Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
506 Sayılı SSK Kanunu ( Geçici Maddeler ve Son Hükümler )
Geçici Madde 1-
Bu kanun hükümleri şehir ve kasabalarda belediye sınırları içinde bulunan yerlerde 4 kişiden bunlar dışında kalan yerlerde de 8 kişiden az kimse çalıştıran işverenler ile bunların çalıştırdıkları kimseler hakkında ihtiyacı karşılayacak sağlık tesisleri ve Kurum teşkilatı kurulduktan sonra Bakanlar Kurulunca tesbit edilerek karara bağlanacak tarihlerden başlanarak uygulanır Bakanlar Kurulunca bu fıkraya göre alınacak uygulama kararları sigorta kollarının hepsini veya bir kısmını kapsayabilir.
Yukarıki fıkranın uygulanmasında:
a) Yılın bazı dönemlerinde tam veya fazla çalışılan bazı dönemlerinde de kısmen çalışılan veya hiç çalışılma*yan işler için tam veya fazla çalışılan dönemdeki çalışan*lar sayısı
b) Aynı işverenin aynı şehir kasaba veya köyde bulunan işlerinde çalışanlar sayısının toplamı
Esas tutulur.
Çalıştırılanlar sayısının tesbitinde 3 üncü ve geçici 20 nci maddelerle istisna edilen kimseler nazara alınmaz.
Çalıştırılanlar sayısı sonradan yukarda belirtilen sınırların altına düşmüş olsa bile bu işlerde çalışanlar hakkında bu kanun hükümlerinin uygulanmasına devam olunur.
Sigortaya tabi olma halinin devamı:
Geçici Madde 2-
Bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihte 3008 sayılı iş Kanunu Basın Mesleğinde Çalışanlar*la Çalıştıranlar Arasındaki Münasebetlerin Tanzimi hak*kındaki 5953 sayılı Kanun ve 6379 sayılı Deniz İş Kanunu kapsamına alınmış ve bu sebeple sosyal sigorta kanunlarına tabi tutulmuş durumda olan işlerde çalışanlarla bu iş*lerde sonradan çalıştırılacak olanlar ve bunların işverenleri hakkında bu kanun hükümlerinin uygulanmasına devam olunur.
İtiraz:
Geçici Madde 3-
İşverenler ile bunların çalıştırdıkları kimseler bu kanun hükümlerinin uygulanması hakkında Kurumca yapılan tesbite karşı bu kanunun geçici 1 in*ci maddesinde belirtilen sayılardan az kimse çalıştırıldığını ileri sürerek Kurumca yapılacak bildiri tarihinden sonraki bir ay içinde yetkili mahkemeye başvurabilirler.
İtirazlar bu kanun hükümlerinin uygulanmasını durdurmaz.
Primleri mahkeme kararı ile geri verilenler hakkında 84 üncü maddenin son fıkrası hükmü uygulanır.
Sigortalı çalıştırıldığını bildirme süresi :
Geçici Madde 4-
8 inci maddede belirtilen haller bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce meydana gelmişse 8 inci madde hükümleri bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten başlanarak uygulanır.
8 inci maddede belirtilen bir aylık süre bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten başlar.
Sağlık yardımlarının eş ve çocukları kapsaması:
Geçici Madde 5-
35'inci madde hükmü ihtiyacı karşılayabilecek sağlık tesisleri kurularak Kurumca her türlü hazırlıkların tamamlandığı yerlerde Bakanlar Kurulu kararı ile uygulanır.
Bu madde hükmünün uygulanmadığı yerlerde hastalık sigortası primi sigortalının kazancının % 4'üdür. Bu miktarın yarısı işveren yarısı da sigortalı hissesidir.
Doğumdan ileri gelecek hastalıkların tedavisi:
Geçici Madde 6-
35'inci maddenin uygulanmadığı yerlerde çalışan sigortalı erkeğin sigortalı olmayan karısının doğumdan ileri gelecek hastalık veya arızası dolayısiyle gerekli sağlık yardımları yapılır.
Ancak bu yardımdan yararlanabilmek için doğum tarihinden başlanarak üç ay içinde Kuruma başvurulması gerekir.
Kurum sağlık tesisi veya hekimi bulunmayan yerler* de veya acil vakalarda sigortalı erkeğin sigortalı olmayan karısının doğumdan ileri gelen hastalık veya arızası dolayısıyla yapılan sağlık yardımlarının belgelere dayanan masrafları tedaviye başlandığının bir ay içinde Kuruma bildirilmesi şartıyla Kurumca ödenir.
Eski hakların devam edeceği:
Geçici Madde 7-
Bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihe kadar yürürlükten kaldırılmış 4772 5417 5502 ve 6900 sayılı kanunlar ile eklerine ve değişikliklerine göre hak kazanılmış bulunan her türlü yardım tahsis ve öde*meler bunların dayandığı kanun hükümleri gereğince ku*rumca sağlanır ve iş kazalariyle meslek hastalıkları hastalık analık malüliyet ihtiyarlık ve ölüm sigortalarından hak kazanılmış olan gelir ve aylıkların ödenmesine yardımların yapılmasına ve ödeneklerin verilmesine bu ka*nunda yazılı hüküm ve esaslara göre devam olunur.
Ancak malüliyet ihtiyarlık ve ölüm sigortalarından bağlanmış bulunan veya bağlanılmasına hak kazanılmış olan gelir ve aylıkların alt sınırı hakkında bu kanun hükümleri uygulanır.
İleri yaştakilere aylık bağlama şartları:
Geçici Madde 8-(Değişik: 29/06/1978-2167/13md.)
A) Bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihte 30 yaşını geçmiş bulunan sigortalılardan kadın ise 50 erkek ise 55 yaşını doldurmakla beraber 60 ncı maddede yazılı şartları yerine getiremediklerinden Yaşlılık Sigortasından aylık bağlanmasına hak kazanamayan ve :
a) Sigortalılıklarının başladığı tarihten önceki 10 yıl içinde 3 üncü maddenin 1 nci bendinin (C) fıkrasında belirtilen işlerden gayri işlerde en az 2000 gün çalıştıklarını tevsik eden
b) Sigortalılık süresince her yıl için en az ortalama 200 gün sigorta primi ödemiş olan
c) En az 5 yıl sigortalı bulunan
Sigortalılara sigortalılık süresi 15 yılı doldurmuş olanlar gibi 61 inci maddedeki esaslara göre yaşlılık aylığı bağlanır.
3 üncü maddenin 1 inci bendinin (BEFGHİJ ve K) fıkraları kapsamına giren çalışmalar yukarıdaki (a) fıkrasında belirtilen en az 2000 günlük çalışma süresine katılmaz .
Bu maddede belirtilen eski çalışma süreleri bu Ka*nunun yürürlüğe girdiği tarihte sigortalı bulunanlar için Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten başlayarak 2 yıl sigortalı*lıkları iş bu kanun yürürlüğe girdiği tarihten sonra başlayan sigortalılar için de sigortalılıklarının başladığı tarihten itibaren en geç bir yıl içinde kuruma verilecek belgelerle tevsik edilir.
01/03/1966 tarihinden bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihe kadar kuruma tevdi edilen çalışma belgeleri de kanuni süresi içinde verilmiş çalışma belgesi olarak kabul edilir.
İşverenler bu çalışma belgelerini düzenlemekten kaçınırlarsa sigortalıların ilgili işverenden zarar ve ziyan isteme hakları saklıdır.
Ancak bu kanunun ek 1 nci maddesine göre sigortalı sayılanlar işverenlerinin bulunmaması halinde bu ka*nunda öngörülen eski hizmetlerini bağlı oldukları Sendika veya Meslek kuruluşlarından alacakları ve kanuni süresi içinde kuruma verecekleri belgelerle tevsik edebilirler.
Çalışma belgelerinin gerçeğe uymadığı bir hükümle tespit edildiği takdirde gerek bunu düzenleyenler gerekse ilgili sigortalılar kurumun bu yüzden uğrayacağı zararları % 50 fazlasıyla ve kanuni faiz ile birlikte kuruma ödemekle yükümlüdür.
Bu gibiler hakkında ayrıca genel hükümlere göre ceza kovuşturması da yapılır.
B) Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte 30 yaşını geçmiş bulunan sigortalılardan 50 yaşını doldurup erken yaşlanmış oldukları tespit edilen ve 60 ıncı maddede yazılı şartları yerine getiremediklerinden aylık bağlanmasına hak kazanamayan sigortalılara (A) fıkrasındaki şartlarla sigortalılık süreleri 15 yılı doldurmuş olanlar gibi 61 inci maddedeki esaslara göre yaşlılık aylığı bağlanır.
5417 ve 6900 sayılı kanunlara göre kazanılan haklar
Geçici Madde 9-
Yürürlükten kaldırılmış 5717 ve 6900 sayılı kanunların geçici 1 inci maddelerine göre bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihe kadar kuruma eski hizmet çalışma belgesi vermiş bulunanların sözü edilen maddelerde belirtilen hakları saklıdır.
Ağır ve yıpratıcı işlerde geçen hizmetler:
Geçici Madde 10-
1 Nisan 1950 tarihinden bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihe kadar yürürlükten kaldırılmış 5417 ve 6900 Sayılı Kanunlara göre ağır ve yıpratıcı sayılan işlerde çalışmış olan sigortalıların bu işlerde geçen hizmet süreleri üzerinden hesaplanacak yıpranma payı gün sayısı toplamı bu kanunun 60'ıncı ve geçici 8'inci maddelerinin (A) fıkralarına göre yaşlılık aylığından ya*rarlanabilecek yaşlardan indirilir.
Münavebeli işlerde geçen hizmetler:
Geçici Madde 11-
1 Nisan 1950 ile 31 Mart 1954 tarihleri arasında yürürlükten kaldırılmış 5417 sayılı Kanuna göre Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca tesbit edilmiş bulunan mü*navebeli işlerde çalışmış olan sigortalıların bu işlerdeki prim ödeme gün sayıları toplamına dörtte biri eklenir ve tutarı bunların malüllük yaşlılık ve ölüm sigortaları prim ödeme gün sayısı olarak kabul edilir.
Eski primler ve gün sayıları:
Geçici Madde 12-
Sigortalılar namına yürürlükten kaldırılmış 5417 ve 6900 sayılı kanunlara göre ödenen primler ile bunların prim ödeme gün sayıları bu kanuna göre ödenen malüllük yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ve prim ödeme gün sayısı olarak kabul edilir.
Yabancı uyruklular:
Geçici Madde 13-
31 Mayıs 1957 tarihinden sonra yürürlükten kaldırılmış 6900 sayılı Kanun ve bu kanun hükümlerine tabi olmamış bulunan yabancı uyruklu sigortalıların yürürlükten kaldırılmış 6900 sayılı Kanunun yürürlüğe girdiği tarihe kadar yürürlükten kaldırılmış 5417 sayılı Kanuna göre ödedikleri ihtiyarlık sigortası primlerinden doğan tahsis hakları saklıdır.
Şu kadar ki bu gibi sigortalılar yazılı istekte bulunduklarında yürürlükten kaldırılmış 5417 sayılı Kanuna göre yalnız kendilerinin ödedikleri ihtiyarlık sigortası primleri geri verilerek adlarına ödenmiş primlerden doğan hakları tasfiye edilmiş olur.
Birden çok karısı bulunanlar:
Geçici Madde 14-
Türk Medeni Kanununun yürürlüğe girmesinden önce evlenen ve birden çok karısı bulunan sigortalının ölümünde bu kanuna göre bağlanacak dul aylıkları bunlar arasında eşit surette paylaştırılır.
Bunlardan birinin aylığının kesilmesini gerektiren bir durum meydana gelirse aylığı kalan dul bir ise onun aylığına birden çok ise eşitlikle bunların aylıklarına eklenir.
Tüzükler yürürlüğe girinceye kadar yapılacak işlem:
Geçici Madde 15-
135 inci maddede belirtilen tüzükler bu kanunun yayımı tarihinden başlanarak en geç altı ay içinde düzenlenir.
Bu tüzükler yürürlüğe girinceye kadar bu kanunda tüzükle tesbit olunacağı belirtilen hususlarda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca çıkarılacak genelgelere göre işlem yapılır.
Hastalık sigortasının Ereğli Kömür Havzasında uygulanması:
Geçici Madde 16-
Bu Kanunun hastalık sigortası ile ilgili hükümleri Havzai Fahmiyesi Maden Amelesinin Hukukuna Mütaallik 151 sayılı Kanunun uygulandığı yerler için Bakanlar Kurulu kararı ile belli edilecek tarihten başlanarak uygulanır.
Eski gelirlerin artırılması:
Geçici Madde 17-
Bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce meydana gelmiş olan iş kazaları veya bu tarihten önce anlaşılmış bulunan meslek hastalıkları dolayısıyla bağlanmış veya bağlanmasına hak kazanılacak olan gelirler işbu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten başlayarak ekli (1 ) numaralı cetvelde gösterilen katsayılara göre artırılır.
