ParadokS
Kayıtlı Üye
Eğer tırnaklarınız bakımsızsa, kırılmışsa ve ojeleriniz dökülüyorsa ne yazık ki tüm cazibeniz bir balon gibi sönebilir. Bu nedenle üstünüze başınıza olduğu kadar, tırnaklarınıza da bakmanızda fayda var!
Kadınların güzelliğinin tamamlayıcısı olan tırnak bakımının yanlış adreslerde yapılmasının geri dönülmez sağlık problemlerine neden olabileceğinin altını çizen Dermatoloji Uzmanı Dr. Vefa Gönenç, adım adım tırnak bakımının doğru yollarını anlattı:
Tırnakların bakımı ve süslenmeleri modern toplumlarda kadınlar için güzelliğin olmazsa olmazlarından biri durumunda. Amerika’da, tırnak bakımı ve kozmetikleri için bir yılda yaklaşık bir buçuk milyar dolar harcanması bunun en önemli göstergelerinden.
Tırnak bakımı alışkanlıkları, son yıllarda giderek değişiyor. Konunun insan sağlığı açısından önemi kavranıyor ve daha profesyonel bir yapılanmanın gereği ortaya çıkıyor. Bugüne kadar eğitimsiz ellerde yürütülen bu işlemler yavaş yavaş hastanelere kayıyor. Bu nedenle, tırnak bakımına önem verenlerin, doğru adreslere gitmesi ve insan sağlığı konusunda hiçbir eğitimi olmayanlardan sakınmaları önem taşıyor. Aksi takdirde geri dönüşü mümkün olmayan ciddi sağlık problemleriyle karşı karşıya kalabilirler!
GÜZELLEŞİRKEN HASTALANMAYIN!
Dermatoloji kliniklerine her gün birçok hasta tırnak sorunları nedeniyle geliyor. Tırnak hastalıkları; sistemik hastalıklardan veya travma ve enfeksiyon gibi dış etkenlerden kaynaklanabiliyor. Bazen tırnağa uygulanan bakım işlemlerine bağlı sorunlarla da karşılaşabiliyoruz.
Tırnak bakımı; tırnakların basit bir manikürle parlatılmasından, işlemeli tırnakların uygulanmasına kadar birçok işlemi içermektedir. Tırnak güzelliği üç ana faktöre bağlıdır:
- Tırnağın şekli
- Tırnağın süslenmesi
- Tırnağın kıvamı
KISA TIRNAĞA CİLALI İMAJ
TIRNAĞIN ŞEKLİ: Tırnağın şekli, dış hatlarına ve boyutlarına bağlıdır. Tırnak uzunluğunun, genişliğine oranı; estetik görünüş için çok önemlidir ve başparmak için eşit olması gerekir. Bu oran, normalden farklı olduğunda çekiciliğini yitirir. Kısa ve geniş tırnaklara tırnak cilası uygulanarak görünüm değiştirilebilir. Amaç, tırnağı daha uzun göstermektir. Tırnaklarda uygulanan koyu renkli cilalar ve ojeler, daha uzun bir görüntü elde etmek için kullanılabilirler. Örneğin french tipi bakımda; tırnaklar bilerek uzun bırakılır ve ön kısımları daha açık beyaz bir renge boyanır, böylece uzun değil de sanki doğal bir tırnak görüntüsü varmış gibi etki yaratılmaya çalışılır.
Geçmiş yıllarda oval kesilmiş tırnaklar daha çekici olarak algılanırken, günümüzde tırnak şekli yuvarlak veya sivri uçlu olsa da, az ya da çok kare şeklindeki tırnaklar beğenilmektedir. Tırnakları hafif uzun tutmak güzellik katar; ama fazla uzun bırakıldığında itici hale gelir. Üstelik elin kullanımını kısıtlayabilir veya tırnak plağının yatağından ayrılmasına da neden olabilir.
