Anne sütü ile ilgili genel yargı, bebeğin zekasını geliştirdiği yönünde. İşte anne sütü ve zeka gelişimi hakkında bilgi.
Ancak yapılan araştırmalar, bu konuda anne sütünün tek başına bir etken olmadığını kanıtlar nitelikte sonuçlar ortaya koyuyor.
Edinburgh Üniversitesinden araştırmacılar ve İngiliz Tıp Araştırmaları Konseyinden Geoff Der, ABDdeki 5475 çocuk ve 3161 anne ile yaptığı incelemede, bebeğin zekasının anne sütünden ziyade annenin zekasıyla ilgili olduğunu söylüyor. Önceki araştırmalarda annenin zeka seviyesine bakılmamasının da büyük bir hata olduğuna vurgu yapıyor.
Araştırmacılar, bebeğini emziren annelerin mama tercih eden kadınlara kıyasla daha zeki, daha olgun, daha iyi eğitimli ve çocuğunun gelişimiyle daha ilgili olduğunu tespit etti. Dolayısıyla anne sütüyle beslensin ya da beslenmesin, bu ortamda yetişen çocukların becerilerinin daha iyi geliştiği düşünülüyor. Aynı aileden biri anne sütüyle diğeri mamayla büyümüş çocuklarda zeka farkı görülmemesi de yeni araştırmanın sonuçlarını destekler nitelikte.
YETERLİ SÜTÜM OLDUĞUNU NASIL BİLEBİLİRİM?
ÇEVRESEL ETKEN VE GENETİK DE ETKİLİ
Bir diğer araştırma ise İngiltere ve Yeni Zelandada 3 bin çocuk üzerinde yapıldı. Araştırmada zeka seviyesinin yüksek olmasında anne sütünün tek başına etken olmadığı, aile, sosyal çevre gibi çevresel etkenler ile genetik faktörlerin de rol oynadığı tespit edildi.
Araştırmada FADS2 geninin özel değişkesine sahip çocukların IQ seviyesinin diğer çocuklardan 6,8 puan yüksek olduğunu buldular. Bu farkın, çocuğun sosyo-ekonomik durumu, annenin IQsu, bebeğin doğum ağırlığı veya hamilelikte annenin yaşı gibi etkenlerle değişkenlik gösterdiği belirlendi.
FADS2 genini incelediklerini, doğumdan sonraki ilk aylarda beyinde toplanan, poliansatüre (Çoklu doymamış) yağ asitlerini besleyici yağ asitlerinden dönüştüren bir enzimin anne sütünde bulunduğunu belirten araştırmacılar, bu enzimin zeka seviyesinin gelişimi üzerinde bir etkisi olabileceğini düşünüyorlar.
Hürriyet Aile