Yukarıki fıkra hükmünün 6 liradan az günlük ka*zançlar üzerinden bağlanmış olup 7232 sayılı Kanunla bu sınıra göre yükseltilmiş olan gelirlere uygulanmasında bu yükselmeler nazara alınmaz.
(1) NUMARALI CETVEL
*İş kazalariyle meslek hastalıkları sigortasından kaldırılmış 4772 sayılı kanun ile ek ve değişiklikleri gereğince bağlanmış veya bağlanmasına hak kazanılacak gelirlerin artırılmasında kullanılacak katsayılar.
İş kazasının meydana geldiği Gelir
veya meslek hastalığının artırma
anlaşıldığı yıl katsayısı
Bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce bağlanmış veya bağlanmasına hak kaza*nılmış olan malüliyet ve ihtiyarlık aylıklariyle ölen sigortalıların hak sahibi kimselerine bağlanan aylıklara esas tutulan aylıklardan:
a) Tutarları yürürlükten kaldırılmış 5417 sayılı ka*nun ile ek ve değişikleri gereğince tesbit edilmiş olanlar ekli (2) numaralı cetvelde yazılı katsayılara göre
4 yıl - 4 yıl 2 aydan az 1635
4 “ 2 “ - “ 4 “ “ 1570
4 “ 4 “ - “ 6 “ “ 1509
4 “ 6 “ - “ 8 “ “ 1453
4 “ 8 “ - “ 10 “ “ 1402
4 “ 10 “ - “ 5 yıldan az 1272
5 yıl - 5 yıl 3 aydan az 1229
5 “ 3 “ - “ 6 “ “ 1171
5 “ 6 “ - “ 9 “ “ 1118
5 “ 9 “ - 6 yıldan az 1000
6 yıl - 6 yıl 3 aydan az 959
6 “ 3 “ - “ 6 “ “ 921
6 “ 6 “ - “ 9 “ “ 885
6 “ 9 “ - 7 yıldan az 797
7 yıl - 7 yıl 3 ay 769
b) Tutarları. yürürlükten kaldırılmış 6900 sayılı kanun gereğince tesbit edilmiş olanlar ekli (3) numaralı cetvelde yazılı katsayılara göre
Bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten başlanarak artırılır.
Bu artırmaların hesaplanmasında aylık tutarlarının yürürlükten kaldırılmış 5417 6708 6900 ve 7231 sayılı kanunlarla tesbit edilen en az sınırlara çıkarılması için yapılan yükseltmeler nazara alınmaz.
Bağlanacak aylıklarda eski kazançların artırılması:
Geçici Madde 19-
Bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra yapılacak başvurmalar üzerine bağlana*cak malüllük veya yaşlılık aylıkları ile bu tarihten sonra ölen sigortalıların hak sahiplerine ölüm sigortasından bağlanacak aylıkların tutarları sigortalıların 1950 - 1960 yıllarındaki kazançları ekli (4) numaralı cetvelde yazılı katsayılara göre artırılarak hesaplanır.
(4) NUMARALI CETVEL
(Geçici Madde 19)
Malüllük yaşlılık ve ölüm sigortalarından bağlanacak aylıkların tesbitinde sigortalıların 1950-1960 yıllarına ait kazançlarına uygulanacak artırma katsayıları
Bankalar sigorta şirketleriticaret ve sanayi odaları ve borsalar:
Geçici Madde 20-
Bankalar sigorta ve reasürans şirketleri ticaret odaları sanayi odaları borsalar veya bunların teşkil ettikleri birlikler personelinin malüllük yaşlılık ve ölümlerinde yardım yapmak üzere bu kanunun yayımı tarihine kadar tesis veya dernek olarak kurulmuş bulunan sandıklar bu kanunun yayımı tarihinden itibaren en geç altı ay içinde:
a) İlgili bulundukları banka sigorta şirketi reasü*rans şirketi ticaret odası sanayi odası borsa veya bunların birliklerinin bütün personelini kapsıyacak
b) Bu personelin iş kazalariyle meslek hastalıkları hastalık analık malüllük yaşlılık ve ölüm eşlerinin analık eş ve çocuklarının hastalık hallerinde en az bu kanunda belirtilen yardımları sağlayacak
c) Sandıkların statülerine tabi personelin bu madde şümulüne giren banka sigorta şirketi reasürans şirketi ticaret odası sanayi odası borsa veya bunların birliklerinden birinden diğerine geçmesi halinde bu gibi personelin kendi sandıklarındaki müktesep haklarının da diğer ilgili sandığa veya aralarında kuracakları müşterek bir sandığa intikalini temin edecek
Birer tesis haline getirildiği ve bunu tevsik eden statülerini bu kanunun yayımı tarihinden en geç altı ay içinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına verdikleri takdirde bu teşekküllerin ve sandıkların personeli işbu kanunun uygulanmasında sigortalı sayılmazlar.
Şu kadar ki bu sandıkların statüleri ve statü değişiklikleri Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca onaylanmak suretiyle tekemmül eder. Mali durumları da Çalışma Maliye ve Ti*caret Bakanlıklarınca müşterek kontrol ve murakabe edilir. Mali durumlarının kontrol ve murakabesi sonunda alınmasına bu Bakanlıklarca müştereken lüzum gösterilecek tedbirleri sandıklar ve ilgili bulundukları teşekküller yerine getirmekle yükümlüdür.
Sözü edilen sandıkların mevzuatına tabi olarak geçen hizmetler ile emekli sandıkları kanunlarına veya malüllük yaşlılık ve ölüm sigortalarına tabi olarak geçen hizmetler yazılı istek halinde 05/01/1961 tarihli 228 sayılı kanunun aylık bağlanmasına ilişkin esasları dairesinde birleştirilerek tahsis yapılır.
Geçici Madde 21- (Ek: 13/07/1967-899/4 md.)
01/03/1965 tarihi ile bu kanunun yürürlüğe girdiği tarih arasındaki sürede evlenmeleri dolayısıyle işlerinden ayrılmış bulunan kadın sigortalılardan yazılı talepte bulunanlar hakkında da bu kanunun 3 üncü maddesinde belirtilen esaslar dairesinde gerekli işlemler yapılır.
(Bu maddede ifade edilen 3. madde ek 1 madde olarak teselsül ettirilmiştir.)
Geçici Madde 22-(Ek: 13/07/1967-899/5 md.)
01/04/1950 tarihinden bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihe kadar maden işyerlerinin yeraltı işlerinde malüllük yaşlılık ve ölüm sigortalarına tabi olarak çalışmış bulunan sigortalıların bu hizmetleri bunların çalıştıkları iş yerlerinden alacakları örneği kurumca hazırlanacak belgeleri Sosyal Sigortalar Kurumuna vermeleri suretiyle tevsik edilir.
Geçici 8 inci maddedeki çalışma belgelerinin dü*zenlenmesi bakımından işverenler ve sigortalılar için be*lirtilen hükümler yeraltı hizmetlerine ait çalışma belgeleri hakkında da uygulanır.
Geçici Madde 23-(23/10/1969 - 1186/ 21 md. ile gelen Geçici 1 nci md. hükmü olup madde numarası teselsül ettirilmiştir.)
Bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihte iş kazaları ve meslek hastalıkları sigortasından gelir almakta olanlar ile malullük yaşlılık ve ölüm sigortalarından aylık almak*ta olanlar ve gelir veya aylık bağlanmasına hak kazanmış durumda olup da henüz işlemi tamamlanmamış bulunanlar yürürlük tarihinden
Daha önce gelir veya aylığı kesilenlerden kanunun yürürlük tarihinden sonra gelir veya aylığın kesiliş sebebinin ortadan kalkmasiyle gelir veya aylık ödenmesine tekrar hak kazananlar hak kazandıkları tarihten itibaren gelir veya aylık tutarları bu kanunun hükümlerine göre yeniden tespit edilir.
Yukarıdaki fıkralara göre yeniden tespit edilecek gelir ve aylık tutarları gelir veya aylıklara esas olan eski yıllara ait kazançlar ile kanunun yürürlük tarihinden sonra bağlanacak aylıklara esas olan yıllık kazançlar bu Kanuna bağlı cetvelde yazılı katsayılarla çarpılmak suretiyle hesaplanır.
Şu kadar ki;
a) Yeniden tespit edilecek ve bundan böyle bağlanacak aylık tutarı bu Kanunun 96 ncı maddesine göre hesaplanan azami aylık tutarını aşamaz.
b) Aylıkların hesabına esas olarak seçilen 3 yıl kazançlarının ait oldukları katsayılarla çarpılarak meydana gelen değerleri en yüksek yıllık kazancın katsayısı ile çarpılan değerini geçemez.
Artırmalar neticeleninceye kadar ödenmekte olan gelir veya aylıklar sonradan mahsubu yapılmak üzere % 20 zamlı olarak ödenebilir. Ancak 506 sayılı Kanunun 96 ncı maddesi uyarınca alt sınıra göre kendilerine gelir veya aylık bağlananlar hakkında bu hüküm uygulanmaz.
Geçici Madde 24- (23.10.1969 - 1186/ 21 md. ile gelen geçici 2. madde hükmü olup madde numarası teselsül ettirilmiştir.)
Bu Kanun yürürlüğe girdiği tarihten önce çeşitli sigorta kanunları hükümlerine göre bağlanmış olan iş kazası ve meslek hastalığı gelirleri ile malüliyet ihtiyarlık ve ölüm aylıkları da 506 sayılı kanunun bu kanunla değiştirilen 20 23 24 55 60 61 67 inci maddelerinde belirtilen esaslara uygun olarak bağlanacak aylıklar seviyesine getirilir.
Geçici Madde 25-(23/10/1969-1186/21 md. ile gelen geçici 3 ncü madde hükmü olup madde numarası teselsül ettirilmiştir : İptal : Ana.Mah.Kar. 17.10.1972 – E 1972 / 16 K 1972 / 49 )
Bu kanunun yayımından önce çeşitli işyerlerinde fikir ve beden işçisi olarak çalışmakta olup her ne sebeple olursa olsun Sosyal Sigortalar Kurumuna veya bu Kuruma devredilen çeşitli emekli sandıklarına emekli veya yaşlılık aylığına esas olacak prim ödememiş olanlar hizmetlerini belgelendirdikleri ve o zamana ait ilk aylık ücretleri üzerinden işçi ve işveren sigorta primlerini en geç beş yıl içinde defaten veya eşit taksitlerle ödedikleri takdirde toplam olarak en çok 10 yıllık hizmetleri Sosyal Sigortalarda veya Sosyal Sigortalara devredilen sandıklarda geçen hizmetleriyle birleştirilir.
Geçici Madde 26-(23/10/1969-1186/21 md. ile gelen Geçici 4 üncü md hükmü olup numarası teselsül ettirilmiştir.)
Bu kanunun uygulanmasına ait işlemlerin zamanında yapılmasını ve prim tarifesi ile teknik bilançonun hazırlanmasını sağlamak maksadiyle çalışma saatleri dışında görevlendirilecek personele Kurum Müdürler Kurulunca tespit edilecek esas ve miktarlar dahilinde bir ücret ödenir.
Yukarıdaki fıkra hükmü 506 sayılı Kanunun tatbiki dolayısiyle munzam mesaiyi gerektiren her türlü haller için de uygulanır.
Bu ücretler 7244 sayılı Kanunun 3 üncü maddesi hükmüne tabi değildir.
Geçici Madde 27-(23/10/1969-1186/21 md. ile gelen Geçici 5 inci md. hükmü olup madde numara*sı teselsül ettirilmiştir.)
Sigortalılık hakkı tanınan görevlerde bulunup daTBMM üyesi seçilenler seçildikleri tarihten itibaren altı ay içinde Sosyal Sigortalar Kurumuna müracaat ettikleri takdirde bu kanunun sigortalılara tanıdığı haklardan faydalanırlar. Sigorta primlerinde işveren hissesi TBMM Başkanlığınca ödenir.
Geçici Madde 28-(07/03/1973 -1698/2 md. ile gelen Geçici 1 inci md. hükmü olup madde numarası teselsül ettirilmiştir.)
Bu kanun yürürlüğe girdiği tarihte iş kazalarıyla meslek hastalıkları sigortasından gelir almakta olanlarla gelir bağlanmasına hak kazanmış olup henüz işlemi tamamlanmamış bulunanların gelirleri 01/04/1973 tarihinden başlamak üzere iş kazasının vuku bulduğu veya meslek hastalığının anlaşıldığı yıllara göre aşağıda yazılı katsayılarla çarpılmak suretiyle arttırılır.
1968 veya daha eski yıllar 1.40
1969 1.30
1970 1.20
1971 1.10
Ancak yukarıdaki fıkra hükmünün 18 liradan daha az günlük kazançlara göre bağlanmış olup 25/08/1971 tarih 1474 sayılı Kanunla bu sınıra yükselmiş olan gelirlere uygulanmasında bu yükseltmeler nazara alınmaz.
Artırılan gelir tutarı 78 inci maddede öngörülen günlük kazancın alt sınırına göre hesaplanacak gelir tutarından az ve üst sınıra göre hesaplanacak gelir tutarından fazla olamaz.
Yukarıdaki fıkralar bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra bağlanacak gelirler için de uygulanır.
