ashli
Bayan Üye
ADANA PATLICAN DOLMASI
MALZEME LİSTESİ
1,5 kg Adana patlıcanı (kemer patlıcan ya da tombul Adana patlıcanı kullanabilirsiniz)
İc Harcı İçin:
500 gr orta yağlı dana kıyma
1 su bardağı pirinç
1 su bardağı ince köftelik bulgur
2-3 adet orta boy kuru soğan
1 yemek kaşığı domates salçası
2 tatlı kaşığı biber salçası
2 çay kaşığı tuz, karabiber
5-6 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı kuru nane
2-3 diş sarımsak
1 çay kaşığı kimyon, kırmızı pul biber
1 su bardağı ılık su
Sosu İçin:
5 su bardağı sıcak su
1 yemek kaşığı domates salçası
YAPILIŞI
Patlıcanları alacalı (çizgili) formda soyun, (taze mor Adana patlıcanı bulabilirseniz soymadan da kullanabilirsiniz) 10-12 santim boyunda parçalar oluşturacak şekilde dilimleyip parçaların içini bir dolma oyacağı ya da çay kaşığı yardımıyla oyun. (oyulan patlıcanların kenar kalınlıkları yarım santimi geçmemeli) Acı tadının çıkması için patlıcanları tuzlu suda 20-30 dakika bekletin.
Diğer taraftan, dolma harcını hazırlamak için; kıymayı derin bir kaba koyun. Yıkayıp süzdüğünüz pirinç ve bulguru üzerine ekleyip incecik doğradığınız kuru soğanları ilave edin.
Domates ve biber salçasını aktarıp tuz, karabiber kimyon ve kuru naneyi serpin. Üzerine zeytinyağı ve dövülmüş sarmısakları aktarıp 2-3 dakika kadar yoğurduktan sonra ılık suyu da katıp tekrar yoğurun. İsterseniz harca kırmızı pul biber de katabilirsiniz. Hazırladığınız harcı bir kenarda bekletin.
Dolmanın sosunu hazırlamak için; sıcak su ve domates salçasını derin bir kapta karıştırın.
Patlıcanları tuzlu sudan çıkardıktan sonra yıkayııp süzün. Hazırladığınız etli harcı patlıcanların içine bastırarak doldurun. Dolmaları geniş bir tencereye ağız kısımları yukarı bakacak şekilde yan yana yerleştirin.
Hazırladığınız salçalı sosu üzerine gezdirip orta ısılı ateşte, kapalı açık vaziyette kaynayıncaya kadar pişirin.
Tencerenin kapağını kapatıp ocağın altını kısarak dolmaları kısık ateşte 30-40 dakika, patlıcanlar iyice yumuşayıncaya kadar pişirin. Sıcak sıcak servise sunun.
MALZEME LİSTESİ
1,5 kg Adana patlıcanı (kemer patlıcan ya da tombul Adana patlıcanı kullanabilirsiniz)
İc Harcı İçin:
500 gr orta yağlı dana kıyma
1 su bardağı pirinç
1 su bardağı ince köftelik bulgur
2-3 adet orta boy kuru soğan
1 yemek kaşığı domates salçası
2 tatlı kaşığı biber salçası
2 çay kaşığı tuz, karabiber
5-6 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı kuru nane
2-3 diş sarımsak
1 çay kaşığı kimyon, kırmızı pul biber
1 su bardağı ılık su
Sosu İçin:
5 su bardağı sıcak su
1 yemek kaşığı domates salçası
YAPILIŞI
Patlıcanları alacalı (çizgili) formda soyun, (taze mor Adana patlıcanı bulabilirseniz soymadan da kullanabilirsiniz) 10-12 santim boyunda parçalar oluşturacak şekilde dilimleyip parçaların içini bir dolma oyacağı ya da çay kaşığı yardımıyla oyun. (oyulan patlıcanların kenar kalınlıkları yarım santimi geçmemeli) Acı tadının çıkması için patlıcanları tuzlu suda 20-30 dakika bekletin.
Diğer taraftan, dolma harcını hazırlamak için; kıymayı derin bir kaba koyun. Yıkayıp süzdüğünüz pirinç ve bulguru üzerine ekleyip incecik doğradığınız kuru soğanları ilave edin.
Domates ve biber salçasını aktarıp tuz, karabiber kimyon ve kuru naneyi serpin. Üzerine zeytinyağı ve dövülmüş sarmısakları aktarıp 2-3 dakika kadar yoğurduktan sonra ılık suyu da katıp tekrar yoğurun. İsterseniz harca kırmızı pul biber de katabilirsiniz. Hazırladığınız harcı bir kenarda bekletin.
Dolmanın sosunu hazırlamak için; sıcak su ve domates salçasını derin bir kapta karıştırın.
Patlıcanları tuzlu sudan çıkardıktan sonra yıkayııp süzün. Hazırladığınız etli harcı patlıcanların içine bastırarak doldurun. Dolmaları geniş bir tencereye ağız kısımları yukarı bakacak şekilde yan yana yerleştirin.
Hazırladığınız salçalı sosu üzerine gezdirip orta ısılı ateşte, kapalı açık vaziyette kaynayıncaya kadar pişirin.
Tencerenin kapağını kapatıp ocağın altını kısarak dolmaları kısık ateşte 30-40 dakika, patlıcanlar iyice yumuşayıncaya kadar pişirin. Sıcak sıcak servise sunun.