Ahtapot Pişirmenin Püf Noktaları

ashli

Bayan Üye
485702810668.jpg


Ahtapot: Gövdesi torbaya benzeyen ahtapotun kafasında iri petek gözler ve uzayıp kısalabilen 8 kolu vardır. Kollarının uzunluğu 9 metreye ulaşabilen ahtapot her mevsim yenebilir.

Öncelikle güvendiğiniz bir balıkçıdan irice bir ahtapot alarak işe başlayın. Dondurulmuş ahtapot almaktan ise kaçınmayın. Sanılanın aksine dondurucu ahtapotun etinin daha yumuşak olmasını sağlayacaktır. Yeter ki tazeyken dondurucuya atılmış olsun... Belki de sahil bölgesinde yaşıyorsunuz ve ahtapotunuzu kendiniz yakalıyorsunuz... O zaman zaten bu işin uzmanısınız ve deniz suyuyla bir kayanın üzerinde iyice dövüp, musluk suyu değdirmeden dondurucuya koyuyor ya da güneşte kurutmaya asıyorsunuz.

Yarım Tencere Su Yeter

İlk iş mutfakta bütün olarak içine yerleştirebileceğiniz çapta bir tencere bulmak. Eğer ahtapotun mürekkep kesesi üzerinde ise kafanın alt bölümünde olan bu keseyi dikkatlice kesip çıkarmakla işe başlayalım. Tencereye yarısına kadar gelecek şekilde içme suyu koyup kaynamaya bırakın. Ahtapotu yıkayıp süzgece alın. Su kaynayınca bir yemek kaşığı kadar sirke ilave edip ahtapotu dikkatlice içine bırakın, kesinlikle tuz kullanmayın. Burada önemli olan ahtapotun hacminin suyu taşırmaması...

Rengi Hemen Değişiyor

Ahtapotun grimsi rengi kaynar suya girer girmez, kızılımtrak hoş bir renk almaya başlayacaktır. Üzerine tencerenin kapağını aralık bırakarak kapatıp yaklaşık 20 dakika haşlayın. Bu zamanın sonunda ahtapotun iriliğine göre pişme süresi bitmiş oluyor. Yani normal bir ahtapot için 20 dakika, irice bir ahtapot için ise yarım saat yeterli.

‘10-15 dakika daha pişsin, eti iyice yumuşak olsun’ derseniz büyük bir hata yapmış olursunuz. Ahtapot ve kalamar gibi aynı sülaleden olan kafadan bacaklı eklemsizlerin pişme süreleri uzadıkça sertleşir. Pişme süresi biten ahtapotu tekrar kevgire alıp biraz ılınınca artık nerede kullanacaksanız ona göre işlem yapabilirsiniz. Bir kısmı artarsa, saklama kabının içine alıp üzerini örtecek kadar bolca zeytinyağı ilave edip bir haftaya kadar buzdolabında saklayabilirsiniz. Ayçiçeği yağı asit oranı düşük olduğundan saklama süresini biraz daha uzatır, aklınızda bulunsun.

Ahtapot ızgara

Malzemeler
1 adet ahtapot
1 tatlı kaşığı sirke
Yeteri kadar zeytinyağı
Kuru kekik
1 adet kırmızı kuru soğan
Birkaç dilim mısır ekmeği


Hazırlanışı
Güneşte kurutulmuş ahtapotu tercihen mangala alt üst iyice kızarana kadar harlı ateşte pişirin. Kesme tahtasına alıp bacaklarını keskin bir bıçakla ayırıp servis tabağına alın. Kullandığınız ahtapot haşlanmışsa ve ocak üzeri bir ızgarada pişiriyorsanız o zaman ahtapotu önceden bacaklarını kesip beş dakika kadar iyice kızmış ızgarada alt üst kızartıp ocaktan alın. Sirke ve zeytinyağını karıştırıp servis tabağına aldığınız ahtapotun üzerine döküp, kekik serin ve kırmızı soğanla mısır ekmeği eşliğinde servis yapın.

Ahtapotlu fettucine

Malzemeler
1 paket fettucine makarna
1 adet haşlanmış ahtapot
1 yemek kaşığı kapari
2 büyük domates
1 kadeh beyaz şarap
Taze çekilmiş karabiber
Zeytinyağı
3-4 diş sarımsak
Yarım demek maydanoz


Hazırlanışı
Ahtapotu bir santim kalınlığında verevine dilimleyin. Domatesin kabuklarını soyup küp şeklinde doğrayın. Makarnaları haşlarken başka bir tencerede zeytinyağını ve sarımsakları bütün olarak ateşe alın. Kapariyi ekleyin cızırdamaya başlayınca ahtapotları ekleyin ve kızarmaya başlayınca şarabı ekleyin. Şarap kaynayıp alkolü buharlaşmaya başlayınca domatesleri ilave edin. Karabiber serpip ince kıyılmış maydanozu ekleyin. 8-10 dakika haşlanmış olan makarnaları suyunu dikkatlice süzerek sosun içine atın. Beş dakika kadar birlikte pişirmeye devam edin, arzu ederseniz parmesan serperek sıcak olarak servis yapın.
 
---> Ahtapot Pişirmenin Püf Noktaları

Makarna pişiremiyoz daha. Makarna tarifi verin. Bi makarna bulunduğu kabın şeklini alır mı ya :D Benimki aldı.
 
---> Ahtapot Pişirmenin Püf Noktaları

Neyseki sonradan öğrendikki yağ koymamışız. Tuz atmayı son anda akıl ettik. Bundan sonra suyun içine yağ atıp yapıcaz bakalım o nasıl olcak
 
---> Ahtapot Pişirmenin Püf Noktaları

Suyun içine az biraz sıvıyağ damlat arada da karıştır ki yapışmasın makarnalar
Tahta kaşıkla karıştır
 
---> Ahtapot Pişirmenin Püf Noktaları

Daha makarna yapmıcaz zaten. Forever zeytin peynir. Son yediğimiz o makarnadan sonra daha yiyebilirmiyim bilmiyorum. Deneriz yine ama :D
 
Son düzenleme:
---> Ahtapot Pişirmenin Püf Noktaları

ahtapot mu.. bunu nasil yiyolar ya:S
paylasim icin tesekürler
 
takipçi satın al
Uwell Elektronik Sigara
instagram takipçi hilesi
takipçi satın al
tiktok takipçi hilesi
Geri
Üst