A'dan Z'ye Word

-Ediz1912-

Türkiye'nin üç büyükleri; Mustafa,Kemal,ATATÜRK!
Webmaster
word belgesinde yazım denetimi içindekiler kısmını taşıma word 2007 office word 2007 de yanıp sönen efekt word belgesinde içindekiler oluşturma word de harflerin yüksekliğini ayarlama worda a dan z yeni world excelde yazılan harfleri büyütme küçültme ofis 2007 de dipnot nasıl eklenir ingilizce word 2007 otomatik içindekiler worda a dan z ye tire enter yapılan çizgiyi silme word word belgesinde dipnot nasıl oluşturulur word ters p yapma word 2007 de sayfa numarası otomatik olarak nasıl ilerler worda tabaninda yapma

Microsoft Word Nedir?


Microsoft word büroda iş yerinde yani günlük hayatta yapılan her türlü yazışmaların bilgisayar yardımıyla yazılmasını sağlayan programlara Kelime işlemci Programı adı verilir. Piyasada kullanılan birçok kelime işleme programı vardır. Bunlarda en yaygı kullanıma sahip olanı Word kelime işleme programıdır. Kullanıcıya sağladığı kolaylıklardan dolayı tercih edilen bir kelime işlem programıdır.

Office programları bir ofis içerisinde gerekli olabilecek tüm programları kapsayan bir paket programlar bütünüdür. İlk olarak Microsoft firması tarafından oluşturulan bir pakettir. Office paketinin piyasaya sürülmesi 1995 yılında olmuştur. Bu paketin içinde şu programlar yer almaktadır;

Microsoft Word
Microsoft Excel
Microsoft Access
Microsoft Powerpoint
Microsoft Outlook

word011jt7.jpg


Ondan sonra 1997 yılında çıkan office 97 ve en son olarak 1999 yılında çıkan office 2000 paketi piyasaya sürülmüştür. Ondan öncesinde ise word, excel ayrı programlar şeklinde zaten satılıyordu. Office adı altında bunlar toparlanmış ve bir bütün haline dönüştürülerek daha kapsamlı bir hale getirilmiştir.

Word penceresinin öğeleri şöyledir:
Başlık Çubuğu:

Program ve belgenin ismini gösterir. Eğer belge penceresi ekranı kaplıyorsa, belgenin Başlık çubuğu görüntülenmez. Başlık satırlarından sürükleyerek pencerelerin yerlerini değiştirebilirsiniz. (Ekranı kaplayan pencerelerin yerlerini değiştirmek olası değildir.)

Simge Durumuna Küçült, Önceki Boyut ve Kapat düğmeleri

Program ve belge pencerelerini simge durumunda çalıştırmak, bunların ekranı kaplaması için kullanılır. Program penceresini simge durumunda çalıştırırsanız, pencerenin görüntüsü ekrandan kaldırılır ve adı Görev Çubuğu üzerine eklenir. Pencereyi yeniden açmak için Görev Çubuğu üzerindeki program ismini tıklayın. Belge penceresini simge durumunda çalıştırırsanız, pencerenin görüntüsü ekrandan kaldırılır ve adı program penceresinin sol alt bölümüne eklenir. Pencereyi yeniden açmak için belge ismini tıklayın. Program penceresinin tüm ekranı ya da belge penceresinin program penceresini kaplaması için Simge Durumuna Küçült düğmesini tıklayın. Bu düğmeyi yeniden tıklarsanız, pencere bir önceki boyutuna döner. Kapat düğmesi, üzerinde çalıştığınız belgenin ya da programın kendisinin kapatılması için kullanılır. Eğer açık belge(ler) üzerinde değişiklikler yaptıysanız ve bunları henüz diske kaybetmediyseniz. bunları kaydetmek isteyip istemediğinizi soran bir iletişim penceresi açılır.

Menü çubuğu:

Menü çubuğu komutları seçebileceğiniz menüleri barındırır. Her bir kelime bir komut grubu olan menüyü ifade eder. Menüler üzerine tıklayın ve açıları listeden bir komutu tıklayarak seçebiliriz. Bir menü komutu soluk renkteyse, bunun anlamı bulunduğunuz aşamada o komutun kullanılamayacağıdır. Bir menü komutunun yanında ok işareti görüyorsanız, bunun anlamı komutun içinde başka komut seçenekleri de var demektir. Bazı komutların karşısında Ctrl+ ifadesini ve bir karakteri görürsünüz. Bu ifade. Söz konusu menü komutunun menüyü açmadan, Ctrl ve belirtilen tuşa basarak klavyeden de verilebileceğini gösterir.

Araç Çubukları:

Araç Çubukları, programın fonksiyonlarına (komutlarına) kolayca ve çabucak erişmenizi sağlayan düğmeleri barındırır. Belirli bir fonksiyona erişmek için bu düğmeleri kullanabiliriz. her programın kendine ait bir penceresi ve araç çubuğu vardır. Çünkü kullanım amaçlarına yönelik hızlı ve pratik kullanma isteği araç çubuklarını daha cazip hale getirmektedir

Cetvel:

Yatay cetvel, belgenizi duyarlı olarak biçimlendirmenize, tablolar oluşturmanıza olanak verir. Dikey cetveli de belgenizi biçimlendirmek için kullanabilirsiniz.

Yazı imleci (Cursor):

Klavyeden yazdıklarınızın nerede belireceğini gösterir. Klavye işaretçisi olarak ta kullanılır. Faremizi kullanmadan yazılar üzerinde işlemler yapmak için kullanılır.

Kaydırma Çubuğu:

Düşey ve yatay kaydırma bantları, pencerenin görünmeyen bölümlerini izlemenize olanak verir. Kaydırma bantlarının iki ucundaki küçük okları tıklayarak ya da kaydırma çubuğu üzerindeki kutuyu sürükleyerek sayfaların bölümlerini görebilirsiniz.

Görünüm Butonları:

elgemizi ekran içindeki görüntüleme şekillerini değiştirir bu konu daha sonraki Görünüm menüsünde işlenecektir.

Durum Çubuğu:

Durum çubuğu: Belge üzerinde çalışırken, pencerenin altında Word ile ilgili bilgi ve ileti gösterir, Üzerinde çalıştığınız belge hakkında Boyut yardım sağlar. Bir araç çubuğu düğmesi ya da bir menü komutu hakkında yardım almak için imleci bu öğeler üzerine getirin. Durum çubuğunda, söz konusu öğeyle ilgili kısa bir yardım bilgisini okuyabilirsiniz.

Bu bilgiler şunlardır;

Sayfa 4: Aktif olan sayfanın numarasını belirtir.

Böl 1: Bölüm numarasını belirtir.

4/5: Belgede toplam sayfa sayısı ,5 üzerinde çalıştığımız sayfa 4’tür.

Bşl 7,5cm: Ekleme noktası ile sayfanın üstü arasındaki düşey uzaklıktır.

Sat: Sayfanın üstünden ekleme noktasına kadar olan satır sayısıdır.

Süt: Sol kenar boşluğundan ekleme noktasına kadar olan sütun sayısıdır.

Kay: Makro kaydedicinin durumunu belirtir.

Dim: Düzeltme işlemi etkindir.

Seç: Seçileni genişlet tuşu aktiftir.(F8)

Üyz: Insert tuşu kullanımı aktiftir.

Not:Word Processor Programın versiyonu, kurma biçimine ve program içinde yaptığınız özelleştirmelere bağlı olarak sizin ekran görünümünüz yukarıdakinden farklılar gösterebilir.

TEMEL METİN İŞLEMLERİ

İmlecin Farklı Biçimleri

İmleç, o andaki konumuna göre farklı işlevlere sahiptir ve o andaki işlevini göstermek için farklı biçimleri şunlardır:

Ok İmleci: İmleç bu biçimde iken tıklayarak menu komutu, araç çubuğu düğmesi gibi bir nesneyi seçebilir ya da sürükleyerek nesneleri taşıyabilirsiniz.

Ters ok şeklindeki imleç: İmleç bu şekildeyken tıklayarak, çift tıklayarak ya da üç kez tıklayarak metni seçebilirsiniz.

І İmleci: Metni seçmek ya da yanıp sönen imlecin yerini değiştirmek için kullanılır.

+ şeklindeki imleç: Genellikle bir çizimin yapılabileceğini gösterir.

Yardım İmleci: Normal ok işaretçisinin yanında ? bulunan ve Bir nesneyi tıklayarak, o nesne hakkında bilgi alabileceğimiz işaretçidir.

Taşıma İmleci: Çizim nesnelerinin taşınabileceğini gösterir.

Boyutlandırma İmleci: Nesnelerin boyutunun değiştirilebileceğini gösterir.

Metin İşlemleri

Word programını başlattığımızda boş bir belge açılır. Belgenin pencere içinde kalan beyaz alanı sizin çalışmanızı yapacağınız kağıdınızdır. Beyaz alanın başında yanıp sönen bir imleç bulunur. Bu imleç, klavyeden yazdıklarınızın nerede belireceğini gösterir.

Bir metin yazmak için Klavyeden yazdıklarınız, yanıp sönen bir imlecin olduğu yerin solunda belirir. Satır sonuna geldiğinizde, satıra sığmayan sözcükler bir alt satırın başına kaydırılır; bunun için sizin bir eylemde bulunmanıza gerek yoktur.

Herhangi bir metni yukarıdaki gibi yazdıktan sonra Enter tuşuna basarak yeni bir paragrafa başlayabiliriz. Tekrar Enter tuşuna basıp bir satır boş bırakabiliriz.

Bu Uygulama,gerek aynı firma tarafından yazılmış olması gerek Windows 98 bir çok işleve olanak verebilen kullanımı kolay bir işletim sistemi olmasından sebep; Windows 98'in sunduğu tüm olanaklardan yararlanır. Böylece güçlü ve gücüne erişilmesi kolay olan bir program doğmuştur.

Yazılı metni silmek :

Sileceğiniz metnin sonuna ya da başına tıklayıp. Klavyedeki Back space (Geri) ya da Delete (Sil) tuşuna gerektiği kadar basarak birer birer karakter silebiliriz. Sileceğiniz metin uzunsa, bu metni seçip Backspace ya da Delete tuşuna bir kez basın. (Metnin nasıl seçileceği aşağıda açıklanmıştır.)

Araya metin eklemek :

Metni ekleyeceğiniz yere tıklayarak veya yön tuşları ile araya eklenti yapılacak kelimeler arasına yazı imlecimizi yetirin artık klavyeden metni yazabiliriz. Diyelim ki Metni bir başka metinle değiştirmek itiyoruz şuana kadar ki öğrendiklerimiz ile önce siler sonra araya ekleriz. Bir başka metodu ise değiştireceğiniz metni seçip direk olarak Klavyeden yeni metni yazabiliriz bu sayede hız ve zaman kazanmış oluruz.

Metin Seçme Teknikleri

Seçmek, Windows programlarında önemli bir kavramdır. Seçerek özneyi, vereceğiniz komutun yapacağınız eylemin, neyi etkileyeceğini belirtmiş olursunuz.

Bir metin bloğunu seçmek için: farenin düğmesi basılıyken- I imlecini metin bloğu üzerinde sürükleyin ve farenin düğmesini bırakın. Yada; I imlecini seçeceğiniz metin bloğunun başına ya da sonuna tıklayın. Shift tuşu basılıyken I imlecini seçeceğiniz metin bloğunun sonuna ya da başına tıklayın. İki tıklama arasında kalan metin seçilir.

Bir sözcüğü seçmek için: Sözcük üzerine çift tıklayın.

Bir satırı seçmek için: İmleci, ters bir ok şeklini alacak biçimde belgenin sol sınırı üzerine, seçmek istediğiniz satırın karşısına getirin ve çift tıklayın.

Bir paragrafı seçmek için: Paragraf üzerine üç kez tıklayın. Yada; İmleci, ters bir ok şeklini alacak biçimde belgenin sol sınırı üzerine, seçmek istediğiniz paragrafın karşısına getirin ve çift tıklayın.

Bir metin sütununu seçmek için: Alt tuşu ve farenin düğmesi basılıyken imleci sütun üzerinde sürükleyin.

Belge içindeki tüm metni seçmek için:İmleci, ters bir ok şeklini alacak biçimde belgenin sol sınırı üzerine getirin. Ctrl tuşu basılıyken tıklayın. Metni seçili durumdan çıkartmak için herhangi bir yere tıklamanız yeterli olacaktır.

Kes ve Kopyala İşlemleri

Belge içerisinde veya farklı bir belgede bulunan, bir metni veya bir nesneyi belge içerisinde bir yere kopyalamak için aşağıdaki metotları kullanabilirsiniz ;

Düzen menüsü - Kopyala

Fare sağ tuş - alt menü – Kopyala

Araç çubuğu – Kopyala

Klavyeden kısayol komut tuşları

Sürükle ve Bırak Yöntemiyle Metnin Taşınması ve Kopyalanması

Bu tip bir işlem yapmak için Windows içinde kullandığınız bütün kes-kopyala işlemleri geçerlidir. Bir ifadeyi belge içinde bir başka yere kopyalamak ya da bir ifadeyi belge içinde bir başka yere taşımak isterseniz Sürükle ve Bırak yöntemini kullanabilirsiniz de

Bir ifadeyi Sürükle ve Bırak yöntemiyle kopyalamak için:


Kopyasını çıkartacağınız Kelime veya kelime grubunu seçebiliriz. İmleci seçtiğiniz ifade üzerine getirip farenin düğmesini ve klavyenizdeki Ctrl tuşunu basılı tutarken ifadeyi kopyanın çıkartılacağı noktaya sürükleyin. Ctrl tuşunu ve farenin düğmesini bırakın.

Bir ifadeyi Sürükle ve Bırak yöntemiyle taşımak için:

Taşıyacağınız Kelime veya kelime grubunu seçebiliriz. İmleci seçtiğiniz ifade üzerine getirip farenin düğmesini basılı tutarken ifadeyi taşıyacağınız noktaya sürükleyin. Farenin düğmesini bırakın.

DOSYA MENÜSÜ

dosyamensx2.jpg


Yeni (Ctrl-N):

Boş WORD belgesi (dosyası) yada daha önceden hazırlanan belge şablonlarından yeni belge açar.