Geçici Madde 29-(07/03/1973-1698/2 md. ile ge*len Geçici 2 inci md. hükmü olup madde numarası teselsül ettirilmiştir.)
Bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihte malüllük yaşlılık veya ölüm aylığı almakta olanlarla bu aylıklara hak kazanmış olup henüz işlemi tamamlanmamış bulu*nanların aylıkları 01/04/1973 tarihinden başlamak üzere aylığın hesabına esas olan ortalama yıllık kazancın tayininde nazara alınan son takvim yıllarına göre aşağıda yazılı katsayılarla çarpılmak suretiyle artırılır:
1968 veya daha eski yıllar 1.40
1969 1.30
1970 1.20
1971 1.10
Ancak malullük veya yaşlılık aylıklariyle ölen sigortalıların hak sahibi kimselerine bağlanan aylıklara esas olan aylığın yıllık tutarı 6480 liradan az olup 25/08/1971 tarih ve 1474 sayılı kanunla bu hadde yükselmiş olan aylıkların artırılmasında yukarıda yazılı katsayılar aylığın bu hadde yükselmesinden önceki tutarlarına uygulanır.
Yukarıdaki fıkralar bu kanun yürürlüğü girdiği tarihten sonra bağlanacak aylıklar için de uygulanır.
506 sayılı Kanunun 1186 sayılı Kanunla değiştirilen 96 ncı maddesi hükmü saklıdır.
Geçici Madde 30-(07/03/1973-1698/2 md. ile gelen Geçici 3 üncü md. hükmü olup madde numarası teselsül ettirilmiştir.)
991 sayılı Kanunla Sosyal Sigortalar Kurumuna devredilen Askeri Fabrikalar Tekaüt ve Muavenet San*dığı ile Devlet Demiryolları ve Limanları İşletmesi Genel Müdürlüğü İşçileri Emekli Sandığı mevzuatına göre bağ*lanmış iş kazası emekli adi malullük vazife malullüğü dul ve yetim aylığı almakta olanlarla bu aylıklara hak kazanmış olup henüz işlemleri tamamlanmamış bulunan*ların bu aylıkları 01/04/1973 tarihinden başlamak üzere geçici 28 veya geçici 29 uncu maddelerde belirtilen katsayılarla çarpılmak suretiyle ve bu maddelerde belirtilen esaslara göre artırılır.
Geçici Madde 31-(7/3/1973-1698/2 md. ile gelen Geçici 4 üncü md. hükmü olup madde numarası teselsül ettirilmiştir.)
Geçici 28 inci ve 29 uncu maddeler gereğince yapılacak aylık ve gelir artırmaları kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren en çok 9 ay içinde tamamlanır.
Sosyal Sigortalar Kurumunun bu işler için görevlendirilecek personeline yukarıda yazılı süre içinde ay* da 80 saati geçmemek üzere fazla çalışma yaptırılabilir. Ödenecek fazla çalışma ücreti bütçe Kanunundaki sınırları aşmamak üzere Kurumun Müdürler Kurulunca tespit edilir.
Geçici Madde 32-(21/06/1973-1753/4 md. ile gelen Geçici 1 nci md. hükmü olup madde numarası teselsül ettirilmiştir.)
Bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce ölen sigortalıların gelir veya aylıkları kesilmiş olan yahut gelir veya aylık bağlanmamış bulunan kimselerinden bu kanun gereğince gelir veya aylığa hak kazananlarına ka*nunun yürürlük tarihinden sonra yazılı talepte bulunma*ları halinde bu kanunun yürürlük tarihini takibeden dönem başından itibaren gelir veya aylık bağlanır.
Bu kanunun 1 inci maddesi ile değiştirilen 23 üncü maddenin V VI ve VII nci bölümleri ile 2 nci maddesi ile değiştirilen 68 inci maddenin IV V ve VI ncı bölümleri hükümleri saklıdır.
Çeşitli sigorta kanunlarına göre eş ve çocuklara ödenmekte olan gelir ve aylıklar aynı dönem başından itibaren bu kanunla değiştirilen 23 ve 68 inci maddeler* de belirtilen esaslara uygun olarak bağlanacak gelir ve aylıklar seviyesine getirilir.
Geçici Madde 33-(21/06/1973 - 1753/4 md. ile ge*len Geçici 2 nci md. hükmü olup madde numarası teselsül ettirilmiştir.)
991 sayılı Kanunla Sosyal Sigortalar Kanununa devredilen Askeri Fabrikalar Tekaüt ve Muavenet Sandığı ile Devlet Demiryolları ve Limanları İşletmesi Genel Müdürlüğü İşçileri Emekli Sandığı Mevzuatına göre bağlanmış ölüm aylıklarının ödenmesine 23 üncü madde* nin V VI ve VII nci fıkraları ile 68 inci maddesinin IV V ve VI ncı fıkralarındaki şartlarla devam olunur.
Anılan Sandıkların Sosyal Sigortalar Kurumuna devrinden önce ölen sandık üyelerinin aylıkları kesilmiş olan veya aylık bağlanmamış bulunan kimseleri hakkında da geçici 32 inci madde hükmü uygulanır.
Geçici Madde 34- (16/06/1975- 1912/7 md. ile ge*len Geçici 1 nci md. hükmü olup madde numarası teselsül ettirilmiştir.)
31/12/1974 ve daha önceki yıllarda iş kazaları ve Meslek Hastalıkları Sigortasından gelir almakta olanlarla bu gelirlere hak kazanmış olup henüz işlemi tamam*lanmamış bulunanların aylık gelirlerine gelir bağlamaya esas olan hisse ve oranları nazarı itibara alınmak şartıyla aşağıda gösterilen miktarlarda zam yapılmıştır.
Üç aylık gelir grubu Aylık zam miktarı
0-3.600 450.--Lira
3.601-6.000 400.--Lira
6.001-Daha Yukarı 350.--Lira
Ancak; iş kazaları Meslek Hastalıkları Sigortasından bağlanacak gelirlerin hesabına esas tutulan gelirlerin tutarı 506 sayılı Kanunun bu kanunla değiştirilen 97'nci maddesine göre hesaplanan asgari gelirlerin tutarından aşağı olduğu takdirde artırma gelirin asgari hadde yükseltilmesinden önceki tutarlarına uygulanır.
Şu kadar ki artırılan gelir tutarları İş Kanunu gere*ğince tespit edilen en düşük asgari ücrete göre hesaplanacak gelir tutarından az olamaz.
Yukarıdaki fıkralar; esas hak doğurucu olayın vuku bulduğu tarih 1974 ve daha önceki yıllara ait olmak kaydı ile 506 sayılı Kanunun 19 değişik 23 değişik 24 ve 25 inci maddeleri uyarınca sonradan gelire hak kazanacak olanlar hakkında da uygulanır.
Geçici Madde 35-(16/06/1975-1912/7 md. ile gelen Geçici 2 nci md. hükmü olup madde numarası teselsül ettirilmiştir.)
31/12/1974 ve daha önceki yıllarda Malullük Yaş*lılık ve Ölüm Sigortalarından aylık talebinde bulunarak halen aylık almakta olanlarla bu aylıklara hak kazanmış olup henüz işlemi tamamlanmamış bulunanların malullük ve yaşlılık aylıkları ile ölen kimsenin hak sahiplerinin aylıklarına da hisseleri oranında olmak şartıyla aşağıda gösterilen miktarlarda zam yapılmıştır.
Üç aylık gelir grubu Aylık zam miktarı
0-3.600 450.--Lira
3.601-6.000 400.--Lira
6.001-Daha Yukarı 350.--Lira
Ancak malullük yaşlılık aylıkları ile ölenlerin hak sahiplerine bağlanacak aylıkların hesabına esas tutulan aylığın tutarı 506 sayılı Kanunun bu Kanunla değiştirilen 96 ncı maddesine göre hesaplanan asgari aylıkların tutarından aşağı olduğu takdirde artırma aylığın asgari hadde yükseltilmesinden önceki tutarlarına uygulanır.
Şu kadar ki; artırılan aylık tutarları 506 sayılı Kanu*nun 1474 sayılı Kanunla değişik 78 inci maddesinde ön*görülen üst sınıra göre hesaplanacak aylık tutarından fazla olamaz.
Yukarıdaki fıkralar; esas hak doğurucu olayın vuku bulduğu tarih 1974 ve daha önceki yıllara ait olmak kaydı ile 506 sayılı Kanunun 57 58 63 değişik 68 ve 69 uncu maddeleri uyarınca sonradan aylık bağlanmasına hak kazanacak olanlar hakkında da uygulanır.
Geçici Madde 36-(16/06/1975-1912/7 md. ile gelen Geçici 3 üncü md. hükmü olup madde numa*rası teselsül ettirilmiştir.)
991 sayılı Kanunla Sosyal Sigortalar Kurumuna devredilen sandıklar mevzuatına göre çeşitli aylık al*makta olanlarla bu aylıklara hak kazanmış olup henüz işlemleri tamamlanmamış bulunanların aylıkları için de bu Kanunun geçici 34 ve 35 nci maddeleri uygulanır.
Geçici Madde 37-(16/06/1975-1912/7 md. 1 ile ge*len Geçici 4 ncü madde hükmü olup madde numa*rası teselsül ettirilmiştir.)
Bu Kanun gereğince yapılacak aylık ve gelir artırmaları Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren en geç 6 ay içinde tamamlanır.
Sosyal Sigortalar Kurumunun bu işler için görevlendirilecek personeline yukarıda yazılı süre içinde ayda 80 saati geçmemek üzere fazla çalışma yaptırılabilir. Ödenecek fazla çalışma ücreti Kurumun Müdürler Kurulunca tespit edilir.
---> 506 Sayılı SSK Kanunu ( Geçici Maddeler ve Son Hükümler )
Borçlanma:
Geçici Madde 38-(16/06/1975-1912/7 md. ile ge*len Geçici 5 nci md. hükmü olup madde numarası teselsül ettirilmiştir.)
Bu kanunun yayımı tarihinden önce:
A)
a-) 506 sayılı kanuna göre malullük yaşlılık ve ölüm sigortalarına tescil edilmiş bulunan
b- ) Borçlanma isteğinin yapıldığı tarihte 506 sayılı Kanuna tabi işte çalışmakta olan
Sigortalıların hizmet akdine dayanarak çalıştıkları süredeki en çok on yıllık hizmetleri talepleri halinde borçlandırılır.
Borçlandırılan hizmetler prim veya kesenek ödeyerek geçmiş hizmetlere katılır. Şu kadar ki 506 sayılı Kanuna göre tespit edilen sigortalılığın başlangıç tarihinden önceki süreler için borçlandırılma halinde sigortalılığın başlangıç tarihi borçlandırılan gün sayısı kadar geriye götürülür.
Borçlanılması talep edilen hizmet için evvelce Sos*yal Sigortalar Kurumuna prim veya Emekli Sandıklarına kesenek ödenmemiş olması şarttır.
Borçlanma isteği bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren örneği Kurumca hazırlanacak belge ile bir yıl içinde Kuruma yapılır. Borçlanılan hizmetlere ilişkin primler 01/04/1950 tarihinden sonraki sürelere ait borçlanmalarda cari asgari günlük kazanç 01/04/1950 tarihinden evvelki sürelere ait borçlanmalarda talep tarihindeki son 3 aylık kazanç ortalaması esas alınmak suretiyle hesaplanır ve toptan veya 5 yıl içinde eşit taksitlerle ödenir. Borçlanan sigortalının ölümü halinde hakkının doğumuna yetecek prim miktarı hak sahiplerinden alınır.
B)
a-) 506 sayılı Kanunun 3 üncü maddesinin birinci bendi uyarınca sigorta kapsamına girmeyen hizmetler
18 yaşından önce geçmiş hizmetler
506 sayılı Kanunun geçici 20 nci maddesinde sayılan sandıklarda geçen hizmetler
Sigorta mevzuatına göre kendilerine toptan ödeme yapılmak suretiyle tasfiye edilmiş hizmetler borçlanılamaz.
b- ) 1186 sayılı Kanuna göre borçlanılmış ve bu Ka*nunla borçlanılacak hizmetler toplamı 10 yılı aşamaz.
c- ) Borçlandırılan süreler 506 sayılı Kanunun deği*şik geçici 8 inci maddesi uygulamasında nazara alınmaz.
Geçici Madde 39-(16/06/1975- 1912/7 md. ile ge*len Geçici 6 ncı md. hükmü olup madde numarası teselsül ettirilmiştir.)
Geçici 38 inci maddenin (A) bendinin 4 üncü fıkra*sında belirtilen belgeleri işverenler sigortalının isteği halinde doğru eksiksiz ve usulüne uygun olarak düzenleyip onaylamakla yükümlüdürler.
Kurum belgelerdeki bilgilerin sahte veya gerçeğe aykırılığı konusunda re'sen inceleme yapabilir ve yaptırabilir. Sahteliği ve gerçeğe aykırılığı saptanan borçlan*ma belgeleri geçerli olmaz.
