolup içini temizledikten ve ince tüylerini tütsüledikten sonra bol akarsuda iyice yıkamalı. Sonra bu kümes hayvanını düzenli bir biçimde parçalara bölmeli. Tavuğun ödü dikkatle ayrılıp atılmış ciğerini, katısını ve yüreğini temizleyip bol suda yıkamalı ve küçük parçalara doğramalı.
Bir güvece 30 gram sadeyağı koymalı, yağ ısınınca, una bulanmış piliç parçalarını içine atmalı ve bunları hafifçe kızartmak Dört bardak ılık tavuk suyuyla dömiglası, adaçayını ve dövülmemiş karabiberleri, kabukları ayıklanmış soğanları tüm olarak katmalı. Güvecin kapağını örtmeli ve orta ısılı ateşte piliç parçalarıyle soğanları pişirmeli. Vakit vakit karıştırılacak piliç parçalarıyle soğanlar pişince bunları bir kevgirle güveçten çıkarıp bir kenara almalı.
Güveçteki suyu, adaçayıyla karabiberleri çıkarıp attıktan sonra ince delikli tel süzgeçten geçirmeli.
Bir kaşık kadar unu az bir sütün içinde iyice karıştırmalı. Buna çiğ kremayla süzülmüş olan tavuğun salçasını katmalı, iyice karıştırmalı ve deminki güvece boşaltıp orta ısılı bir ateşe oturtmalı. Gerekirse tuz katmalı ve piliç parçalarıyle soğanları da güvece attıktan sonra karışımın kaynamasını beklemeli. Tam kaynayacağı vakit (kaynatmamalı) kabı ateşten indirmeli. Piliç parçalarıyle soğanları sıcak bir yerde tutulan servis tabağına almalı. Limon suyuyla yumurtaları iyice çırpmalı. Çırpmaya ara vermeden tavuk suyundan birkaç kepçeyi azar azar katmalı. Terbiye, katılan sularla ısınınca güveci ateşe oturtmalı ve çabuk çabuk karıştırırken terbiyeyi içine boşaltmalı. Karıştırmaya ara vermeden bir taşım kaynattıktan sonra servis tabağındaki piliç parçalarıyle soğanların üstüne dökmeli. Temizlenmiş, yıkanmış ve kıyılmış maydanozu da serptikten sonra sıcak sıcak servis yapmalı.
AREIBA (MISIR)
Kullanılacak malzeme:
200 gram irmik,
100 gram toz şekeri,
220 gram margarin yağı,
bir tabaka yağ kâğıdı.
Yapımı: Yağ kâğıdını hazırlanacak tatlıları içine alacak küçüklükte tabakalar biçiminde kesmeli. Bir fırın tepsisiyle bu yağ kâğıtlarının içini hafifçe yağa bulamalı. İrmiği hamur yoğurma mermerine boşaltmalı. Ortasını çukurlaştırmalı. Bu çukura iyice yumuşatılmış margarin yağıyle toz şekerini katmalı. Karışımı birbirine yedirinceye kadar yavaş yavaş yoğurmalı. Sonra bu hamurdan küçük parçalar almalı ve iki avuç arasında yuvarlayarak külah biçimine veya acıbadem kurabiyesi biçimine getirip yağ kâğıdı parçalarının üstüne oturttuktan sonra tepsiye aralıklı olarak dizmeli.
Tepsiyi çok hafif ısılı bir fırına koymalı ve tatlının yüzünü kavurmadan bunu iyice pişirmeli.
Bu kurabiye biçimindeki tatlı pişince tepsiyi fırından çıkarmalı, ince yüzlü bir bıçakla yağ kâğıtlarını tepsiden ayırmalı ve tatlıları bir servis tabağına yerleştirmeli. Bu irmikli fellâh tatlısını sıcak yedikleri gibi soğuk da yemektedirler.
Babaganuş
4-5 adet patlıcan (közlemelik)
3adet kırmızı biber (közlemelik)
2 adet orta boy soğan
3-4 diş sarımsak
1 demet maydonoz
sıvıyağ
2 adet domates
kimyon,karabiber,tuz
nar ekşisi
Fırında patlıcan ve biberleri közledikten sonra kabuklarını soyup patlıcanları küp küp ve biberleri ince bir şekilde doğrarız.içine küçük küçük doğranmış soğanlarımızı, maydonozumuzu ve doğranmış veya dövülmüş sarımsağımızı ekleriz. Daha sonra domateslerimizi soyup küp küp onlarıda doğradıktan sonra onu da bu karışıma ilave ederiz. Son olarak baharatlarımızı yağımızı ve nar ekşimizi ilaveedip karıştırırız. Şiddetle tavsiye ediyorum, muhakkak deneyin. Afiyet olsun
BAKLALI PİLÂV (SURİYE)
Kullanılacak malzeme (5 kişi için):
500 gram eski pilâvlık pirinç,
250 gram tanelen henüz teşekküle başlamış çiçek bakla,
300 gram kuru soğan,
500 gram kuzu eti.
1 litre su,
150 gram margarin yağı veya 200 gram tereyağı,
1 cay kaşığı tuz,
1 demet dereotu.
Yapımı: Soğanı ayıklayıp rendeledikten sonra margarin yağı veya tereyağıyle pemleşinceye kadar kavurmalı. Gene ayıklama yıkanmış ve içleri henüz teşekküle başlamış taze baklayı da ince ince doğrayarak soğanın içine dökmeli, kuşbaşı doğranmış ve bir başka kapta suyunu çekinceye kadar kavrulmuş kuzu etiyle bir çay kasığı tuzu da katmalı ve üzerine bir litre su koyup tencereyi orta ısılı ateşte baklalar pişinceye kadar kaynamaya bırakmalı. Baklalar ve kuzu eti piştikten sonra ayıklayıp sıcak su ile yıkanmış pirinçle pilâvı pişirmeli. Pilâv piştikten sonra bir demet yıkanmış dereotunu kıyarcasına ince ince doğrayıp pilâva katmalı ve bir güzel karıştırıp demlenmeye bırakmalı.
Pilâv, 20 dakika veya yarım saat demlendirdikten sonra servis tabağına boşaltmalı Bunun üstüne de etli baklayı dökmeli ve yemeği sıcak sıcak sofraya götürüp seviş yapmalı.
Bamyalı Kuzu (FAS)
180 gr. kuzu eti
3 çorba kaşığı haşlanmış bamya
Yarım adet domates
1 adet kuru soğan
Yarım adet limon
3 çorba kaşığı zeytinyağı
1 dilim ayva
Yarım su bardağı su
pul biber
kimyon
safran
zencefil
karabiber
tuz
Et jülyen doğranır, 6 saat, tuz, karabiber, süt, zeytinyağına yatırılır. Tavada yağ, et kavrulur, soğan bamya, domates, eklenir, limon suyu, ince doğranmış ayva atılır, bütün baharatlar serpildikten sonra su konur, malzeme özleşene kadar pişirilir.