' SeRcaN
Kayıtlı Üye
Son dönemlerde şirketlerin yaptığı yatırımlarla büyüyen araç kiralama sektörü türkiye’de 1.8 milyon adetlik büyüklüğe ulaştı.
Kişi başına düşen araç sayısının az olması ve istikrarlı ekonomisi ile Türkiye’nin operasyonel kiralamada bölgedeki en büyük büyüme potansiyeline sahip ülke konumunda olduğunu söyleyen TEB Arval Genel Müdürü Luc Soriau, “Yunanistan’ın içinde bulunduğu durum Avrupa’daki kiralama sektöründe küçülmeye neden olacak. Ancak Türkiye potansiyeli, büyüyen ve gelişen ekonomisi ile operasyonel kiralama sektöründe öne çıkacak” diye konuştu. Sektördeki son gelişmeleri değerlendiren Soriau, şöyle konuştu: “Türkiye’de 100’den az çalışanı olan işletmelerin çok küçük bir dilimi kiralama yoluna gittiği için sektör büyüme potansiyeli taşıyor. Türkiye’de 100’ün üzerinde çalışanı olan işletmelerin ise yüzde 32’si operasyonel, yüzde 8’i finansal kiralama yapıyor. Satın alma yüzde 60’a yakın bir oranla en çok tercih edilen yöntem olarak karşımıza çıkıyor.”
Parktaki payı yüzde 18.4
TEB Arval’in desteğiyle Türkiye’de filo yönetimi konusunda bu yıl ikincisi hazırlanan CVO Filo Barometre 2011 araştırma Raporu’nun sonuçlarını değerlendiren TEB Genel Müdürü Varol Civil, şunları söyledi: “TEB Arval olarak 4 yıl önce operasyonel kiralama işine girdik. Sektör Türkiye’deki 9.9 milyon araçlık araç parkında yüzde 18.4 paya ulaştı. Önemli maaliyet tasarrufu sağlayan kiralama yöntemi 100’den fazla çalışanı olan şirketler tarafından tercih ediliyor. Kişi başına düşen araç sayısının Avrupa’dan geride olması nedeniyle Türkiye, bölgenin en büyük potansiyeline sahip ülkeolarak öne çıkıyor.”
Otomobil sahipliği oranında 1000’de 100 oranına ulaşamadığımız için Türkiye’nin bu konuda halen alınacak çok yolu olduğunu anlatan Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar, şu bilgileri verdi:
Çevreci ve ekonomik araç
“Ekonomimiz geliştikçe ileriye daha olumlu bakıyoruz. Geçtiğimiz yıl araştırmada en çevirici ülke olarak öne çıktık. Türkiye’de özellikle büyük ölcekli şirketler filo seçiminde otomobilin çevreci ve yakıt tasarrufu özellikleri rol oynuyor. Elektrikli otomobiller bu noktada çok büyük avantaj sunacak. Türkiye ekonomik ve çevreci araçlarla diğer ülkelere göre daha yakından ilgileniyor.”
4 yılda araç sayısı 12 milyon adedi geçecek
Türkiye ve Avrupa’da 4 bin 500 farklı kuruluşla yapılan CVO Filo Barometre 2011 araştırmasının ortaya koyduğu rapora göre 2014 yılında Türkiye’deki araç sayısının 11.9 milyon adede ulaşacak.
Filo araçlarının payı ise 2 milyon adede yaklaşacak.
2015 yılında ise toplam araç sayısının 12.4 milyona, filodaki araç sayısının ise 2.3 milyon adete ulaşması tahmin ediliyor.
Avrupa’daki filo yöneticilerinin yüzde 15’i Türk yöneticilerin ise yüzde 56’sı sektörün önümüzdeki 3 yıl daha da büyüyeceğini öngörüyor.