Salvo
Kayıtlı Üye
Ahududu Yetiştiriciliği
Diğer İsimleri: Ağaç çileği
Sultan-
böğürtleni.
Latince Adı: Rubus İdaeeus.
Bitki: 1-1
5 metre boyunda
kırmızı meyvaları olan Haziran-Temmuz aylarında beyaz renkli çiçekler açan
dağlık bölgelerde orman ve korularda rastlanan dikenli bir çalıdır.
Yetiştiği Yerler:
Avrupa kıtası ve Kuzey Anadolu'da yaygın bir bitkidir.
Tarihçe: Arkeolojik çalışmalardan
elde edilen bulgular Ahududunun pre-
historik zamanlardan beri toplandığını
ve yendiğini göstermektedir.
Kullanılışı: Yaprakları bitki çiçek-
liyken koparılıp
gölgede kurutulur.
Meyvaları gıda olarak kullanılabileceği
gibi sıkılmak suretiyle elde edilen
özden de faydalınabilinir.
İçindeki Maddeler: Yapraklarda
tanen
organik asitler
C vitamini
mey-
valarda pektin
demir şekerler ve yine
C vitamini taşır.
Tıbbî Etkiler: İştah açıcı
kuvvet
verici
idrar söktürücü ve tanen ile pek-
tin sebebiyle kabız yapıcıdırlar. Bu et-
kiler için 50 gr. kuru böğürtlen yaprağı
1 lt. suyla kaynatılarak çay yapılır ve
gün içinde 3 kez birer bardak içilir.
Yine tanenin mikrop öldürücü etkisi
sebebiyle haricen ağız ve boğaz has-
talıklarında gargara olarak kullanılır.
Gargara olarak kullanmak için 80
gram kuru yaprak ve çiçek 1 litre suda
kaynatılır. Yine bu su antimikrobik
özelliği sebebiyle gözle ilgili hafif ilti-
haplarda pansuman olarak kullanılabi-
lir. Gözlerde çapaklanmanın basit bir
ilacıdır.
Geleneksel olarak ahududu yapra-
ğı çayı gebeliğin son 3 ayında rahimi
ve kasık adalelerini kuvvetlendirmek
maksadıyla içirilir. Böylece doğum ağ-
rıları kolaylaştığı gibi
doğum sırasında
kanamada azalır. Ayrıca düşüklerin
önlenmesine yardımcı olmak maksa-
dıyla da içilmektedir.
Ahududu meyvelerinin dişlerde tar-
tar denilen zararlı tabakaları çözücü
etkisi vardır.
Diğer İsimleri: Ağaç çileği
böğürtleni.
Latince Adı: Rubus İdaeeus.
Bitki: 1-1
Yetiştiği Yerler:
Avrupa kıtası ve Kuzey Anadolu'da yaygın bir bitkidir.
Tarihçe: Arkeolojik çalışmalardan
elde edilen bulgular Ahududunun pre-
historik zamanlardan beri toplandığını
ve yendiğini göstermektedir.
Kullanılışı: Yaprakları bitki çiçek-
liyken koparılıp
Meyvaları gıda olarak kullanılabileceği
gibi sıkılmak suretiyle elde edilen
özden de faydalınabilinir.
İçindeki Maddeler: Yapraklarda
tanen
valarda pektin
C vitamini taşır.
Tıbbî Etkiler: İştah açıcı
verici
tin sebebiyle kabız yapıcıdırlar. Bu et-
kiler için 50 gr. kuru böğürtlen yaprağı
1 lt. suyla kaynatılarak çay yapılır ve
gün içinde 3 kez birer bardak içilir.
Yine tanenin mikrop öldürücü etkisi
sebebiyle haricen ağız ve boğaz has-
talıklarında gargara olarak kullanılır.
Gargara olarak kullanmak için 80
gram kuru yaprak ve çiçek 1 litre suda
kaynatılır. Yine bu su antimikrobik
özelliği sebebiyle gözle ilgili hafif ilti-
haplarda pansuman olarak kullanılabi-
lir. Gözlerde çapaklanmanın basit bir
ilacıdır.
Geleneksel olarak ahududu yapra-
ğı çayı gebeliğin son 3 ayında rahimi
ve kasık adalelerini kuvvetlendirmek
maksadıyla içirilir. Böylece doğum ağ-
rıları kolaylaştığı gibi
kanamada azalır. Ayrıca düşüklerin
önlenmesine yardımcı olmak maksa-
dıyla da içilmektedir.
Ahududu meyvelerinin dişlerde tar-
tar denilen zararlı tabakaları çözücü
etkisi vardır.