Akıllı Telefon Sahibi Çok, Özelliğini Kullanan Yok

'Kartaliçe

Bayan Üye
Akıllı telefon kullanıcıların birçoğu telefonunu sadece arama yapmak için kullanıyor.


İspanya'nın Barselona kentinde devam eden Mobil Dünya Kongresi'nde mobil sektörünün liderleri sundukları yeni teknolojilerle büyük bir rekabete girse de gerçek hayatta akıllı telefon kullanıcılarının oranının çok az olduğu görülüyor.

Vodafone grubu CEO'su Vittorio Colao, Avrupa'daki Vodafone kullanıcılarının yüzde 25'inin akıllı telefon sahibi olduğunu ve dünya genelinde bakıldığında bu oranın çok yüksek olduğunu söyledi.

Türkiye'deki durumla ilgili AA muhabirine değerlendirmede bulunan Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Gökhan Öğüt ise ''2011 yılı sonu itibariyle, Türkiye'de akıllı telefon kullanıcısının yüzde 10 barajını yeni geçtiğini'' söyledi.

Öğüt, şöyle konuştu:

''2011 Eylül ayına göre Vodafone Türkiye'de bizim abonelerimizdeki akıllı telefon kullanıcısı oranı ise yüzde 12. Bu kişilerin yüzde 80'i akıllı telefonlarındaki teknolojileri kullanıyor, yüzde 20'si de sadece telefonunu arama yapmak için kullanıyor'' dedi.

Türkiye'de akıllı telefon sahibi kullanıcıları sayısının azlığını büyük oranda yüksek vergiye bağlayan Öğüt, ''Burada cep telefonu ithalindeki yüksek vergi oranları devreye giriyor. Dünyadaki en yüksek vergi oranları biz de. Her üreticiye söylüyorum: dünyanın en pahalı iPhone'u, BlackBerry'si Türkiye'de satılıyor. O yüzden halkın en az yüzde 50'sinin cep telefonunu sadece telefon etme aracı olarak kullanması çok normal, çünkü halkın akıllı telefonları alım gücü fazla yok'' görüşünü dile getirdi.

Bu arada akıllı telefonlarda sürekli yeni teknolojilerin çıkmasının operatörler açısından herhangi bir zorluk yaratmadığı görüşünü savunan Öğüt, ''İnsanların yeniliklere adaptasyonları, halkın geneline yayılması çok zaman alıyor. Bundan 5 yıl önce 'facebook gelip geçici' diyenler vardı ama öyle olmadı ve daha çok tabana yayıldı. Şu an 1 milyara yakın facebook kullanıcısı var, geride gidecek yolları olan 6-7 milyar insan daha var'' değerlendirmesinde bulundu.

Gökhan Öğüt, mobil sektöründe yazılım sistemleri, hız, uygulamalar ve hizmet konularının rekabetin ana unsurlarını oluşturduğunu belirterek, bunları verebilmek için altyapıya yatırımın süreklilik arz ettiğini kaydetti.

''Altyapının halen çok önemli'' olduğunu vurgulayan Öğüt, şöyle devam etti:

''Vodafone Türkiye olarak 3 yıldan beri 2,4 milyar TL altyapımıza yatırım yaptık. Çoğu da şebeke altyapısınaydı. Şebekemizi 2G ve 3G olarak çok iyi bir yere getirdik. Ama bir taraftan da insanların kullanımı artıyor. Şu an yüzde 12 olan bizdeki akıllı telefon kullanıcılarının oranı ve bu telefonların yaptıkları işlemler arttıkça, bir süre sonra bu altyapı da yetersiz olacak. Tekrardan yatırım gerekecek. Ama vergilerden dolayı o kadar hızlı bir geçiş olacağını sanmıyorum, orta vadede olacaktır.''

Öte yandan, dünyadaki mobil sektöründe Türkiye'nin özellikle mobil finans hizmetleri alanında çok önde olduğunu vurgulayan Öğüt, ''Çok rahatlıkla söyleyebilirim ki Avrupa ve Amerika kıtalarındaki birçok ülkeden daha ilerideyiz'' görüşünü dile getirdi.

Öğüt, Vodafone Türkiye'nin 2012'de öne çıkarmak istediği ürünleriyle ilgili de şu bilgileri verdi:

''Global vizyon ile çok paralel bir vizyonumuz var ve önceliklerimizi iki konu oluşturacak. Mobil finansal hizmetler bunlardan ilki. Vodafone Grup olarak Visa ile bir ortaklık yaptık. Bunun denemesinin yapılacağı 5-6 ülkeden bir tanesi Türkiye. Bunun sebebi, hem sistem ve altyapı hem de insanların buna alışkanlığı olarak bankacılığın Türkiye'de daha ileri olması. İkinci konumuz ise Sony Vita'da sunduğumuz gibi makineden makineye iletişim. İnsanı dışarıda bırakıp, Sim kart ile makineleri konuşturacağız. Bu konuda, farklı alanlarda çalışmalarımız var.''
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
bypuff
Geri
Üst