Borçlanma belgelerinin gerçeğe uymadığı anlaşılırsa bunları düzenleyenler ve ilgili sigortalılar Kurumun bu yüzden uğrayacağı zararları müştereken ve müteselsilen tazmin etmekle yükümlüdürler. Genel hükümlere göre ceza kovuşturması da yapılır.
Geçici Madde 40-(16/06/1975-1912/7 md. ile ge*len Geçici 7 nci md. hükmü olup madde numarası teselsül ettirilmiştir.)
36 ve 42 nci maddeler gereğince ana ve babalara yapılacak sağlık yardımı uygulaması bu kanunun yayımı tarihinden itibaren en geç üç yılda bütün illeri uygulama kapsamına alacak şekilde Bakanlar Kurulunca düzenlenir.
Sigortaya tabi olma halinin devamı:
Geçici Madde 41-(11/05/1976-1992 sayılı Kanu*nun 3 üncü md.si ile gelen geçici md. hükmü olup madde numarası teselsül ettirilmiştir.)
Bu kanunun yayımı tarihinden önce sigortalı sayılan çiftçi mallarını koruma bekçilerinden primleri ödenmemiş olanların 506 sayılı kanuna göre tahakkuk ettirilecek prim borçlarının tamamı kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 1 yıl içinde ödendiği takdirde bu süre*ye ilişkin sigortalılık hakları saklıdır.
Geçici Madde 42-(11/08/1977-2098/1 md. ile gelen Geçici 1 inci md. hükmü olup madde numarası teselsül ettirilmiştir.)
a) Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihe kadar bu Kanuna tabi işyerlerinde çalışan sigortalının hizmet hesabında bulunacak itibari hizmet günü sayısı toplamı (prim borçları; borçlanma suretiyle sigortalıca ödenmek kaydıyla) sigortalılık süresinden indirilir.
b) Borçlanmada borçlanma isteği bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren örneği kurumca hazırlanacak belge ile azami bir yıl içinde kuruma yapılır. Borçlanılan itibari hizmetlere ilişkin primler 01/04/1950 tarihinden sonraki sürelere ait borçlanmalarda cari asgari günlük kazanç 01/04/1950 tarihinden evvelki sürelere ait borçlanmalarda talep tarihindeki son 3 aylık kazanç ortalaması esas alınmak suretiyle hesaplanır ve toptan veya 5 yıl içinde eşit taksitle ödenir.
Geçici Madde 43-(11/08/1977-2099 sayılı Kanu*nun 3 üncü md.si ile gelen geçici md. hükmü olup madde numarası teselsül ettirilmiştir.)
Bu Kanunun birinci maddesi ile tespit olunan oranlar bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce aylık bağlanmış olan hak sahipleri hakkında da Kanunun yayımlandığı tarihi takibeden dönem başından itibaren uygulanır.
Geçici Madde 44- (29/06/1978-2167/14 md. ile gelen Geçici 1 inci md. hükmü olup madde numarası te*selsül ettirilmiştir.)
Bu kanunun yayımı tarihinden önce:
A) a) Bu kanuna göre Malullük Yaşlılık ve Ölüm sigortalarına tescil edilmiş bulunan
b) Borçlanma isteğinin yapıldığı tarihte bu kanuna tabi işte çalışmakta olanlarla isteğe bağlı veya topluluk sigortasına prim ödemekte bulunan kimselerin hizmet akdine dayanarak çalıştıkları işlerden en çok 10 yıllık hizmetleri talepleri halinde borçlandırılır.
Borçlandırılan hizmetler prim veya kesenek ödeyerek geçmiş hizmetlere katılır; şu kadar ki bu Kanuna göre tespit edilen sigortalılığın başlangıç tarihinden önceki süreler için borçlandırılma halinde sigortalılığın başlangıç tarihi borçlandırılan gün sayısı kadar geriye götürülür.
Borçlanması talep edilen hizmet için evvelce Sosyal Sigortalar Kurumuna prim veya emekli sandıklarına kesenek ödenmemiş olması şarttır.
Borçlanma isteği bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içinde kuruma yapılır. Borçlanılması istenen hizmetin örneği kurumca hazırlanacak belgeler ile tevsik edilmesi şarttır.
Borçlanılan hizmetlere ilişkin primler 1 Nisan 1950 tarihinden sonraki sürelere ait borçlanmalarda istek tarihindeki asgari günlük kazanç 1 Nisan 1950 tarihinden önceki sürelere ait borçlanmalarda talep tarihinden ön*ceki son üç aylık kazanç ortalaması esas alınmak sureti ile hesaplanır ve toptan veya beş yıl içinde eşit taksitlerle ödenir.
Borçlanan sigortalının ölümü halinde hakkın doğu*muna yetecek prim miktarı hak sahibinden alınır.
B) a) 506 sayılı Kanunun 3 üncü maddesinin birinci bendi uyarınca sigorta kapsamına girmeyen hizmetler
18 yaşın tamamlanmasından önce geçmiş hizmetler
Bu Kanunun geçici 20 nci maddesinde sayılan sandıklarda geçen hizmetler
Sigorta mevzuatına göre kendilerine toptan ödeme yapılmak suretiyle tasfiye edilmiş hizmetler bu maddeye göre
Borçlandırılmaz.
b) 1186 1912 ve 991 sayılı kanunlara göre borçlanılmış ve bu Kanunla borçlanılacak hizmetler toplamı 10 yılı aşamaz.
c) Borçlandırılan süreler bu Kanunun geçici 8 inci maddesinin uygulanmasında nazara alınmaz
İşbu geçici maddenin (A) bendinin 5 inci fıkrasında belirtilen belgeler; işverenler sigortalının isteği halinde doğru eksiksiz ve usulüne uygun olarak düzenleyip onaylamakta yükümlüdürler.
Kurum belgelerdeki bilgilerin sahte ve gerçeğe aykırılığı konusunda resen inceleme yapabilir ve yaptırabilir. Sahteliği ve gerçeğe aykırılığı saptanan borçlanma belgeleri geçerli olmaz.
Borçlanma belgelerinin gerçeğe uymadığı anlaşılırsa bunları düzenleyenler ve ilgili sigortalılar kurumun bu yüzden uğrayacağı zararları müştereken ve müteselsilen tazmin etmekle yükümlüdürler. Genel hükümlere göre ceza kovuşturması da yapılır.
Geçici Madde 45-(29/06/1978- 2167/14 md. ile gelen Geçici 2 nci md. hükmü olup madde numarası teselsül ettirilmiştir.)
1136 sayılı Kanunun 1238 sayılı Kanunla değişik geçici 1 inci maddesine göre düzenlenecek avukatlık süresi belgesi ile 1512 sayılı Kanunun geçici 14 üncü maddesine göre düzenlenecek noterlik süresi belgesini sigortalılıklarının başladığı tarihten itibaren en geç 2 yıl içinde kuruma vermeyenlerden bu belgeleri bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren en geç 6 ay içinde kuruma verenler de yukarıda belirtilen geçici madde hükümlerinden yararlandırılır.
Geçici Madde 46-(29/06/1978-2167/14 md. ile gelen Geçici 3 üncü md. hükmü olup madde numa*rası teselsül ettirilmiştir.)
23 üncü maddenin 8 inci fıkrasına ilişkin hüküm bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önceki ölümler için de hak sahiplerinin istemleri halinde uygulanır.
Ancak gelire hak kazanma bu Kanunun yürürlük tarihini takip eden aybaşından itibaren başlar.
Geçici Madde 47-(29/06/1978-2167/14 md. ile gelen Geçici 4 üncü md. hükmü olup madde numa*rası teselsül ettirilmiştir.)
Bu Kanunun 3 ve 12 nci maddeleriyle ek 11 nci maddesinde belirtilen yönetmelikler bu Kanunun yayımı tarihinden itibaren en geç 3 ay içinde düzenlenir.
Yönetmelikler yürürlüğü girinceye kadar Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca çıkarılacak genelgelere göre işlem yapılır.
Geçici Madde 48-(29/06/1978-2167/14 md. ile gelen Geçici 5'inci md. hükmü olup madde numarası teselsül ettirilmiştir.)
A) Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte iş kazası ve meslek hastalıkları sigortası ile malüllük yaşlılık ve ölüm sigortalarından gelir veya aylık almakta olanlar ile gelir veya aylık talebinde bulunmuş olup da henüz iş*lemleri tamamlanmamış bulunanların göstergeleri aşa*ğıdaki şekilde tayin edilir.
Aylık veya gelir bağlama oranları ile maluliyet de*recelerine göre halen ödenmekte olan aylık veya gelirlerin yüzde yüz değeri on bire bölünmek suretiyle göstergeler tesbit edilir.
Ancak asgari kazanç üzerinden aylık ve gelir alanların yukarıdaki fıkra nazara alınmadan gösterge tablosunda en düşük gösterge esas alınarak yeni aylık ve gelirleri hesap edilir.
B) 991 Sayılı Devlet Demiryolları ve Limanları İşletme Genel Müdürlüğü İşçileri Emekli Sandığı ile Askeri Fabrikalar Tekaüt ve Muavenet Sandığının Sosyal Sigortalar Kurumuna devri hakkındaki Kanun ile ek ve de*ğişikliklerine göre kurumdan aylık almakta olanların bu aylıkları 1189 sayılı Kanunun geçici 2'nci madde esas*ları uygulanmak suretiyle yeniden hesaplanır. (*)
(*) Bu maddede sözü edilen geçici 2 nci madde kanunları tek metin haline getirmek amacı ile 13/11/1969 tarih ve 1189 sayılı Kanunun 23/01/1968 tarih ve 991 sayılı Kanunla birleştirilmesi ve madde numaralarının teselsül ettirilmesi için 991 sayılı Kanunun geçici 12 nci maddesi haline getirilmiştir.
Geçici Madde 49-(29/06/1978-2167/14 md. ile gelen Geçici 6 ncı md. hükmü olup madde numara*sı teselsül ettirilmiştir.)
506 sayılı Yasanın geçici 20 nci maddesinde sözü edilen sandıklardan bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce tasfiye edilen veya tasfiye halinde olanların borç ve alacakları ve diğer bütün mameleki bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 6 ay içinde çıkarılacak yönetmelik esasları dahilinde Sosyal Sigortalar Kurumuna devredilir.
Bu yönetmelikte devir şekilleri aktüeryal hesapların nasıl yapılacağı belirtilir.
Birinci fıkrada sözü edilen sandıklara ait işyerlerinde 506 sayılı Yasaya tabi işlerde çalışanların hizmetleri Sosyal Sigortalar Kurumunda geçen hizmetleri ile birleştirilir .
Birleştirilen hizmetlere göre gelir ve aylık almaya hak kazanmış olanların gelir ve aylıkları ile birinci fıkra da sözü edilen sandıklarca bağlanmış gelir ve aylıklar Sosyal Sigortalar Kurumunca ödenir.
Yapılacak aktüeryal hesaplar sonunda tespit olunacak teknik açıklar bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren % 5 faizle ve 5 yılda eşit taksitler halinde ilgili banka veya sigorta şirketi tarafından Sosyal Sigorta*lar Kurumuna ödenir.
Teknik açığın Sosyal Sigortalar Kurumuna ödenmesindeki gecikme Kurumca bu Kanuna göre yapılması gereken ödemeleri durdurmaz.
Göstergelerin Yeniden Tespiti:
Geçici Madde 50-(06/03/1981-2422/18 md. ile gelen Geçici 1 inci md. hükmü olup madde numarası teselsül ettirilmiştir.)
Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihte gelir veya aylık almakta olanlar ile gelir veya aylık bağlanmasına hak kazanmış olup henüz işlemleri tamamlanmamış olanların gelir ve aylık hesabına esas göstergeleri aşa*ğıdaki şekilde yeniden tesbit edilir.
a) İş Kazaları ile meslek hastalıkları sigortasından bağlanan gelirler için 1967 yılından itibaren bu Kanunun ek 21 nci maddesinin (a) ve (d) fıkraları uyarınca hazırlanan gösterge tespit tablolarından sigortalının 506 sayılı Kanunun 88 inci maddesine göre hesaplanan yıllık kazancı esas alınarak göstergesi tespit olunur.
Gelire esas kazancının hesabına giren son takvim ayı 1967'den önceki yıllara ait olan sigortalıların göster*gesi 1186 sayılı Kanuna göre hesaplanan kazançları esas alınarak 1967 yılına ait gösterge tespit tablosundan belirlenir.
b) Malüllük yaşlılık ve ölüm sigortalarından bağla*nan aylıklar için gösterge tespit tabloları 1969 yılından itibaren aylık talep veya ölüm yılları gözönünde tutularak bu tarihten önceki 3 takvim yılına ait prim hesabına esas asgari günlük kazançların 3 yıllık tutarının yıllık ortalaması taban sayısını aynı yıllara ait azami günlük ka*zançların 3 yıllık tutarının yıllık ortalaması tavan sayısını oluşturmak üzere bu Kanunun ek 21 nci maddesinin (2) fıkrasına göre hazırlanır.
Bu tabloların hazırlanması sırasında asgari ve azami kazançların yıllık ortalaması hesap edilirken hesaba 1969 ve daha önceki yıllar girdiği takdirde bu yıllar için asgari ve azami kazançların hesabına 506 sayılı Kanuna 1186 sayılı Kanunla eklenen geçici 23 üncü madde hükmü uygulanmak suretiyle tesbit edilen miktarlar esas alınır.