EŞİT KESİN DÜZGÜN BOYAYIN
TIRNAĞIN SÜSLENMESİ: Eşit uzunlukta kesilmiş, hatları düzgün ve boyanmış tırnaklar çok çekici görünürler. Son yıllarda, üzerleri işlemeli yapay tırnaklar ilgi odağı olmuştur. Elmaslar ve zümrütlerle yapılan işlemeler ve tırnağın serbest ucuna takılan değerli taşlar, tırnakları güzelleştirmek amacıyla kullanılmaktadır. Ayrıca tırnaklara çeşitli resimler ve değişik boya teknikleri de uygulanmaktadır.
TIRNAĞIN KIVAMI: Tırnaklar yumuşatılmalı veya hafif gevrek halde olmalıdır. Gevrekleşme arttığında tırnakta çok sayıda boyuna veya enine yarılmalar görülebilir. Tırnak kırılmaları son derece rahatsız edici bir durumdur. Bu nedenle tırnak kıvamını tutturmak çok önemli!
ADIM ADIM TIRNAK BAKIMI
1-ÖNCE STERİLİZASYON: Öncelikle tırnak bakımında kullanılan tüm aletlerin sterilizasyonu çok önemli bir konudur. Hepatit B ve C gibi çok ciddi virüs enfeksiyonları veya birçok mantar enfeksiyonu manikür salonlarından alınmaktadır. Bu unutulmaması gereken çok ciddi bir sorundur. Alet sterilizasyonu için en uygun yöntem ultrasonik bir temizleyicinin ardından özel sterilizasyon çözeltilerinden (glutaraldehit gibi) yararlanmaktır.
2-OJELERİNİZİ SİLİN: Tırnak bakımına, daha önceki işlemlerden kalan cila artıklarının temizlenmesi ile başlanır. Bu amaçla kullanılan aseton ve/veya butil veya etil asetat veya benzer bileşikler içeren maddeler, tırnak boyasıyla birlikte tırnak plağından da yağ (lipit) kaybına neden olabilirler. Tırnaklarda aşırı kurumaya neden olmamak için bu ürünlere bazı yağlar eklenmelidir. Bizim bildiğimiz doğal badem yağı, susam yağı ve bazı bitkisel yağ çeşitleri kullanılabilir. Bu yağlar, asetonun içine katılabildiği gibi hemen arkasından bakım olarak da uygulanabilir. Burada amaç yağ kaybını hemen tolere edebilmek. Çünkü aseton veya diğer sökücüler, tırnağın ve derinin üzerindeki yağ tabakasını tamamen temizlerler ki bu da nem kaybına neden olur. Bu yağlar, nem kaybına engel olmak amacıyla kullanılabilir.
3-UZUN TIRNAKLARI KESİN: Bakımda bir sonraki adım tırnağa şekil verilmesidir. Özellikle uzun tırnakları kesmek için özel tırnak makaslarından yararlanılır. Ancak, tırnak plağının tümüyle hasarlanma riski göz ardı edilmemelidir.
4-TÖRPÜLEYEREK ŞEKİL VERİN: Bunun dışında, tırnak uçlarını düzgün tutabilmek için törpüleme işlemi düzenli aralıklarla yürütülmelidir. Zımparalı veya metal tırnak törpüsü kullanılarak tırnak kenarları törpülenir. Bu tırnak törpüleri kişiye özel olmalıdır. Hiçbir dezenfeksiyon işlemine tabii tutulmayan törpüler birçok enfeksiyonun bulaşmasına neden olabilir, özellikle mantar enfeksiyonlarına dikkat edilmelidir.
5-TIRNAK ETLERİNİ KESİN: Tırnak plağı üzerindeki düzensizlikler tırnak tamponu ile giderilir. Kutikül yani tırnak eti temizliği öncesinde bu kısımlar yumuşatılmalıdır. Bunun için tırnaklar önce sabunlu suda bekletilir ve ardından kutikül gidericiler uygulanır. Yaklaşık 10 dakika beklendikten sonra yıkanır. Ardından çeşitli iticilerle veya makaslarla bu kısımların fazlalıkları alınır. Bunu yaparken tırnak-kutikül bütünlüğü bozulmamalıdır.
