Buğra1
Kayıtlı Üye
Aman dikkat, güneş çarpmasın!
Artık güneş kendini göstermekte cömert davranıyor. Fakat her şeyin fazlası zarar olduğu gibi fazla güneşte kalmak da cilde çok ciddi zararlar veriyor. Gözle görülemeyen zararlı güneş ışınları ultraviyole A (UVA) ve ultraviyole B (UVB) cilt için çok tehlikeli. Özellikle cildin alt tabakalarına ulaşan UVA ışınları cilt hücrelerini bozarak dokuların esnekliğini kaybetmesine, dolayısıyla da kırışıklıklara ve erken cilt yaşlanmalarına sebep oluyor. UVB ışınlarına ise yoğun olarak maruz kalmak ciltte güneş yanığı meydana getiriyor. Bu iki ışın, uzun vadede cilt kanserine yol açabiliyor. İstanbul Özel Hizmet Hastanesi Dermatoloji Bölümü’nden Uzm. Dr. Makbule Afacan, erken deri yaşlanmalarının nedenlerinin başında yüzde 80’lik oranla UV ışınlarının zararlı etkilerinin geldiğini söylüyor. Bu sebeple Afacan, yaz aylarında güneşle sınırlı temasta bulunulmasını öneriyor.
Güneş ışınlarının zararları nelerdir?
Ultraviyole (UV) ışınları, deri yaşlanmasına, deri kanserine ve deride lekelerin oluşmasına yol açıyor. Özellikle güneşe fazlaca maruz kalan yüz, göğüs ve kollarda; kırışıklıklar, çiller, güneş lekeleri (kahverengi lekeler), bacak ve kollarda ufak beyaz lekeler oluşmasına sebep oluyor. Yine güneşte derinin doğal korunma süresinden fazla kalınması sonucu güneş yanığı oluşur. Uzman Dr. Makbule Afacan güneşlenmenin son 50 yılda artmasının deri kanserlerinin görülme sıklığını da artırdığını söylüyor. Özellikle ışık gören bölgelerde sert, kızarık, üzeri damarlı bir yapıda olan yaralar, koparıldıkça tekrarlayan kabuklanmalar, birden koyulaşan (siyahlaşan) benler, hızla büyüyen, etrafında beyaz renkli hale oluşan benler deri kanserlerinin belirtileri.
Güneşin zararlı ışınlarından korunmak için ne yapmalı?
Güneş ışınlarının en çok etkili olduğu 11.00 ve 13.00 saatleri arasında güneşe çıkmamak gerekiyor. Zararlı ışınlara karşı koruma faktörü kremler kullanılmalı. Bu ürünlerin ambalajının üzerinde yazan Güneş Koruma Faktörü (GKF) numarası ürünün tehlikeli ışınlara karşı cilde hangi düzeyde koruma sağladığını gösteriyor. Mesela normal bir cilde sahip bir kişi genellikle güneşte 15 dakika kaldıktan sonra yanmaya ve kızarmaya başlıyorsa, gfk numarası 20 olan bir ürünü kullandığı takdirde güneş altında güvenle 5 saat geçirebilir. Eğer gfk numarası 12 ise koruma süresi 3 saat olacaktır. Yüksek koruma faktörlü ürün kullanmak bronzlaşmaya engel değil. Bilakis güneşte kalma süresini artırıyor.
Güneş ışınlarının faydası yok mu? Var tabii ki; vücudun D vitamini sentezi yapması ve böylece bağırsaklardan kalsiyum emilimi için güneş gereklidir. Yine güneş fiziksel ve zihinsel verimliliği artırıyor.