Sigortalıların aylık talep veya ölüm yıllarına ait gösterge tesbit tablosundan aylık bağlamaya esas alınan ortalama yıllık kazançlarının karşılıkları olan göstergeleri tespit edilir. Aylık bağlamaya esas ortalama yıllık kazancın hesabına 1969 ve daha önceki yıllar girdiği takdirde bu yıllar için sigortalının 1186 sayılı Kanuna göre he*saplanan kazançları nazara alınır.
Aylık talep veya ölüm yılları 1969 ve daha önceki yıllara ait olanların aylık hesabına esas göstergeleri 1969 yılına ait gösterge tespit tablosundan tespit edilir.
c) 991 Sayılı Kanunla Kuruma devredilen sandıklar mevzuatına göre çeşitli aylık alanlardan 01/07/1978 tarihinde ve daha evvel aylık bağlanmış olup 2167 sayılı Kanunun geçici 5 inci maddesi uyarınca intibakı yapılmış olanların 18/05/1979 tarih ve 7/17515 sayılı Kararnameye göre tespit edilen göstergelerine (60) sayısı ek*lenmek suretiyle yeni göstergeleri tespit edilir ve aylıklar bu yeni göstergeler üzerinden hesaplanarak ödenmeye devam olunur. 01/07/1978 tarihinden sonra aylık bağlanıp halen aylık almakta olanlar ile aylık bağlanmasına hak kazananların aylıklarının hesabına esas göstergeleri bu Kanunun ek 2 nci maddesinin (c) ve (d) fıkralarına göre hazırlanan gösterge tespit tablolarına göre tespit edilir.
d) Gelir veya aylık almakta olanların yukarıdaki fıkralara göre yeniden tesbit edilen göstergesi bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce tespit edilmiş olan göstergesine (60) sayısı eklenmek suretiyle bulunan gösterge sayısından küçük olamaz.
e) 01/03/1981- 31/03/1981 tarihleri arasında gelir veya aylık bağlanmasına hak kazananların gelir veya aylık hesabına esas göstergeleri durumlarına uyan yukarıda ki (a) (b) veya (c) fıkrası hükümlerine göre düzenlenecek gösterge tespit tablosu esas alınarak tespit edilir.
Avans ödenmesi:
Geçici Madde 51-(06/03/1981 - 2422/18 md. ile gelen Geçici 2 nci md hükmü olup madde numarası teselsül ettirilmiştir.)
Ödenmekte olan gelir ve aylıklar yukarıdaki geçici 50 inci madde hükümleri uyarınca göstergelerin yeniden tespiti işlemlerinin tamamlandığı tarihi takip eden ödeme dönemi başına kadar avans mahiyetinde olmak ve sonradan mahsubu yapılmak üzere gelir ve aylıkların hesaplanmasına esas alınan gösterge sayılarına (60) sayısı eklenmek suretiyle bulunacak yeni gösterge sayıları üzerinden hesaplanarak ödenir.
Geçici Madde 52 -(06/03/1981- 2422/18 md. ile gelen Geçici 3 üncü md. hükmü olup madde numa*rası teselsül ettirilmiştir.)
Bu Kanunun 5 7 ve 9. maddelerinin yürürlüğe gireceği tarihe kadar tahsis talebinde bulunan veya ölen sigortalılar için 506 sayılı Kanunun 1186 sayılı Kanunla değişik 55. 61 ve 67 nci maddelerinin uygulanmasında aylık hesabına esas alınacak gösterge; sigortalının işten ayrıldığı veya öldüğü tarihten önceki MalullükYaşlılık ve Ölüm Sigortaları primi ödenmiş son 5 takvim yılının prim hesabına esas tutulan kazanç tutarları toplamı en yüksek olan 4 takvim yılına göre bulunacak ortalama yıllık kazanç esas alınarak tespit edilir.
5 Takvim yılından daha az takvim yılında prim ödemiş olan sigortalı için ortalama yıllık kazanç prim ödediği takvim yılları esas alınmak suretiyle hesaplanır.
Geçici Madde 53-(06/03/1981-2422/18 md. ile gelen Geçici 4 üncü md. hükmü olup madde numarası teselsül ettirilmiştir.)
Bu Kanunun ek 21 nci maddesinin (b) fıkrasının uygulanmasında 31/12/1981 (dahil) tarihine kadar aylıkların hesabına esas alınacak göstergelerin tespitinde kullanılmak üzere aşağıda belirtilen şekilde "Gösterge Tespit Tabloları" düzenlenir.
Malüllük Yaşlılık ve Ölüm Sigortaları için düzenlenecek gösterge tespit tablosunda sigortalının aylık talep veya ölüm tarihinden önceki 4 takvim yılında prim hesabına esas asgari günlük kazançların 4 yıllık tutarının yıllık ortalaması taban sayısını aynı yıllara ait azami günlük kazançların yıllık ortalaması tavan sayısını oluşturur.
Taban sayısı gösterge tablosundaki en düşük göstergenin tavan sayısı en yüksek göstergenin karşılığı olarak alınır. Tavan sayısı ile taban sayısı arasındaki fark en düşük göstergenin karşılığı olan kademe hariç tutularak geriye kalan kademe sayısına bölünür. Bölüm sonucunun kesir kısmı tama çıkarılarak elde edilen sayı en düşük göstergeyi takibeden göstergeden itibarenher dilim bir göstergeyi karşılamak üzere taban sayısına ard arda ilave edilerek takip eden göstergelerin karşılığı sayılar tespit edilir.
Geçici Madde 54-(11/12/1981-2564/4 md. ile gelen Geçici 1 inci md. hükmü olup madde numara*sı teselsül ettirilmiştir.)
01/04/1981 tarihinden önce malullük yaşlılık ve ölüm sigortalarına tescil edilmiş olanlar hakkında 60 ıncı mad*denin (G) fıkrası hükmü uygulanmaz.
Geçici Madde 55-(24/10/1983-2934/5 md. ile gelen Geçici 1 inci md. hükmü olup madde numara*sı teselsül ettirilmiştir.)
506 sayılı Kanunun 2100 sayılı Kanunla değişik 3 üncü maddesinin I/A bendinin yürürlüğe girdiği 24/11/1977 tarihinden 01/01/1984 tarihine kadar özel sektöre ait tarım ve orman işlerinde ücretle ve süreksiz olarak çalışanların 506 sayılı Kanun yönünden sonuçlandı*rılan sigortalılık işlemleri ile malullük yaşlılık ve ölüm sigortalarından prim ödeme gün sayılarına ilişkin hakları saklıdır.
Geçici Madde 56-(24/10/1983-2934/5 md. ile gelen Geçici 2 nci md. hükmü olup madde numarası teselsül ettirilmiştir.)
Bu kanunun yayımı tarihinden önce kasıt ve kusu*ru sonucu meydana gelen iş kazası veya meslek has*talığı nedeniyle ölen sigortalıların hak sahiplerine karşı Kurumca açılmış davalar düşer.
Geçici Madde 57-(24/10/1983-2934/5 md. ile gelen Geçici 3'üncü md. hükmü olup madde numa*rası teselsül ettirilmiştir.)
506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu gereğince alınacak prim ve verilecek ödenekler ile bağlanacak gelir ve aylıkların hesaplanmasında 1984 yılı için ekteki gösterge tablosu uygulanır.
Geçici Madde 58-(17/11/1983-2959/1 md ile gelen Geçici 1 inci md. hükmü olup madde numarası teselsül ettirilmiştir.)
506 sayılı Kanuna 2167 sayılı Kanunun 14 üncü maddesi ile eklenen Ek 10 uncu madde ile kanun kapsa*mına alınanlardan 11/07/1978 tarihinden bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihe kadar 506 sayılı Kanunun değişik Geçici 8 inci maddesinde belirtilen çalışma belgesi ile 2167 sayılı Kanuna göre borçlanmaya esas hizmet belgesi verenler veya bunların ölümü halinde hak sahipleri bu belgelerde kayıtlı hizmetlerin tamamını;
A) Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren en geç üç ay içinde Kuruma yazılı olarak başvurmak
B) Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte geçerli olan prime esas asgari günlük kazanç üzerinden hesaplanacak malullük yaşlılık ve ölüm sigortaları prim borcunu tebliğ tarihinden itibaren en geç 6 ay içinde kuruma ödemek
Şartı ile borçlanabilirler.
Bunlar için ayrıca borçlanmaya esas hizmet belgesi istenmez.
Kuruma tevdi edilen ve meslek kuruluşlarınca ve*ya ilgili dernek veya vakıflarca onaylanmış bulunan borçlanma belgeleri için ayrıca işveren onayı aranmaz.
Bu suretle borçlandırılan hizmetler prim veya ke*senek ödemek suretiyle geçmiş veya daha önce borçla*nılmış hizmetlere katılır.
Sigortalılığın başlangıç tarihinden önceki sürelerin borçlandırılması halinde sigortalılığın başlangıç tarihiborçlandırılan gün sayısı kadar geriye götürülür.
Geçici Madde 59-(17/11/1983-2959/1 md. ile gelen Geçici 2 nci md. hükmü olup madde numarası teselsül ettirilmiştir.)
506 sayılı Kanuna 2167 sayılı Kanunun 14 üncü maddesiyle eklenen Ek 10 uncu madde ile Kanun kapsamına alınanlara bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihe kadar yapılan ödemeler geri alınmaz.
Geçici Madde 60-(20/03/1985-3168/8 md. ile gelen Geçici 1 inci md. hükmü olup madde numarası teselsül ettirilmiştir.)
Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce ölen sigortalıların gelir veya aylık bağlanmamış dul kocalardan bu Kanun gereğince gelir veya aylığa hak kazanan*lara yazılı talepte bulunmaları halinde bu Kanunun yürür*lük tarihini takip eden ödeme dönemi başından itibaren gelir veya aylık bağlanır.
Geçici Madde 61-(20/03/1985-3168/8 md. ile ge*len Geçici 2 nci md. hükmü olup madde numarası teselsül ettirilmiştir.)
506 sayılı Kanunun 23 ve 68 inci maddelerinin (1 ) numaralı bentlerinin yürürlükten kaldırılan (B) fıkralarına göre gelir veya aylık bağlanmış bulunanlardan bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte evli olanların yeniden evlendikleri tarihe kadar gelir veya aylıklarının ödenme*sine devam olunur. Sonraki eşinden de gelir veya aylık almaya hak kazananlara bu gelir veya aylıklardan fazla olanı ödenir.
Geçici Madde 62- (20/03/1985-3168/8 md. ile gelen Geçici 3 üncü md. hükmü olup madde numara*sı teselsül ettirilmiştir.)
Askeri Fabrikalar Tekaüt ve Muavenet Sandığı ile Devlet Demiryolları ve Limanları İşletmesi Genel Müdür*lüğü İşçileri Emekli Sandığının Sosyal Sigortalar Kuru*muna devrinden önce ölen sandık üyelerinin hak sahipleri hakkında bu Kanun hükümleri uygulanır.
Geçici Madde 63-(20/03/1985-3168/8 md. ile gelen Geçici 4 üncü md. hükmü olup madde numarası teselsül ettirilmiştir.)
Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte ödenecek ilk aylık ödeme bir defaya mahsus olmak üzere bir aydan fazla müddeti kapsayabilir.
Geçici Madde 64-(24/12/1985-3246/2 md. ile gelen Geçici 1 inci md. hükmü olup madde numara*sı teselsül ettirilmiştir. Mülga: 20/02/1992-3774/6 md.)
Geçici Madde 65-(24/12/1985- 3246/2 md. ile gelen Geçici 2 nci md. hükmü olup madde numarası teselsül ettirilmiştir; Mülga: 20/02/1992-3774/6 md.)
Geçici Madde 66-(20/06/1987-3395/17 md. ile gelen Geçici 1 inci md. hükmü olup madde numara*sı teselsül ettirilmiştir.)
Bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu hükümlerine muhalefetten açılan ve devam eden davalardan Kanunun değiştirilen hükümlerine göre mahkemelerin görev alanı dışına çıkarılan suçlarla ilgili olanları hakkında görevsizlik kararı verilerek dosyalarındaki tutanak ve belgeler para ce*zası vermeye yetkili Sosyal Sigortalar Kurumu ilgili üni*telerine gönderilir.
Kurum gönderilen tutanakların ilgilileri hakkındatutanaklarında yazılı suçun Kanun değişikliğinden önce*ki para cezasının asgari haddini uygulamak suretiyle para cezası tutanağı düzenler.
Geçici Madde 67-(20/06/1987-3395/17 md. ile gelen Geçici 2 nci md. hükmü olup madde numarası teselsül ettirilmiştir.)
Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce Prim İtiraz Komisyonu nezdinde İtirazda bulunulmuş dosyalar tasfiye oluncaya kadar Prim İtiraz Komisyonları görev*lerine devam eder.
Geçici Madde 68-(20/06/1987-3395/17 md. ile gelen Geçici 3 üncü md. hükmü olup madde numa*rası teselsül ettirilmiştir.)
