Aile İçi Geçimsizlik Ve Çocuk

sensiz olmaz

Kayıtlı Üye


Her ailede zaman zaman yaşanan veya yaşanma ihtimali olan eşlerin arasındaki anlaşmazlık özellikle küçük yaşlardaki çocukları etkiler. Hele ki tanık olduğu ilk tartışma çocuk için sarsıcı olabilir.
Dalgınlık ve gece korkuları şikayetiyle Prof. Dr. Atalay Yörükoğlu'na götürülen 8 yaşında bir kız çocuğu bunun iyi bir örneklerinden biri. Şikayetleriyle getirilen kız çocuğunun ailesiyle yapılan görüşmelerde; bir gece yarısı kızın büyük bir gürültüyle uyanıp anne ve babasının kavgasına tanık olduğu ortaya çıktı.Önce korkup ağlamış; sonra yatırılmış ve uykuya dalmış. Tartışma bir daha yinelenmemiş. Ancak küçük kız ilk kez tanık olduğu bu olaydan sonra anne ve babasının her an ayrılabilecekleri korkusuyla yaşamaya başlamış uykuya dalmaz olmuş. Her gece 'korkuyorum' diye anneyle yatmakta direnmiş. Kuşkusuz bu bilinçsiz davranışıyla anne ve babanın kavga etmesini önlemek amacını güdüyordu. Bir süre önce çok sevdiği bir arkadaşının anne ve babasının da ayrılmış olmaları küçük kızın korkularını artırıyordu.

Gerçekten eşler arasında süregiden kavgalarda çocukların dışa vuramadıkları en önemli duyguları anne babanın ayrılmasıyla kendilerinin ortada kalacağı korkusudur. Ayrıca kavgalara kendilerinin neden olduğu duygusuna kapılırlar. Aile kavgalarının önemli bir bölümünün çocuklar yüzünden çıktığı sonra da anne babanın kişisel kavgasına dönüştüğü düşünülürse çocuklardaki bu suçluluk duygusu daha kolay anlaşılır.
Kimi evde çocuklar anne baba kavgasının içine bile sokulurlar; yan tutmaya zorlanırlar. Haksızlığa uğradığına inanan bir anne kızından ya da oğlundan yardım umar. Babaya karşı kendine ortak ve destek arar hatta daha ileri giderek; kavgalarında çocuklarından hakem rolü oynamasını bekler. Bu ise çocuğu bir yanı kayırıp öbür yanı gücendirmek gibi bir çıkmaza iter. Her kavgasının sonunda azarlanan ve “Uslu dursaydınız babanız kızmaz öfkesini benden çıkarmazdı” sözlerini işiten çocuklarda; eziklik kırgınlık ve kendilerinin kötü olduğu duygusu yerleşir. Sanıldığının tersine bu duruma düşürülen çocuklardan çoğu sinip bir köşeye çekilmezler. Tedirginliğin ve suçlamaların sonucu olarak daha yaramaz ve hırçın olurlar. Ne ölçüde sevildiklerini anlamak istercesine anababanın katlanışını (sabrını) sınayacak davranışlarda bulunurlar.
Çocuklar eşler arasındaki kavgaya katmanın başka tehlikeli bir yönü de çocukların bilerek ya da bilmeyerek durumdan yararlanma yolunu seçmeleridir. Babayı anneye anneyi de babaya karşı kullanarak istediklerini yaptırırlar. Ya da onları karşı karşıya getirerek geçimsizliğin bir kısır döngü içinde sürüp gitmesine neden olurlar.
Çocuk; öfaaai de sevgi ve hoşgörüyü de evde görerek yaşayarak öğrenir. Sevgi acıma anlayışlı olma gibi duygularöğütlerle aşılanabilir nitelikler değildir. Ancak annebaba örnek alınarak yavaş yavaş geliştirilir. Çocuğun çevresinde hep tatlı dil güler yüz görmesi gerekir diye bir kural yoktur. İnsanca duygular olan kızgınlık öfke gibi olumsuz duyguları da tanımalıdır. Ancak çocuk bu olumsuz duyguların nasıl dizginlendiğini nasıl uygarca dışa vurulduğunu da evinde öğrenir. Saldırganlığını sınırlamayan bir baba ya da öfke saçan bir anne çocuğuna ölçülü olmayı öğretemez.
Bu bakımdan sanıldığının tersine aile içi tartışmalarının çocuklardan gizli yapılması önemli değildir. Çünkü bir ev içinde çocuklardan pek az şey gizlenebilir. Çocuklar için örseleyici olan tartışılan şu ya da bu konu değil anababa ilişkisinin bozulmasıdır. Ancak özel konuların ortalıkta tartışılması da elbet sakıncalıdır. Çığrından çıkmayanuzlaşmayla biten tartışmalar çocuklar için öğretici ve yararlıdır. Olumsuz duyguların açıklanmasıyla ilişkinin bozulmadığını sevginin azalmadığını gören çocuğa güven gelir.

Aşağılaycı suçlamalar ve dayakla birlikte sık yinelenen karı koca kavgaları çocukları örseler. Her tartışmanın kavgaya dönüştüğü ayrılmalar ve evden gitmelerle sonlandığı ailelerde çocukların ruhsal sağlıkları uzun süre yerinde kalamaz. Kocanın başka kadınlarla sürüp giden ilişkisi aile gelirini tüketecek kadar ileri giden kumar babanın sağlığını bozan içki evde dirlik düzenlik komaz. Bu ortamda çocuklar şaşkın tedirgin ve çaresiz kalırlar. İçleri kızgınlık düşmanlık duyguları ve kötümserlikle dolar. Geçici ve kalıcı ruhsal sorunlar geliştirirler. Okul başarıları düşer. Erkek çocukların davranışları bozulur. Kız çocukları ise korkak kuruntulu ve kaygılı olur. Evlilikten korkarark büyürler. Ya anne baba arasında kalır ya da birine sığınmak isterler. Yan tutmaya zorlandıkça bocalar suçluluk duygusuna kapılırlar. Tutunacak dal kalmadığını gördükçe güven duyguları sarsılır ve annebabanın sevgisinden kuşku duymaya başlarlar.
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
vozol
Geri
Üst