Arama ve Kurtarma Eğitimi

Buğra1

Kayıtlı Üye
Bu güne kadar binlerce insan hayatı köpekler tarafından kurtarılmıştır,çoğu insan yeni yaşamlarını,görevi insan hayatını kurtaran köpeklere borçludur.Büyük 17 Ağustos depreminde bu sevimli ve sadık dostlarımızın nasıl çalıştığını hep birlikte izledik,dökülen kireçlerin burunlarını ve solunum yollarını tahrip etmesine rağmen yıkıntıların arasında çaresiz ve son bir umut dileyen insanları işaret ettiler,onları buldular ve hepsinin hayatını kurtardılar.Üzülecek bir yan ise bu değerli köpeklere yabancı ulusların sahip olması ve eğitmeleri idi.Bizler her alanda olduğu gibi köpek eğitiminde de geri durumdayız ve bu sevimli yaratıkların değerini yeterince anlayamıyoruz.Onları büyük bir cahillik ve acımasızlıkla çöp kamyonlarında preslliyor,hastalıklı diye öldürüyoruz.Umarım insanlarımız yakın bir zamanda bu değerli dostlarımızın değerini anlarlar.
Arama ve Kurtarma eğitimde köpekler iz takip eğitiminden farklı olarak çoğunlukla vücut kokumuzu kullanarak bizleri bulmaktadır.Bizim duyamadığımız bu koku ölü hücrelerimiz tarafından çevreye yayılır ve köpekler tarafından çok net bir şekilde hissedilir."Rafts" olarak bilinen bu hücreler dakikada 40.000 adet ile kişinin kendine özgü olan kokusunu atmosfere taşır.Bu koku rüzgar ve diğer atmosfer olayları ile uzaklara taşınabilir ve dağılabilir.

Kurtarma köpeği eğitimi küçük yaşlardan itibaren başlar.Yaşlı köpeklerde eğitime kabul edilir,ancak yedi,sekiz haftalık bir köpeğin eğitimi ve sahibi ile aile üyelerine bağlılığı daha kuvvetli olacağı için eğitim başlangıcı için yavru köpekler tercih edilir,ayrıca yaşlı köpeğin geçmişte yaşadığı tecrübeler ile sosyalleşme aşamaları tam olarak bilinemez.Doğru şekilde sosyalleşmemiş,insanları,doğayı, kısacası dünyayı iyi tanıyamamış bir köpeğin arama&kurtarma eğitiminde başarılı olması güçleşir hatta imkansızdır.Eğitime tabii tutulacak köpek tamamıyle insan dostu olmalı,hayatı sevmelidir.

Yavru köpek bazı testlere tabii tutulur;

Yüksek derecede koku alma düzeyi.

Narkotik ve bomba eğitiminde olduğu gibi, yüksek derecede oyun oynama isteği.

Yüksek derecede zeka düzeyi,eğitilebilirlik ve eğitmenine bağlılık.

Uzun kürke ve kısa kürke sahip ırklar ikinci derecede değerlendirilir.Uzun kürklü ırklar sıcak yaz aylarında,kısa kürklü ırklar ise hem sıcak yaz aylarıa hem de kış aylarının çetin şartlarına dayanıklı değildir.

Kısa buruna sahip ırkların koku alma duyuları zayıftır.

Köpek vahşi yaşama uyum sağlayabilmelidir.Çoğunlukla küçük ve evde beslenen köpekler ihtiyaca cevap veremezler.En uygun ırkları Alman Çoban Köpeği,Golden Retriever ve Labrador Retriever olarak sıralayabiliriz.Diğer uygun ırklarda eğitime kabul edilebilir.

Köpeğin hareketli ve çevik olması istenir.Önüne çıkan engelleri aşabilmelidir.

Yavru kendine güvenen,araştırıcı,korkusuz ve dost canlısı olmalı saldırganlık ve ürkeklik göstermemelidir.Köpeğin anne ve babasıda gereken özellikleri taşımalıdır.
Köpeğin karakterini ölçecek diğer test yöntemlerinede başvurulur.

Seçilen yavru köpeğin eğitimine başlanır.Eğitim yedi ana bölümden oluşmaktadır.

Kaçış Oyunu.
Görsel İpuçları İle Eğitim.
Zorluluk Derecesinin ve Arama Süresinin Geliştirilmesi.
Görsel Olmayan İpuçları İle Eğitim.
Öğrencinin Arama Becerisinin Geliştirilmesi.
Yaralı İnsanın Bulunması ve Haber Verilmesi..
Öğrencinin Arama Becerisinin Test Edilmesi ve Geliştirlmesi.

Seçilen yavru köpek yanında eğitmeni ve yardımcı bulunduğu halde açık araziye çıkartılır. Kısa bir süre köpeğin kendini rahatlatmasına izin verdikten sonra eğitmen veya köpeğe yakın olan kişi elinde köpeğin oyuncağı ile oynar ve köpeği heyacanlandırır. Bu arada yardımcı köpeği tutmaktadır, köpek yeteri kadar heyecanlandığı anda eğitmen ileri doğru koşar ve köpeğine seslenir, bir ağaç arkası veya köpeğin kolayca ulaşabileceği başka bir yere saklanır bu anda yardımcı ileriye doğru atılmak isteyen köpeği bırakır ve köpeğe "Bul" veya "Ara" komutunu verir aynı zamanda köpek ile heyecanlı bir şekilde konuşarak onu aktif tutmak ister. Köpek saklanan kişiyi bulunca hemen ödülü verilmesi gerekir.Bu ödül başta sevgi ve daha sonra aktif bir çekiştirme, ağaç dalının yada tenis topunun retrieve amacı ile atılmasıdır.Bu oyun köpeği sıkmadan günde iki - üç kez haftada beş - altı kez tekrarlanır.

Arama ve Kurtarma eğitimin ana teması bu şekildedir.İleriki aşamalarda yine aynı yöntem ile fakat daha zor oyunlar oynanır.Yukarıdaki sıralamada olduğu gibi önceleri köpek kişinin saklandığı yeri görür ve hemen gördüğü yere gider,bu arada kişinin vücut kokusunu da almaktadır.Daha sonra köpek kişinin saklandığı yeri görmez ama kişinin kaçarak saklandığını bilmektedir,bu dönem içerisinde saklanan kişi köpeğin kendisini bulması için el çırpabilir veya köpeğe seslenebilir.Bir diğer aşamada ise ses çıkartılmaz ve köpeğin tamaman koku ile saklanan kişiyi bulması istenir.Köpek eğitimde aşama ve başarı kaydettikçe arama alanı genişletilir ve izler daha karmaşık şekilde bırakılır,bu arada köpeğe saklanan kişiye ait eşyalar koklatılarak kokunun aslında kaybolan kişiye ait olduğu anlatılmaya çalışılır.

Arama ve Kurtarma eğitimi çeşitli branşlara ayrılır.Her branş kendine özgü eğitim teknikleri içerir ve köpek bir branşta uzmanlaşır.

Arazi Arama Eğitimi..
Çığ Arama Eğitimi.
Deprem & Yıkım Arama Eğitimi.
Su Araması Eğitimi...
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
vozol
Geri
Üst