506 sayılı Kanuna 2167 sayılı Kanunun 14 üncü maddesi ile eklenen ek 10 uncu madde ile Kanun kapsa*mına alınanlardan bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren altı ay içinde 506 sayılı Kanunun değişik ge*çici 8 inci maddesine göre düzenlenecek çalışma belge*lerini Kuruma verenler bu belgelerde kayıtlı hizmetlerinin tamamını:
A) Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren altı ay içinde Kuruma yazılı olarak başvurmak
B) Borçlanma talebinde bulunduğu tarihte geçerli olan prime esas asgari günlük kazanç üzerinden hesap*lanacak malullük yaşlılık ve ölüm sigortaları primi borcunu tebliğ tarihinden itibaren en geç bir yıl içinde Ku*ruma ödemek
Şartı ile borçlanabilirler.
Bu suretle borçlandırılan hizmetler prim veya kesenek ödemek suretiyle geçmiş veya daha önce borçla*nılmış hizmetlere katılır.
Sigortalılığın başlangıç tarihinden önceki sürelerin borçlandırılması halinde sigortalılığın başlangıç tarihi borçlandırılan gün sayısı kadar geriye götürülür.
Çalışma belgelerinin gerçeğe uymadığı Kurumca tespit edildiği takdirde gerek bunu düzenleyenler gerek ilgili sigortalılar Kurumun bu yüzden uğrayacağı zararları % 50 fazlası ile ve kanuni faizi ile birlikte Kuruma ödemekle yükümlüdürler.
Bu gibiler hakkında ayrıca genel hükümlere göre ceza kovuşturması da yapılır.
Geçici Madde 69-(20/06/1987-3395/17 md. ile gelen Geçici 4 üncü md. hükmü olup madde numa*rası teselsül ettirilmiştir.)
Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihi takip eden yıl* başından itibaren 5 takvim yılından daha az süre için; Ek 2 nci maddenin (B) fıkrasının (b) bendine göre düzenlenecek üst gösterge tespit tablosunun tavan sayısının tespitine esas olan; sigortalının aylık talep veya ölüm tarihinden önceki beş takvim yılında üst gösterge tablosunun en yüksek göstergesi üzerinden hesaplanacak günlük kazançların beş yıllık tutarının yıllık ortalama*sı:
1 inci takvim yılı için bir
2 nci takvim yılı için iki
3 üncü takvim yılı için üç
4 üncü takvim yılı için dört
Yıllık tutarlarının yıllık ortalaması alınmak suretiyle tespit edilir.
---> 506 Sayılı SSK Kanunu ( Geçici Maddeler ve Son Hükümler )
Geçici Madde 70-(Ek : 20/06/1987- 3395/17 md. İptal: Ana. Mah.Kar. 26/10/1988 - E. 1988/19 K. 1988/33)
Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte 506 Sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu ile 991 Sayılı Kanuna göre malüllükyaşlılık ve ölüm sigortalarından gösterge tablosunun en üst göstergesinden aylık almakta olanlar ile aylık talebinde bulunmuş olup henüz işlemleri tamamlanmamış olanlardan gösterge tablosunun en üst göstergesinden aylık bağlanmaya hak kazananlar;
1-Bakanlar Kurulunca tesbit edilecek geçici gösterge tablosundaki derece ve kademelerden hangisi üzerinden borçlanarak prim ödeyeceklerini tesbit ederek altı ay içinde Kuruma yazılı olarak bildirmek
2-Müracaat tarihini takip eden ay başından başlamak üzere her ay için 30 gün itibariyle ve 1. bende göre seçeceği derece ve kademenin karşılığı göstergenin aynı tarihte yürürlükte olan katsayı ile çarpımına göre bulunacak borçlanmaya esas matrah üzerinden % 20 oranında prim ödemek.
3- Zaman aşımı içerisindeki süreler için prime esas azami kazancın üzerinde ücret aldığını belgelemek
4- Zamanaşımı süreleri dışında kalan süreler için ise ücretini beyan etmek
Şartı ile borçlanabilirler.
Aylıklıya seçtiği derece ve kademe üzerinden hesaplanacak 5 yıllık prim tutarı tebliğ edilir.
Tebliğ edilen borcun azami beş yıl içinde ve her yıla isabet eden bölümünün o yılın sonuna kadar ödenmesi şarttır. Primlerin süresi içinde ödenmemesi halinde primi ödenmeyen ilk aydan itibaren borçlanma hakkı düşer.
Borçlanma hakkı düşenler bu maddeye göre yeniden borçlanma yapamazlar.
Aylıklının borç ödeme süresi içinde ölümü halinde borçlanmaya ait primlerin bakiyesi aynı süre içinde olmak şartıyla hak sahipleri tarafından ödenebilir.
Borçlanma sebebiyle prim veya kesenek ödemek suretiyle geçmiş veya daha önce borçlanılmış hizmetlere hizmet ilavesi yapılmaz.
B) Borçlanmak suretiyle prim ödeyenlerin geçici göstergeleri ve geçici göstergelere göre bağlanacak aylıkları aşağıda belirtilen şekilde tespit edilir.
a) Geçici Göstergenin Tespiti:
1- Tebliğ edilen borcun tamamı süresi içinde ödendiği takdirde; aylıklının borçlandırıldığı derece ve kademenin karşılığı olan geçici gösterge esas alınır.
2- Tebliğ edilen borcun bir bölümünün süresi içinde ödenmemesi sebebiyle borçlanma hakkı düşenlerle bakiye borcunu ödemeyeceğini yazılı olarak Kurum bildirenlerin geçici göstergesi ödediği miktarın borcun tamamına oranı esas alınarak tespit edilir.
Bu şekilde tespit edilen sayının geçici gösterge tablosunda eşiti yoksa buna en yakın geçici gösterge esas alınır:
b) Geçici Gösterge Aylığının Bağlanması:
1- Tespit edilen geçici göstergelerin cari katsayı ile çarpılması sonucu bulunacak matrah üzerinden geçici gösterge aylığı bağlanır.
2- Borçlandırılan aylıklının geçici gösterge aylığının hesaplanmasında da almakta olduğu malüllük yaşlılık ve ölüm aylığı bağlama oranı nazara alınır.
Tebliğ edilen borcun tamamı süresinden önce ödendiği takdirde ödemenin yapıldığı tarihi takibeden aybaşından itibaren (B) fıkrasının (a) bendinin 2 nci alt bendine göre kısmi ödeme yapanlara da ödemenin sona erdiği tarihi takibeden aybaşından itibaren
Geçici gösterge aylığı bağlanır.
3- Borçlanma talebinde bulunanların tahsisi yapılmış aylıklarının ödenmesine devam edilir.
Geçici Madde 71-(04/04/1987 - KHK - 277/1 md. ile gelen Geçici 1 md. hükmü olup madde numarası teselsül ettirilmiştir. Mülga : 09/05/1990 - 3642/1 md.)
Geçici Madde 72-(04/04/1987 - KHK - 277/1 md. ile gelen Geçici 2 md. hükmü olup madde numarası teselsül ettirilmiştir. Mülga : 09/05/1990 - 3642/1 md.)
Geçici Madde 73-(04/04/1987 - KHK - 277/1 md. ile gelen Geçici 3 md. hükmü olup madde numarası teselsül ettirilmiştir. Mülga : 09/05/1990 - 3642/1 md.)
Geçici Madde 74-(20/05/1988 - KHK - 323/1 md. ile gelen Geçici Madde hükmü olup madde numara*sı teselsül ettirilmiştir. Mülga: 09/05/1990- 3642/1 md.)
Geçici Madde 75-(Ek: 16/02/1989-3522/2 md.)
Geçici 70 inci madde uyarınca geçici gösterge ay*lığına hak kazananların malullük yaşlılık ve ölüm aylık*larının Aralık 1988 tarihindeki gösterge tabloları ile memur aylıklarına uygulanan 100 katsayıya ve 53 000 lira olarak tespit edilmiş sosyal yardım zammına göre he*saplanacak tutarları üzerinden aşağıda belirtilen esaslar dahilinde ödenmesine devam olunur.
A) Bu aylıklarda; katsayı gösterge tablosu ve sos*yal yardım zammındaki değişiklikler nedeniyle herhangi bir artış yapılmaz.
B) Bu madde kapsamındaki aylıkların geçici 70 in*ci maddeye göre borçlanma hakkından yararlanmamış olsalardı almaya hak kazanacakları (sosyal yardım zammı dahil) aylık tutarları kendilerine ödenmekte olan (sosyal yardım zammı dahil) aylık tutarlarını geçeceği tarihten itibaren bu ödemeler yerine; cari katsayı gösterge tablosu ve sosyal yardım zammı esas alınmak su*retiyle hesaplanacak aylık tutarları üzerinden ödeme yapılır.
Geçici Madde 76-(Ek: 07/03/1991- 3702/1 md. Değişik: 06/05/1993-3910/2 md.)
a) Anayasa Mahkemesince iptal edilen Geçici 70 inci madde uyarınca Kuruma 4.200.000 TL. veya 5.040.000 TL. borçlanma primi ödemiş olup malullük yaşlılık ve ölüm sigortasından aylık almakta olanlara ödenmekte olan aylıkları ile; (6400) gösterge üzerinden sigortalının prim ödeme gün sayısı ve tahsis talep veya ölüm tarihindeki yaşı dikkate alınarak ek 35 inci maddeye göre yeniden tespit edilecek aylık bağlama oranları ve cari katsayı esas alınmak suretiyle hesaplanacak malüllük yaşlılık ve ölüm aylıkları arasındaki fark tutarın* da telafi edici ödeme yapılır. Ancak (6400) göstergeden maaş alanların göstergelerinde bir değişiklik yapılması halinde bu değişikliklerden doğan fark telafi edici ödemeye aynen yansıtılır.
4.200.000 TL. veya 5.040.000 TL.'den daha az borçlanma primi ödemiş olanlara yapılacak telafi edici ödeme yukarıda öngörülen esaslar dahilinde ve ödedikleri borçlanma primi ile orantılı olarak hesaplanır.
Telafi edici ödemeler ilgililere her ay aylıkları ile birlikte malüllük yaşlılık ve ölüm aylığı aldıkları sürece yapılır.
Ödeme dönemine göre peşin ödenen telafi edici ödeme ölüm halinde geri alınmaz.
b) (Değişik 06/05/1993-3910/2 md) Ölüm aylığı almakta olanlara yapılacak telafi edici ödeme ölüm aylığı ödenmesine imkan veren her tahsis dosyası için ayrı ayrı hesaplanır ve hak sahiplerinin aylıktaki hisseleri oranında ödenir.
c) Hak sahibi kız çocuklarının evlenmeleri nedeniy*le Ek 12 inci maddeye göre ödenen evlenme yardımı*nın hesabında telafi edici ödeme nazara alınmaz.
d) Telafi edici ödeme almaya hak kazandıktan sonra ölen aylıklının hak sahipleri hakkında da yukarıdaki esaslara göre işlem yapılır.
e) Telafi edici ödeme 2829 sayılı Sosyal Güvenlik Kurumlarına Tabi Olarak Geçen Hizmetlerin Birleştiril*mesi Hakkında Kanunun hesaplaşma ile ilgili hükümleri*nin uygulanmasında nazara alınmaz.
f) Telafi edici ödeme her türlü vergi resim ve harçtan muaftır.
Geçici Madde 77-(Ek : 07/03/1991- 3702/1 md.)
Bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir ay içinde kuruma yazılı olarak başvuranların geçici 70 inci madde uyarınca kuruma ödedikleri borçlanma primi tutarının tamamı kendilerine iade edilir. Primleri iade edilenler hakkında Geçici 76 ncı madde hükmü uygu*lanmaz.
Geçici Madde 78-(Ek: 05/03/1992-3786/1 md.)
Kamu İktisadi Teşebbüsleri ve kuruluşları ile belediyeler dışında kalan işverenler ile topluluk sigortası ve isteğe bağlı sigortaya devam edenlerden 31.12.1991 tarihi iıibariyle prim gecikme zammı ve faiz borcu bulunanlar;
a) Prim borçlarını 15.04.1992 tarihine kadar ödeme*leri halinde ödeme tarihine kadar tahakkuk eden gecik*me zammı ve faizlerinin % 100'ü
b) Prim borçlarının tamamı ile ödeme tarihine kadar tahakkuk eden gecikme zammı ve faizlerin % 25'ini 15.6.1992 tarihine kadar ödemeleri halinde ka*lan gecikme zammı ve faizleri.
c) Prim borçlarının tamamı ile ödeme tarihine ka*dar tahakkuk eden gecikme zammı ve faizlerin % 50'sini 15.8.1992 tarihine kadar ödemeleri halinde kalan gecikme zammı ve faizleri
d) Prim borçlarının tamamı ile ödeme tarihine ka*dar tahakkuk eden gecikme zammı ve faizlerinin % 75'ini 15.10.1992 tarihine kadar ödemeleri halinde ka*lan gecikme zammı ve faizleri
Terkin edilir.
