Bezmi$h
Banned
5 bin yıllık Ani harabelerinde başlatılan restorasyon ve konservasyon çalışmalarıyla tarih gün yüzüne çıkıyor.
Türkiye - Ermenistan sınırını ayıran Arpaçay nehrinin batısında, 78 hektar büyüklüğünde bir alan üzerinde bulunan antik ticari şehir olan, 5 bin yıllık Ani harabelerinde başlatılan restorasyon ve konservasyon çalışmalarıyla tarih gün yüzüne çıkıyor.
Kars Kültür ve Turizm İl Müdürü Hakan Doğanay, antik şehri çevreleyen 4 bin 500 metre uzunluğundaki sur sistemi içerisinde cami, kilise, saray, hamam ve kervan saray gibi taşınmazlardan oluşan 21 mimari yapı bulunduğunu söyledi. Doğanay, antik şehir içerisinde ortaçağ döneminde yoğun yerleşim ve yapı kalıntılarının bulunduğunu ifade ederek başlatılan kazı çalışmalarıyla bunların gün yüzüne çıkmasının hedeflendiğini belirtti.
Bu çerçevede 2012 Temmuz itibariyle Kars Müze Müdürlüğü başkanlığında Müze Müdürlüğü uzmanları ve Pamukkale Üniversitesi Öğretim üyelerinden oluşan bilimsel bir ekiple kazı ve temizlik çalışmalarına başlandığını aktaran Doğanay, "Bu çalışmalar çerçevesinde 2010'da Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan sağlanan ödenekle ören yerinde Polatoğlu Kilisesi'nin restorasyon çalışmalarına başlanmış ve devam etmektedir. Ayrıca 2012'de Dünya Anıtlar Fonu ile Kültür ve Turizm Bakanlığımız aeasında yapılan bir protokol kapsamında ören yerinde bulunan Aziz Prikich Kilisesi'nin restorasyon ve sağlamlaştırma çalışmalarına başlanmıştır. Yanı sıra etrafında kazı ve sondaj çalışmaları da halen devam etmektedir." dedi.
Ani harabelerinde yürütülen kazı çalışmalarıyla çok eski tarihlere uzanan bir ticaret merkezinin gün yüzüne çıkmasının sağlandığına değinen, Pamukkale Ünüversitesi Öğretim görevlisi Doç. Dr. Bahriye Bayram, "Birçok kültürlere ev sahipliği yapmış bir dönem başkentlik satatüsünde bunmuş, bir aks üzerinde Ateş Geda Tapınağı, kiliseler ve caminin bulunduğu Ani'de başlatılan çalışmalar tarihin gün yüzüne çıkmasını sağlayacaktır." diye konuştu.