Aç (Ctrl-O):

Daha önce yazılmış Word veya Word Programının dosyasını açar.

Açılacak dosyanın bakılacağı klasör: Açmak istenilen dosyayı seçmek; diğer klasörlere, sabit diskin diğer bölümlerine geçmek, CD ile Ağ komşularına geçmek, internet'te dosya seçmek için kullanılır. Açılmak istenen dosya bulunduktan sonra ya Aç komut düğmesine basılır ya da seçilmek istenen dosya üzerine çift tıklanır. Normal durumda Dosya-Aç ya da Standart Araç Çubuğunda Aç simgesi seçildiğinde, Belgelerim klasörü açılır. Diğer klasörlere geçmek için kullanılır. Diğer klasörlere geçmek ya da görmek için simgesi üzerine basılır. Açılan pencereden geçmek istenilen klasör seçilir.

DÜZEN MENÜSÜ

dzenbn8.jpg


Geri Al Yazılan (Ctrl+Z):

En son yapılan işlemi geri alır. son yaptığınız 100 eylemi. belirli bir aşamadan başlayarak geri alabilir ve geri aldığınız adımları dilediğiniz yerden itibaren yineleyebilirsiniz. Son yaptığınız eylemi geri almak için Düzen menüsü menüsünden Geri Al komutunu vermek yeterli olur. Fakat Dosya Menüsünden yapılan işlemlerin hiçbir geri alınamaz

Son yaptığınız eylemleri belirli bir aşamadan başlayarak geri almak için: Araç çubuğundaki Geri Al düğmesini tıklayın Adımların geri alacağınız aşamayı tıklayarak belirtin.

Yinele Yazılan (Ctrl+Y):

En son yapılan işlemi bir kez daha yapar. Son yaptığımız eylemi yinelemek için; Düzen menüsü menüsünden Yinele komutunu verin.

Uyguladığınız eylemleri belirli bir aşamadan başlayarak yinelemek için: Araç çubuğundaki yenile düğmesini tıklayın. Adımların geri yineleneceği aşamayı tıklayarak belirtin.

Kes (Ctrl+X):

Seçili Kelime veya kelime gruplarını Arka alanda panoya Kopyalar. Seçili öğeleri siler

Kopyala (Ctrl+C):

Seçili Kelime veya kelime gruplarını Arka alanda panoya Kopyalar. (Seçili öğeleri silmez)

Yapıştır (Ctrl-V):

Panoda kayıtlı bulunan öğeleri imlecin olduğu satıra yapıştırır. Kopyala-kes komutları ile panoya aktarılan öğeler Başka bir kes-kopyala işlemi yapılıncaya kadar veya makine kapatılıncaya kadar kalıcılığını korur. panoda hangi öğelerin olduğunu bilmek için Başlat- programlar-donatılar-sistem araçları-pano görüntüleyici komutu ile bakabilirsiniz

Özel Yapıştır:

Seçilen alanı resim, biçimlendirilmemiş metin, biçimlendirilmiş metin (RTF), MS Word nesnesi olarak yapıştırır.

Köprü Olarak Yapıştır:

Belge içi bir metinde başka bir alana ulaşmak için köprü yapmaya yarar.

Temizle (Delete):

İmlecin sağ tarafında silme işlemi yapar.

Tümünü Seç (Ctrl+B ) :

Metnin tümünü seçmek için kullanılır.

Bul (Ctrl+F) :

Metin içinde bulunması istenen sözcük ya da ifade yazılır. "Sonrakini Bul" komut düğmesine basılır. Yazdığınız sözcük ya da ifadeyi bulunca orada bekler. Eğer aradığınız sözcük ya da ifade değilse tekrar "Sonrakini Bul" komut düğmesine basınız.

Değiştir (Ctrl+H) :

Metin içindeki bir sözcük ya da ifadeyi başka bir metinle değiştirmek istenildiğinde kullanılır. Örneğin Metin içinde geçen "Kocaeli" ifadesini "Kocaeli Üniversitesi" olarak değiştirmek istiyorsunuz. Aranan metin kutusuna "Kocaeli", Yeni Değer kutusuna "Kocaeli Üniversitesi" yazılır. "Sonrakini Bul" komut düğmesine basılır. İmleçten sonraki İlk Aranan sözcüğü bulduğunda ifade üzerinde bekler. Eğer değiştirmek istediğiniz ifade buysa "Değiştir" komut düğmesine basınız, değilse "Sonrakini Bul" komut düğmesine basınız. Metindeki "Aranan" metin kutusunda bulunan sözcük veya ifadenin tümünü değiştirmek için "Tümünü Değiştir" metin kutusuna basılır."Tüm seçenekler" komut düğmesine basıldığında Bul ve Değiştir Penceresi yukarıdaki gibi genişler.

Büyük/küçük harf duyarlı: kelime içinde geçen karakterleri öncelikle süzer Kocaeli sözcüğünü bulur, Kocaeli sözcüğünü bulmaz

Yalnızca tam sözcükleri bul: Aranan sözcük ile aynı yapıda olanları bulur. ("Öğretmen" sözcüğünü bulur ama "Öğretmenim" gibi ekli kelimeleri bulmaz.)

Git (Alt+Ctrl+G)

İstenilen sayfa, bölüm, satır, yer imi (Bkz yer imi) ... gitmek için kullanılır .Git (Düzen menüsü) Microsoft Word, ekleme noktasını gitmek istediğiniz yere taşır. Bir sayfa numarasına, açıklamaya, altbilgiye, yer imine veya başka bir yere gidebilirsiniz.

GÖRÜNÜM MENÜSÜ:

grnmkk8.jpg


Ekran görüntüsü ile ilgili ayarları yapmak için kullanılır.

Normal:

Sayfanın kenar boşluklarını göstermez. Belge, düz beyaz bir alan olarak görüntülenir. Normal konum, Word 'un en performanslı çalıştığı konumdur. Ancak, bu konumda sayfa başlığı/altlığı, sütunlar gibi özellikler görüntülenmez.

Bağlantılı Görünüm:

Sayfanın içinde bulunan Başlıkları gösterir. İçindekiler tablosu oluştururken düzeyleri görmeyi sağlar. Belgemizdekileri belirli bir düzen ve hiyerarşi içinde listeleyebileceğiniz konumdur.

Sayfa Düzeni:

Sayfayı kenar boşluklarıyla birlikte gösterir. Kolay kullanışlılığı ve rahatlığı dolayısıyla çok tercih edilir. Belgeyi, kağıda döktüğünüzde göreceğiniz gibi izleyebilir ve üzerinde çalışabilirsiniz. Bu konumda belgenin tün öğelerini görmek olasıdır.

customga8.jpg

Anahat: Sayfamızdaki paragraflar üzerinde çalışma yapmak için kullanılır. (Aşağı - yukarı taşıma) Uzun bir belgenin daha küçük alt belgelere ayrılması için kullanılır. bu konumda birbirine bağlı alt belgelerin isimlerini barındırır.
Araç Çubukları:
Word ve diğer Microsoft Ürünlerinde Araç Çubuklarının kullanımı yapılan işleri kolaylaştırmaktadır. Değişik düzeneklere sahip araç çubukları vardır. Fakat standart ve Biçimlendirme bizim için en kullanışlı olanlardır.
Araç Çubuklarını kaldırmak ya da ekrana getirmek için Görünüm+Araç Çubukları üzerine tıklanır. Onay imi araç çubuklarının aktif halde olduğunu gösterir. Fakat Araç Çubuklarının hepsinin açık olması da ekranı küçültmektedir. Bu yüzden Araç Çubukları istenildiğinde ekrana getirilmesi gerekmektedir. (Bkz. Araç çubukları)
Ekranda gözüken araç çubuklarının yanında Ö işareti bulunmaktadır. Hangi Araç Çubuğu getirilmek ya da kaldırılmak isteniyorsa üzerine tıklanır. Ekranda belirdikten sonra mavi kısmına tıklanarak istenilen bölgeye taşınır.
İstenildiği takdirde Araç Çubuklarına ek komutlar (simgeler) eklenebilir ya da çıkarılabilir. Bunun için Görünüm-Araç Çubukları-Özelleştir seçilir. Çıkan pencereden "Komutlar" seçilir.
İstenilen komutun üzerine gelinir. Fare ile üzerine tıklanır. Parmağımızı kaldırmadan istenilen araç çubuğu üzerine sürüklenilir. Araç Çubuğunun istediğimiz yerine gelince Fare üzerindeki parmak kaldırılır.
İstenirse yeni bir Araç Çubuğu da yaratılabilir. Bunun için Görünüm-Araç Çubukları -Özelleştir- Yeni seçilir. Açılan pencereye yeni araç çubuğunun adı yazılır. Sonra Komutlar seçilir. İstenilen komutlar yeni Araç Çubuğu üzerine taşınır.
Araç Çubuğundaki komutları yok etmek için Görünüm-Araç Çubukları seçilir. Kaldırılmak istenilen simge üzerine gidilip tıklanır ve açık olan pencere içine taşınır. Eklenen tüm simgeleri kaldırıp araç çubuğunu eski durumuna getirmek için "Sıfırla"komut düğmesine basılır. Eğer bir Araç Çubuğunu kaldırmak istiyorsanız ! (Lütfen kendi yarattığınız Araç Çubuklarını kaldırınız) Sil komut düğmesine basılır.

Cetvel:
Ekranın solunda ve üstünde bulunan cetvelin gözükmesini/gözükmemesini sağlar.Word’de yatay ve dikey olmak üzere iki cetvel bulunur.
Yatay cetvel kullanarak paragraf girintileri, kenar boşlukları, sekme durakları ve sütün genişlikleri ayarlanabilir. Satır yüksekliğini ayarlamak da mümkündür. Word düşey cetveli, sadece baskı önizleme veya sayfa düzeni konumda görüntüler.
Belge Bağlantıları:
Ekranın sol tarafında beliren pencere yardımıyla belgenin bağlantılarını gösterir, ve sayfa içinde kolaylıkla geçiş yapılabilir.
Üstbilgi ve Altbilgi:


stbv7.jpg

Yazılan sayfanın üstüne ve/veya altına metin, sayfa numarası, metinin basıldığı tarih ve saat, resim eklemek için kullanılır. Bu kısma yazılan metin ya eklenen resimler tüm sayfalarda gözükür.
Tam Ekran:
Yazının tam ekran gözükmesini sağlar. Görünüm menüsünden Tam ekran komutunu uygularsak. Başlık çubuğu, araç çubukları, cetveller, durum çubuğu ve kaydırma bantları görüntüden kalkar ve belgeyi tam bir ekranda izleyebilirsiniz. Belgeyi yeniden normal pencere içinde izlemek için imleci ekranın en üst kenarına getirip tıklayın. Görünüm Menüsü menüsünü bulana kadar fareyi sağa ya da sola doğru hareket ettirin. Görünüm Menüsü açıldığında Tam ekran komutunu yeniden verin.
Yakınlaştır:
Sayfanın ekranda görünme büyüklüğünü aramak için kullanılır.diğer Bir kullanımı da Standart araç çubuğu üzerindeki Yakınlaştır kutusunun sağındaki aşağı oku tıklayın. Büyütme/küçültme oranlarını gösteren bir liste açılır. istediğiniz görüntü oranı üzerine tıklayarak seçebiliriz.

