Anal Fissür - Anüste Şişlik Nedenleri

Heulwen

Kayıtlı Üye
Anal Fissür - Anüste Şişlik Nedenleri


Anal kanalda deri - mukoza (ıslak iç deri) birleşme yerinde olan ve içeriye doğru uzanan çatlaklardır. En sık anal kanalın arka kısmında yerleşir. Kabızlık, ıkınma, ishal, sık dışkılama alışkanlığı sonucu ortaya çıkar.

Ülseratif kolit ve Crohn hastalığında ( iltihabi barsak hatalıkları) değişik yerleşimler gösterebilir. Dışkılama sırasında kanama ve bazen uzun süren şiddetli ağrı en önemli şikayetlerdir.

Fissür (çatlak) kronik aşamaya geçtiğinde üst kısmında hipertrofik papilla ve alt kısmında deri uzantısı ortaya çıkar. Kronik anal fissürlerde akıntı, deride şişlik ve kaşıntı olabilir.

Hasta dışkılama esnasında acı hissettiği ve kanaması olduğu için tuvalet ihtiyacını geciktirir, bu da dışkının daha da sertleşmesine yol açacağından sorunun artması ile sonuçlanır.

Tedavi:

şikayetleri kısa süredir olan hastalarda ilaçla tedaviler uygulanır. Bunlar:

1. Sıcak oturma banyoları

2. Lifli gıdalarla beslenme

3. Dışkı yumuşatıcı ilaçlar ( laksatifler)

4. Gliseril trinitrat (GTN) kremi uygulaması

5. Botilinum toksin uygulamasıdır.

Bu tedavilere cevap alınmayan hastalarda cerrahi tedavi değerlendirilir:

1. 1. Anal dilatasyon

2. 2. Lateral internal subkütan sfinkterotomi (LİSS) tedavi seçenekleridir. En sık kulanılan metoddur, lokal anestezi ile yapılabilir.
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
vozol
Geri
Üst