Görünmezadam
Kayıtlı Üye
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, TRT Haber'de katıldığı programda gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla'nın iş adamı Rıza Sarraf davası kapsamında ABD'de tutuklanmasıyla ilgili olarak Çavuşoğlu, konunun başkonsolosluk ve büyükelçilik tarafından yakından takip edildiğini belirtti.
Bu süreçte başkonsolosluğun, Türk vatandaşı ve üst düzey bir banka yöneticisinin içinde bulunduğu durum hakkında bilgi alması yönünde sıkıntı yaşadığını dile getiren Çavuşoğlu, "Erişim konusunda. Sadece açıklamayla yetindiler. Mahkemede herhangi bir karar alınmadı, 10 Nisan'a ertelendi. 10 Nisan'da mahkemede duruşma olacak. Biz de çok yakından takip ediyoruz. Öyle görünüyor ki; görevden alınan, FETÖ ile yakın olan Bharara'nın hazırladığı iddianameden yola çıkan... Önceden hazır olduğu görülüyor. Hemen mahkemeye de çıkardılar. Biz süreci yakından takip ediyoruz." dedi.
Tillerson ile görüşmede gündeme gelecek
ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'ın Türkiye ziyareti sırasında da bu konunun gündeme geleceğini söyleyerek, "Elbette gündeme getireceğiz. Kendisine bu konunun ne olduğunu da soracağız. Endişelerimizi de, şu ana kadar yaşanan süreçte söylediğimiz erişimin engellenmesi konusunu da gündeme getireceğiz." diye konuştu.
'Bölgesel yönetimin yaptığı oylamayı doğru bulmuyoruz'
Irak'ın Kerkük İl Meclisinin tek taraflı kararıyla resmi kurum ve kuruluşlara Irak bayrağının yanında Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) bayrağının da asılması konusunda ise Çavuşoğlu, Kerkük'te çok sayıda Türkmen'in yaşadığına, Araplar ve Kürtlerin de olduğuna dikkat çekti.
Kerkük'ün birçok etnik grubun yaşadığı bir kent olduğuna vurgu yapan Çavuşoğlu, "Biz burada bölgesel yönetimin bu yaptığı oylamayı doğru bulmuyoruz. Oylamadan önce de Neçirvan Barzani'ye Müsteşarımız Ümit bey telefon açarak bu konudaki düşüncelerimizi paylaştı. Kendisinin söylediği, 'artık oylama olur oylamadan evet çıksa da biz bu bayrağı asmayı düşünmüyoruz.' Her şeyden önce o bölgenin etnik yapısını değiştirmek doğru olmaz. Oldu bittiye getirmek hiç doğru olmaz. Tek taraflı adımların da bir faydası olmaz. Irak'ın şu günlerde DEAŞ ile mücadele ederken içinde bulunduğu durum ve şartlarda, böylesine bir adımın Irak'ın geleceğine de bir faydası olmaz, istikrarına ve güvenliğine faydası olmaz. Irak ve Suriye'nin sınır ve toprak bütünlüğünü destekliyoruz. Bu atılan adımı desteklemiyoruz ve doğru bulmuyoruz. Sorumluluk içinde herkesin davranmasını istiyoruz." değerlendirmesinde bulundu.