EKLE MENÜSÜ

eklege0.jpg


Kesme:
İmlecin bulunduğu yerden itibaren olan yazıları bir sonraki sayfanın(sütun) başından başlatır.
Sayfa Sonunun Kesme Eklenmesi:Normal olarak bir sayfa dolana kadar metni yazabilirsiniz. Sayfa dolduğunda otomatik olarak yeni bir sayfa eklenir ve yazmayı bu yeni sayfada sürdürürsünüz. Kimi zaman, bir sayfa dolmadan yeni bir sayfaya geçmek isteyebilirsiniz. Sayfa içinde herhangi bir noktadan yeni sayfaya sayfa bitmeden geçmek istiyorsanız. bu noktaya tıklayın. Ekle menüsünden Kesme komutunu verin. Kesme iletişim penceresi açılır. Ekle seçeneklerinden sayfa sonunakısmını tıklayarak seçebiliriz. Yazı imleciniz artık yeni sayfa başlangıcındadır. Sayfa içinde bir yere tıklayıp bu noktadan yeni sayfaya geçmek için Klavyeden Ctrl+Enter tuşları yardımı ile ve Baskı Önizleme penceresinde de sayfa sonu kesmesi ekleyebiliriz
Sütun Sonunun Kesme Eklenmesi: Normalde bir sayfa tek sütun halinde kullanırız. İki ve ya daha fazla sütün kullanırken sütundan sütuna geçiş için sütunun bitmesini gerekir ama Sayfa içindeki sütunda herhangi bir noktadan diğer sütuna sütun bitmeden geçmek istiyorsanız bu noktaya tıklayın. Ekle menüsünden Kesme komutunu verin. Kesme ileti penceresi açılınca Ekle seçeneklerinden Sütün sonunakısmını tıklayarak tamamı seçebiliriz. Yazı imleciniz artık yeni Sütun başlangıcındadır.
Sayfa Numaraları:
Görünüm menüsündeki üstbilgi ve altbilgi seçeneğinden verebileceğimiz bu eklenti Sayfanın Altına veya Üstüne sayfa numarası ekler.
Konum:
Numarandırmanın altbilgi veya üst bilgi de mi geçeneğini seçmek için kullanılır.
Hizalama:
Numaralandırmayı Sağda, Orta, Solda, İçeride ve Dışarıda olmasının seçimini sağlar.
Sayfa numarasının ilk sayfada çıkması için "Numarayı ilk sayfada göster" işaretlenir. Numaralandırmanın yazı biçimini değiştirmek, sıralama şeklini belirlemek ve sayfanın "Başlangıç" numarası için "Biçim" seçilir.
Tarih ve Saat...:
Belgeye günün Tarih ve Saatini eklemek için kullanılır. Eğer tarihimizi belge her açıldığında o günkü tarihi göstermesini istiyorsak otomatik olarak Güncelleştir onay kutusunu seçeriz
Otomatik Metin:
Word, sizin sık kullandığınız kelimeleri otomatik olarak ekleyebilir Sık kullandığınız kelimeleri otomatik olarak ekleyebilmesi için bazı bu kelimelerin Otomatik metin Komutuna daha önceden eklenmiş olması gerekmektedir. (Bkz Otomatik Düzelt)
Alan:
makro alanı atamak için kullanılır. Alanlar, belgede değiştirilebilir veriler için yer tutucu olarak ve adres-mektup birleştirme belgelerinde mektup ve etiket formları yaratmada kullanılırlar. En yaygın alanlardan bazıları, sayfa numarası eklediğinizde eklenen PAGE alanı ve Ekle menüsünden Tarih ve Saati tıklatıp Otomatik olarak güncelleştir onay kutusunu seçtiğinizde eklenen DATE alanıdır.
Ekle menüsünden Dizin ve Tablolar komutunu kullanarak bir dizin veya içerik tablosu yarattığınızda, alanlar otomatik olarak eklenir. Ayrıca alanları, belge bilgisini (yazar veya dosya adı gibi) otomatik olarak eklemek, hesaplamalar yapmak, diğer belgelere veya öğelere bağlantılar ve başvurular yaratmak ve diğer özel görevleri yerine getirmek için de kullanabilirsiniz. Alan kodları kıvrımlı veya bağlayıcı ayraçlar { } arasında görünürler. Alan kodlarının sonuçlarını (hesaplama sonuçları gibi) görüntülemek için, alan kodlarını gizleyin: önce Araçlar menüsünden Seçenekleri, sonra Görünüm sekmesini tıklatın, sonra Alan kodları onay kutusunu temizleyin. Alanlar Microsoft Excel'deki formüllere benzerler, (alan kodu formüle alan sonucu da formülün ürettiği değere benzer.
Alan bağlayıcı ayraçlarını klavye üzerinde karakter yazarak ekleyemezsiniz. Alanlar, Ekle menüsünden Tarih ve Saat komutu gibi özel komutları kullandığınızda veya CTRL+F9 tuşlarına basıp alan bağlayıcı ayraçları arasına uygun bilgiyi yazdığınızda eklenirler.
Simge:
Klavye üzerinde olmayan karakterlerin belgeye eklenmesi için kullanılır. Denetim masasından da hatırlayacağınız gibi Bilgisayarımızdaki her karakter yazı tipi olarak Yüklenmekte idi. Buna istinaden her yazı tipinde de kendine has farklı karakter ifadeleri (Simge) bulunur "Ekle + Simge ’ye basıldıktan sonra çıkan pencereden klavyede olmayan karakter bulunur ve üzerine çift tıklanır.
Dipnotlar:
Üzerinde olunan dipnotun yazısı ile işaretlendiği yer arasında geçiş yapar/gösterir. Dipnotlar, belge içinde geçen bir terimi aynı belge içinde açıklamak amacıyla kullanılır. Belge içinde geçen bir terimle ilgili bir dipnot eklemek için. Dipnotla ilgili olan terimin sağına tıklayın veya terimi seçebiliriz. Ekle menüsünden Dipnot komutunu verin. Dipnot ve Sonnot ileti penceresi açılır. Dipnotu terimin geçtiği sayfanın sonuna eklemek istiyorsanız Ekle alanındaki Dipnot, belgenin sonuna eklemek istiyorsanız Sonnot seçeneğini tıklayarak seçebiliriz. Dipnotların Word tarafından numaralandırılmasını istiyorsanız Numaralandırma alanındaki Otomatik Numaralandır seçeneğini tıklayın. Dipnotların sizin belirteceğiniz bir karakter tarafından işaretlenmesini istiyorsanız, Özel im kutusuna tıklayın ve bu karakteri yazın. Karakteri bir simge olarak belirlemek isterseniz, Simge düğmesini tıklayın. Açılan pencerenin yazı tipi alanından bir yazı tipini seçebiliriz ve tabloda görüntülenen sembollerden birisini tıklayın. Tamam düğmesini tıklayarak Dipnot ve Sonnot penceresine geri döneriz.
Numaralandırma biçimini değiştirmek isterseniz, Seçenekler düğmesini tıklayın. Not Seçenekleri penceresi açılır. Tüm Dipnotlar veya Tüm Sonnotlar sekmelerini tıklayarak uygun seçeneklerden dipnotun konumunu. numara biçimini, başlangıç numarasını ve numaralandırma şeklini seçip ve Tamam düğmesini tıklayarak Dipnot ve Sonnot penceresine geri dönebilirsiniz. Bütün Dipnot veya sonnot seçeneklerimiz ayarladıktan sonra Tamam düğmesini tıklayın. Dipnotunuzu yazabileceğiniz bir alana geçersiniz. Burada dipnotunuzu oluşturabilirsiniz. Dipnotunuzu yazacağınız pencere Normal ya da Sayfa Düzeni konumunda olmanıza bağlı olarak değişir. Eğer Normal konumda iseniz, dipnotunuzu yazdıktan sonra alanın üst kısmında bulunan Kapat düğmesini tıklayın.
Açıklamalar:
Dipnot özellikleri taşıyan ve aynı amaçla kullanılan bir komuttur Fakat belirgin iki ayrı farklılığı vardır; yazıcıdan Belge baskısı alındığında gözükmezler, ve ayrıca açıklama eklenen öğe sarı renkli bir desen alır.
Resim Yazısı:
Resimlerin altına Şekil1, Tablo1 gibi etiket yazdırmak için kullanılır.


Dizin ve Tablolar:
Genelde kitaplarda bulunan Yazı içindekiler için indeks, şekilleri tablosu içindekiler kısmını oluşturmak için kullanılır. içindekiler tablosu Belgedeki belirli başlıkları bulundukları sayfa numaralarıyla birlikte listeler.

dizined7.jpg




İçindekiler tablosu yaratma: Bir kez içindekiler tablosu oluşturduğunuzda, anahat belgesinde hızla gezinmek için onu kullanabilirsiniz. İçindekiler tablosunda herhangi bir sayfa numarasını, belgede ona denk gelen başlığa atlamak için tıklatmanız yeterlidir. İçindekiler tablosu oluşturma başlıklar düzeylerine (başlık biçemi:Bir başlığa verilen biçimdir. Word içinde Başlık 1 ile Başlık 9 arasında, dokuz adet farklı yerleşik başlık biçemi vardır. Bkz Biçem) göre işaretlenir. Bunun için 1.Düzeydeki başlık (örnek bölüm başlığı) seçilir. "Biçimlendirme" Araç Çubuğunda bulunan Biçem (Ctrl+Shift+S) penceresinden açılır.
İçindekiler tablosu yaratmak için, önce yerleşik başlık biçemlerini (Başlık 9 aracılığıyla Başlık 1), içindekiler tablosunda içermesini istediğiniz başlıklara uygulayın. Seçiminize bağlı olarak, bunun yerine ana hat düzeyi biçimlerini içeren biçemleri veya kendi özel başlık biçemlerinizi uygulayabilirsiniz. Ayrıca, biçemleri, katıştırılmış başlıklara (örneğin, bir paragrafın ilk birkaç sözcüğüne) uygulayabilirsiniz. Biçemleri bir kez uyguladığınızda, bir tasarım seçebilir ve tamamlanmış bir içindekiler tablosu oluşturabilirsiniz. İçindekiler tablosu oluştururken, Word, belirtilmiş biçemleri olan başlıkları arar, onları başlık düzeyine göre sıralar, sayfa numaralarına başvurur ve belgede içindekiler tablosunu görüntüler.
İçindekiler Tablosunda çıkmasını istenilen tüm başlıkları düzeylerine göre işaretlenince "Ekle"+"Dizin ve Tablolar" seçilir. İleti penceresi açılır. İçindekiler Tablosu seçilir. İstenilen içindekiler biçimi "Biçimler"den seçilir. Kaç adet düzeyin seçileceği "Düzeyleri göster" den belirlenir.
Alan kodları seçeneklerini kullanarak dizinleri, içindekiler tablolarını ve diğer tabloları değiştirebilir ve özelleştirebilirsiniz. Değiştirmek üzere alan kodunu görüntülemek için, dizi veya tabloyu tıklatın sonra ÜST KARAKTER+F9 tuş bileşimine basın. Belgedeki tüm alan kodlarını görüntülemek için, ALT+F9 tuşuna basın.

icindepp8.jpg




Resim:
Bilgisayar içindeki hazır resimleri (clipart) eklemek için "Görünüm" +"Resim" + "Küçük Resim" seçilir. Açılan penceredeki istenilen resim seçilir. Resim üzerine çift tıklanarak ya da "Insert" (Ekle) üzerine tıklanarak, resim Word belgesi üzerine taşınır.
Kullanıcının hazırladığı ya da internetten çektiği resimleri eklemek için "Görünüm"+"Resim"+"Dosyadan" seçilir.
Açılan pencereden resim bulunur. Resmi bulmak için "Bak" metin kutucuğunu kullanarak istenilen dizine geçilir. Resmi eklemek için "Ekle" komut düğmesine basılır.
Metin Kutusu:
Sayfa içinde metin yazmak için ayrı bir kutu açmak için kullanılır. "Ekle"+"Metin Kutusu" seçilir. İmlecin ucu + biçimini alır. Metin kutusu nereye açılacaksa oraya gidilip tıklanır. Parmak kaldırılmadan sağ-alta doğru sürüklenir. Metin kutusu çizgisi üzerinde iken farenin sağ tuşuna basılırsa, metin kutusu ile ilgili olarak yapılabilecek işlemler gözükür. Örneğin metin kutusunun kenarındaki çizgiyi kaldırmak için "Metin Kutusu Biçimlendir" seçilir. "Renkler ve Çizgiler" komut penceresinden "Çizgi yok" seçilir.
Metin kutusunu taşımak için, metin kutusunun üzerine tıklanır, parmak kaldırılmadan taşınacak yere doğru sürüklenir. İstenilen bölgeye gelince parmak kaldırılır. Metin kutusunun büyüklüğünü değiştirmek için, değiştirilmek istenilen taraftaki metin kutusu çizgisi üzerine gelinir, fare ile çizgi tıklanır, istenilen büyüklüğe erişince farenin tuşu serbest bırakılır.
Otomatik Şekil:
"Ekle"-"Resim"-"Otomatik Şekil" seçilerek ortaya çıkan araç çubuğu kullanılarak istenilen şekil belgeye eklenir. Burada çizgiler, oklar, konuşma balonları vb. bulunur.
Nesne:
Belgeye nesne (ses, video, denklem, excel, powerpoint, resim...) eklemeye yarar.
Nesne penceresinde "Yeni Yarat" menüsünden eklenmek istenilen nesne seçildiğinde belgenize o nesnenin çalışma alanı boş olarak gelir. (Bazı programlarda sadece simge gelir, üzerine çift tıklamak gerekir.)
"Simge olarak göster işaretli olursa Nesne ekranda simge olarak gözükür. Nesnenin işletilmesi için üzerine çift tıklanır. Dosya ilişkili olduğu programla birlikte açılır.
"Dosyadan Yarat" menüsü seçildiğinde, daha sonra düzenlenebilecek şekilde dosyanın içeriği belgeye eklenir.
Yer İmi:
Dosyanın herhangi bir yerine sık sık ulaşmak istenildiğinde o bölüm imlenir. İmlenecek yere fare ile tıklanır. "Ekle"+"Yer imi" seçilirse aşağıdaki ekran gözükür.
"Yer_imi adı" kutucuğuna uygun bir isim yazılıp "Ekle" komut düğmesine basılır. Listede ekli bir yer imine gitmek için "Git" komut düğmesine basılır.

yerimiys6.jpg




Dosya:
Daha önce yazmış olduğunuz bir dosyayı üzerinde çalıştığınız dosyaya eklemek için kullanılır. Dosya imlecin bulunduğu yerden başlayarak eklenir. "Ekle"+"Dosya"
Köprü (Alt+Ctrl+K):
Belgenizde bulunan bir sözcük ya da ifade üzerine tıkladığınızda internet'te bir sayfa açmak istiyorsanız ya da metin içinde "Yer imi" ile imlenmiş bir alana gitmek istediğinizde kullanılır.
Yazdığınız belge içerisinden İnternet'te bulunan bir sayfayı açmak için yapılacak işler şunlardır: Bağlanacak ifade seçilir: Ekle+Köprü seçilir. "Köprü Ekle" penceresi açılır. "Bağlanılacak URL veya dosya adı" metin kutucuğuna bağlanılacak web sayfasının adresi yazılır. "Tamam" komut düğmesine tıklanır. Seçilen yazının üzerine tıklandığında adresini yazdığınız web sayfası açılır.
Yazdığınız belge içerisinden başka bir belgeye Köprü olarak açmak için yapılacak işler şunlardır: Bağlanacak ifade (belge adı resim vs..) seçilir. "Ekle"+"Köprü"+"Gözat" tıklanır. "Dosyaya Bağla" penceresini kullanarak istenilen dosya seçilir. "Tamam" + "Tamam" komut düğmesine tıklanır. Seçilen yazının üzerine tıklandığında istediğiniz dosya açılır.
Dosyada Belirli Konum: Dosyanızın içinde daha önceden imlenmiş bir konuma gitmek için üzerine tıklanınca sayfa içinde gidilecek konuma Dosyada Belirli Konum (Seçmeli) metin kutusunun yanındaki "Gözat" komut düğmesine tıklanır. Yer imi penceresinden seçim yapılır. Tamam komut düğmesine basılarak çıkılır.