6-ÖNCE BOYAYIN SONRA SÜSLEYİN: Bakımda son olarak, bir kat zemin astarı, üzerine renkli cila ve onun da üzerine şeffaf üst astar uygulanır. “Fransız Manikürü” tırnağın doğal görünümünü savunur. Tüm tırnak pembe veya bej renge boyanır. Ardından tırnak ucuna beyaz bir şerit uygulanır; böylece normal tırnak yapısına benzetilir.
TIRNAK ETİNİ FAZLA ALMA DOLAMAYA NEDEN OLUR
Tırnak üzerindeki kutikül denilen, halk arasında ‘tırnak eti’ diye bilinen kısmın temizlenmesi hayli dikkat ister. Çünkü bu deri uzantısının fazla alınması; tırnak etrafı dokuyu korumasız bırakır ve tırnak dibinden giren enfeksiyon ajanları dolamaya neden olabilir. Kutikülin aşırı alınması tırnak etrafı dokuda enfeksiyona neden olabileceği gibi ileri durumlarda tırnak matriksi hasarına bağlı enlemesine oluklanmalar da görülebilir.
Kutikül kremleri, su içinde yağ emülsiyonları olup, tırnak plağı ve bitişiğindeki derinin yumuşamasına yardımcı olur. Bunlar yalnızca krem şeklinde değil, aynı zamanda losyon, yağ, merhem veya parafinli preparat şeklinde olabilirler. Kutikül kremlerine, geleneksel nemlendiricilerin yanı sıra, lanolin, üre, mineral yağı ve vazelin de eklenebilmektedir. Yalancı safran yağı, buğday tohumu yağı, kayısı özü yağı, çuha çiçeği yağı, çay özütü yağı, üzüm çekirdeği yağı, hint yağı ve Amerika armudu yağı popüler olan botanik yağlardır. Vitamin A, vitamin C, vitamin E, retinol ve beta karoten de formülasyonda yer alabilir. Bunların haricinde; laktik asit, salisilik asit, aloe vera, amino asitler, sodyum florür, kollajen ve buğday proteini de kullanılmaktadır.
TIRNAK CİLASININ İÇERİĞİNE DİKKAT!
Tırnak cilaları; tırnağı güzelleştirmek ve korumak amacıyla kullanılmaktadır. Zemin astarı genellikle mat beyaz veya bej renkte olur; tırnak yüzeyindeki düzensizlikleri doldurmak için kullanılır. Üst astar şeffaf bir katmandır. Tırnağa parlak bir görüntü vermesinin yanı sıra, erken dökülmeleri de önler. İyi bir tırnak cilası, kolay uygulanabilmeli, esnek ve parlak olmalı, hızlı kurumalı, tırnağa iyi tutunmalı ve travmalara karşı tırnağın direncini arttırmalıdır.
Tırnak cilaları temas egzamalarına neden olabilirler. Tırnak etrafı deride, göz kapaklarında, yüz ve boyunda sıklıkla görülür. Bu egzamaların çoğu tırnak cilası içinde sıklıkla kullanılan toluen sulfonamid-formaldehit reçinesine bağlı gelişir. Şüphe olması halinde ‘yama testi’ denilen alerji testleri yapılır. Duyarlılık gelişmesi durumunda kullanım kesilmeli, bu maddeyi içermeyen cilalar tercih edilmelidir.
