Allah’ın B-12 Vitamini İle Vücudumuzda Yarattığı Mükemmel Düzen

meridyen2

Kayıtlı Üye
Allah’ın B-12 Vitamini İle Vücudumuzda Yarattığı Mükemmel Düzen

• B-12 vitamininin faydaları nelerdir?


• B-12 vitamininin eksikliği ne gibi zararlar oluşturur?


• B-12 vitamininin insan vücudundaki yolculuğu sırasında hangi mucizevi detaylar gerçekleşir?


Vitaminler, vücudun normal metabolizması için az miktarlarda gerekli olan ve vücudun hücrelerinde üretilemeyen organik bileşiklerdir. Besinlerimizde bulunmadığı zaman metabolizmada bozukluklara yol açabilen bu bileşikler, vücudun sağlıklı gelişimi, sindirim fonksiyonları, enfeksiyonlara karşı bağışıklık kazanması açısından oldukça gereklidir. Ayrıca vücudumuzun karbonhidrat, yağ ve proteini kullanmasını da sağlarlar. Vitaminler vücutta "yakılmaz", yani vitaminlerden direkt enerji (kalori) alınmaz.


Vücut, her vitaminden gerekli olan miktarın kan dolaşımında sürekli mevcut olmasını sağlar. Herkes tarafından bilinen 13 vitamin vardır. Bunların dördü -vitamin A, D, E ve K- (yağda çözünen vitaminler) vücudun yağ dokusunda depolanırlar. Diğer dokuz vitamin ise suda çözünür ve pek çoğu vücutta depolanmaz. Suda çözünen vitaminler, vitamin C ve sekiz B vitamini çeşididir: Tiyamin (B1), riboflavin (B2), niasin (B3), pantotenik asit (B5), piridoksin (B6), kobalamin (B-12 ), biotin ve folik asit (folacin).


Suda çözünen vitaminlerin fazlası vücut sıvıları ile atılırken, yağda çözünen vitaminlerin fazlası ise yağ dokusunda depolanır. Depolandıkları için yağda çözünen vitaminlerin aşırı dozu zararlı olabilir. Özellikle vitamin A ve D'nin tüketiminde dikkatli olmak gerekir. Vitaminler bütün hücrelerde az miktarda depolanır. Bazı vitaminler ise büyük ölçüde karaciğerde depolanır. Örneğin karaciğerde depolanan A vitamini hiç vitamin almayan bir kişiye 5-10 ay kadar yetebilir. D vitamini deposu ise dışarıdan hiç D vitamini almayan bir kişi için genellikle 2-4 ay kadar yeterlidir.


Suda çözünen bir başka vitamin olan C vitamininin yokluğu birkaç haftada belirtilerin ortaya çıkmasına yol açabilir. C vitamini eksikliğinden kaynaklanan skorbüt hastalığı ise 20-30 hafta içinde ölümle sonuçlanabilir.


Suda çözünen vitaminlerin vücutta depolanma oranı nispeten düşüktür. Bu, özellikle B vitaminlerinin birçoğu için geçerlidir. B kompleks vitaminleri eksik alan bir kişide bu eksikliğin belirtileri bazen birkaç günde ortaya çıkar ki bu önemli bir durumdur. Ancak B-12 vitamini bunun dışındadır, çünkü B-12'nin karaciğerdeki deposu kişiye bir yıl veya daha uzun süre yetebilir.

b12.jpg


B-12 Vitamininin Görevleri


B-12 vitamini, bir hidrojen alıcısı olarak koenzim görevi yapar ve çeşitli metabolizma faaliyetlerini yürütür. İnsan vücudu 5 yıllık B-12 vitamini depolayabilir, fakat bu vitamin özellikle hayvansal dokularda bulunur. En önemli işlevi belki de gen kopyalanmasında koenzim olarak fonksiyon göstermesidir. Bu sayede B-12 vitamininin iki önemli görevi olduğunu söylemek mümkündür: Büyümeyi ve eritrositlerin oluşumunu hızlandırma…


Bu vitamin ayrıca;



Anemi hastalığını önlemek için gereklidir.


Alyuvar üretiminde folik asitin düzenlenmesine yardım eder.


Demir kullanımına yardımcı olur.


Doğru sindirim, besinlerin alınması, protein sentezi, karbonhidrat ve yağ metabolizması için gereklidir. Sinir tahribatını önler.


