Anadolu Kadını'nın gümrük çilesi

LoKuMuM<3

Bayan Üye
550026_detay.jpg


eni Zelandalı bilim adamları, 2 bin 500 yıl önce Anadolu’da yaşayan bir kadının yüzünü 21’inci yüzyıla taşıdı. Bu yıl Türkiye'de sergilenmesi planlanan proje gümrük engeline takıldı. Kayseri'deki arkeolojik kazılarda bulunarak kafatası profili mumya haline getirilen 'Anadolu Kadını', sergi için getirildiği İstanbul Atatürk Havalimanı gümrüğünde vergi talebiyle bir buçuk aydır bekletiliyor.

Sabah'ın haberine göre, Kayseri'deki Kültepe kazıları sırasında bulunan iskeletin tomografisinden yola çıkılarak, Yeni Zelanda'da özel bir teknikle oluşturulan 'yüz mumyası', vergiye tâbi olduğu gerekçesiyle İstanbul Atatürk Havalimanı Gümrüğü'nde alıkonuldu.

29 TEMMUZ'DA GÖNDERİLDİ
Bilim dünyasında büyük yankı uyandıran yüz, 29 Temmuz'da Türkiye'ye gönderildi. Eskişehir Anadolu Üniversitesi'nde de, vücut iskeleti mumya tekniği ile 'etlendirilecek' ve 'Anadolu Kadını' İstanbul'da sergilenecekti. Fakat özel bir kargo şirketiyle Türkiye'ye getirilen yüz, vergiye tabi olduğu gerekçesiyle İstanbul Atatürk Havalimanı Gümrüğü'nde görevliler tarafından alıkonuldu. Kültür Bakanlığı ve kazı başkanı Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu başta olmak üzere, Ankara ve Anadolu Üniversitesi yetkililerinin tüm çabasına rağmen, 'Anadolu Kadını'nın yüzü gümrükten çıkartılmadı.

Kültepe-Kaniş Kazıları Başkanı Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu'nun, yabancı bilim adamları tarafından hiçbir ücret alınmadan etlendirilen yüzün, sergileme ve eğitim amaçlı olduğu, hiçbir ticari değer taşımadığı şeklindeki yazısı da, sorunun çözülmesini sağlayamadı.
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
vozol
Geri
Üst