KIRILAN TIRNAKLARI AMBALAJLAYIN
Tırnak güçlendiricileri, tırnak kırılmalarını önlemek için kullanılan özel tırnak cilalarıdır. Formaldehit içeren ürünlere karşı dikkatli olunmalıdır. Bunlar egzamalara, dolamalara ve tırnakta renk değişimlerine neden olabilirler. Son yıllarda kullanılan ürünlerde formaldehitten vazgeçilmekte (bunun yerine teflon, ipek, naylon, akrilik reçine, titanyum/silikon/zirkonyum polimerleri, biyotin, kalsiyum, keratin, vitaminler vb. ürünler tercih edilirler) veya yalnızca yüzde 5 oranında kullanılmaktadır. Uygulama yalnızca tırnağın uç kısmına yapılır.
“Tırnak ambalajlama”; zayıf, kırık ve yarık tırnakları onarmak için kullanılan bir tekniktir. Doku kağıdı, onarılacak alan üzerine uygulanır ve üzerine şeffaf tırnak cilası veya tırnak yapıştırıcısı sürülür. Bu onarımın üzerine düzenli olarak tırnak cilası uygulanabilir.
PROTEZ TIRNAKLAR ALERJİ YAPMASIN
Yapay tırnaklar, doğal tırnaklar yeterince uzamadıklarında kullanılırlar. Protez tırnak uygulamaları oldukça profesyonel uygulamalardır. Eğitimli ellerde yapılmaları zorunludur. Uygulamalara bağlı birçok fiziksel hasar görülebildiği gibi kullanılan maddelere karşı alerjik reaksiyonların gelişme riski de düşünülmelidir.
Ayrıca tırnak batıkları da yine mutlaka bir uzman doktor tarafından değerlendirilmesi gereken durumlardandır. Tırnak üzerinde yapılan cüretkar işlemler, birçok önemli soruna neden olabilir. Basit enfeksiyonlardan, kemik iltihabına (osteomyelit) kadar değişebilen ciddi durumlar gelişme riski vardır.
SAĞLIKLI TIRNAKLAR İÇİN TAVSİYELER
TIRNAKLARI DA KURULAYIN: Tırnak bakımına önem verilmediği zaman, birçok tırnak hastalığının gelişmesinin yanı sıra estetik olarak da rahatsız edici durumlar ortaya çıkabilir. Eller yıkandıktan sonra tırnaklar iyice kurulanmalıdır.
ELDİVENLE İŞ YAPIN: Sürekli su gerektiren işlerle uğraşanların eldiven veya nemlendirici krem kullanmaları önemli bir noktadır.
TIRNAK FIRÇASI KULLANIN: El temizliğinden sonra tırnakların altında biriken kirler mutlaka bir tırnak fırçası yardımıyla temizlenmelidir.
FAZLA UZATMAYIN: Tırnaklar, hijyen ve sağlık açısından fazla uzatılmadan kesilmelidir. Ancak kadınların çoğu uzun tırnakları tercih ederler. Bu kişilerin tırnak bakımına daha fazla önem vermeleri gerekmektedir.
TEDAVİYİ İHMAL ETMEYİN: Birçok insan tırnak çatlamasından veya kırılmasından yakınır. Tırnak kozmetikleri bu yakınmaları büyük ölçüde giderdiklerinden yaygın olarak kullanılırlar. Tıbbi veya cerrahi işlem gerektiren tırnak bozuklukları, bazen kozmetik tırnak teknikleriyle kamufle edilebilir. Ancak, kozmetik uygulamalar, hastalığı gizler ve uygun tanıyı zorlaştırır. Oysa hastalığın tedavisi esastır.
DOĞRU ÜRÜN SEÇİN: Kozmetik ürünlerin bazı riskli hastalarda kullanımları sınırlıdır. Akriliklere karşı duyarlılığı olanlarda, parmak çevresinde kronik yaraları bulunanlarda bu kimyasallar kullanılmaz. Uzun süreli su teması bulunan kişilerde akrilik boyaların dayanması zordur. Ayrıca bu maddeler sedef hastalığını tetikleyebilirler. Sedef hastalığında kutikül temizliği bile sakıncalıdır. Ayrıca liken veya lupus gibi bazı deri hastalıklarında da sakıncalı durumlar gelişebilir. Işığa karşı duyarlı hastalarda veya güneş ışınlarına duyarlılık yaratan bazı ilaçların kullanımında ürün seçimi oldukça önemlidir.