BİÇİM MENÜSÜ

bicimln1.jpg


Yazı Tipi...
Seçili Metnin Biçimlendirilmesi sağlar. Belgeyi biçimlendirmek için araç çubuklarından, Biçim menüsünün komutlarından ve yatay cetvelden yararlanabilirsiniz.
Yazı Tipi Sekmesi:
Biçim menüsünden Yazı tipi komutunu verince Yazı tipi iletişim penceresi açılınca pencerenin üst kısmındaki Yazı tipi sekmesini Yazı tipi Yazı Tipi Biçemi ve Boyut kaydırılabilir alanlarından yazıtipini, biçemi ve büyüklüğü tıklayarak seçebilirsiniz.
Yazı Tipi: Daha önce yazdığınız metnin Yazıtipini değiştirmek için Yazı tipi listesinin sağındaki Kaydırma çubuğunu kullanarak bilgisayarınıza yüklenmiş yazı tiplerinin listesi görülür. Gerekirse düşey kaydırma çubuğunu yukarı ya da aşağı doğru kaydırarak dilediğiniz yazıtipini bulun ve üzerine tıklayarak seçebiliriz.
Yazı Tipi Boyutu(punto): Yazıtipi büyüklüğünü değiştirmek için Yazıtipi büyüklüklerini gösteren bir liste bulunur. Gerekirse düşey kaydırma çubuğunu yukarı ya da aşağı doğru kaydırarak dilediğiniz büyüklüğü bulun ve üzerine tıklayarak seçebiliriz. İstediğiniz boyut sok ise listenin üzerindeki kutu içine klavyeden yazabilirsiniz.
Yazı Tipi Biçemi: Normal, Kalın, italik, Altı Çizili, Kalın italik seçeneklerinden dilediklerinizi seçebiliriz
Altı çizili açılır listesi, seçili metin için bir alt çizgi biçimi seçmenize olanak verir. Listenin sağındaki aşağı oku tıklayın ve bir alt çizgi biçimini seçebiliriz.
Renk açılır listesi, seçili metin için bir renk seçmenize olanak verir. Listenin sağındaki aşağı oku tıklayıp istediğimiz rengi tıklayarak seçebiliriz.
Efektler : Seçili metne özel bir efekt vermek isterseniz, Efekt seçeneklerinin önündeki onay kutusunu tıklayarak seçebiliriz. Yaptığınız seçimlerin sonuçlarını Önizleme alanında izleyebilirsiniz.
Karakter Aralığı Sekmesi
Pencerenin üst kısmındaki Karakter Aralığı sekmesini tıklayıp seçili metin içindeki harflerin Karakter aralıklarını düzenleyebileceğiniz bir sayfa görüntülenir. Karakterler arasındaki aralığı açmak ya da daraltmak istiyorsanız, Aralık ifadesinin karşısındaki açılır listenin sağındaki aşağı oku tıklayın ve Geniş ya da Dar seçeneklerinden birisini tıklayarak seçebiliriz. Karakterler arasındaki genişletme ya da daraltmanın ölçüsünü tanımlamak için Değer kutusuna tıklayın ve klavyeden bir değer yazın.
Karakterlerin normal konumdan daha yukarı ya da aşağı yazılması için, Konum ifadesinin karşısındaki açılır listenin sağındaki aşağı oku tıklayıp, yükseltilmiş ya da Alçaltılmış seçeneklerinden birisini tıklayarak seçebiliriz. Karakterlerin ne kadar yukarı ya da aşağı yazılacağını tanımlamak için Değer kutusuna tıklayın ve klavyeden bir değer yazın.
Yazıtipi Aralığı seçeneği, A ve V gibi karakterlerin birbirlerine yaklaştırılması içindir. İfadenin başındaki onay kutusunu tıklayarak seçip bu özelliği aktif duruma getirebiliriz. Bu özelliğin hangi büyüklükten sonraki yazı tipleri için geçerli olduğunu Nokta ve yukarısı ifadesinin önündeki kutuya yazın. Yaptığınız seçimlerin sonuçların Önizleme alanında izleyebilirsiniz.
Biçemlerin Kopyalanması
Kimi zaman, bir ifadenin biçimsel özelliklerini (yazıtipi, biçem, vb.) diğer ifadelere kopyalamak isteyebilirsiniz. Bunun için Standart araç çubuğundaki Biçim Boyacısı düğmesinden yararlanırız. Bir ifadenin biçimsel özelliklerini bir başka ifadeye kopyalamak için, Biçimini kopyalayacağınız ifadeyi seçelim. Standart araç çubuğundaki Biçim Boyacısı düğmesini tıklayalım. Biçimini değiştireceğiniz metni, fareyi sürükleyerek seçelim. Son seçtiğiniz ifade, ilk seçtiğiniz ifadenin biçimini alır.
Birden fazla ifadeye biçim kopyalamak isterseniz, Biçim Boyacısı düğmesini çift tıklayıp, biçimlendireceğiniz ifadeleri seçebiliriz. Biçimlendirme işiniz bittiğinde Biçim Boyacısı düğmesini yeniden tıklayarak devre dışı bırakın.
Paragraf
Paragrafları menü komutuyla biçimlendirmek için Biçimlendireceğiniz paragraf içine tıklayın ya da eğer birden fazla paragrafı biçimlendirecekseniz, bu paragrafı seçip Biçim menüsünden Paragraf komutunu ile. Paragraf iletişim penceresi açılır.
Girinti ve Aralıklar Sekmesi:
Paragraf ve satırların hangi düzen içinde bulunacaklarını belirler. Bu seçenekler;
Hizalama: Soldan, sağdan, ortadan ve iki yandan seçeneği vardır. hizalama düğmelerinden dilediğinizi tıklayın Bunlardan “Sola Hizala” düğmesi tıkladığımızda paragrafı ya da seçili paragrafları sola, Ortala düğmesi ortaya, “Sağa Hizala” düğmesi sağa, İki yana yasla düğmesi her iki marjdan hizalar
Girinti: paragrafın sol ve sağ marjlarının hangi noktalarda başlayacağını belirlememizi sağlar yani Sol veya sağ boşluktan sonra ne kadar boşluk bırakılacağı belirtilir. Sol ve Sağ kutularına santimetre cinsinden değer yazarak bunları belirleyebiliriz.
Özel: İlk satır, paragraf başını ayarlar. Asılı ise 1 Satır dıştan başlar. İkinci satır içten başlar. Paragrafın tersidir. Genellikle numaralandırmada kullanılır.
Aralık: paragraflar arasında önce ya da sonra ne kadar boşluk bırakılacağı belirtilir. 6 nk (nokta) yarım satır, 12 nk 1 satır boşluk bırakır.
Satır Aralığı: Satır aralığı Tek, 1.5, çift, En az, Tam, Çoklu biçimindedir. Kullanıcı istediğinde Değer kısmına klavyeyi kullanarak bir cm veya nokta cinsinden değer girebilir.Satır aralığı metnin satırları arasındaki dikey boşluğun miktarını belirtir. Word tek satır aralığını varsayılan olarak kullanır. Seçtiğiniz satır aralığı seçili paragraftaki metnin tüm satırlarını veya ekleme noktası içeren paragrafı etkileyecektir.
Bu seçenek Sonuçlar Tek En büyük yazı tipi için yeri olan her satır için satır aralığı, artı küçük bir miktar fazladan boşluk. Fazladan boşluğun miktarı kullanılan yazı tipine bağlı olarak değişir.
1.5 Satır Tek satır aralığının bir buçuk katı olan her satır için satır aralığı. Örneğin, 10 puntoluk metin 1.5 satır boşluk kaplıyorsa satır aralığı yaklaşık olarak 15 puntodur.
Çift Tek satır aralığının iki katı olan her satır için satır aralığı. Örneğin, 10 puntoluk metnin çift boşluk satırlarında satır aralığı yaklaşık olarak 20 puntodur.
En Az Word'ün en büyük yazı tipi boyutuna veya belirtilen boşluğa uymayacak olan grafiğe yer açmak amacı ile ayarlayabildiği en küçük satır boşluğu.
Tam Word'ün ayarlamadığı sabit satır aralığı. Bu seçenek tüm satırları eşit olarak yerleştirir.
Çoklu Belirttiğiniz yüzdeye göre arttırılan veya azaltılan satır boşluğu. Örneğin, satır aralığını 1.2'nin bir katına ayarlama boşluğu yüzde 20 arttıracaktır, satır aralığını 0.8'in bir katına ayarlarken boşluk yüzde 20 azaltacaktır. Satır aralığını 2'nin katına ayarlama satır aralığını Çift'e ayarlama ile eşittir. Değer kutusuna istediğiniz satır aralığını seçin veya yazın. Varsayılan üç satırdır.
Değer Seçtiğiniz satır aralığı miktarıdır. Bu seçenek Satır Aralığı kutusundaki En Az, Tam veya Çoklu seçeneklerini seçerseniz kullanılabilir.
Not: Bir satır büyük metin karakteri, grafik ve formul içeriyorsa Word o satır için aralığı arttırır. Tüm satırları eşit aralıklı yapmak için Satır Aralığı kutusundaki Tam seçeneğini tıklatın ve sonra Değer kutusu içindeki, satırda en büyük karaktere veya grafiğe uymak için yeterince büyük olan satır aralığını seçin. Karakterler veya grafikler hala kesik görünüyorsa Değer kutusundan daha büyük bir numara seçin.
Satır ve Sayfa Sonu Sekmesi
Pencerenin üst Kısmındaki Satır Ve Sayfa Sonu sekmesini Paragrafların sayfa üzerindeki konumlarını belirleyebileceğiniz bir sayfa açar. Seçeneklerden dilediklerinizin önündeki onay kutusunu tıklayarak seçebileceğimiz Sayfalandırma seçeneklerinin açıklaması şöyledir:
Tek Kalan Satırları Önle: Bir paragrafın son satırının yeni bir sayfanın başında ya da bir paragrafın ilk satırının sayfanın sonunda bulunmasını engeller.
Satırları Birlikte Tut: Paragraf aynı sayfada bulunmasını sağlar.
Sonraki ile Birlikte: Paragrafın bir sonraki paragrafla aynı sayfada bulunmasını sağlar.
Önceki ile Birlikte: Paragrafın yeni bir sayfanın başında yer almasını sağlar.
Sayfa Numaralarını Kaldır: Eğer satırlar otomatik olarak numaralandırılıyorsa (bkz. Madde imi ve Numaralandırma), seçili paragrafların satırları önüne numara eklenmez.
Heceleme yok: Seçili paragrafların satırları “-“(tire) ile hecele yapmamızı önler
Madde İmleri ve Numaralandırma
Madde imli veya numaralandırılmış listeyi yazarken otomatik olarak yaratmak için 1. veya bir boşluk veya sekmeyle izlenen * yazdıktan sonra istediğiniz metni yazın. Sonraki liste öğesini eklemek için Enter tuşuna bastığınızda, Word otomatik olarak sonraki numarayı veya madde imini ekler. Listeyi bitirmek için iki kez enter tuşuna basın. Listedeki son numarayı silmek için Geri Al tuşuna basarak da listeyi bitirebilirsiniz.
Madde imi veya numara biçimini eklemek veya madde imleri veya numaralar ile ilgili ayarlama değiştirmek için öğeleri seçin ve Biçim menüsünden Madde İmleri ve Numaralandırmayı tıklatın. Madde imli veya Numaralandırılmış sekmesini tıklattıktan sonra istediğiniz biçimi tıklatın. İsteğe bağlı ayarlamak için Özelleştire tıklatın ve sonra madde imi veya numara ile metin arasındaki uzaklığı değiştirin.
Word Madde İmlerini veya Numaralandırmayı tekrar tıklattığınızda yaptığınız değişiklikleri uygular. Madde imli liste yaratmak için kullanılır. İstenilen madde imi üzerine tıklanır. Penceredeki madde imi dışında bir madde imi kullanılmak isteniyorsa "Özelleştir" komut düğmesine basılır.
İmlenmiş Listeyi Özelleştirme:Madde İmleri Seçili paragraflara madde imleri ekler veya varolan madde imlerini kaldırır.
Madde imi karakteri: Paragraflar için Kullanmak istediğiniz madde imi karakterini seçmemize olanak verir.
Yazı Tipi: Seçili madde imleri için yazı tipi biçimlendirme amacıyla Yazı Tipi iletişim kutusunu açar. Madde iminin boyut, tip, renk, biçem vs gibi seçenekleri değiştirilebilir.
Madde imi: Farklı bir madde imi seçmek için Madde imi kullanabilirsiniz. Yeni bir madde imi karakteri tıklattığınız yerde Simge iletişim kutusunu açar.
Madde imi Konumu Girintisi: Madde imi ile kenar boşluğu arasındaki mesafeyi ayarlar.kısaca madde imi başlangıç girintisi olarak adlandırılır.
Metin Konumu Girintisi: Normal madde imi ile yazı arası uzaklık 0,63 cm'dir. Bu uzaklığı artırmak veya azaltmak için kullanılır. Madde eme ile metin arasındaki konumu belirlemeye yarar.Madde imi veya liste sayısının sonu ile metnin başlangıcı arasındaki istediğiniz uzaklığı belirtebilirsiniz.
Numaralandırılmış Listeyi Özelleştirme:
Numaralandırma Seçili paragraflara numara ekler veya varolan numaraları kaldırır.
Sayı biçemi: Sayı biçemikutusu Seçili paragraflar için numara biçemleri bulundurur.
Başlangıç: Gerekliyse Başlangıç kutusundaki listeden Seçili paragraflar için yeni başlama sayısı girebiliriz.
Sayı Biçemi: Numaralandırma grubuna düzenlenemez metin eklemek için Sayı biçemi kutusundaki vurgulanmış sayı grubundan önce ve sonra metni düzenleyebilirsiniz.
Sayı Konumu: Seçili madde imi ve numara için istediğiniz hizalama ve konumu tıklatın. Hizalama ayarı Hizalama yeri ayarına bağlıdır; örneğin, Ortala ve 2 cm seçeneğine tıklatma Word’ün liste sayısını sol kenar boşluğundan veya girintisinden 2 cm uzaklıktaki noktaya ortalamasıdır.
Numaralandırılmış Anahat Listesini Özelleştirme:
Bir çok düzeyli liste içinde, öğeleri numaralandırmak veya tek bir satıra birden fazla numaralandırma düzeyi dahil etmek için List Num alanını kullanabilirsiniz. Örneğin, liste öğesi 1.A) ise, List Num alanını, otomatik olarak a), b) ve aynı numaralandırma düzeyindeki ardışık öğeleri eklemek için kullanabilirsiniz.
Çok düzeyli listeler en fazla dokuz düzeye sahip olabilir. Biçim menüsünden madde imleri ve numaralandırmayı seçtikten sonra çoklu düzey aralarında geçiş için düzeyli numaralandırılmış öğeyi uygun numaralandırma düzeyine taşımak için öğe içinde bir yeri tıklatın ve sonra Biçimlendirme Araç Çubuğundaki Girintiyi Arttır veya Girintiyi Azalt komutlarını kullanabilirsiniz.
Yazarken numaralandırma düzeyini değiştirebilirsiniz. Yeni bir çok düzeyli paragrafa başladıktan sonra, liste öğesini daha düşük bir numaralandırma düzeyine indirgemek için Tab (sekme) tuşuna basın. Öğeyi daha yüksek bir numaralandırma düzeyine yükseltmek için Shift (üst karakter)+Tab (sekme) tuşlarına basın. Artık öğe metnini yazabiliriz numara veya madde imi biçimini ve her düzey için yazılan metni değiştirebilirsiniz.
Madde imi veya numara biçimlerini değiştirme:değiştirmek istediğiniz madde imini veya numarayı içeren paragrafları seçip, biçim menüsünden madde imleri ve numaralandırmayı tıklattıktan sonra değiştirmek istediğiniz Numaralandırılmış Anahat liste türü için ilgili sekmedeki özelleştir komutunu çalıştırın. Açılan ileti penceresinden istediğiniz biçimlendirme seçeneklerini seçebiliriz.
Düzey: 1 den 9 a kadar düzey bulunur. Düzenlemek istediğiniz düzeyi tıklatıp değişiklikleri yaptıktan sonra bu düzeyi Önizleme kutusunda görebilir ve seçebilirsiniz.
Önceki Düzey Numarası: Word un numaralandırma grubunun parçası olarak önceki düzeyden bir sayı içermesini istiyorsanız, içermesini istediğiniz sayının düzeyini tıklatın. Örneğin, Düzey 1 biçemini Düzey 4 numaralandırma grubuna eklemek için Düzey 1‘e tıklatın. Word önceki düzeyin biçemini içerir, hiçbir zaman Biçimini içermez. örneğin, Düzey 1 sayısı Bölüm A ise Word Düzey 4 sayısına sadece A biçemini ekler).
Düzeyi Biçime Bağlı: Seçili olan anahat numaralandırma düzeyine iliştirmek istediğiniz biçemi seçebilirsiniz veya numaralandırma düzeyine hiçbir biçem iliştirmek istemiyorsanız (biçem yok) düğmesini seçebilirsiniz. Biçem bir anahat numaralandırma düzeyi ile bağlandığı zaman, biçemle biçimlendirdiğiniz her paragrafı otomatik olarak numaralandırır.
Numarayı İzleyen: Liste numarası ve paragrafın ilk harfi arasından istediğiniz düzenlenemez karakteri düzenlemek için kullanılır. Varsayılan olarak, Word bir Sekme karakteri ekler.
Geçerli Biçimi Numaralandırma: Geçerli anahatlandırılmış numaralı listenin içindeki numaraları eşdeğer değerleriyle örneğin Yazı III‘ü Yazı 3 olarak değiştirir.
List Number alanını kullanarak oluşturduğunuz listeler için istediğiniz etiketi yazmak, Lıstnumber alanını çoklu anahat numaralarını tek bir satır üzerine dahil etmek için kullanılır. numaraları tek bir satır üzerinde bulunan birden fazla öğeye ekleyebilirsiniz. Örneğin, liste öğesi "1. A)" ise, "a)" için listnum alanını kullanabilirsiniz.