Doğurganlığı sağlar.


Hücre oluşumunu ve uzun yaşamasını sağlar.


Sinir uçlarının normal gelişimini kolaylaştırır.


Hafızanın güçlenmesine ve öğrenmeye yardım eder.



B-12 Vitamininin Eksikliğinde Yaşanan Rahatsızlıklar


B-12 eksikliği çoğu kez kalın sinir liflerinin miyelin kaybıdır. Bunun bir sonucu olarak birçok insanda dış duyu kaybı artar ve şiddetli vakalarda felç geçirilmesi bile olasıdır. Bu önemli vitaminin eksikliğinde oluşan diğer rahatsızlıklar şunlardır:



Yürüme bozukluğu,


Kronik yorgunluk,


Depresyon,


Sindirim bozuklukları,


Baş dönmesi,


Uyku hali,


Karaciğer büyümesi,


Göz bozuklukları,


Halüsinasyonlar,


Baş ağrıları,


Dil enfeksiyonu,


Huzursuzluk,


Zor nefes alma,


Hafıza kaybı,


Sinirsel bozulmalar,


Kalp çarpıntısı,


Kansızlık,


Kulaklarda çınlama,


Omurilik yıpranması gibi rahatsızlıklar görülebilir.

B-12 vitamini karaciğerde, sütte, yumurta akında, peynirde, balıkta, ette ve karideste bol miktarda bulunur. Dana eti, dana karaciğeri, böbrek, midye, dil balığı, ringa balığı, uskumru, sardalya B-12 vitamini içeren yiyeceklerdendir. Bitkilerde ise son derece az miktarda bulunur. B-12 folik asit ile birlikte alınmalıdır.


B-12 Vitamininin İnsan Bedenindeki Yolculuğu

b212.jpg


B-12 vitamini insan vücuduna girdikten sonra sindirim sistemi boyunca bir yolculuk yapar. Ardından ince bağırsaktan kan dolaşımına geçiş yaparak kana karışır ve kemik iliği hücrelerine ulaşır.


B-12 vitamininin özümsenmesi ince bağırsakta gerçekleşir. Ancak ince bağırsakta bulunan herhangi bir sindirim hücresi B-12 vitaminini yakalamaz. İnce bağırsağın küçük bir bölgesinde, yalnızca B-12 vitaminini yakalamakla görevlendirilmiş özel bir hücre grubu bulunmaktadır. Bu hücre grubunun temel görevi B-12 vitaminini yakalamaktır ki bu üzerinde detaylı düşünülmesi gereken bir özelliktir. Bu hücreler trilyonlarca molekül içinden B-12 vitaminini ayırt edebilmekte ve gerekli işlemi yapmaktadırlar. Peki B-12 vitaminini bu hücreler nasıl tanımakta ve diğer maddelerden ayırt etmektedir? Vücuttaki çok sayıdaki madde içinden, neden B-12 vitaminini yakalama zorunluluğu hissetmektedirler?


Bu hücrelerin B-12 vitaminini yakalarken gösterdikleri akıl, elbette bir tesadüf sonucunda ortaya çıkamaz. Açıkça anlaşıldığı gibi bu sistemi üstün ve güçlü olan Yüce Allah özel olarak yaratmıştır. Sistemi biraz daha detaylı bir şekilde incelediğimiz zaman çok daha mucizevi yaratılış delilleri karşımıza çıkar.


Besinlerle vücudumuza giren vitamin ve minerallerin her biri farklı organlar tarafından değerlendirilir. Örneğin kırmızı kan hücreleri, diğer hücrelere oksijen taşınması için gerekli olan demiri, vücuda giren o metal yığını içerisinden seçip alır. Karaciğer hücresi, böbrek hücresi vs. her birinin seçtikleri maddeler ise ihtiyaca yönelik olarak farklıdır. Hücrelerinizde mükemmel bir uyum içinde işleyen bu seçim mekanizması, Allah'ın insanlar üzerindeki rahmetinin açık bir göstergesidir.


B-12 Vitamini İnsan Vücudunda Nasıl Teşhis Edilir?


