Anayasa Değişikliği Tartışmaları

ashli

Bayan Üye
AK Parti yetkilileri, değişiklik üzerinde çalışmalarını sürdürürken, Meclis'te de Anayasa değişikliği ile ilgili tartışmalar devam ediyor.

Meclis'te gazetecilerin sorularını cevaplayan CHP Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt, Anayasa değişikliği için önce dokunulmazlıkların kalkması gerektiğini söyledi. "Diyelim ki bu Meclis Anayasa değişikliğini yaptı. Herkes şunu tartışacak. 550 milletvekilinin 608'i sabıkalı. Sabıkalı bir Meclis Anayasa'yı değiştirirse nasıl olur, sabıkalı mı olur, sabıkasız mı olur? Toplum bunu tartışsın" diyen Öğüt, Meclis'te 608 dokunulmazlık fezlekesi bulunduğunu, bu dosyalar temizlenmeden Anayasa değişikliğine gidilmemesi gerektiğini söyledi. Ögüt, "Gidilirse toplum diyecek ki sabıkalı adamlar oturmuş Anayasa'yı değiştiriyor. Sabıkalı adamların değiştirdiği Anayasa, Anayasa olabilir mi? Bana göre olmaz" değerlendirmesini yaptı.

AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Ramazan Başak da, Türkiye'de her şeyin yerine oturacağını vurgulayarak, "Bu Anayasa değişikliği gecikti. Biz geciktirdik, yanlış yaptık. Biz artık bu Anayasa değişikliğini Türkiye'nin gündeminden düşürmeliyiz. Kararı Meclis verecek. Referandumda halk verecek. İlgili kurumların yapacağı bir yanlışlık varsa herhalde onların kararlarına karışmaya hakkımız yok ama kimsenin TBMM'nin vereceği kararlara peşinen hüküm koymasına müsaade etmeyiz" şeklinde konuştu.

Başak, Anayasa değişiklik teklifi içinde bulunması öngörülen YAŞ kararlarının yargı denetimine açılması düzenlemesiyle ilgili soru üzerine ise, "Her şey yargıya açık da neden YAŞ kararları yargıya açık değil. Yargıya açık olmasında ülke açısından yarar var. Hepimiz hata yapabiliriz. Varsa bir yanlışlık yargı düzeltmeli" diye konuştu.

CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk ise, toplumun gündeminde bugün Anayasa değişikliği ihtiyacının bulunmadığını ifade etti. Anayasa değişikliği ihtiyacının, AK Parti'nin özellikle HSYK'yı Başbakan'ın talimatı altına koyma ihtiyacından kaynaklandığını öne süren Öztürk, "Bugünkü Anayasa'nın elbette aksayan yönleri vardır ve elbette değişmelidir ama bu değişiklik bugün olmamalıdır. Özellikle insanların birbirinden intikam alma hırsıyla yanıp tutuştuğu bur dönemde toplumsal mutabakat belgesi olan

Anayasa'nın uzlaşmayla çıkmayacağı açıktır. Anayasa değişikliğinin esasını oluşturan HSYK olacaktır. Onun dışında başka bir madde de olmayacaktır. Belki çeşitli toplumsal kesimlere hoş gelebilecek, zehire bulandırılmış tatlılar da olabilecektir. CHP olarak AK Parti'nin bu oyununa gelmeyiz. Bugün Türk halkının Anayasa değiştirilmesi konusunda herhangi bir talebi yoktur" ifadelerini kullandı.

MHP Kütahya Milletvekili Alim Işık ise MHP olarak Anayasa'nın değiştirilmesiyle ilgili görüşlerini uzun süredir dile getirdiklerini hatırlattı. 7 yılı aşkın süredir tek başına iktidarda bulunan AK Parti'nin, bugüne kadar bu konuda herhangi bir değişiklik öngörüsünde bulunmazken, bugün bu konuyu Türkiye'nin gündemine getirmesini doğru bulmadıklarını ifade eden Işık, "TBMM çatısı altındaki partilerin temsilcilerinden oluşan bir uzlaşma komisyonuyla hangi ihtiyaçlar var, önce onlar belirlenmeli, arkasından

24. dönem milletvekillerinin iradesiyle ilgili değişiklikler onaylanmalıdır. Bu Meclis bundan sonra AK Parti'nin bu tavrıyla Anayasa yapamaz" dedi.