Birden çok anahat numarasını tek bir satırda bulundurma:
Bir çok düzeyli listede, tek bir satırda birden fazla numaralandırma düzeyi bulundurabilirsiniz. Örneğin, liste öğesi "a. 1)" veya "bölüm 1.01 (i)" ise, "1)" veya "(i)" için ve aynı numaralandırma düzeyindeki ardışık öğeler için ListNum alanını kullanabilirsiniz. Seçtiğiniz bir araç çubuğu üzerinde bir düğme yaratarak ListNum alanlarını daha hızlı ekleyebilirsiniz. Araçlar menüsünden özelleştire tıklattıktan sonra komutlar sekmesini tıklatın. Kategoriler kutusundan ekleye tıklatın. Komutlar kutusundan ListNum alanı ekleye tıklattıktan sonra düğmeyi istediğiniz araç çubuğuna sürükleyin. Görüntülenen alan kodu ve alan sonucu arasında geçiş yapmak için alanı tıklatın ve shift (üst karakter)+F9 tuşlarına basın. Alan yönergeleri alan karakterleri { } içine alınırlar, örneğin, {List Num}. (Tırnak imlerini veya diğer alan yönergelerini silmediğinizden veya taşımadığınızdan emin olun).
belge içindeki tüm alanlar için alan kodlarını göstermek veya gizlemek üzere alt+f9 tuşlarına basın. Numara biçimini örneğin (i) numarasından (a) numarasına değiştirmek için, ListNum sonucunu seçin ve sonra bir seçim listesi içinde geçiş yapmak için girintiyi arttıra veya girintiyi azalta tıklatın. bir ListNum alanının düzeyini değiştirmek için başlık düzeyi içinde bir yeri tıklatın ve girintiyi arttıra veya girintiyi azalta tıklatın. ListNum alanına anahtarlar ekleyerek başlangıç numarasını ve diğer biçimleri değiştirebilirsiniz.
Çok düzeyli bir listeyi değiştirmek için düzey veya önizleme kutusundan değiştirmek istediğiniz düzeyi Seçebilirsiniz. Daha sonra bu düzey için biçimleri değiştirin. Değiştirmek istediğiniz her düzey için bu işlemi yineleyin. Varolan bir listeyi çok düzeyli listeye dönüştürebilirsiniz. Listeyi seçin, biçim menüsünden madde imleri ve numaralandırmayı Seçebilirsiniz ve çok düzeyli Tab (sekme)sinden "başlık 1" metni içermeyen bir numaralandırma biçemi seçin. Daha sonra adım 3'te açıklandığı gibi paragrafı girintisi verin.
Sıfırla: Seçili madde imli veya numaralı biçem için varsayılan seçeneklere sıfırlar. Bu düğme seçili yer imli veya numaralı biçem özelleştirilmemişse kullanılamaz.
Kenarlıklar ve Gölgelendirme
Seçilen metne, paragraflara, sayfalara, tablo hücrelerine veya resimlere kenarlık ve gölgeleme ekler. Word, bir sayfaya bir kenarlık eklemeyi kolaylaştırır. Biçim menüsünden Kenarlıklar ve Gölgelendirme'yi tıklatın, Sayfa Kenarlığı sekmesini tıklatın ve istediğiniz sayfa kenarlığı seçeneklerini seçin. İstediğiniz görüntüyü tam olarak elde etmek için bir çizgi biçemi seçebilir ve rengini ve genişliğini değiştirebilirsiniz veya dekoratif resim biçemlerinden birini seçebilirsiniz.Kenarlık ve sayfa kenarı arasındaki aralığı ayarlamak ve kenarlığın üstbilgiyi veya altbilgiyi içerip içermeyeceğini belirtmek için Seçenekler'i tıklatın. Tüm seçenekleri ayarladıktan sonra, kenarlığı tüm belgeye mi yoksa sadece bir kısmına mı uygulamak istediğinizi belirtebilirsiniz.Sayfa kenarlıklarını sadece sayfa düzeni görünümünde görebilirsiniz.
Ayar: çerçevenin biçimi belirlenir. Biçemden çizginin tipi belirlenir. Çerçevenin kenarlarından birini kaldırmak ya da eklemek için Önizleme bölümünde bulunan kenarlar seçilir.
Yok: Seçilen alandaki tüm kenarlıkları kaldırır. Word kenarlığın türünü veya kenarlıklar sekmesi biçimini belirlemek için Uygula ayarını kullanır.
Kutu: Seçimin etrafına, o anda seçili olan çizgi Biçem, Renk ve Genişlik ayarlarıyla kutu kenarlığı ekler.
Gölge(1): Seçimin etrafına kutu kenarlığı ekler ve kenarlığa önceden belirlenen gölge biçimlendirmesini uygular. Word kutuyu o anda seçili olan çizgi Biçem, Renk ve Genişlik ayarlarıyla biçimlendirir.
3 - Boyut: Seçili alanın etrafına kutu kenarlığı ekler ve kenarlığı "pencere" veya "resim çerçevesi" gibi gösteren önceden belirlenmiş 3-B kenarlık biçimlendirmesini uygular.
Özel: Önizleme çizimi içinde tıklattığınız seçenekleri kullanarak özel bir kenarlık yaratır. Önizleme çizimi içindeki kenarlıklar düğmelerinden birini tıklatırsanız, Word otomatik olarak Özeli seçer. Özel seçiliyken yeni Biçem, Renk veya Genişlik ayarları uygulamak için, çizim Önizleme içindeki kenarlık düğmelerini kullanabilirsiniz.
Biçem: Listede bulunan istediğiniz kenarlık biçemini kullanabilirsiniz. Kenarlığın belirli bir çizgisini yeni bir biçeme, renge veya genişliğe çevirmek için önce Özeli seçip, sonra istediğiniz Biçem, Renk ve Genişlik ayarlarını değiştirin ve yeni seçenekleri uygulamak için çizim önizleme içindeki kenarlık düğmelerini kullanabilirsiniz.
Renk: Kenarlık için istediğiniz çizgi rengini seçebilirsiniz.
Genişlik: Kenarlık için istediğiniz çizgi kalınlığını seçebilirsiniz.
Resim: Sadece sayfa için kullanılan, geçerli Biçem ayarının konumu içinde kullanmak istediğiniz grafiksel sayfa kenarlığı tasarımını seçebilirsiniz. Resim biçimlendirmesini kaldırmak için, (yok) seçeneğini seçebilir veya kenarlığın belirli bir çizgisine resim eklemek için önce Özeli seçip, sonra istediğiniz Resim’i seçebilirsiniz ve resim kenarlığını uygulamak için çizim Önizleme içindeki kenarlık düğmelerini kullanabilirsiniz.
Uygulanacak Yer: Çerçevenin "Tüm belge", "Bu bölüm", "İlk sayfa", "İlk sayfa dışında tümü" seçeneklerinden hangisi olacağı belirtiriz.
Seçenekler: Ek kenar boşluğu ve konum ayarlarını belirler. Bu düğme yalnızca Uygula kutusu içinde Paragraf seçiliyken veya Sayfa Kenarlığı sekmesi etkinken kullanılabilir.
Sütunlar...
Bir sayfaya iki veya dana fazla sütun yazmak için kullanılır. Word programıyla sayfalannda birden fazla sütunlar olan belgeler hazırlayabilirsiniz. Çok sütunlu belgeler hazırlamamn bir yolu Word tablolarının kullanılmasıdır. Bir başka yöntem ise, Word un sütun biçimi özelliğinden yararlanılmasıdır.
Word'ün sütun sayısı özelliği, belge içindeki her bölüm için farklı olarak tanımlanabilir. Örneğin, bir sayfaya iki sütunla başlayabilir, daha sonra tek sütuna yazabilir ve üç sütunla yazmayı sürdürebilirsiniz.
Bölümlerin sütun sayısını belirlemek için Biçim menüsünden Sütunlar komutunu verin. Sütunlar iletişim penceresi açılır.
Önceden Belirlenen seçeneklerinden bir sütun biçimini tıklayarak seçebilir ya da Sütun Sayısı kutusuna sütun sayısını yazabilirsiniz. Sütunlar arasına bir çizgi çizilmesini istiyorsanız. Araya Çizgi Koy kutusunu onaylayın. Sütun genişliklerini ve aralıklarını Genişlik ve Aralık kutularına yazın ya da eşit sütun genişliği için Eşit Sütun Genişliği kutusunu onaylayın. Sütun özelliğinin bulunduğunuz konumdan ileri veya tüm belgeye mi uygulanacağını Uygula açılır listesinden belirleyebiliriz.Hazırladığınız belgenin bu sütun özelliklerine sahip olmasını sağlayacaksınız.
Aynı zamanda Sütun sayısını Standart Araç Çubuğundan Sütunlar düğmesini tıklayınca açılan penceredeki farenin düğmesini basılı tutup fareyi sürükleyerek listede sütun sayısını belirlemek de mümkündür
Not: Normal sayfa görünümünde sütunları yan yana göremezsiniz. Sütunları yan yana izlemek için Sayfa düzeni konumuna geçin.
Bir sütun içinde yazımımız bitiğini belirtmek veya diğer sütundan başlamak için Ekle menüsünden Kesme komutunu verip Sütun Sonu sayfada başlayan yeni bir bölüme devam edebilirsiniz
Sayfa düzeni konumunda değilseniz, Görünüm Menüsü menüsünden Sayfa düzeni komutunu verip bu konuma geçin ve kaydırarak belgenizi izleyin.
Sütunların Biçimlendirilmesi:
Normal olarak yazınız bir sütunun sonuna kadar sürer ve bir sütun dolduktan sonra bir sonraki sütuna geçersiniz. Ancak, eğer isterseniz bir sütun tam olarak dolmadan bir sonraki sütuna geçmek de olasıdır.
Sütun özelliklerini Biçim menüsünden Sütunlar komutunu vererek istediğiniz an değiştirebilirsiniz. Buna ek olarak, sütun genişlikleri yatay cetvelden de değiştirilebilir.
Sütun sonu eklemek için yeni sütunun başlayacağı yere tıklayıp Ekle menüsünden Kesme komutunu verin. Kesme iletişim penceresindeki Ekle seçeneklerinden Sütun Sonu özelliğini seçip onayladıktan sonra yazacaklarınız ya da kesme çizgisinin altında kalan metin bir sonraki sütunda yer alır.
Sütun genişliklerini yatay cetvelden ayarlamak için Genişliğini ayarlamak istediğiniz sütuna geçip Yatay cetveldeki sütun ayrımı simgesini farenin düğmesini basılı tutarak sağa ya da sola doğru sürükleyerek ayarlayabiliriz.
Sütun içindeki paragrafların girintilerini ayarlamak için Cervel üzerindeki paragraf başı, satır başı ve satır sonu Girinti tırnaklarını farenin düğmesini basılı tutarak sürükleyerek yada biçim menüsündeki paragraf menüsünden istediğimiz değişikliği seçerek yapabiliriz.
Sekme Durağı Türleri
Cetvelin en solundaki simgeyi tıklayarak seçebileceğiniz seçebileceğimiz sekme durakları şunlardır:
Sağ Sekme Durağı: Yanıp sönen imleç bu sekme durağının hizasındayken, klavyeden yazdıklarınız sekme durağına göre sola doğru ilerler.
Sol Sekme Durağı: Yanıp sönen imleç bu sekme durağının hizasındayken, klavyeden yazdıklarınız sekme durağına göre sağa doğru ilerler.
Ortalama Sekme Durağı: Yanıp sönen imleç bu sekme durağının hizasındayken, klavyeden yazdıklarınız sekme durağına göre ortalanarak belirir.
Ondalık Sekme Durağı: Ondalık sayıların virgüle göre hizalanmış ve düzgün bir şekilde konumlandırılmasını sağlar.
Öncü Seçenekleri: sekme durakları arasında kullanılmak istenilen çizgi seçenekleri.

