Alevilik nedir? Bir din mi? Mezhep mi, yoksa folklorik bir öğe midir?

Sitem

Bayan Üye
Alevilik ne bir din, ne mezhep, ne de folklorik bir öğe değildir. Alevilik bir yoldur, tarikattır. Ana kaynak olan Kur’an ve sünnet ışığında, kamil insan olmak için bir yoldur.
Ehl-i beyt ve Hz. Ali sevgisi önemli bir yer tutar. Ehl-i beyt sevgisini ilk anadoluya getiren Hacı Bektaş hazretleridir.
Alevilerin dini İslam’dır. İran, Irak, Suriye, Lübnan, Yemen, Pakistan, Afganistan, Tacikistan ve Azerbaycan’da Şii yada Alevi diye tanınan Müslümanlar mezhepte Caferi, İmami, Nusayri, Dürzi, Zeydi, İsmaili gibi isimlerle anılarlar. Fakat Türkiye’de Alevi ve Beştaşilerin neredeyse hemen hepsi Caferi olduklarını söylerlerse de bu yanlıştır. Türkiye’de yaşayan alevi-Bektaşilerin çoğu ibadet ve yaşantılarında, ezan-abdest-namaz-oruç-hac-nikah-cenaze-bayram vs. ibadetleri başta olmak üzere Hanefi fıkhına, yani Hanefi mezhebine göre yaşarlar. Örneğin, Türkiye’de hiçbir Alevi köyündeki, mahallerindeki camide okunan ezanda, “Eşhedü enne Aliyyun Veliyyullah” denilmez. Hiçbir Türkiye Alevisi abdest alırken çoraplarının üzerine mesh etmez, namaz kılarken secdede alnına değecek şekilde Kerbela toprağı, Necef toprağı koymaz.
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers haber
vozol puff
Geri
Üst