MHP Ankara Milletvekili Tuğrul Türkeş de Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın bu konuda objektif bir değerlendirme yaptığına işaret ederek, son zamanlarda Türkiye'de yaşanan bu hukuk karmaşası içinde en yüksek mahkemenin başkanının sağduyulu olduğunu gösteren açıklamalarından memnuniyet duyduğunu kaydetti. Türkeş, YAŞ kararlarının yargıya açılmasına ise karşı çıkarak, "Türkiye'de son zamanlarda sanki her şeyi ele alıp kamuoyunun önünde silkelersek sıkıntıdan ve zandan kurtulacağız gibi bir yaklaşım

var. YAŞ kararları orada bulunan hem sivil, hem de askeri zevat tarafından değerlendiriliyor. İtirazı olan zaten muhalefet şerhini koyuyor oraya. Bu konuların çok fazla hırpalanarak Türkiye'nin bir yere taşınacağına inanmıyorum" şeklinde konuştu.

AK Parti İzmir Milletvekili İbrahim Hasgür de, Anayasa değişikliğini Anayasa'nın öngördüğü 367 çoğunlukla yapabilmek için Meclis'te uzlaşma arayacaklarını ve kapısı açık olan bütün partilere gideceklerini anlattı. Önerilerinin kabul edilmemesi halinde referandum yolunun açık olduğunu söyleyen Hasgür, "Hiç kimse buna karşı çıkamaz. Anayasa Mahkemesi Başkanı da dahil. Referanduma götürdüğümüzde halkımız muhakkak evet diyecektir. Halkın evet dediği bir Anayasa değişikliği de gerçekleşmiş olur" dedi.

Hasgür, YAŞ karlarına yargı yolunun açılmasıyla ilgili olarak ise, "Çok iyi olur. YAŞ'a tabii ki yargı yolu açılmalıdır. Her şey şeffaf olmalıdır. Dokunulmazlıkların hepsini kaldıralım, milletvekillerinin dokunulmazlıklarını da kaldıralım. Biz buna da varız. Bütün Türkiye'deki dokunulmazlıklar da dahil olmak üzere. Bu memlekette herkesin dokunulmazlığı var. Dokunulabilir tek insan milletvekilleri. Milletvekillerinin, hakemlerin, futbolcuların her şeyine sövmek mübahtır Türkiye'de" değerlendirmesini yaptı.

AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Avni Doğan da, YAŞ kararlarına, bütün dünyada olduğu gibi yargı yolunun açılması gerektiğini ifade etti.

AK Parti Ordu Milletvekili Eyüp Fatsa ise savunma yaptırmadan bir insanı cezalandırmanın, dünyada görülen bir uygulama olmadığına işaret etti. Fatsa, CHP'nin, referandum süresinin 60 güne indirilmesi halinde 1 yıl referandum yapılamayacağı yönündeki iddiasını şu sözlerle değerlendirdi:

"Beşiktaş kulübünün Çarşı grubu var. Diyorlar ki 'Çarşı her şeye karşı.' CHP de Çarşı grubu gibi her şeye karşı duruyor. Anayasa ve yasalar açıktır. Bu ülkede hukukçular vardır. Öyle bir şey varsa dikkate alınır. Yok bu CHP'nin süreci sabote etmeye yönelik bir gayretiyse onu kimsenin dikkate alacağını sanmıyorum. CHP, gerek demokratikleşme, gerekse yasal çalışmalardaki tavrı Çarşı grubu gibi her şeye karşı olmak."

BDP İstanbul Milletvekili Ufuk Uras ise Anayasa değişikliğinin toplumun ihtiyacı olduğunu belirterek, "Hala bu Anayasa değişikliği karşısında direnenleri anlamak mümkün değil. Referanduma gidilirse hükümet gitsin deniyor. Tamam gitsin, peki bahse girenler referandumun sonucu olumlu çıkarsa yerlerinde çakılı kalacaklar mı? Hodri meydan diyoruz. Biz bu referandumun toplumun geniş kesimi tarafından destekleneceği kanaatindeyiz. Anayasasını değiştirmeyen bir Meclis dünyada var mı? Ben bu Meclis'in bir

müzakereyle bu Anayasa değişikliğini gerçekleştireceği kanaatindeyim. Hiç şüphem yok" dedi. Uras, YAŞ kararlarına yargı yolunun açılması gerektiğini söyledi.
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers haber
vozol puff
Geri
Üst