Sekme Duraklarının Menüden Ayarlanması: Pencerenin sol tarafında, yanıp sönen imlecin bulunduğu paragrafın sekme duraklarının konumları görüntülenir. Yeni bir sekme durağı eklemek için Sekme Durağı Yeri kutusuna sekme durağının konumunu yazın. Sekme durağının türünü Hizalama seçeneklerini tıklayarak belirtebilirsiniz. Sekme durağının önünde bir çizgi belirmesini istiyorsanız (yani klavyeden Tab tuşuna bastığınız zaman, yanıp sönen imlecin bulunduğu yerle sekme durağının hizası arasına bir çizgi çizilmesini istiyorsanız), bu çizginin türünü Öncü seçeneklerinden birisini tıklayarak saptayın. Ayarlamalarınızı yaptıktan sonra Ayarla düğmesini tıklayın. Buradan bir sekme durağım silmek için, sileceğiniz sekme durağının konumunu pencerenin sol tarafından tıklayarak seçin ve Temizle düğmesini tıklayın veya Tüm sekme duraklarını silmek için Tümünü Temizle düğmesini tıklayın.
Sekme duraklarıyla ilgili olarak cetvelden ya da Tabs komutunu vererek yaptığınız düzenlemeler, yanıp sönen imlecin içinde bulunduğu ya da seçili olan paragrafın sekme duraklarını etkiler. Diğer paragrafların sekme durakları değişmeyecektir.
Word'de tablolarınızı iki şekilde oluşturabilirsiniz: sekmeleri kullanarak ve Tablo menüsünün komutlarından yararlanarak. Sekmeler Tablo yapmadan metin ya da sayıları alt alta düzgün bir hizalama için kullanılır.
Sekmeler, "Biçim"+"Sekmeler" komutları kullanılarak elle yapılabileceği gibi cetvelin alt kısmındaki gri çizgi üzerine farenin sol tuşuna basılarak da yapılabilir. İstenildiğinde sekme üzerine tıklanarak sağa ve sola taşınabilir. Sekmeler üst üste getirildiğinde taşınan sekme silinir.
Bir sekmeden diğerine geçmek için klavye üzerindeki Tab tuşu kullanılır.
Cetvel üzerine sütunları oluşturmak için:
İmlecin ucunu cetvel üzerine, örneğin 5 noktasına getirin ve tıklayın. Tıkladığmız yerde bir sekme durağı belirir. Aynı işlemi 8 ve 12 noktalannda da yineleyin. Cetvel üzerinde üç adet sekme durağı belirecektir.
Klavyenizdeki Tab tuşuna basınca Yanıp sönen imleç 3 noktasındaki sekme işaretinin altına gelecektir. Klavyenizdeki Enter tuşuna basınca Yanıp sönen imleç bir alt satırın başına gelecek ve aynı sekme özelliklerini de beraberinde alt satıra taşıyacaktır.
Tablonuzu hazırladınız. Ancak ondalık sayıların alt alta gelmediğini ve sütun aralarının düzgün olmadığım göreceksiniz. Bunların nedenleri kullandığınız sekme durağı türünün yanlış olması ve sekme duraklarının yerlerinin uygun olmamasıdır. Bunları Sekmeler ileti penceresinden değiştirip düzeltebilirsiniz.
Sekme duraklarını silmek için: Tablonun gerekli satırlarını (paragraflarını) seçin. İmleci silmek istediğiniz noktasındaki sekme durağı üzerine getirin ve farenin düğmesini basılı tutarak bunu sayfa üzerine sürükleyip farenin düğmesini bırakın noktasındaki sekme durağı silinecektir. Sekme durağının silinmesi nedeniyle tablonun düzeni bozulabilir. Böylelikle istenilen satırlardaki yanlış türdeki sekme duraklarını silmiş oldunuz. Gerekirse doğru sekme durağı türünü seçip bunları cetvele koyabilirsiniz.
Başlangıç Büyüt:
Bir harfi, sözcüğü veya seçilen metni büyütülmüş büyük harf ile biçimlendirir. Büyütülmüş harf genel olarak bir paragrafın ilk harfidir ve sol kenar boşluğunda görünebilir veya paragrafın ilk satırının hizasından aşağı doğru düşürülerek büyütülür. paragrafa başlanırken ilk harfi büyütmek için kullanılır.
Genellikle dergi, gazete gibi metinler yazdırılırken kullanılır. İlk harften sonra yazılan metinin harfin hemen yanından itibaren harfi sarması isteniliyorsa "Metinde" seçeneği seçilir. Eğer ilk harfin alt tarafının boşluk olması isteniyorsa "Boşlukta" seçeneği seçilir.
Metin Yönü:
Bir tabloda metinin yönünü değiştirmek için kullanılır.
metinynkd0.jpg


BÜYÜK/Küçük Harf Değiştir...
Tamamen büyük yazılmış bir metnin tamamını küçük harfe çevirmek veya sözcüklerin ilk harflerini büyük harfe çevirmek için kullanılır. Önce çevrilmek istenen sözcük seçilir. Daha sonra "Biçim"+"Büyük/Küçük harf değiştir" seçilir. Aynı işlem değiştirilmek istenen ifade seçilerek "Shift+F3" tuşuna basılarak da yapılabilir.
Otomatik Biçim:
baslik2ac9.jpg

Metnin biçimini Word'ün otomatik olarak düzenlemesi için kullanılır. Etkin dosyanın içeriğini inceler ve sonra dosyayı otomatik olarak biçimlendirir. Otomatik biçimlendirme başlamadan önce otomatik biçimlendirme seçeneklerini değiştirmek isterseniz, Biçim menüsündeki Otomatik Biçim komutunu kullanın. Otomatik Biçim iletişim kutusunda Değişiklikleri Gözden Geçiri tıklayıp Belge üzerinde kaydırma yapmak ve değişiklikleri gözden geçirmek için dikey kaydırma çubuğunu kullanarak belgenin üzerinde hareket edin ve gözden geçirmek istediğiniz paragrafı seçin. Değişiklikleri tek tek gözden geçirmek için Bul düğmesini kullanın.Etkin dosyanın içeriğini inceler ve sonra dosyayı otomatik olarak biçimlendirir. Otomatik biçimlendirme başlamadan önce otomatik biçimlendirme seçeneklerini değiştirmek isterseniz, simgesini tıklatmak yerine Biçim menüsündeki Otomatik Biçim komutunu kullanın. Otomatik Biçim iletişim kutusunda Değişiklikleri Gözden Geçiri tıklayıp Belge üzerinde kaydırma yapmak ve değişiklikleri gözden geçirmek için dikey kaydırma çubuğunu kullanarak belgenin üzerinde hareket edin ve gözden geçirmek istediğiniz paragrafı seçin. Değişiklikleri tek tek gözden geçirmek için Bul düğmesini kullanın.

Biçem:
Metinde bulunan yazı biçemini değiştirmek için kullanılır. Biçemler, belgenizin başlık, resim yazısı ve gövde metni gibi çeşitli metin öğelerinin görünümünü tanımlar. Bir paragraf veya sözcüğe biçem uyguladığınızda, bir karakter veya paragraf grubunun veya her ikisinin tamamının biçimini bir tek basit işlemle uygulayabilirsiniz. Özel bir öğenin metninin tamamının biçimlendirmesini bir kerede değiştirmek istediğinizde bu öğeye uygulanmış biçemi değiştirmeniz yeterlidir. Biçemler belgenizi biçimlendirmeyi daha kolay kılar. Ayrıca anahatlar ve içindekiler tabloları için oluşturma bloğu işlevi görürler.
Biçemleri kullandığınızda, biçemle biçimlendirilmiş metnin tamamını yalnızca biçemi yeniden tanımlayarak değiştirebilirsiniz. Örneğin, ana başlıklarınız 14 nokta Arial, sola yaslanmış ve kalın ise ve daha sonra başlıklarınızın 16 nokta Arial ve ortalanmış olmasına karar verdiyseniz her bir başlık örneğini yeniden biçimlendirmeniz gerekmez. Bu biçemin özelliklerini değiştirmeniz yeterlidir.
Araçlar menüsü, Otomatik Düzelt komutu, Yazarken Otomatik Biçimlendirme sekmesindeki Biçimlendirmenize göre biçem tanımlayın onay kutusu seçilmişse, Word siz yazdıkça otomatik olarak biçemler yaratır. Word biçimlendirmenin türünü ve metnin yerleşimini saptar ve bu biçimlendirmeyle ilişkili biçemleri uygular. Örneğin, tek bir satırda birkaç sözcük yazıp, yazı tipi boyutunu büyütüp satırı ortalarsanız, Word otomatik olarak bir başlık biçemi uygular. Word u, elektronik posta düzenleyiciniz olarak kullanırken biçemler otomatik olarak tanımlanmazlar.Yeni bir paragraf biçemi yaratmanın en çabuk yolu bir paragrafı biçimlendirip onu seçmek ve sonra da yeni biçemi seçilmiş metne uygulanmış biçimlendirme ve diğer özelliklere dayandırmaktır.
Yeni karakter biçemleri yaratmak için, önce Biçim menüsünden Biçem'i, sonra Yeniyi tıklatın. Ad kutusuna, biçem için bir ad yazın. Biçem türü kutusundan, Karakter seçeneğini tıklatın. Biçim seçeneğinden yazıtipi, paragraf, madde imi vs. gibi istediğiniz biçim seçenekleri seçin
Varolan Biçemin özniteliklerini ayarlamak için Biçimi tıklatın Paragraf biçemlerine ait ek öznitelikleri ayarlamak için bir sonraki paragrafın biçemi gibi veya biçemin şablonda kaydedilip kaydedilmediği gibi önce Biçim menüsünden Biçem'i, sonra ayarlarını değiştirmek istediğiniz biçemi, daha sonra Değiştiri tıklatın, en sonunda da Biçimden istediğiniz seçenekleri seçin.
Otomatik olarak güncelleştir seçeneğibir paragrafı elle bu biçemle biçimlendirdiğinizde, bu biçemi otomatik olarak yeniden tanımlar. Word etkin belge içinde bu biçimle biçimlendirilen tüm paragrafları güncelleştirir.
Farklı bir paragraf biçemi uygulamak için, değiştirmek istediğiniz paragraf ya da paragraf grubunu tıklatın. Bir paragraf biçeminin karakter özniteliklerini kalın veya italik gibi uygulamak için, değiştirmek istediğiniz metni seçin. Karakter biçemi uygulamak için, değiştirmek istediğiniz sözcüğü tıklatın veya değiştirmek istediğiniz sözcükleri seçin.
Biçemler kutusundan, önce uygulamak istediğiniz biçemi, sonra da Uygula'yı tıklatın. İstediğiniz biçem listelenmiyorsa Liste kutusundan başka bir biçem gubunu seçin. Biçemler kutusunda, paragraf biçem adlarının yanında bir paragraf imi ( ¶ ), karakter biçem adlarının yanında da "a" harfi görünür.
Püf Noktası: Bir biçemi çabucak uygulamak için, Biçimlendirme araç çubuğundaki Biçem kutusu simgesinden bir paragraf veya karakter biçemi seçin.
Artalan:
Sayfanın artalan (zemin) rengini ve desenini belirlemek/değiştirmek için kullanılır.
Nesne:
Sayfada bulunan nesneleri biçimlendirmek için kullanılır. Önce nesne (resim, metin kutusu, ses ...) seçilir. Sonra "Biçim"+"Nesne" seçilir. Seçilen nesneye göre burada bulunan komut ismi değişir. Örneğin, resim seçildiğinde "Nesne" yerine "Resim Biçimlendir" yazısı belirir.