Kadınların güzelliğinin tamamlayıcısı olan tırnak bakımının yanlış adreslerde yapılmasının geri dönülmez sağlık problemlerine neden olabileceğinin altını çizen Dermatoloji Uzmanı Dr. Vefa Gönenç, adım adım tırnak bakımının doğru yollarını anlattı:
Tırnakların bakımı ve süslenmeleri modern toplumlarda kadınlar için güzelliğin olmazsa olmazlarından biri durumunda. Amerika’da, tırnak bakımı ve kozmetikleri için bir yılda yaklaşık bir buçuk milyar dolar harcanması bunun en önemli göstergelerinden.
Tırnak bakımı alışkanlıkları, son yıllarda giderek değişiyor. Konunun insan sağlığı açısından önemi kavranıyor ve daha profesyonel bir yapılanmanın gereği ortaya çıkıyor. Bugüne kadar eğitimsiz ellerde yürütülen bu işlemler yavaş yavaş hastanelere kayıyor. Bu nedenle, tırnak bakımına önem verenlerin, doğru adreslere gitmesi ve insan sağlığı konusunda hiçbir eğitimi olmayanlardan sakınmaları önem taşıyor. Aksi takdirde geri dönüşü mümkün olmayan ciddi sağlık problemleriyle karşı karşıya kalabilirler!
GÜZELLEŞİRKEN HASTALANMAYIN!
Dermatoloji kliniklerine her gün birçok hasta tırnak sorunları nedeniyle geliyor. Tırnak hastalıkları; sistemik hastalıklardan veya travma ve enfeksiyon gibi dış etkenlerden kaynaklanabiliyor. Bazen tırnağa uygulanan bakım işlemlerine bağlı sorunlarla da karşılaşabiliyoruz.
Tırnak bakımı; tırnakların basit bir manikürle parlatılmasından, işlemeli tırnakların uygulanmasına kadar birçok işlemi içermektedir. Tırnak güzelliği üç ana faktöre bağlıdır:
- Tırnağın şekli
- Tırnağın süslenmesi
- Tırnağın kıvamı
KISA TIRNAĞA CİLALI İMAJ
TIRNAĞIN ŞEKLİ: Tırnağın şekli, dış hatlarına ve boyutlarına bağlıdır. Tırnak uzunluğunun, genişliğine oranı; estetik görünüş için çok önemlidir ve başparmak için eşit olması gerekir. Bu oran, normalden farklı olduğunda çekiciliğini yitirir. Kısa ve geniş tırnaklara tırnak cilası uygulanarak görünüm değiştirilebilir. Amaç, tırnağı daha uzun göstermektir. Tırnaklarda uygulanan koyu renkli cilalar ve ojeler, daha uzun bir görüntü elde etmek için kullanılabilirler. Örneğin french tipi bakımda; tırnaklar bilerek uzun bırakılır ve ön kısımları daha açık beyaz bir renge boyanır, böylece uzun değil de sanki doğal bir tırnak görüntüsü varmış gibi etki yaratılmaya çalışılır.
Geçmiş yıllarda oval kesilmiş tırnaklar daha çekici olarak algılanırken, günümüzde tırnak şekli yuvarlak veya sivri uçlu olsa da, az ya da çok kare şeklindeki tırnaklar beğenilmektedir. Tırnakları hafif uzun tutmak güzellik katar; ama fazla uzun bırakıldığında itici hale gelir. Üstelik elin kullanımını kısıtlayabilir veya tırnak plağının yatağından ayrılmasına da neden olabilir.