İncebağırsakta bulunan hücreler, yalın haldeki B-12 vitaminini tanıyamazlar. B-12 vitamininin bu hücreler tarafından tanınabilmesi ve yakalanabilmesi için özel bir molekülle işaretlenmesi gereklidir. Bu ihtiyaç da elbette düşünülmüş ve B-12 vitamininin bağırsağa ulaşmadan işaretlenmesini sağlayacak sistem de kurulmuştur.


B-12 vitamini henüz midede bulunduğu sırada, mide hücreleri B-12 vitamini için özel bir molekül üretirler. Bu molekül B-12 vitamininin yolculuğunun ileriki aşamalarında ihtiyaç duyacağı bir "kimlik belgesi"dir. Bu kimlik belgesi. B-12 vitaminine sıkıca yapışır ve B-12 ince bağırsağa doğru yolculuğuna devam eder.


İncebağırsakta yalnızca B-12 vitaminini bulmakla görevli olan sınır memurları (özelleşmiş hücre grubu), B-12 hücresinin kan dolaşımına geçmesini sağlayacaklardır. Ama bu memurlar yalın halde bulunan B-12 vitaminini tanıyamamaktadır. İşte bu aşamada B-12 vitamininin imdadına elindeki kimlik belgesi yetişir. Sınır memurları bu kimlik sayesinde trilyonlarca molekül arasından B-12 vitaminini tanır ve bulurlar. Ardından yine bu kimlik molekülünün yardımı sayesinde B-12 vitamininin kan dolaşımına geçmesini sağlarlar. Böylece B-12 kan yoluyla kemik iliğine ulaşmayı başarır.


Görüldüğü gibi, mide hücreleri adeta B-12 vitamininin vücut için önemini bilmektedirler. Ayrıca bağırsak hücrelerinin B-12 vitaminini tanımak için nasıl bir işarete ihtiyaçları olduğunu da bilmekte ve bu işaret molekülünü özel olarak üretmektedirler. Gözleri, elleri veya bir beyni olmayan bağırsak hücreleri de bu işareti tanımakta ve B-12 vitaminini yakalamaktadırlar.


Unutulmaması gereken bir başka önemli nokta da, bütün bu olaylar sonucunda özümsenen B-12 vitamininin, ne mide hücresinin ne de bağırsak hücresinin işine yaramadığıdır. B-12 vitamini çok uzakta, kemik iliğinde kullanılmaktadır. Allah’ın izniyle bu vitamin sayesinde insan vücudunda kan üretilebilmekte ve insanın yaşamını sürdürmesi sağlanmaktadır.


Yalnızca bir vitaminin yapmış olduğu yolculuk ve bu yolculuktaki detaylar bile insan bedeninde kurulu sistemin mükemmelliğinin anlaşılması açısından yeterlidir.


Kuşkusuz bu işlemler sırasında sergilenen keskin şuur ve kompleks işleyiş söz konusu hücrelerin iradesi ile gerçekleşemez. Sonuçta hücre denilen varlıklar şuursuz atomların birleşmesiyle meydana gelen yapılardır. Hücre içinde şuur, irade veya bir güç aramak son derece anlamsız olacaktır. Buradaki sistemi yaratan da, herşeyi yoktan var eden alemlerin Rabbi Yüce Allah'tır. B-12 vitamininin insan vücudundaki yolculuğu hiç şüphesiz Yüce Allah'ın varlığının, sonsuz ilminin ve yaratma sanatının tecellilerindendir. En güzel isimlerin sahibi olan Yüce Allah, Kuran'da şöyle buyurmaktadır:


“… Rabbim, ilim bakımından herşeyi kuşatmıştır. Yine de öğüt alıp-düşünmeyecek misiniz?” (Enam Suresi, 80)


Gözle görülmeyen bir seviyede, sayısız detayın vücudumuzun ihtiyaç duyduğu vitaminleri müthiş bir uyumla işletecek mükemmellikte olması, değil tesadüflerin bilinç sahibi insanların çabasıyla dahi mümkün olmaz. Çünkü bu düzen "kusursuzca var eden" Allah'a aittir. Ayette şöyle buyrulur:


“O Allah ki, yaratandır, (en güzel bir biçimde) kusursuzca var edendir, 'şekil ve suret' verendir. En güzel isimler O'nundur. Göklerde ve yerde olanların tümü O'nu tesbih etmektedir. O, Aziz, Hakimdir.” (Haşr Suresi, 24)
(makale harun yahya)
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers haber
vozol puff
Geri
Üst