ARAÇLAR MENÜSÜ

araclarti6.jpg


Yazım ve Dilbilgisi (F7):
Etkin belgeyi olası yazım kılavuzu, dilbilgisi ve yazma biçemi hatalarına karşı denetler ve bu hataları düzeltmek için yapılan önerileri görüntüler. Yazım kılavuzu ve dilbilgisi denetleme seçeneklerini ayarlamak için Araçlar menüsünde Seçenekleri ve sonra Yazım Kılavuzu ve Dilbilgisi sekmesini tıklatın.
Microsoft'un hazırladığı Office programı ile birlikte bilgisayara yüklenen sözlük (custom.dic) kullanılanarak yazım denetimi yapılır. Yazım denetimi yaparken bu sözlükte bulunan sözcüklerle karşılaştırma yapılmaktadır. Sözlükte bulunmayan sözcükleri yanlış olarak varsaymaktadır.
Dilbilgisi denetimi yalnızca İngilizce için geçerli bir özelliktir. Word yazım ve dilbilgisini denetlemek için iki yol sunar:
Siz yazdıkça, Word otomatik olarak belgenizi denetleyip olası yazım ve dilbilgisi hatalarının altını çizebilir. Bir hatayı düzeltmek için bir Alt menüsünü görüntüleyin ve ardından istediğiniz düzeltmeyi seçin. Alt Menü, Belirli bir öğeyle ilgili olan komut listesini gösteren bir menüdür. Alt menüde görüntüleyebileceğiniz öğeler arasında metin, tablolar, yazım denetleyicisi ile imlenen sözcükler ve grafikler gibi Biçem ve araçlar yer alır.(Alt menüyü görüntülemek için, bir öğeyi sağ fare düğmesiyle tıklatın veya ÜST KARAKTER+F10 tuşlarına basın).
Belge yaratmayı tamamladığınızda Word'ün belgedeki yazım ve dilbilgisi hatalarını aramasını sağlayabilirsiniz. Word olası bir hata bulduğunda onu düzeltip denetlemeye devam edebilirsiniz. Yazım Denetimi ve Dilbilgisi penceresinde bulunan "Seçenekler" komut düğmesine tıklandığında ekrana sağdaki pencere gelir. Eğer burada "Yazarken yazımı denetle" seçeneği işaretliyse yanlış yazılmış sözcüklerin ve sözlükte olmayan sözcüklerin altı ekranda kırmızı ile çizilir."Her zaman düzeltme öner" seçeneği işaretliyse solda bulunan pencerenin "Öneriler" bölümünde düzeltme önerir.
Yazım denetimi (Araçlar"+"Yazım ve dilbilgisi") başlatıldığında sözlükte olmayan ya da yanlış yazılmış sözcük "Sözlükte olmayan" bölümünde gözükür. "Öneriler" bölümünde yanlış yazılan sözcüğün ne olabileceği bir liste halinde verilir. Bu bölümden olması gereken sözcük seçilir. Eğer sizin yazmak istediğiniz sözcük yoksa kırmızı ile belirtilen yanlış yazılmış sözcüğün üzerine tıklanır, elle düzeltme yapılır. Sonra sağ tarafta bulunan "Değiştir" komut düğmesine tıklanır. Eğer aynı yazım hatasından birden fazla yapıldığını düşünüyorsanız "tümünü değiştir" komut düğmesine basmanız gerekmektedir. Böylelikle o yazım hatalarının tümünün düzeltilmesini sağlamış olursunuz. Eğer yazdığınız sözcüğün doğru olduğundan eminseniz bu sözcüğü "Ekle" komut düğmesine tıklayarak kullandığınız sözlüğe ekleyebilirisiniz. Daha önce sözlükte bulunmayan sözcüğü sözlüğe ekledikten sonra, o sözcükle daha sonra karşılaştığında yanlış olarak imlemeyecektir.
Dil Seçimi:Araçlar - Dil - Dil Ayarla
Yazdığınız belgenin dilini belirlemeye yarar. Belirlenen dile göre yazım denetimi yapar. Dil penceresinden seçim yapıldıktan sonra "Varsayılan" komut düğmesi tıklanmalıdır.
Heceleme: Araçlar - Dil - Hecele
Word'de Bir belge yazarken satırın sonuna gelen ve o satıra sığmayan sözcükler bölünmez. Bir alt satıra kayar. Genelde yazılan bir belgede sözcüklerin bölünmesi de istenmez. Fakat iki veya daha fazla sütun olarak yazılmış belgelerde bir de "İki yana yasla" seçeneği seçilmişse belgenin görüntüsü göze hoş gelmez. Bu gibi durumlarda Heceleme yapmak gerekir.
Heceleme yapmak için Araçlar -"Dil - Hecele seçilir. Belgeyi otomatik olarak hecele" yazısının üzerine tıklanır. Eğer sizin hecelemek istediğiniz sözcük belgenin sağ tarafından 0,75 cm'lik bir alan içine düşüyorsa heceleme yapılır. İstenirse heceleme "El ile" de yapılır. O zaman "Belgeyi otomatik hecele" seçilmez.
Sözcük Sayımı:
Belgede bulunan sayfa, paragraf, sözcük, harf sayısı hakkında bilgi verir.
Otomatik Özet:
Bu komut sadece İngilizce metinler için yapılır.
Otomatik Düzelt:



otomatikxj8.jpg


Metni siz yazarken düzeltmek veya sık kullandığınız metni ve diğer öğeleri saklamak ve yeniden kullanmak için kullanılan seçenekleri ayarlar.
Bir metni yazarken yapılan bazı yanlışlıkları kullanıcıya sormadan otomatik olarak düzeltilmesini sağlar. Örneğin; nokta işaretinden sonra başlayan ilk sözcüğün kendiliğinden büyük harfe çevrilmesi.
İki kısa çizgiyi (--) bir uzun tire ile (–) ve üç kısa çizgiyi (---) bir tire ile (—) değiştirir. Word'ün bazı özel karakterleri [(c), (r) ve (tm) gibi] uygun simge karakterleriyle (©, ® ve ™ gibi) değiştirmesini istiyorsanız, bu karakterleri Araçlar menüsündeki Otomatik Düzelt komutunda bulunan Otomatik Düzelt girdileri listenize ekleyin.
Değişiklikleri İzle:
Değişiklikleri Vurgulama: Taşınan ve yapıştırılan içeriklerle eklenen ve silinen satır ve sütunları da içerecek şekilde, paylaşılan bir çalışma kitabındaki hücre içeriklerinde oluşan değişiklikleri vurgular.
Değişiklikleri İzle Değişiklikleri Onayla / Geri Çevir: Belgede izlenen her değişikliği bulup seçerek değişiklikleri gözden geçirebilmenizi, onaylamanızı veya geri çevirmenizi sağlar.
Değişiklikleri İzle Belgeleri Karşılaştır: Açık, düzenlenmekte olan belgeyi özgün belgeyle karşılaştırır ve değişiklikleri düzenlenen belgede imler.
Belge Birleştir:
Belirtilen belge açık değilse Word bu belgeyi açar ve etkin belgede izlenen değişiklikleri bu belgede birleştirir.
Belgeyi Koru:
Çevrimiçi bir formun veya belgenin tümünü veya bir kısmını tersi belirtilmedikçe değişikliklere karşı korur. Başka kullanıcıların belgeye not yazabilmeleri, düzeltmeleri imleyebilmeleri veya çevrimiçi bir formun bölümlerini doldurabilmeleri için bir parola da atayabilirsiniz. Bir belge korumalıysa, bu komut Belge Korumasını Kaldır olarak değişir.
Adres Mektup Birleştir:
Form mektupları, posta etiketleri, zarflar, kataloglar ve başka tür birleştirilen belgeler üretir. Yazılmış olan bir metnin, farklı kişiler için, üzerinde o kişiye ait veriler değiştirilerek yazılmasında kullanılır.
Şablonlar ve İçine Ekleler:
Etkin belgeye farklı bir şablon iliştirir, ekli programları yükler veya bir belgenin biçemlerini güncelleştirir. Ayrıca ek şablonları genel şablonlar olarak yükler, böylece bunların makrolarını, Otomatik Metin girişlerini ve özel komut ayarlarını kullanabilirsiniz.
Form tasarlama
Form, Formu dolduran kişinin değiştiremeyeceği metin veya grafikler. Yanıtlanmasını istediğiniz soruları, seçim listelerini, bilgi tablolarını, vb. nesneler ekleyebilirsiniz.
Formu dolduran kişiden bilginin toplandığı ve düzenlendiği boş alanlar. Form tasarımcısı olarak, belgeye form alanları veya ActiveX denetimleri ekleyerek veri toplamak için yer sağlayabilirsiniz.
Form yaratmak için, önce form için bir düzen taslağı yapın veya varolan formu yeni bir form tasarlamanın kılavuzu olarak kullanın. Çevrimiçinde bir form mu yoksa kağıda mı doldurulacak bir form mu istediğinize karar verin. Çevrimiçinde doldurmanın avantajlarından bazıları şunlardır: Bu formlar kullanıcı girişlerini (çalışma numarası gibi) otomatik olarak doğrulayabilir, ilişkilendirilmiş bir alandaki girişlere dayanan diğer alanları (özel bir posta kodu ile ilişkili olan kent ve devlet gibi) güncelleştirebilir ve formu daha kolay doldurulabilir hale getirecek Yardım iletileri sunar.
Kontrat gibi bir çok form kullanıcının belirli bilgileri sağlayabilmesi için, belge boyunca eklenmiş form alanları ile salt metinden oluşur. Diğer formlar metni hizalama tablolarını, doldurulacak metin alanlarını tasarlama kenarlıklarını ve formun kullanımını daha çekici ve kolay hale getirecek başlıkları ve diğer özel öğeleri vurgulamak için gereken gölgelendirmeyi içeren bir kılavuza dayanır.
Formunuzun nasıl görünmesini istediğinize ilişkin kaba bir taslak yaparken, formu düzenleme ve oluşturmada size yardımcı olacak aşağıdaki Word özelliklerini kullanabilirsiniz:
Basit düzende bir form yaratmak için Formlar çubuğundan Tablo Ekle simgesini tıklatın. Eğer düzen daha karmaşık ise, birden çok tablo ekleyebilir ve onları boş paragraflardan ayırabilirsiniz. Karmaşık forma düzen vermenin diğer bir yolu Formlar çubuğundan Tablo Çiz simgesini tıklatmak ve özel satırlar ve sütunlar çizmektir. Eğer bir hata yaparsanız, Tablolar ve Kenarlıklar araç çubuğundan Silgi'yi tıklatın ve istemediğiniz satırları silmek için sürükleyin.
Bir metin öbeğini veya bir grafiği tam olarak yerleştirmek üzere belirli bir form alanı çevresine bir kutu veya çerçeve eklemek için, Çizim araç çubuğundan Metin Kutusu'nu tıklatın. Artık kenarlıkları, artalan rengini, metin rengini vd. biçimlemek için çizim seçeneklerini kullanabilirsiniz.
Formu görsel açıdan daha çekici ve izlemesi daha kolay hale getirmek için, forma kenarlıklar ve anahtar öğeleri gölgelendirme ekleyebilirsiniz. Word'ün tablo hücreleri veya tabloların çevresi ile gölgelendirme arasında yazdırabileceği çizgiler (kenarlıklar) eklemek için, vurgulamak istediğiniz öğeyi seçin, Biçim menüsünden Kenarlıklar ve Gölgelendirme'yi tıklatın, Kenarlıklar sekmesinden ve Gölgelendirme sekmesinden istediğiniz seçeneği tıklatın. Word tablo kılavuz çizgilerini varsayılan olarak yazdırır.
Word ile birlikte yüklenen örnek formlardan birini kullanarak da form yaratabilirsiniz. İş formları seçimi, genellikle Microsoft Office klasörünüzde veya Word program klasörünüzde bulunan Şablonlar klasöründe kullanılır durumdadır. Sisteminizde herhangi bir form yoksa, yüklemek için Kurma programını çalıştırın.
Form Alanı: Belirli türdeki verilerin saklandığı form içindeki bir konumdur; örneğin bir adres alanı. Formlar araç çubuğunu kullanarak ekleyebileceğiniz form alanları türleri şunlardır: doldurulacak metin kutuları, seçmek veya temizlemek için onay kutuları ve içinden öğelerin seçilebileceği aşağı açılır listeler.
ActiveX denetimi: Denetim Araç Kutusu ile yarattığınız ve kullanıcılara seçenekler sunan veya bir görevi otomatikleştirmek için çalıştırılan bir onay kutusu, liste kutusu veya komut düğmesi gibi bir denetimdir. Form ve iletişim kutuları gibi özel programların içine ActiveX denetimleri eklediğinizde, yalnızca atandığı denetimi tıklattığınızda çalışacak bir makro değil denetimin kendisiyle birlikte saklanan bir makro yazabilirsiniz. Uygulamalar için Visual Basic içinde denetimin davranışını özelleştiren makrolar yazarak denetimi "etkin" kılabilirsiniz. Denetimlerin özelliklerini belirleme ve Visual Basic içinde makrolar yazma hakkında bilgi ve Visual Basic bilginizin olması gerekir.
Adres Posta Birleştir:
Form mektupları, posta etiketleri, zarflar, kataloglar ve başka tür birleştirilen belgeler üretir.
adrespostayv9.jpg

Metinde yapılacak değişiklikler bir tablo haline getirilir. Bu tablonun başlık satırı mutlaka bulunmalıdır (Veri tabanı oluşturmak için). Tablo sayfanın ilk satırından başlamalıdır. Bir satır boşluk olursa aşağıdaki işlem basamakları çalışmaz
Oluşturulacak metin yeni bir sayfada yazılır ya da daha önceden yazılmışsa ekrana açılır.
"Araçlar" + "Adres Mektup Birleştir"
Yarat seçilir.
Mektup formları seçilir.
vwrikayrw2.jpg
adresmekrt2.jpg

Etkin Pencere (Üzerinde düzenleme yapacağınız belge açık ve en üstte ise) değilse Yeni Ana Belge Düzenle seçilir.
birlestirkz4.jpg

Veri Kaynağı Aç seçilir.1 no'lu işlem basamağında kaydedilen Veri tabanını seçilip komut düğmesine basılır.
offffym1.jpg

na Belge Düzenle seçilir. Ekranda Adres Mektup Birleştir araç çubuğu belirir. Birleştirme Alanı Ekle açılır menüsüne tıklandığında veri tabanının başlığında yazan alan isimleri gözükür
Önce eklenecek yere fare ile tıklanır. Sonra Birleştirme Alanı Ekleye tıklanır. Daha sonra eklenecek alan adı ismine tıklanır. Eklenecek alan adı imlecin bulunduğu yerde belirir. Örneğin Ad alanı eklenmişse ****Ad**** biçiminde belirir.
12. İşlem tamamlandıktan sonra Adres Mektup Birleştir araç çubuğu üzerinde bulunan Yeni Belgeye Birleştir simgesi üzerine tıklanır. Veri tabanında kaç kayıt (satır) bulunuyorsa o kadar belge birbiri ardına oluşturulur.
Benzer işlem basamakları izlenerek Mektup etiketleri, Zarflar ve Katalog oluşturulabilir.
Zarflar ve etiketler
Zarf veya tek bir posta etiketi yaratır veya posta etiketlerinin tüm sayfalarına aynı adı ve adresi ekler.
Makro:
Birden fazla komut kullanarak yapılacak bir işlemi tek bir komut haline çevirmek için kullanılır. Örneğin, hazırladığınız bir metindeki bazı bölümleri 8 punto, Arial, 3 cm içeriden, Sola dayalı, İtalik, Koyu yapmak istiyorsunuz. Görüldüğü gibi 6 işlem basamağı var. Bu işlemi belgenizde veya daha sonra da aynı biçimde kullanmak istiyorsunuz. Bu işlem basamaklarını makroya çevirerek bir işlem basamağı haline getirebilirsiniz. Bu işlem basamaklarını makroya çevirmek için bir paragraf seçilir.
Araçlar - Makro - Yeni Makro Kaydet seçilir.
Makro Kaydet" penceresi açılır. Makronuzun bu belge dışında açacağınız tüm belgelerde kullanılmasını istiyorsanız "Makroyu kaydetme yeri (normal.dot)" olarak kalmasını sağlayınız. Sadece bu belge için kullanılmasını istiyorsanız "Tüm Belgeler (Normal.dot)" yazısı üzerine tıklayınız. Çalıştığınız belgenin adı gözükecektir. Belgenizin adına tıklayarak makronuzun sadece çalıştığınız belge için etkin olmasını sağlayabilirsiniz. Makronuzu Araç çubuğunda bir komut haline getirmek için "Araç Çubuğu", kısayol tuşu haline getirmek için "Klavye" simgesi üzerine tıklamanız gerekecektir. Makroya bir isim vermek için "Makro Adı" metin kutusuna makronun adı yazılır.
"Makro ata" çerçevesi içinde bulunan "Araç çubuğu" simgesi üzerine tıklayınız. Bu pencerenin sağ tarafında bulunan komutlar bölümündeki "Normal.New Macros.deneme isimli1 yazı üzerine tıklanıp parmak kaldırılmadan ekranın üst tarafında bulunan araç çubuklarından birinin üzerine gidilip fare serbest bırakılır. Böylelikle makromuzu bir komut düğmesi/simgesi haline getirmiş oluruz. Eğer makroyu hem fare ile hem de klavye ile etkin hale getirmek istiyorsak sol tarafta bulunan penceredeki "Klavye" komut düğmesine tıklanır.
klavyeml3.jpg