EŞİT KESİN DÜZGÜN BOYAYIN
TIRNAĞIN SÜSLENMESİ: Eşit uzunlukta kesilmiş, hatları düzgün ve boyanmış tırnaklar çok çekici görünürler. Son yıllarda, üzerleri işlemeli yapay tırnaklar ilgi odağı olmuştur. Elmaslar ve zümrütlerle yapılan işlemeler ve tırnağın serbest ucuna takılan değerli taşlar, tırnakları güzelleştirmek amacıyla kullanılmaktadır. Ayrıca tırnaklara çeşitli resimler ve değişik boya teknikleri de uygulanmaktadır.
TIRNAĞIN KIVAMI: Tırnaklar yumuşatılmalı veya hafif gevrek halde olmalıdır. Gevrekleşme arttığında tırnakta çok sayıda boyuna veya enine yarılmalar görülebilir. Tırnak kırılmaları son derece rahatsız edici bir durumdur. Bu nedenle tırnak kıvamını tutturmak çok önemli!
ADIM ADIM TIRNAK BAKIMI
1-ÖNCE STERİLİZASYON: Öncelikle tırnak bakımında kullanılan tüm aletlerin sterilizasyonu çok önemli bir konudur. Hepatit B ve C gibi çok ciddi virüs enfeksiyonları veya birçok mantar enfeksiyonu manikür salonlarından alınmaktadır. Bu unutulmaması gereken çok ciddi bir sorundur. Alet sterilizasyonu için en uygun yöntem ultrasonik bir temizleyicinin ardından özel sterilizasyon çözeltilerinden (glutaraldehit gibi) yararlanmaktır.
2-OJELERİNİZİ SİLİN: Tırnak bakımına, daha önceki işlemlerden kalan cila artıklarının temizlenmesi ile başlanır. Bu amaçla kullanılan aseton ve/veya butil veya etil asetat veya benzer bileşikler içeren maddeler, tırnak boyasıyla birlikte tırnak plağından da yağ (lipit) kaybına neden olabilirler. Tırnaklarda aşırı kurumaya neden olmamak için bu ürünlere bazı yağlar eklenmelidir. Bizim bildiğimiz doğal badem yağı, susam yağı ve bazı bitkisel yağ çeşitleri kullanılabilir. Bu yağlar, asetonun içine katılabildiği gibi hemen arkasından bakım olarak da uygulanabilir. Burada amaç yağ kaybını hemen tolere edebilmek. Çünkü aseton veya diğer sökücüler, tırnağın ve derinin üzerindeki yağ tabakasını tamamen temizlerler ki bu da nem kaybına neden olur. Bu yağlar, nem kaybına engel olmak amacıyla kullanılabilir.
3-UZUN TIRNAKLARI KESİN: Bakımda bir sonraki adım tırnağa şekil verilmesidir. Özellikle uzun tırnakları kesmek için özel tırnak makaslarından yararlanılır. Ancak, tırnak plağının tümüyle hasarlanma riski göz ardı edilmemelidir.
4-TÖRPÜLEYEREK ŞEKİL VERİN: Bunun dışında, tırnak uçlarını düzgün tutabilmek için törpüleme işlemi düzenli aralıklarla yürütülmelidir. Zımparalı veya metal tırnak törpüsü kullanılarak tırnak kenarları törpülenir. Bu tırnak törpüleri kişiye özel olmalıdır. Hiçbir dezenfeksiyon işlemine tabii tutulmayan törpüler birçok enfeksiyonun bulaşmasına neden olabilir, özellikle mantar enfeksiyonlarına dikkat edilmelidir.
5-TIRNAK ETLERİNİ KESİN: Tırnak plağı üzerindeki düzensizlikler tırnak tamponu ile giderilir. Kutikül yani tırnak eti temizliği öncesinde bu kısımlar yumuşatılmalıdır. Bunun için tırnaklar önce sabunlu suda bekletilir ve ardından kutikül gidericiler uygulanır. Yaklaşık 10 dakika beklendikten sonra yıkanır. Ardından çeşitli iticilerle veya makaslarla bu kısımların fazlalıkları alınır. Bunu yaparken tırnak-kutikül bütünlüğü bozulmamalıdır.
