Adalet Bakanlığı icra iflas yasası değişikliği için görüş bekliyo

~AnıL~

Kayıtlı Üye
Biraz evvel İstanbul Barosu'ndan e-posta adresime gelen mesaj şu şekildedir. Eleştirimi ise en alta yazacağım...

Adalet Bakanlığı Kanunlar Genel Müdürlüğünce, İstanbul Barosu Başkanlığına yazılan yazıda, ekonomik krizin sürdüğü bir ortamda işletmelerin daha sağlıklı işleyebilmesini sağlamak amacıyla İcra ve İflas Yasasında bazı değişiklikler yapılması için görüş ve öneriler beklendiği bildirildi.

Adalet Bakanlığı Kanunlar Genel Müdürü Hâkim K. Ö. imzalı yazıda, ekonomik düzende rekabet edemeyen işletmeler ve girişimcilerin bulunduğu, alacaklı ile borçluyu gözeten şeffaf bir İcra İflas hukukunun işletmeler ve girişimciler için etkili bir çıkış yolu ve yeniden yapılandırılmalarına olanak vereceği ve bu durumun da ekonomik istikrar getireceği belirtildi.

Özellikle küresel krizin kıskacında bulunan şirketlerin iyileştirilmesi amacıyla “iflasın ertelenmesi”, “konkordato” ve “yeniden yapılandırma” kurumlarına ilişkin hükümlerde acil bir değişiklik ihtiyacının olabileceği belirtilen yazıda şöyle denildi: “Yapılması muhtemel değişikliklerin ihtiyaçları karşılayacak ve problemleri çözebilecek nitelikte olabilmesi için, söz konusu kurumlara ilişkin uygulamadan ve mevzuattan kaynaklanan sorunlarla bunların çözümüne ilişkin görüş ve önerilerinizin mümkün olan en kısa sürede bildirilmesini rica ederim”.

Öncelikle kanunlar genel müdürlüğünün EKONOMİ konusundaki bu duyarlılığına hayran kaldığımı belirteyim. Demek ki artık ekonomik çözüm yollarını maliye bakanlığı değil, KGM. buluyor!

Konkordato, iflasın ertelenmesi, yeniden yapılanma gibi müesseseler global veya ülkesel bir ekonomik krizin etkilerini gideremezler. Tek istisnası tüm şirketlerin hep beraber konkordato veya iflasın ertelenmesi istemesi halidir.

Bir şirketin (borçlu) yükünü diğer şirkete (alacaklı) yüklemek, krizi vatandaşa yüklemekten öteye gitmez. Üstelik gerçekten borç batağında olmayıp da bazı ekonomik menfaatleri temin etme aracı ve hatta kayırma aracı olarak da kullanılacağına eminim.

Keşke KGM icra iflas yasası değişikliği ile "özel borç ilişkilerinde af" önereceğine, hükümete "vergi indirimi", "vergi borçlarının faizsiz yeniden yapılandırılması", sanayii açısından elektrik, su, yakıt vs. enerji indirimleri gibi şirketlerin maliyetini ve dolayısiyle vatandaşa getirdiği yükü hafifletmeyi akıl edebilseydi.

Kriz ortamında konkordato vs. değişiklikler yapıp ülkedeki krizi bu yöntemle gideremeyeceği bir yana KRİZİ derinleştirmekten öteye gidemeyecek bu çözüm ve değişiklik önerisini bir hukukçu olarak asla kabul etmiyorum. Bu durum krizin etkilerini engellemez tam tersine insanları iflasa, konkordatoya özendirerek ülke ekonomisinin tam tamına iflasını sağlar.

Bunlar yerine sanayiciyi çalışmaya teşvik edici, maliyetleri düşürücü, vergi ve ssk yükünü hafifletici önlemler önerilseydi daha iyi olmaz mıydı? Neden iflasa özendirelim, tam tersine çalışmaya özendirelim.
 
takipçi satın al
Uwell Elektronik Sigara
instagram takipçi hilesi
takipçi satın al
tiktok takipçi hilesi
Geri
Üst