Klavye Özelleştir" penceresi açılır. "Yeni kısayol tuşuna bas" metin kutucuğu kullanılarak kısayol tuşu tanımlanır. Burada dikkat edilmesi gereken nokta daha önceden tanımlanmış kısayol tuşlarını kullanmamaktır. Bunun için üçlü tuş takımı kullanmak en uygunu olabilir. Örneğin bu örnek için tanımlayacağımız makronun kısayol tuşu olarak "Ctrl+Shift tuşu ve P" harfini tanımlayalım. Bunun için bu üç tuşa aynı anda basmak gerekir.. Daha sonra "ata" komut düğmesine basılır. Bu makroyu Word'ün tüm belgelerinde kullanmak için "Değişiklikleri Kaydet" kısmında "Normal" seçili olmalıdır. Sadece yazdığınız belgede aktif olması için yazdığınız dosya adının seçili olmasını sağlayınız.
"Kapat" komut düğmesini kullanarak tüm pencereleri kapatınız. Ekranda makro araç çubuğu belirir. Makro araç çubuğu makroyu durdurmak/çalıştırmak veya makroyu kapatmak için kullanılır. Makromuzu yapılandırmak için seçili alana aşağıdaki işlem basamakları sırasıyla uygulanır. 8 punto, Arial, 3 cm içeriden, Sola dayalı, İtalik, Koyu Bütün işlemler bittikten sonra makro araç çubuğundaki "Kaydı durdur" ya da "Araçlar"+"Makro"+"Kaydı durdur" seçilir. Makroyu işletmek için ya araç çubuğundaki deneme1 isimli simgeye tıklanır ya da "Ctrl+Shift+P"ye basılır.
Özelleştir:
Araç çubuklarınında değişiklik yapmak için kullanılır.Araç çubuğu düğmelerini, menü komutlarını ve kısayol tuş atamalarını özelleştirir.
"Araçlar"+"Özelleştir" seçilir. Değiştirilecek araç çubuğu seçilir. Örneğin, "Kategoriler" bölümünden "Biçim" seçilir. "Komutlar" bölümünden "Üstsimge" tıklanır. Farenin tuşu basılı tutularak ekranın üst kısmında bulunan araç çubuğunun uygun bir yerine bırakılır. Araç çubuğunda "Üstsimge" düğmesi/simgesi belirir. Artık bu komut işletileceği zaman üst simge yapılacak karakter seçilir ve bu düğmeye basılır

TABLO MENÜSÜ

tabloxa7.jpg


Tablo Nedir
Tablo, metin ve grafikle doldurabileceğiniz, hücre satırları ve sütunlarından oluşur. Tabloları, sayıları sütunlarda hizalamak ve sonra üzerlerinde sıralama ve hesaplama yapmak için kullanabilirsiniz. Bir özetteki karşılıklı paragraflar gibi metni ve grafikleri düzenlemek için de tabloları kullanabilirsiniz. Basit bir boş tablo yaratmak için, Tablo Ekleye tıklatın ve istediğiniz satır ve sütun sayısını seçmek için değer girin.
Var olan metni tabloya dönüştürmek için, metni seçin ve Tablo menüsünden Metni Tabloya Dönüştüre tıklatın.
Tabloyu değiştirmek için, Tablolar ve Kenarlıklar araç çubuğundaki tablo araçlarını kullanın. Araç çubuğunu görüntülemek için, Standart araç çubuğundaki Tablolar ve Kenarlıklara tıklatın.
Biçim menüsündeki Metin Yönü komutunu kullanarak, metni yatay veya dikey görüntüleyebilirsiniz. Biçimlendirme araç çubuğundaki ve Tablolar ve Kenarlıklar araç çubuğundaki hizalama araçlarını kullanarak, hücre içeriklerini yatay veya dikey hizalayabilirsiniz. Metin yatay yönlendirilmişse, hücre içinde hizalamak için bu düğmeleri kullanın. Metin dikey yönlendirilmişse, hücre içinde hizalamak için bu düğmeleri kullanın.
Tablo içindeki satırların veya sütunların genişliğini veya yüksekliğini değiştirmek için, hücre bölme çizgilerini sürükleyin. Tüm tablolar varsayılan olarak nokta siyah, tek katı çizgili bir kenarlığa sahiptir. Kenarlıkları değiştirmek veya kaldırmak için, Standart araç çubuğunda Tablolar ve Kenarlıkları tıklatın . Tablolar ve Kenarlıklar araç çubuğunda yeni kenarlık türünü seçin çizgi kalınlığı, çizgi biçemi ve kenarlık rengi ile birlikte Kenarlıklar aracıyla var olan kenarlık üstüne yeni kenarlığı çizin.Seçili hücrelere yeni kenarlık türünü hızla uygulamak veya hücrelerden kenarlıkları kaldırmak için, Tablolar ve Kenarlıklar araç çubuğunda Kenarlıklar paletini kullanın.
Tablodan öğeler seçme
Hücre seçmek: Hücrenin sol kenarını tıklatın.
Satır seçmek: Fareyi satırın soluna doğru tıklatın.
Sütun seçmek: Sütunun üst kılavuzunu veya kenarlığını tıklatın.
Çok sayıda hücre, satır veya sütun seçmek: Önce hücre, satır veya sütun boyunca sürükleyin veya bir tek hücre, satır veya sütun seçin, sonra başka bir hücre, satır veya sütunu tıklatırken Shift tuşunu basılı tutun.
Sonraki hücreden metin seçmek: TAB tuşuna basın.
Önceki hücrede metin seçmek: Shift+TAB tuşlarına basın.
Tablonun tümünü seçmek: Tabloyu tıklattıktan sonra, sayısal tuş takımından ALT+5'e basın. Num Lock kapalı olmalıdır. Aynı zamanda, fareyi tabloda tıklattıktan sonra Tablo menüsünden Seç komutlarını seçerek veya klavye tuşlarını (Bkz. Klavye Kullanımı) kullanarak satır, sütun veya tablonun tümünü seçebilirsiniz. .
Tablo Çiz:
Belgede sürüklediğiniz yere bir tablo ekler. Tabloyu eklemek için fareyi sürükledikten sonra hücreleri, sütunları veya satırları eklemek için fareyi tablonun içine sürükleyin.
Tablo Ekle:
Belirttiğiniz satır ve sütun sayısında bir tablo ekler. İmlecin bulunduğu yere satır ve sütun sayıları belirtilen tablo eklemek veya var olan bir tablonun içinde imlecin bulunduğu hücreye göre satır veya sütun eklemek için kullanılır. Ekleme noktası tablonun içindeyken bu komut, yürürlükteki seçime bağlı olarak Sütun Ekle , Hücre Ekle veya Satır Ekle olarak değişir.
Hücre/Satır/Sütun Sil:
Seçilen hücreleri veya ekleme noktasını içeren hücreyi siler. Bir satırın veya sütunun tümünü seçerseniz, komut sırasıyla, Satır Sil veya Sütun Sil olarak değişir.
Hücre/Satır/Sütun Seç :
İmlecin bulunduğu hücreyi, satırı, sütunu veya tüm tabloyu seçmek için kullanılır.
Hücre Birleştir:
Seçilen bitişik hücrelerin içeriklerini tek bir hücrede birleştirerek tek bir hücre haline getirir.
Hücreleri Böl :
Seçilen hücreleri girdiğiniz satır ve sütun sayısına böler.
Otomatik Biçimlendir:
biçimleri önceden tanımlı kenarlıkları ve gölgelemeyi de içerecek şekilde otomatik olarak tabloya uygular. Tabloyu, tablo hücrelerinin içindekilerin tabloya sığacağı şekilde otomatik olarak yeniden boyutlandırır.
Satırları Düzgün Olarak Dağıtma:
Seçilen satır veya hücrelerde eşit satır yüksekliği ayarlar.
Sütunları Düzgün Olarak Dağıtma
Seçilen sütun veya hücrelerde eşit sütun genişliği ayarlar.
Hücre Yüksekliği ve Genişliği:
Tablonun satır ve sütunlarının yüksekliğini, genişliğini, girintilerini ve diğer biçimlendirmeleri ayarlar.
Başlıklar :
Tablo birden çok tabloya yayılıyorsa, seçilen satırların sonraki sayfalarda tablo başlığı olarak yinelenmesini sağlayacak şekilde ayarlar. Bu komut yalnızca seçilen satırlar tablonun en üst satırını içeriyorsa kullanılabilir.
Metni Tabloya / Tabloyu Metne Dönüştür :

metintabrl6.jpg


Seçilen metni bir tabloya veya seçilen tabloyu sınırlı bir metne dönüştürür. Tabloya dönüştürdüğünüz metnin sekme karakterleri veya virgüller gibi ayırıcı karakterler içermesi gerekir.
Metin Ayırıcı ekleyerek metni sütun ve satırlara bölmek istediğiniz yeri belirtin. Örneğin, sütunları bölmek için sekmeler, satır sonlarını imlemek için paragraf imleri ekleyin.
Metni Tabloya dönüştürme: Dönüştürmek istediğiniz metni seçip Tablo menüsünden, Metni Tabloya Dönüştür komutunu verin İstediğiniz sütün ve satır seçenekleri nelere bağlı olarak oluşmasını istediğinizi belirtin.
Tabloyu metne dönüştürme: Tabloyu metne dönüştürdüğünüz zaman, dönüştürülmüş metinde virgülleri, sekme karakterlerini, paragraf imlerini veya başka bir karakteri ayırıcı olarak belirtebilirsiniz. Paragrafa dönüştürmek istediğiniz satır veya tabloları seçin. Tablo menüsünden, Tabloyu Metne Dönüştüre tıklatın.
Metin Ayırıcının altından, sütun sınırlarının yerine kullanmak istediğiniz karaktere ilişkin seçeneği tıklatın. Satırlar, paragraf imleriyle ayrılmıştır.
Sırala :
Seçilen satırlardaki veya listelerdeki bilgileri alfabetik veya sayısal olarak veya tarihe göre düzenler.
Tabloyu Böl :
Tabloyu iki ayrı tabloya böler ve ekleme noktasını içeren satırın üstüne bir paragraf imi ekler.
Formül :
Sayılar üzerinde matematiksel hesaplamalar gerçekleştirir.
Sayı Satırını veya Sütununu Toplama İşlemi: Toplamın görünmesini istediğiniz hücreyi tıklatın. Tablo menüsünden Formül'ü tıklatın. seçtiğiniz hücre satır sütununun alt kısmındaysa, =SUM(ÜST) fomülünü önerir. seçtiğiniz hücre sayı satırının sağ ucundaysa, =SUM(SOL) formülünü önerir.
Bağlayıcı ayraçlar arasında gerçek toplam yerine alan kodlarını örneğin, {=SUM(SOL)} görüyorsanız, Word alan kodlarını görüntülemektedir. Alan kodu sonuçlarını görüntülemek için önce Araçlar menüsünden Seçenekleri, sonra Görünüm sekmesini tıklatın. Daha sonra Alan kodları onay kutusunu temizleyin Satır veya sütununuz boş hücreler içeriyorsa, Word sütun veya satırın tümünü toplamayacaktır. Satır veya sütunun tümünün toplamını almak için boş hücrelere sıfır yazın. Sayı satırını veya sayı sütununu hızlı bir biçimde toplamak için önce toplamını almak istediğiniz yerdeki hücreyi, sonra Tablolar ve Kenarlıklar araç çubuğundan ( S ) Otomatik Topla simgesini tıklatın.
Kılavuz Çizgiler :
Hangi hücrede çalışmakta olduğunuzu görmenize yardımcı olacak noktalı kılavuz çizgilerini görüntüler veya gizler. Tablo kılavuz çizgileri yazdırılmaz, tablonuza yazdırılabilen kılavuz çizgileri eklemek isterseniz Biçim menüsündeki Kenarlıklar ve Gölgelendirme komutunu kullanın

PENCERE MENÜSÜ
Yeni Pencere:
Aktif belgeye ait yeni bir pencere oluşturmak için kullanılır. Oluşturulan pencere aktif pencerenin sanal görüntüsüdür. Tümünü Yerleştir komutu kullanılarak gerçek ve sanal pencerelerin tümü ekranda aynı anda görüntülenebilir. Bu sayede Aynı anda bir belgenin içinde bulunan iki farklı sayfa (Sayfa 1 ve Sayfa 2) ekranda görüntülenebilir.
Tümünü Yerleştir:
Ekranda açık olarak bulunan her belgenin aynı anda görüntülenmesini sağlar. Ekrana gelen diyalog kutusunda gerekli seçenek işaretlenerek Tamam butonu tıklanır.
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
vozol
Geri
Üst