6-ÖNCE BOYAYIN SONRA SÜSLEYİN: Bakımda son olarak, bir kat zemin astarı, üzerine renkli cila ve onun da üzerine şeffaf üst astar uygulanır. “Fransız Manikürü” tırnağın doğal görünümünü savunur. Tüm tırnak pembe veya bej renge boyanır. Ardından tırnak ucuna beyaz bir şerit uygulanır; böylece normal tırnak yapısına benzetilir.
TIRNAK ETİNİ FAZLA ALMA DOLAMAYA NEDEN OLUR
Tırnak üzerindeki kutikül denilen, halk arasında ‘tırnak eti’ diye bilinen kısmın temizlenmesi hayli dikkat ister. Çünkü bu deri uzantısının fazla alınması; tırnak etrafı dokuyu korumasız bırakır ve tırnak dibinden giren enfeksiyon ajanları dolamaya neden olabilir. Kutikülin aşırı alınması tırnak etrafı dokuda enfeksiyona neden olabileceği gibi ileri durumlarda tırnak matriksi hasarına bağlı enlemesine oluklanmalar da görülebilir.
Kutikül kremleri, su içinde yağ emülsiyonları olup, tırnak plağı ve bitişiğindeki derinin yumuşamasına yardımcı olur. Bunlar yalnızca krem şeklinde değil, aynı zamanda losyon, yağ, merhem veya parafinli preparat şeklinde olabilirler. Kutikül kremlerine, geleneksel nemlendiricilerin yanı sıra, lanolin, üre, mineral yağı ve vazelin de eklenebilmektedir. Yalancı safran yağı, buğday tohumu yağı, kayısı özü yağı, çuha çiçeği yağı, çay özütü yağı, üzüm çekirdeği yağı, hint yağı ve Amerika armudu yağı popüler olan botanik yağlardır. Vitamin A, vitamin C, vitamin E, retinol ve beta karoten de formülasyonda yer alabilir. Bunların haricinde; laktik asit, salisilik asit, aloe vera, amino asitler, sodyum florür, kollajen ve buğday proteini de kullanılmaktadır.
TIRNAK CİLASININ İÇERİĞİNE DİKKAT!
Tırnak cilaları; tırnağı güzelleştirmek ve korumak amacıyla kullanılmaktadır. Zemin astarı genellikle mat beyaz veya bej renkte olur; tırnak yüzeyindeki düzensizlikleri doldurmak için kullanılır. Üst astar şeffaf bir katmandır. Tırnağa parlak bir görüntü vermesinin yanı sıra, erken dökülmeleri de önler. İyi bir tırnak cilası, kolay uygulanabilmeli, esnek ve parlak olmalı, hızlı kurumalı, tırnağa iyi tutunmalı ve travmalara karşı tırnağın direncini arttırmalıdır.
Tırnak cilaları temas egzamalarına neden olabilirler. Tırnak etrafı deride, göz kapaklarında, yüz ve boyunda sıklıkla görülür. Bu egzamaların çoğu tırnak cilası içinde sıklıkla kullanılan toluen sulfonamid-formaldehit reçinesine bağlı gelişir. Şüphe olması halinde ‘yama testi’ denilen alerji testleri yapılır. Duyarlılık gelişmesi durumunda kullanım kesilmeli, bu maddeyi içermeyen cilalar tercih edilmelidir.
KIRILAN TIRNAKLARI AMBALAJLAYIN
Tırnak güçlendiricileri, tırnak kırılmalarını önlemek için kullanılan özel tırnak cilalarıdır. Formaldehit içeren ürünlere karşı dikkatli olunmalıdır. Bunlar egzamalara, dolamalara ve tırnakta renk değişimlerine neden olabilirler. Son yıllarda kullanılan ürünlerde formaldehitten vazgeçilmekte (bunun yerine teflon, ipek, naylon, akrilik reçine, titanyum/silikon/zirkonyum polimerleri, biyotin, kalsiyum, keratin, vitaminler vb. ürünler tercih edilirler) veya yalnızca yüzde 5 oranında kullanılmaktadır. Uygulama yalnızca tırnağın uç kısmına yapılır.
