sensiz olmaz
Kayıtlı Üye
Üniversitelerin 4 yıllık lisans progrmaları arasında yabancı dil bölümleri oldukça popülerdir. Sadece dil değil; o dilin kültürünü de öğreten popüler bölümlerden biri de Alman Dili ve Edebiyatı'dır. Alman Dili ve Edebiyatı bölümüne rağbet fazla olduğu için son yıllarda çeşitli üniversitlerde bu bölüm açılarak öğrenciler yerleşir. Bölümü kazanmak kadar okumak da özveri ve önem ister.
Alman Dili ve Edebiyatı bölümüne DİL - 1 puan türü ile girilir. Her yıl Nisan ayında yapılan YGS'den 180 barajını geçerek Haziran ayında yapılan LYS Yabancı Dil'den yeterli puanı alıp Dil - 1 puanına sahip olabiilrsiniz. Bu bölüm öğrencileri; lise eğitimlerini genellikle Yabancı Dil bölümünden almış olmalarına karşın küçük bir yüzdelik; lisede farklı alan eğitimlerinden geçerek de geliyor.
Bu bölüm 4 yıllık bir lisans programı olup Fen ve Edebiyat Fakültesine bağlıdır. Görülen dersler:
1. Sınıf:
1. Dönem alınması gereken birkaç zorunlu ders vardır. Bunlar; diğer bölümlerin de zorunlu olarak aldığı Türk Dili, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi gibi derslerdir. Alman kültürünü tanıma, parça okuma ve sözcük bilgisi gibi derslerle öğrenci ısındırılır. Ayrıca çeşitli bilgisayar dersleri de alınır. 2. Dönem; 1. Dönem'in devamı niteliğinde olup dil bilgisine ağırlık verilir. Cümle yapıları incelenmeye başlanır. Üniversite Yaşamına Giriş gibi dersler de tüm bu derslerle birlikte verilir. 1. sınıta uygulama derslerine pek rastlanmaz. Kelime bilgisi ve temel dil bilgisi konularıyla alakalı ödevler verilir. Genelde her dönem için bir vize ve bir final vardır. Quizler; ilerleyen yıllarda artar.
2. Sınıf:
Temel Alman Edebiyatı gibi dersler zorunlu tutulup seçmeli ders olarak Alman romanları, felsefecileri ve Alman Mitolojisi alanında dersler öğrenciye sunulur. Her iki dönemde de ders programı bu şekildedir. 2. sınıfta dersler ağırlıklı olarak Alman Edebiyatı ve Kültürü üzerine olsa da dil bilgisi dersleri ihmal edilmez. Bu derslerin sayısı az olsa da başarı ağırlığı diğerlerine göre biraz daha fazladır.
3. Sınıf:
Edebiyat incelemelerini sürdüren dersler alınır. Dil bilgisi ve bir önceki yıllardan daha uzun yazı parçaları, makaleler okumak için açılan dersler de zorunlu tutulur. Sinema, tiyatro gibi Alman kültürünün başka alanlarından da dersler açılabilir. Öğrenciler deneme yazıarı yazarlar. 2. ve 3. sınıfta vizeler - finallerin yanı sıra quizler ve uygulamalı ölçümler de fazlalaşır. Drama, deneme yazıları, yazılı sınavlar gibi yöntemlerle quizler yapılır.
4. Sınıf:
20. yüzyıl Alman Edebiyatı'na dikkat çekilir. Akademik makale incelemeleri olur ve makale denemeleri yazılır. Son sınıf öğrencileri bu yıl staj deneyimine de sahip olabiilrler. Çeşitli yayın evleri ve turizm şirketlerinde okulla birlikte iş deneyimi de edinirler.
Bölümün amacı; Alman dil bilimciler, Alman Edebiyatı'nı doğru analiz edebilecek eleştrimenler, tercümanlar ve Alman dili uzmanları yetiştirmektir. Mezun olduktan sonra yayınevleri uluslararası basın kuruluşları, üniversiteler, konsolosluklar, turizm şirketleri ve çeşitli uluslararası şirketin dış ilişklieriyle alakalı departmanlarında istihdam sağlanır.
Bu bölümün bulunduğu bazı üniversiteler:
Ankara Üniversitesi
Atatürk Üniversitesi
Cumhuriyet Üniversitesi
Ege Üniversitesi
Hacettepe Üniversitesi
İstanbul Üniversitesi
Marmara Üniversitesi
Sakarya Üniversitesi