31 .12.1991 tarihine kadar ödenmemiş prim borçlarının yukarıda belirtilen süreler içinde kısmen ödenmesi halinde ödenen primler için ödeme tarihine kadar tahakkuk eden gecikme zammı ve faizler hakkında birinci fıkra hükümleri uygulanır.
Şu kadar ki bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce tahsil edilmiş gecikme zammı ve faizler geri verilmez ve mahsup edilmez.
Prim gecikme zammı ve faiz borçları için haklarında cebri icra yoluna müracaat edilen işverenler 31.12.1991 tarihi itibariyle ödenmemiş prim borçlarının 1/4'ünü 15.04.1992 tarihine kadar icra dairelerine veya Kuruma ödemeleri halinde; 15.10.1992 tarihine kadar icra takipleriyle ceza ve hukuk davalarına devam edilmez bu davalara ilişkin kanuni süreler işlemez. Bu iş*verenlerin prim borçları gecikme zammı ve faizlerini bi*rinci fıkrada belirtilen esaslar ve süreler içerisinde icra ve yargılama giderleri ile birlikte icra dairelerine veya Kuruma ödemeleri halinde gecikme zammı ve faiz borçları birinci fıkra hükmüne göre terkin edilir.
Takside bağlanmış ve henüz ödenmemiş bulunan prim borçları ile gecikme zammı ve faizlerini birinci fıkra*da belirtilen esaslar ve süreler içerisinde ödemek isteyen işverenler hakkında da bu madde hükümleri uygu*lanır.
Bu maddede belirtilen esaslar ve süreler içerisinde ödenmeyen primler ile ilgili olarak 80 inci maddenin uygulanmasına devam edilir.
09.05.1990 tarih ve 3642 sayılı Kanunla yürürlükten kaldırılan 277 ve 323 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameler gereği ertelenen gecikme zammı ve faiz borcu bulunan işverenler bu borçlarının % 75'ini 30.06.1992 tarihine kadar ödemeleri halinde bakiye gecikme zammı ve faiz borçları terkin edilir. Bu borçlarından dolayı aleyhlerine icra takibi yapılan işverenlerden icra giderleri tahsil edilir.
Geçici Madde 79-
Bu Kanunun 80 inci maddesinde sözü edilen yönetmelik yürürlüğe girinceye kadar açılmış olan icra takipleri önceki hükümlere göre sonuçlandırılır.
Bu yönetmelik en geç 1 yıl içinde hazırlanarak yürürlüğe konulur.
Geçici Madde 80- (Ek : 08.12.1994 – 4056 / 1 md.) 17.07.1964 tarih ve 506 sayılı Kanunun ek 10 uncu maddesi ile Kanun kapsamına alınan sigortalılar örneği Kurumca hazırlanan ve ilgili işveren birlik sendika dernek sanatsal vakıf kuruluşlar veya ilgili kamu kuruluşları tarafından usulüne uygun olarak düzenlenip Kültür Bakanlığınca onaylanmış borçlanma belgeleri ile Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içinde Kuruma başvurmaları ve borç ödeme tarihindeki 78 inci maddeye göre belirlenen asgari günlük kazanç üzerinden hesaplanacak malüllük yaşlılık ve ölüm sigortaları primlerini bir defada Kuruma ödemeleri şartı ile borçlanma belgesinde kayıtlı meslekleri ile ilgili çalışma sürelerinin tamamını veya bir bölümünü borçlanabilirler.
Borçlandırılan hizmetler prim veya kesenek ödemek suretiyle geçmiş veya daha önceki borçlandırılmış hizmetlerle birleştirilir. Sigortalılığın başlangıç tarihinden önceki hizmetlerin borçlandırılması halinde sigortalılığın başlangıç tarihi borçlandırılan gün sayısı kadar geriye götürülür.
Önceki borçlanma kanunlarına göre borçlandırılmış veya Kanuna göre borçlandırılacak hizmetlerin toplamı 15 yılı geçemez.
Sosyal Güvenlik Kuruluşlarına prim ödeyerek geçen hizmetler ile 18 yaşın altında geçen hizmetler borçlandırılmaz.
Borçlanan sigortalının ölümü halinde borçlanma tutarının tümü veya hakkın doğumuna yetecek bölümü birinci fıkradaki koşullarla hak sahipleri tarafından ödenir.
Belgelerdeki bilgilerin doğruluğu konusunda Kurumca yapılacak ve yaptırılacak inceleme sonunda gerçeğe aykırılığı tespit edilen borçlanma belgeleri geçerli sayılmaz bu belgelere göre yapılmış bulunan işlemler iptal edilir.
Gerçeğe aykırı belge düzenleyenler ve ilgili sigortalılar Kurumun bu yüzden uğrayacağı zararları müştereken ve müteselsilen % 50 fazlası ve kanuni faizi ile birlikte ödemekle yükümlüdürler. Bunlar hakkında ayrıca genel hükümlere göre ceza kovuşturması da yapılır.
Geçici Madde 81-(Ek :25.08.1999 - 4447 / 17 md. Y.T. 08.09.1999)
Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte;
A) Bu Kanunun yürürlük tarihinden önce yürürlükte bulunan hükümlere göre yaşlılık aylığı bağlanmasına hak kazanmış olanlar ile sigortalılık süresi 18 yıl ve daha fazla olan kadınlar ve sigortalılık süresi 23 yıl ve daha fazla olan erkekler hakkında bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce yürürlükte bulunan hükümler uygulanır.
a) (A) bendi kapsamında olanlar hariç sigortalılık süresi 18 (dahil) yıldan fazla olan kadınlar 20 yıllık sigortalılık süresini ve 40 yaşını doldurmaları sigortalılık süresi 23 yıldan (dahil) fazla olan erkekler 25 yıllık sigortalılık süresini ve 44 yaşını doldurmaları ve en az 5000 gün
b) Sigortalılık süresi 17 (dahil) yıldan fazla 18 yıldan az olan kadınlar 20 yıllık sigortalılık süresini ve 41 yaşını doldurmaları sigortalılık süresi 21 yıl 6 ay (dahil) dan fazla 23 yıldan az olan erkekler 25 yıllık sigortalılık süresini ve 45 yaşını doldurmaları ve en az 5000 gün
c) Sigortalılık süresi 16 (dahil) yıldan fazla 17 yıldan az olan kadınlar 20 yıllık sigortalılık süresini ve 42 yaşını doldurmaları sigortalılık süresi 20 yıl (dahil) dan fazla 21 yıl 6 aydan az olan erkekler 25 yıllık sigortalılık süresini ve 46 yaşını doldurmaları ve en az 5075 gün
d) Sigortalılık süresi 15 (dahil) yıldan fazla 16 yıldan az olan kadınlar 20 yıllık sigortalılık süresini ve 43 yaşını doldurmaları sigortalılık süresi 18 yıl 6 ay (dahil) dan fazla 20 yıldan az olan erkekler 25 yıllık sigortalılık süresini ve 47 yaşını doldurmaları ve en az 5150 gün
e) Sigortalılık süresi 14 (dahil) yıldan fazla 15 yıldan az olan kadınlar 20 yıllık sigortalılık süresini ve 44 yaşını doldurmaları sigortalılık süresi 17 yıl (dahil) dan fazla 18 yıl 6 aydan az olan erkekler 25 yıllık sigortalılık süresini ve 48 yaşını doldurmaları ve en az 5225 gün
f) Sigortalılık süresi 13 (dahil) yıldan fazla 14 yıldan az olan kadınlar 20 yıllık sigortalılık süresini ve 45 yaşını doldurmaları sigortalılık süresi 15 yıl 6 ay (dahil) dan fazla 17 yıldan az olan erkekler 25 yıllık sigortalılık süresini ve 49 yaşını doldurmaları ve en az 5300 gün
g) Sigortalılık süresi 12 (dahil) yıldan fazla 13 yıldan az olan kadınlar 20 yıllık sigortalılık süresini ve 46 yaşını doldurmaları sigortalılık süresi 14 (dahil) yıldan fazla 15 yıl 6 aydan az olan erkekler 25 yıllık sigortalılık süresini ve 50 yaşını doldurmaları ve en az 5375 gün
h) Sigortalılık süresi 11 (dahil) yıldan fazla 12 yıldan az olan kadınlar 20 yıllık sigortalılık süresini ve 47 yaşını doldurmaları sigortalılık süresi 12 yıl 6 ay (dahil) dan fazla 14 yıldan az olan erkekler 25 yıllık sigortalılık süresini ve 51 yaşını doldurmaları ve en az 5450 gün
I) Sigortalılık süresi 10 (dahil) yıldan fazla 11 yıldan az olan kadınlar 20 yıllık sigortalılık süresini ve 48 yaşını doldurmaları sigortalılık süresi 11 (dahil) yıldan fazla 12 yıl 6 aydan az olan erkekler 25 yıllık sigortalılık süresini ve 52 yaşını doldurmaları ve en az 5525 gün
j) Sigortalılık süresi 9 (dahil) yıldan fazla 10 yıldan az olan kadınlar 20 yıllık sigortalılık süresini ve 49 yaşını doldurmaları sigortalılık süresi 9 yıl 6 ay (dahil) dan fazla 11 yıldan az olan erkekler 25 yıllık sigortalılık süresini ve 53 yaşını doldurmaları ve en az 5600 gün
k) Sigortalılık süresi 8 (dahil) yıldan fazla 9 yıldan az olan kadınlar 20 yıllık sigortalılık süresini ve 50 yaşını doldurmaları sigortalılık süresi 8 (dahil) yıldan fazla 9 yıl 6 aydan az olan erkekler 25 yıllık sigortalılık süresini ve 54 yaşını doldurmaları ve en az 5675 gün
l) Sigortalılık süresi 7 (dahil) yıldan fazla 8 yıldan az olan kadınlar 20 yıllık sigortalılık süresini ve 51 yaşını doldurmaları sigortalılık süresi 6 yıl 6 ay (dahil) dan fazla 8 yıl dan az olan erkekler 25 yıllık sigortalılık süresini ve 55 yaşını doldurmaları ve en az 5750 gün
m) Sigortalılık süresi 6 (dahil) yıldan fazla 7 yıldan az olan kadınlar 20 yıllık sigortalılık süresini ve 52 yaşını doldurmaları sigortalılık süresi 5 (dahil) yıldan fazla 6yıl 6 aydan az olan erkekler 25 yıllık sigortalılık süresini ve 56 yaşını doldurmaları ve en az 5825 gün
n) Sigortalılık süresi 5 (dahil) yıldan fazla 6 yıldan az olan kadınlar 20 yıllık sigortalılık süresini ve 53 yaşını doldurmaları sigortalılık süresi 3 yıl 6 ay (dahil) dan fazla 5 yıldan az olan erkekler 25 yıllık sigortalılık süresini ve 57 yaşını doldurmaları ve en az 5900 gün
o) Sigortalılık süresi 4 (dahil) yıldan fazla 5 yıldan az olan kadınlar 20 yıllık sigortalılık süresini ve 54 yaşını doldurmaları sigortalılık süresi 2 yıl 8 ay 15 (dahil) günden fazla 3 yıl 6 aydan az olan erkekler 25 yıllık sigortalılık süresini ve 58 yaşını doldurmaları ve en az 5975 gün
p) Sigortalılık süresi 3 (dahil) yıldan fazla 4 yıldan az olan kadınlar 20 yıllık sigortalılık süresini ve 55 yaşını doldurmaları ve en az 5975 gün
r) Sigortalılık süresi 2 yıl 8 ay 15 (dahil) günden fazla 3 yıldan az olan kadınlar 20 yıllık sigortalılık süresini ve 56 yaşını doldurmaları ve en az 5975 gün
Malullük yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödemiş bulunmaları şartı ile yaşlılık aylığından yararlanabilirler.
C) (Değişik :23.5.2002 - 4759 / 3 md. Y.T. 01.06.2002)
a) 23.5.2002 tarihinde 15 yıllık sigortalılık süresini kadın ise 50 erkek ise 55 yaşını doldurmuş ve 3600 gün malullük yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödemiş bulunanlara istekleri halinde yaşlılık aylığı bağlanır.
b) 23.5.2002 tarihinde (a) bendinde öngörülen şartları yerine getiremeyenlerden bu şartları;
ba) 24.5. 2002 ile 23.05.2005 tarihleri arasında yerine getirenler kadın ise 52 erkek ise 56 yaşını doldurmuş olmaları
bb) 24.5. 2005 ile 23.05.2008 tarihleri arasında yerine getirenler kadın ise 54 erkek ise 57 yaşını doldurmuş olmaları
bc) 24.5. 2008 ile 23.05.2011 tarihleri arasında yerine getirenler kadın ise 56 erkek ise 58 yaşını doldurmuş olmaları
bd) 24.5. 2011 tarihinden sonra yerine getiren kadınlar 58 24.05.2011 ile 23.05.2014 tarihleri arasında yerine getiren erkekler 59 yaşını doldurmuş olmaları
be) 24.5. 2014 tarihinden sonra yerine getiren erkekler 60 yaşını doldurmuş olmaları
Şartı ile yaşlılık aylığından yararlanabilirler.