“Tırnak ambalajlama”; zayıf, kırık ve yarık tırnakları onarmak için kullanılan bir tekniktir. Doku kağıdı, onarılacak alan üzerine uygulanır ve üzerine şeffaf tırnak cilası veya tırnak yapıştırıcısı sürülür. Bu onarımın üzerine düzenli olarak tırnak cilası uygulanabilir.
PROTEZ TIRNAKLAR ALERJİ YAPMASIN
Yapay tırnaklar, doğal tırnaklar yeterince uzamadıklarında kullanılırlar. Protez tırnak uygulamaları oldukça profesyonel uygulamalardır. Eğitimli ellerde yapılmaları zorunludur. Uygulamalara bağlı birçok fiziksel hasar görülebildiği gibi kullanılan maddelere karşı alerjik reaksiyonların gelişme riski de düşünülmelidir.
Ayrıca tırnak batıkları da yine mutlaka bir uzman doktor tarafından değerlendirilmesi gereken durumlardandır. Tırnak üzerinde yapılan cüretkar işlemler, birçok önemli soruna neden olabilir. Basit enfeksiyonlardan, kemik iltihabına (osteomyelit) kadar değişebilen ciddi durumlar gelişme riski vardır.
SAĞLIKLI TIRNAKLAR İÇİN TAVSİYELER
TIRNAKLARI DA KURULAYIN: Tırnak bakımına önem verilmediği zaman, birçok tırnak hastalığının gelişmesinin yanı sıra estetik olarak da rahatsız edici durumlar ortaya çıkabilir. Eller yıkandıktan sonra tırnaklar iyice kurulanmalıdır.
ELDİVENLE İŞ YAPIN: Sürekli su gerektiren işlerle uğraşanların eldiven veya nemlendirici krem kullanmaları önemli bir noktadır.
TIRNAK FIRÇASI KULLANIN: El temizliğinden sonra tırnakların altında biriken kirler mutlaka bir tırnak fırçası yardımıyla temizlenmelidir.
FAZLA UZATMAYIN: Tırnaklar, hijyen ve sağlık açısından fazla uzatılmadan kesilmelidir. Ancak kadınların çoğu uzun tırnakları tercih ederler. Bu kişilerin tırnak bakımına daha fazla önem vermeleri gerekmektedir.
TEDAVİYİ İHMAL ETMEYİN: Birçok insan tırnak çatlamasından veya kırılmasından yakınır. Tırnak kozmetikleri bu yakınmaları büyük ölçüde giderdiklerinden yaygın olarak kullanılırlar. Tıbbi veya cerrahi işlem gerektiren tırnak bozuklukları, bazen kozmetik tırnak teknikleriyle kamufle edilebilir. Ancak, kozmetik uygulamalar, hastalığı gizler ve uygun tanıyı zorlaştırır. Oysa hastalığın tedavisi esastır.
DOĞRU ÜRÜN SEÇİN: Kozmetik ürünlerin bazı riskli hastalarda kullanımları sınırlıdır. Akriliklere karşı duyarlılığı olanlarda, parmak çevresinde kronik yaraları bulunanlarda bu kimyasallar kullanılmaz. Uzun süreli su teması bulunan kişilerde akrilik boyaların dayanması zordur. Ayrıca bu maddeler sedef hastalığını tetikleyebilirler. Sedef hastalığında kutikül temizliği bile sakıncalıdır. Ayrıca liken veya lupus gibi bazı deri hastalıklarında da sakıncalı durumlar gelişebilir. Işığa karşı duyarlı hastalarda veya güneş ışınlarına duyarlılık yaratan bazı ilaçların kullanımında ürün seçimi oldukça önemlidir.