ABD’de ilk Türk üniversitesi

KoJiRo

Kayıtlı Üye
ABD’nin başkenti Washington D.C., artık bir Türk üniversitesine de evsahipliği yapıyor.

abdde_ilk_turk_universitesi_1401367616_8339.jpg


Beyaz Saray’a sadece 200 metre uzaklıktaki BAU International University’nin kurucusu Enver Yücel, bu müthiş girişimi Hürriyet’e anlattı.

Bahçeşehir Üniversitesi’nin kurucusu Enver Yücel, Amerika ve Berlin’de üniversite kuruyor. Tam 5 yıllık bir çabanın sonucunda, ABD’nin başkenti Washington D.C.’de önümüzdeki Eylül ayında eğitime başlayacak BAU International University, Beyaz Saray’a sadece 200 metre uzaklıkta. Toplam 3 bin öğrenci kapasiteli üniversiteye ilk etapta 150 öğrenci alınacak. Yücel, kuruluş iznini alan üniversite ile ilgili sorularımızı şöyle yanıtladı:

Amerika’da üniversite kurma fikri nasıl oluştu?
- Üniversitemizin kuruluşundan itibaren uluslararası ilişkilere çok önem verdik. İstanbul’da kurduğumuz Bahçeşehir Üniversitesi, uluslararası ilişkiler ve yabancı öğrencilerin Türkiye’ye getirilmesi konusunda önemli mesafeler elde etti. Öğrencilerimize Türkiye’de ve dünyada üniversite kavramının gittikçe değiştiğini, artık sadece kampüslerle sınırlı bir öğretimin yapılamayacağını, çok kültürlülükle tanışmalarının, uluslararası bir görüşe sahip olmalarının, yani bir dünya vatandaşı olmalarının önemini anlattık, bu vizyonumuzu paylaştık. Dünyanın stratejik yerlerinde kendi kampüslerimizi açarak daha rahat hareket edebilme şansına sahip olduk.

TAM 760 SAYFA BELGE

Amerika’da bir dil okulunuz vardı.
- Yaklaşık 10 yıldır. Öğrencilerimize İngilizce hazırlık sınıfını yurtdışında okuma imkânı veriyoruz. Hazırlık sınıfı öğrencilerimiz İstanbul, Amerika veya Kanada’da üniversitemizin merkezlerine gidebiliyorlar. Ayrıca diğer sınıflardaki öğrencilerimiz de bu merkezlerimizde kısa dönemli veya dönemlik programlara katılabiliyorlar. 10 yıl önce Washington D.C.’de açtığımız dil okulunu, zamanla öğrencilerimize kısa süreli programlar sunan bir merkeze dönüştürdük. Adından bir Amerikan üniversitesi kurma düşüncesi oluştu. 2 yıl önce yerimizi satın aldık. Beyaz Saray’a 100-200 metre uzaklıkta. Önce merkezimizi buraya taşıdık. Bir yıl önce de üniversitenin kuruluşu için ilgili makamlara başvuruda bulunduk. Amerika’da her eyaletin eğitim bakanlığı bu izni veriyor. Biz de Washington D.C. Eğitim Bakanlığı’na başvurumuzu yaptık.

Nelerle karşılaştınız?
- Müracaat aşamasında Türkiye’de üniversite izni alınmasıyla benzer yönler var diyemeyiz. Kılı kırk yararak, her şeyi araştırarak, belgelendirerek, aşağı yukarı 760 sayfa belge hazırlattılar. Öğretim elemanlarının diploma örneklerinden, hangi hocanın hangi dersleri vereceğine, öğrenci kabul koşullarına, sınıflarda kaç kişi olacağına kadar binlerce soru sordular. Bu başvuru dosyası hazırlanmadan once bizi bir eğitime aldılar; başvurunun nasıl yapılacağı, nelere dikkat edilmesi gerektiği ve adımların neler olacağına dair. En çok üzerinde durdukları konulardan birisi kütüphane oldu. Kütüphanenin özellikle dijital ortamda erişiminin ne olacağını, hangi kaynakların hazır olacağını, kütüphane hizmetlerinin nasıl olacağını irdelediler. Kütüphane memurumuzun kütüphanecilik mezunu olmasına dikkat ettiler. Yani bir projeksiyon sunamıyorsunuz; şu kaynakları alacağım diye; her şeyin alınmış, hazır olması gerekiyor.

İŞTE BAU’NÜN BÖLÜMLERİ

Hangi bölümleri açacaksınız?
- Lisans seviyesinde Uluslararası İlişkiler ve Siyaset Bilimi ile Ekonomi-Finans bölümleri. Ama 1-2 yıl sonra hukuk fakültesini de açmayı planlıyoruz. Yüksek lisansta ise Küresel İlişkiler, Executive MBA, Ekonomi Hukuku bölümlerini açıyoruz. Bir yıl sonra da Sibergüvenlik ile Yeni Medya yüksek lisans programlarını açmayı planlıyoruz.

Öğrenci kapasiteniz nedir?
- İlk etapta 150 öğrenci alacağız. Ama kontenjanımız 3 bin kişilik.

Silikon Vadisi’nde fakülte açacağız

Enver Yücel, BAU International University’nin gelecek projelerini de şöyle anlattı:

ABD’de başka yerde fakülte düşünceniz var mı?
- Silikon Vadisi’nde teknoloji ve girişimcilikle ilgili fakülte açmak istiyoruz. Diğer yerlerde de sürprizler yapabiliriz. Üniversite kurma iznini aldıktan bir yıl sonra dilediğimiz yerde, eyalette fakülte açma iznimiz var.

Uğur Dershanesi ile başlayan yolculuğunuz ABD’ye kadar uzandı. Bunları hayal ediyor muydunuz?
- Türkiye’ye de bir örnek model de olabilir miyiz diye de düşünüyorum. Ama tabi Amerika’nın ya da bölgelerin beklentisinden farklı bir şey yapmak istiyorum. Farklı bir şey olarak kafamızda Türkiye’de 5 yıldır uyguladığımız sistemimiz var. Yani öğrencinin okurken belli bir süre alanıyla ilgili bir yerde çalışıyor olması. Co-op programı orada da çok ilgi çekti. Washington DC’de buna benzer programlarının çok olmadığını gördük. Çünkü çok köklü, çok eski üniversiteler var. Tabii ki bu üniversitelerin çok büyük artıları var, ama biz daha çok uygulamaya yönelik bir üniversite olsun istiyoruz. Siyaset bilimi ve uluslararası ilişkilerde bir bölüm, bir yüksek lisans programı açıyorsak, öğrencilerin bu alanla ilgili uygulamaları parlamentoda, kongrede ya da dünya merkezlerinde bizzat çalışarak, buralarda çalışan kişilerden ders ve seminerek alarak eğitim almalarını sağlayacağız. Günümüzde hem öğrenciler bunu istiyor, hem de dünyanın eğitim trendi artık buraya doğru gidiyor. Biz bunu yapmaya çalışacağız.

Kaynak: Hürriyet
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers haber
vozol puff
Geri
Üst