Aldactazide 50 Mg 30 Tablet

CaSPeR35

Kayıtlı Üye
Formülü:

Bir tablet, 50mg spironolakton, 50mg hidroklorotiazid (tatlandırıcı : peppermint) içerir.Farmakolojik özellikleri:

Endikasyonları:

Diğer yaklaşımların yetersiz kaldığı ya da uygun görülmediği esansiyel hipertansiyon vakaları, diğer tedavilere cevap vermeyen ya da hastanın bu tedavileri tolere edemediği konjestif kalp yetmezliğine bağlı ödem ve sodyum retansiyonu, diğer yaklaşımların uygun olmadığı diüretiğe bağlı hipokalemi vakaları, ödem ve asit ile birlikte ortaya karaciğer sirozu, diğer yaklaşımların yetersiz kaldığı nefrotik siroz tedavisi.Kontrendikasyonları:

Anüri, akut böbrek yetmezliği, böbrek fonksiyonunun ileri derecede bozuk olması, hiperkalemi, tiazid diüretikleri veya sülfonamid türevlerine karşı aşırı duyarlılık. Aldactazide ayrıca akut veya ileri derecede karaciğer yetmezliğinde kontrendike olabilir.Uyarılar/Önlemler:

Aldactazide tedavisi sırasında potasyumdan zengin bir diyet veya potasyum tabletleri kullanılmamalıdır.

Aşırı potasyum alımı hiperkalemiye neden olabilir. Aldactazide , potasyum tutucu diğer diüretiklerle birlikte kullanılmamalıdır. Sülfonamid türevlerinin, tiazid'ler de dahil olmak üzere lupus eritematosus'u aktive edebildiği bildirilmiştir. Spironolakton'un, sıçanlar üzerinde yapılan kronik toksisite çalışmalarında, endokrin organlarda ve karaciğerde proliferatif etki göstererek tümör oluşumuna yol açabileceği gösterilmiştir. Aldactazide kullanmakta olan ve özellikle böbrek yetmezliği, aşırı potasyum alımı olan hastalar, hiperkalemi riskinden dolayı sıvı ve elektrolit düzeyi yönünden kontrol altında tutulmalıdır. Aldactazide 'in loop diüretikleri glukortikoidler ve ACTH ile birlikte kullanımı, hipokalemiye neden olabilir. Aldactazide tedavisi sırasında BUN yükselmesi, dilüsyonel hiponatremi, jinekomasti, hiperürisemi, glukoz toleransında azalma, digoxin yarıömründe artma ve dolayısıyla serum digoxin düzeylerinde yükselme görülebilir.

Dekompanse karaciğer sirozu olan bazı hastalarda hiperkalemi ve hiperkloremik metabolik asidoz ortaya çıkabilir.

Hamilelikte kullanımı: Spironolakton veya metabolitleri, tiazid'ler, plasenta duvarını geçebilirler. Bu yüzden hamile kadınlarda Aldactazide kullanımı gerektiğinde elde edilecek fayda ile anne ve fetus'a yapacağı muhtemel zarar tartılmalıdır.

Süt veren anneler : Tiazid'ler ve Spironolakton'un bir metaboliti olan canrenone, anne sütünde görülebilir. İlaç kullanılacaksa, çocuğun beslenmesi için başka bir metot seçilmelidir.Yan etkiler/Advers etkiler:

Seyrek olarak jinekomasti, gastrointestinal belirtiler (kramplar ve diyare), başdönmesi, başağrısı, deri döküntüleri, ilaca bağlı ateş, ereksiyon güçlüğü, menstruasyon bozukluğu, gastritis ve ülserasyon, birkaç vakada agranülositoz, trombositopeni ve lökopeni, parestezi, kas spazmı görülebilir. Genellikle ilaç kesildiğinde bu etkiler kaybolur..İlaç etkileşimleri:

Potasyum tabletleri veya potasyumdan zengin bir diyet, potasyum tutucu preparatlar, hiperkalemiye neden olabileceğinden Aldactazide tedavisi ile birlikte verilmemelidir.Kullanım şekli ve dozu:

Tabletler oral yoldan alınmalıdır.

Yetişkinler:

Hipertansiyon: Tedavi 2 hafta veya daha uzun süreli olacak ise, çoğu hasta için bölünmüş dozlar halinde veya tek doz olarak günde 1-2 tablet. Eğer başka bir antihipertansif ilaç ile birlikte Aldactazide 50 verilecekse, alınmakta olan antihipertansifin dozu %50 azaltılmalıdır, daha sonra gerekirse tekrar ayarlanabilir.

Ödem vakaları: Tedavi iki hafta veya daha uzun süreli olacak ise, çoğu hasta için bölünmüş dozlar halinde veya tek doz olarak günde 2 tablet verilmesi endikedir, fakat dozaj günde ½ ila 4 tablet arasında değişebilir.

Çocuklar: Günlük dozaj, bölünmüş dozlar halinde kilo başına 1.65-3.3mg spironolakton olacak şekilde ayarlanmalıdır.


DOZ AŞIMI VE TEDAVİSİ :

Akut dozaşımında uyku hali, zihinsel bulanıklık, makulopapular deri döküntüleri, bulantı, kusma, başdönmesi ve diyare görülebilir. Nadiren ciddi karaciğer rahatsızlığı olan hastalarda hiponatremi, hiperkalemi veya hepatik koma durumları ortaya çıkabilir, ancak bunlar akut dozaşımına bağlı olmayabilir.

Spesifik bir antidotu yoktur. İlacın kesilmesinden sonra düzelme görülebilir. Sıvı kaybı ve elektrolit dengesizliği meydana gelirse tedavi edilmelidir. Hiperkalemi halinde potasyum alımı azaltılır. Potasyum atıcı diüretikler verilir. İntravenöz glukoz ile birlik8te reguler insülin veya oral iyon değiştirici reçineler verilir.
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
vozol
Geri
Üst