Allah İsraf Edenleri Sevmez

meridyen2

Kayıtlı Üye
Allah İsraf Edenleri Sevmez

“... İsraf ederek saçıp-savurma. Çünkü saçıp-savuranlar, şeytanın kardeşleri olmuşlardır; şeytan ise Rabbine karşı nankördür.” (İsra Suresi, 26-27)

Allah'ın verdiği nimetin değerini takdir edememek, bu nimetleri kullanırken bilinçsizce israf etmek Allah'ın lütuf ve ikramına karşı nankörlük etmek olur. Ayette bildirildiği gibi nankörlük ise, şeytanın temel vasfı olduğundan, israf edip nankörlük yapanlar da şeytana uyarak, onun kardeşinden farksız olurlar. Dolayısıyla israfın ahiretteki karşılığı da Allah'ın rızasını kazanmaktan, cennetinden, rahmetinden ve nimetlerinden uzak kalmak demektir.

Cennet, Allah'ın sonsuz nimetleriyle donatılmış ihtişam dolu bir yerdir. Ancak, daha bu dünyadaki nimetlere duyarsız kalan, kıymetini bilmeyen, Allah'a gereği gibi şükredemeyen bir kimsenin cennet nimetlerini hakkıyla takdir edip Allah'ı yüceltmesi de mümkün değildir. (En doğrusunu Allah bilir) Cenneti hak edebilmek için öncelikle dünya hayatında bu üstün ahlakı kazanabilmek gerekmektedir. Açıkça görülen bir sefahat ortamı olmasa bile, ufak tefek şeylerde israf yapmak, nimeti hor kullanmak, ziyan olmasına, zarar görmesine sebep olmak, bildiği halde zararı engelleyici tedbirleri almamak gibi hareketler de yine nimete nankörlük kapsamına girer. İsrafın Allah Katında sevilmeyen bir davranış olduğu bir ayette şöyle bildirilmiştir:

“Ey Ademoğulları, her mescid yanında ziynetlerinizi takının. Yiyin, için ve israf etmeyin. Çünkü O, israf edenleri sevmez.” (Araf Suresi, 31)

Allah İnananlara Dünyada Nasıl Bir Yaşam Vaat Etmiştir?

Allah'a iman eden insanların ahiretteki yaşamları gibi dünyadaki yaşamları da güzelliklerle doludur. Allah güzel davranışlarda bulunanlara dünyada da fazlasıyla karşılık verileceğini bir ayette şöyle müjdelemiştir:

“Erkek olsun, kadın olsun, bir mü'min olarak kim salih bir amelde bulunursa, hiç şüphesiz Biz onu güzel bir hayatla yaşatırız ve onların karşılığını, yaptıklarının en güzeliyle muhakkak veririz.” (Nahl Suresi, 97)

Müminler Nelere Dua Ederler?

Yüce Allah’ın kendilerini rahmetine katması için:

“(Musa yalvarıp) Dedi ki: "Rabbim, beni ve kardeşimi bağışla, bizi rahmetine kat. Sen merhamet edenlerin en merhametli olanısın.” (Araf Suresi, 151)

Alimlerden Hikmetli Sözler

Ulaşamadığına tevekkül, ulaştığına rıza, kabettiğine sabır gösteren kişi takva ehlindendir.

“Huşu” Ne Demektir?

Saygı dolu bir korku ve derin bir saygı anlamına gelmektedir.

Müslüman Nasıl Konuşmalıdır?

Doğru Konuşmak

Müminlerin, konuşmalarına hakim olan özelliklerden biri, hangi şartlar altında olurlarsa olsunlar, doğru söz söylemeleridir. Kuran'da sırf insanlardan çekindiği için kişinin doğruyu söylemekten kaçınmasının yanlış bir tavır olduğu bildirilmiştir. Bu nedenle müminler her zaman vicdanlarının sesini dinleyerek konuşurlar. Her zaman en güzel, en gönül alıcı sözü söylerler ama yine de bir insanı kırmamak, kızdırmamak ya da gönlünü almak adına doğru konuşmaktan taviz vermezler. Kendilerinin ya da dostlarının aleyhine bir durum oluşturur endişesiyle gerçekleri gizlemezler. Kendileri veya yakınları adına bir çıkar elde etmek için yalan söylemezler. Çünkü Allah "Ey iman edenler, Allah'tan sakının ve sözü doğru söyleyin." (Ahzab Suresi, 70) ve "…yalan söz söylemekten de kaçının." (Hac Suresi, 30) ayetleriyle insanlara doğru konuşmalarını emretmektedir.
(alıntı harun yahya ilmimercek)
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
vozol
Geri
Üst