"Anne Babalar Ergenlik Döneminde Uzmanlardan Yardım Almalı

' SeRcaN

Kayıtlı Üye
Kars İl Sağlık Müdürlüğü Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması (AÇSAP) Şube Müdürü Dr. Demet İmamoğlu, ergenlik döneminde ailelerin çocuklarına doğru rehberlik yapması, uzmanlardan yardım alması gerektiğini söyledi.


Kars İl Sağlık Müdürlüğü Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması (AÇSAP) Şube Müdürü Dr. Demet İmamoğlu, ergenlik döneminde ailelerin çocuklarına doğru rehberlik yapması, uzmanlardan yardım alması gerektiğini söyledi.

Kars'ta sahada çalışan 13 AÇSAP çalışanına 'Gençlere Yönelik Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı' konulu hizmetiçi eğitim verildi. 3 gün süren eğitim programının ardından düzenlenen törenle çalışanlara katılım belgeleri dağıtıldı. Törende konuşan Kars AÇSAP Şube Müdürü Dr. Demet İmamoğlu, Türkiye'de her 5 kişiden birinin genç olarak nitelendirildiğini belirterek, "Böylesine bir kitlenin fiziksel, psikolojik, sosyal gelişim ve değişimlerini göz ardı etmek imkânsız. Gençlerin yaşadığı tüm bu değişimlere kulak verilmesi ve gerek aileler gerekse sağlık çalışanları tarafından olası problemlerin önemsenmesi ve önlenmesi sağlıklı gelecek nesiller yetiştirmemiz açısından büyük önem taşıyor. Neticede yaptığımız bu eğitimlerle; ailelere doğru bilgilerin aktarılarak gençlerimizin daha iyi anlaşıldığı, özelliklerinin tanındığı sağlıklı bir ergenlik dönemi geçirmeleri ve ardından sağlıklı bir yetişkin olmalarına katkıda bulunuyoruz. " dedi.

Dr. İmamoğlu, 'Gençlere Yönelik Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı (CS/ÜS)' konusunun hayatın içinde ve güncelliğini asla yitirmeyen, herkesin çok iyi bildiğini sandığı ancak istatistiklere göre büyük bir çoğunluğun eksik ya da yanlış bilgilere sahip olduğu bir konu olduğunu belirtti. Kendilerinin bu bilgilere aydınlık getirmek istediklerini vurgulayan İmamoğlu, "Başta sağlık çalışanlarının farkındalığını sağlamayı, bu konunun önemine dikkat çekmeyi ve sonuç olarak sağlık çalışanlarımız kanalıyla adolesanlarımızı, gençlerimizi ve aileleri doğru yönlendirmeyi hedefliyoruz. " diye konuştu.

Çocukluktan ergenlik dönemine geçiş olarak tanımlanan adolesan dönemle karakterize bazı gelişim özelliklerinin aileler tarafından bilinmesinin çocuğun gelişiminin seyri konusunda bilgi verebileceğini belirten Dr. İmamoğlu, şunları söyledi: "Adolesan dönemde fiziksel ve cinsel olarak hızlı bir büyüme ve gelişme söz konusudur. Fakat gelişmenin başlama yaşı genetik, çevre faktörleri ve kişilerarası farklılıklara bağlı olarak değişebilir. Bazen bazı aileler 'benim oğlum kız yaşıtlarına göre daha kısa ya da gelişimi daha zayıf' diyebilirler. Bunun temel nedeni, kız ve erkeklerin vücut boyutlarında ve şeklinde yaşanan değişikliklerin birbirinden farklı hızda ve zamanda olmasıdır. Bu dönemde eller ve ayaklar en önce büyür, daha sonra kol ve bacaklar ve en olarak kalça ve göğüsler büyür. Bu nedenle de sakarlıklar fazla yaşanır. "

Adolesan dönemde bir gencin, çocukluk dönemine göre daha büyük sayılmakla birlikte, halen erişkin desteğine gereksinim duyduğunu vurgulayan Dr. İmamoğlu, gençlerin yaşadığı bocalamayı şöyle anlattı: "Hepimiz gençlik döneminde 'Sen çocuksun yapamazsın, edemezsin, gidemezsin' ya da 'Kocaman adam oldun hâlâ niye bunu yapıyorsun?' gibi cümleleri duymuşuzdur. Ancak tüm bu cümleler gencin bu dönemi bocalayarak geçirmesine ve kendini tam olarak tanımlayamamasına neden oluyor. Ailelerin bu dönemde gence ne çok büyükmüş gibi sorumluluk yüklemesi, ne de çocukmuş gibi onu devre dışı bırakması doğru değil. Burada aileleri uyarmam gereken nokta, adolesan ve gençlik döneminde ailelerin doğru rehberlik yaparak, uzmanlardan yardım alarak çocuklarının sağlıklı bir dönem geçirmelerine ve sağlıklı birer vatandaş olmalarına yardımcı olmaları. Unutmayalım ki çocuklarımız geleceğimizdir. "​
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
vozol puff
Geri
Üst