5 Bin Yıllık Mucize

bal_böceği

€q0iSt
Prenses
Kayıtlı Üye
suticmek.jpg


Yapılan araştırmalarda günde 2-3 bardak süt içen kişilerde bağırsak sorunlarına, hatta bağırsak kanserine pek rastlamadığı görülüyor.

İnsanların süt ve süt ürünleri tüketiminin binlerce yıllık geçmişe sahip. Antik çağlardan bu yana elde edilen bulgularla ve günümüzde gerçekleştirilen araştırmalarla sütün insan sağlığına katkısı ortaya koyuluyor.


Sümer ve Babil uygarlıklarında süt ve süt ürünleri


Sadece insanların değil, tüm memelilerin dünyaya gözlerini açar açmaz aldığı ilk besin ‘süt’. Sümer uygarlıklarından Ur medeniyetine ait çizimlerde, süt tüketimine dair izler görüyoruz. Bu insanlığın en az 5000 yıldır süt içtiği anlamına geliyor. M.Ö 26. yüzyıl döneminde ise Babil kabartmalarında yalnızca süt değil, süt kesiği yani bugün peynir olarak kullandığımız gıdanın en ilkel formuyla karşılaşıyoruz. Bugün yoğurt formunda tükettiğimiz besinin temelleri M.Ö 4. yüzyılda Trakya halkı tarafından atılmış. Tarihsel kaynaklar ise sütü işleyen ve sütten çeşitli ürünler elde eden uygarlıklar arasında Kuzey ve Orta Asyalılar bulunduğunu gösteriyor. Doğu Avrupa ülkeleri de yine süt ve süt ürünlerine ilgi duyan ve ilgilenen bölgelerden biri. Kısaca bugün en gelişmiş haliyle gördüğümüz sütü biçimlendirme usulleri, tarihte bu coğrafyalarda keşfedilmiş ve günümüze kadar bilimin ve teknolojinin de desteği ile çok daha gelişmiş şekilde hayatımızda ve sofralarımızda yerini almıştır.

Süt, insanlık tarihi boyunca vazgeçilmez besin maddelerinden biri.Süt ve süt ürünleri hakkında ortaya atılan olumsuz iddialara inanmak, aslında süt ve süt ürünleri hakkında ne kadar az bilgi sahibi olduğumuzun göstergesi. Yatıştırıcı, doyurucu, tedavi edici etkisi laboratuvar ortamında kanıtlanmış bu besin, insanoğlunun tükettiği ilk besindir. Yalnızca beslenme ve tedavi öğesi olarak değil lezzet ve kültür öğesi olarak da eşsizdir. Yalnızca ham haliyle değil, işlenmiş olarak da çeşitlenip tüketilebilir.


Süt bağırsak kanserini önlemeye yardım ediyor. Süt özellikle bağırsak kanserini önlemeye yardımcı oluyor. Kaliforniya Üniversitesi’nden Doktor Cedric Garland'ın 20 yıllık araştırması, süt tüketen kişilerin daha sağlıklı bağırsaklara sahip olduğunu gösteriyor. 20 yıl boyunca 2000 kişiyi inceleyen Garland, günde 2-3 bardak süt içen kişilerde bağırsak sorunlarına, hatta bağırsak kanserine pek rastlamadığını belirtiyor. Bu yüzden Garland, bağırsak kanserini önlemek için günde 2-3 bardak süt tüketilmesini öneriyor. Aynı şekilde, Boston’da yapılan bir araştırmada sütün içerdiği ‘fermente’ ve sütün içerdiği "Asidofilis" bakterisinin de bağırsak kanserine karşı etkili olduğunu kanıtlanıyor.

“Araştırmacılar, süt içen kişilerde kronik bronşite pek rastlamadıklarını dile getiriyor. Uzmanlar sütün; sigara, alkol ve bol miktarda kahve gibi bağımlılık yapan maddeleri tüketen kişileri bile koruduğuna dikkat çekiyor”

Vücudun kalsiyum ve fosfordan daha iyi yararlanmasını sağlayan laktoz sayesinde kemik ve diş oluşumu daha sağlam olduğundan, bebeklerin beslenmesinde önemli rol oynar. Süt proteininin biyolojik değeri bitkisel proteinlere göre daha yüksek olduğundan, vücut diğer proteinlere oranla süt proteininden daha iyi yararlanıyor. Sütteki protein hücre ve dokuların oluşmasında önemli rol oynarken, büyüme ve gelişmeyi sağlar, kasların kasılmasına yardımcı olur ve vücutta ödem yapan sıvıların toplanmasını önler. Yapılan onca araştırma ve deneyler sonrasında, her şeyi bir kenara bırakarak sütün zararlı olduğunu söylüyor olmak ya da her söylenene inanmak sadece süt hakkında yeterli bilgiye sahip olmadığımızı gösteriyor.
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
bypuff
Geri
Üst