Geçici madde 82-(25.08.1999 - 4447 / 17 md. Y.T. 08.09.1999)Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce sigortalı bulunanlara bağlanacak aylıklar aşağıdaki (a) ve (b) bentlerine göre hesaplanacak aylıkların topl******* oluşur.
a) Sigortalının bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihe kadar prim ödeme sürelerine ait aylığı aşağıdaki şekilde belirlenir.
Sigortalının aylık talep tarihine kadarki toplam prim ödeme gün sayısı üzerinden bu Kanunun yürürlük tarihi itibariyle ve bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önceki hükümlere göre hesaplanacak aylığının sigortalının bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihe kadarki prim ödeme gün sayısı ile orantılı bölümü bu Kanunun yürürlük tarihinden itibaren aylık başlangıç tarihine kadar geçen takvim yılları için her yılın Aralık ayına göre Devlet İstatistik Enstitüsü tarafından açıklanan en son temel yıllı kentsel yerler tüketici fiyatları indeksindeki artış oranı ve gayrisafi yurt içi hasıla sabit fiyatlarla gelişme hızı kadar ayrı ayrı artırılarak hesaplanır.
Hesaplanan yaşlılık aylığı aylık bağlanması için yazılı başvurunun yapıldığı yılın Ocak ayı ile aylığın başladığı takvim yılının başlangıç tarihi arasında geçen her ay için Devlet İstatistik Enstitüsü tarafından açıklanan en son temel yıllı kentsel yerler tüketici fiyatları indeksindeki artış oranları kadar artırılır.
b) Sigortalının bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonraki prim ödeme sürelerine ait aylığı ise sigortalının aylık talep tarihine kadar toplam prim ödeme gün sayısı üzerinden bu Kanunun 61 inci maddesi hükümlerine göre hesaplanacak aylığının bu Kanunun yürürlük tarihinden sonraki prim ödeme gün sayısına orantılı bölümü kadardır.
c) Sigortalıya yukarıdaki (a) ve (b) bentlerine göre bağlanacak aylıkların toplamı sigortalının aylık talep tarihindeki toplam prim ödeme gün sayısı üzerinden bu Kanunun yürürlük tarihi itibariyle bu Kanunun yürürlük tarihinden önceki hükümlere göre hesaplanan aylığının bu Kanunun yürürlük tarihi ile aylık başlangıç tarihi arasında geçen takvim yılları için her yılın Aralık ayına göre Devlet İstatistik Enstitüsü tarafından açıklanan en son temel yıllı kentsel yerler tüketici fiyatları indeksindeki artış oranına ve bu Kanunun 61 inci maddesinin son fıkrasına göre artırılmış değerinin altında olamaz.
Bu Kanunun yürürlük tarihinden sonra malüllük aylığına hak kazananlar ile ölen sigortalıların hak sahiplerinin aylıkları yukarıdaki fıkralarda belirtilen hükümler esas alınarak 55 veya 67 nci madde hükümlerine göre hesaplanır. Bu Kanunun yürürlük tarihinden sonra prime esas kazancı bulunmayanların malüllük ve ölüm aylıkları bu Kanunun yürürlük tarihinden önceki hükümlere göre hesaplanır ve yukarıdaki (a) bendindeki esaslara göre artırılarak bağlanır.
Geçici madde 83-(04.10.2000 - KHK 616 / 64 md ile gelen 83 madde hükmü olup Ana. Mah. Kar. 31.10.2000- E. 2000 / 65 K. 2000 / 38 ile iptal.)
Geçici madde 84-(04.10.2000 - KHK 616 / 64 md ile gelen 84 madde hükmü olup Ana. Mah. Kar. 31.10.2000- E. 2000 / 65 K. 2000 / 38 ile iptal.)
Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce ;
a) İsteğe bağlı sigortalı olanların sigortalılıklarının devamında
b) isteğe bağlı sigortaya müracaatta bulunanların sigortalılıklarının kabulünde 85 inci maddenin birinci fıkrasının (A) bendinin (a) alt bendi hükümleri uygulanmaz.
c) Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce isteğe bağlı sigortalı olup Kuruma prim borcu bulunanlar bu Kanunun yürürlük tarihinden itibaren altı ay içinde prim borçlarını gecikme zammı ile birlikte ödemeleri halinde sigortalılıkları devam eder ancak bu süre içinde borcun ödenmeyen kısmına ait süreler hizmetten sayılmaz.
8/9/1999 ile 31/12/1999 (dahil) tarihleri arasında işe alınan sigortalılar için en geç bir ay içinde Kuruma verilen veya iadeli taahhütlü olarak gönderilen işyeri bildirgesi ile işe giriş bildirgeleri de süresi içinde verilmiş sayılır. Belirtilen süre içerisinde 8 inci maddenin birinci fıkrası ve 9 uncu maddedeki yükümlülükleri yerine getirmemeleri sebebiyle yine bu Kanuna göre haklarında idari para cezası uygulanan işverenlerin ödedikleri idari para cezası ve gecikme zammı tutarı müteakip aylardaki prim borçlarından mahsup edilir.
506 sayılı sosyal sigortalar kanununun 60 ıncı maddesinin ( C ) bendinin (b) alt bendinde yapılan değişikliğin uygulanmasında bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihte;
a) 12 yıl ve daha fazla sigortalılık süresi bulunanlar hakkında sakatlık derecesi ne olursa olsun bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce yürürlükte bulunan hükümler uygulanır.
b) 9 yıldan fazla 12 yıldan az sigortalılık süresi bulunup II. Derece sakatlığı olanlar 15 yıl 8 ay sigortalılık süresi ve 3680 gün
9 yıldan fazla 12 yıldan az sigortalılık süresi bulunup III. Derece sakatlığı olanlar 16 yıl sigortalılık süresi ve 3760 gün
c) 6 yıldan fazla 9 yıldan az sigortalılık süresi bulunup II. derece sakatlığı olanlar 16 yıl 4 ay sigortalılık süresi ve 3760 gün
6 yıldan fazla 9 yıldan az sigortalılık süresi bulunup III. derece sakatlığı olanlar 17 yıl sigortalılık süresi ve 3920 gün
d) 3 yıldan fazla 6 yıldan az sigortalılık süresi bulunup II. derece sakatlığı olanlar 17 yıl sigortalılık süresi ve 3840 gün
3 yıldan fazla 6 yıldan az sigortalılık süresi bulunup III. derece sakatlığı olanlar 18 yıl sigortalılık süresi ve 4080 gün
e) 3 yıldan az sigortalılık süresi bulunup II. derece sakatlığı olanlar 17 yıl 8 ay sigortalılık süresi ve 3920 gün
3 yıldan az sigortalılık süresi bulunup III. derece sakatlığı olanlar 19 yıl sigortalılık süresi ve 4240 gün
Malullük yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödemiş olmak şartıyla yaşlılık aylığından yararlanırlar.
---> 506 Sayılı SSK Kanunu ( Geçici Maddeler ve Son Hükümler )
EK GEÇİCİ MADDELER
Ek Geçici Madde 1-(Ek: 15/04/1987 - 3351/1 md.)
Bu Kanuna tabi olarak çalışan veya isteğe bağlı si*gortaya yahut topluluk sigortasına prim ödemekte olan sigortalılardan; kamu kurum ve kuruluşları ile askeri iş* yerlerinde Kurulmuş olan resmi nitelikteki çıraklık okullarına çıraklık mukavelesi ile giren ve okullarını başarı ile bitirenlerin çırak okullarında 05/07/1977 tarihinden önce geçen başarılı eğitim ve öğrenim sürelerini bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içinde yazılı ta*lepte bulunmaları halinde ve bu Kanunun 78 inci mad*desi ile belirlenen prime esas kazancın alt sınırının talep tarihindeki tutarı üzerinden hesaplanacak malullük yaşlılık ve ölüm sigortaları primlerinin tamamını 2 yıl içinde ödemeleri şartı ile borçlandırılır.
Borçlandırılan sürenin karşılığı olan gün sayısı sigortalının prim ödeme süresine katılır. Şu kadar ki bu Kanuna göre tespit edilen sigortalılığın başlangıç tarihinden önceki süreler için borçlandırılma halinde sigortalılığın başlangıç tarihi borçlandırılan gün sayısı kadar geri*ye götürülür.
01/04/1981 tarihinden önce malüllük yaşlılık ve ölüm sigortalarına tescil edilmiş olanlar hakkında 60 ıncı mad*denin (G) fıkrası hükmü uygulanmaz.
Borçlanılan hizmet süresinin malüllük yaşlılık ve ölüm sigortaları yönünden değerlendirilebilmesi için borç tutarının tamamı ilgili tarafından ödenir. Ancak sigortalının müracaat süresi içerisinde ölümü halinde hak sahiplerinin yazılı talebi üzerine tahsis hakkının doğumuna yetecek prim tutarının tahsil edildiği tarihi takip eden aybaşından itibaren kendilerine aylık bağlanır.
Borçlanılması istenilen hizmetin örneği kurumca hazırlanacak belgeler ile tevsik edilmesi şarttır.
Ek Geçici Madde 2-(Ek : 31.05.2000 - 4571 / 1.md. Y.T. 01.04.2000)01.04.2000 ile 31.03.2001 tarihleri arasında alınacak prim ve verilecek ödeneklerin hesabına esas tutulan günlük kazancın alt sınırı 5.000.000- TL. olarak uygulanır. Bu alt sınır 01.04.2001 tarihinden itibaren 78 inci maddenin birinci fıkrası hükmüne göre artırılır. Ancak Bakanlar Kurulu bu artışı 01.04.2001 ile 31.03.2002 dönemi için hedeflenen enflasyonu dikkate alarak yeniden belirlemeye yetkilidir. 01.04.2000 tarihi ile bu Kanunun yayımı tarihi arasındaki döneme ait ödenen fazla primler sonraki dönemlerin prim borcuna mahsup edilir.
Bu Kanunun yayımı tarihini takip eden ödeme dönemi başından itibaren 96 ncı madde uyarınca bağlanmış gelir ve aylıklar birinci fıkrada belirtilen alt sınır üzerinden hesaplanır.
(31.05.2000 - 4571 / 5 md. ile gelen Geçici Madde 1 e göre; ) Bu Kanunun çerçeve 1 inci maddesiyle getirilen ek geçici 2 nci maddesinde belirtilen miktarlar üzerinden bu Kanunun yürürlüğe girmesinden önce 506 Sayılı Sosyal Sigortalar Kanunun 79 uncu maddesinde öngörülen sürede Sosyal Sigortalar Kurumuna verilen aylık sigorta prim bildirgeleri ve dört aylık prim bordroları ek geçici madde hükmü kapsamındadır.)
17/07/1964 TARİH VE 506 SAYILI KANUNA İŞLENMEYEN GEÇİCİ MADDELER
29/04/1986 Tarih ve 3279 Sayılı Kanunun Geçici Maddeleri :
Geçici Madde 1- Bu Kanunun yürürlük tarihinden önce iş kazaları ile meslek hastalıkları ve ölüm sigortasından gelir veya aylık hakkı düşen ve bu Kanunun yürürlük tarihinde hak sahibi durumunda bulunan veya bu Kanunun yürürlük tarihinden sonra hak sahibi durumuna girenlerin yazılı olarak Kuruma müracaatları halinde müracaat tarihini takibeden aybaşından başlanarak gelir veya aylıkları ödenir.
Geçici Madde 2- Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu kapsamına alınmış olan ve bu Kanunun 1 inci maddesine göre kapsam dışında bırakılan köy sınırları içindeki bina inşaat tamirat tadilat tesisat ve benzeri işler için ödenmemiş bulunan sigorta primleri terkin edilir.
Geçici Madde 3- 506 sayılı Kanuna 06/03/1981 tarih ve 2422 sayılı Kanunun 17 nci maddesiyle eklenen EK MADDE 20 ile getirilen ve 24/10/1983 tarih ve 2934 sayılı Kanunla değişik gösterge tablosunda 31/12/1986 tarihine kadar ileri yılları da kapsayacak şekilde değişiklikler yapmaya Bakanlar Kurulu yetkilidir.
ONBEŞİNCİ BÖLÜM
Son hükümler
Kaldırılan hükümler:
Madde 141-
4772 5502 ve 6900 sayılı kanunlar ile bu kanunların ek ve değişiklikleri 3008 sayılı kanunun yedinci faslı 5953 sayılı kanunun 23 geçici 2 ve 3 üncü 6379 sayılı Kanunun 36 geçici 3 ve geçici 4 üncü maddeleri ve 4792 sayılı kanunun 5565 sayılı kanunla muaddel 8 inci maddesi hükümleri yürürlükten kaldırılmıştır.
Yürürlük tarihi :
Madde 142-
Bu kanunun 126 ncı maddesi 1 Kasım 1964 tarihinde diğer hükümleri ise yayımını takibeden aybaşından altı ay sonra yürürlüğe girer.
Ancak geçici 7 17 ve 18 inci maddeler ile 96 ncı madde hükümlerine göre yapılacak zamlar bu kanunun yayım tarihini takibeden ilk üç aylık dönemden itibaren hesabedilerek kanun yürürlüğe girdikten sonra verilir.