208 bin 'ölü' şirket gömülecek

Gözde'

Bayan Üye
Ortağının izini kaybettiği için şirketini tasfiye edemeyenlere çare bulundu. Hiçbir ticari faaliyette bulunmadığı halde sicil kaydından düşmeyen 208 bin şirket tasfiye edilecek.

b8hxn.jpg





Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, TTK'ya koyduğu bir geçici madde ile gayri faal ve, münfesih (feshedilmiş) şirketlerle kooperatiflere yönelik önemli bir adım attı.

Akşam'ın haberine göre Gümrük ve Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürü İsmail Yücel şu değerlendirmelerde bulundu:

"Türkiye'de 32 bin 782 anonim şirket ve 175 bin 434 limited şirket gayri faal. Bu durumda, 208 bin 216 sermaye şirketi var. Bu da ülkedeki toplam şirket sayısının yüzde 25'i demek. Ayrıca, 39 bin kooperatif var. Bunların etki alanını değerlendirdiğinizde 1 milyonun üzerinde vatandaşı ilgilendiriyor.

30-40 yıldır tasfiyesi gerçekleştirilemeyen şirketlerin tasfiyesi için ortaklarının tamamına ulaşılamıyordu. Kimi şirketler de bazı yasal sorumlulukları yerine getiremediği için gayri faal duruma düşmüştü.

Yaptığımız düzenlemeyle, 1 Temmuz'dan itibaren 6 ay içinde bu şirketlerin kısa yoldan tasfiye edilmesini öngördük. Tescil ve kayıt işlemleri her türlü harçtan muaf olacak. Damga Vergisi alınmayacak. Ticaret sicilindeki ilanlardan da ücret tahsil edilmeyecek. Tasfiye edilecek şirketlerin ortaklarına, 5 yıl içinde şirketi tekrar kurma imkanı da tanıdık.


KAPSAMDAKİ ŞİRKETLER
Sermaye şartına uymayan şirketler, kooperatifler kanunu hükümlerine göre herhangi bir nedenle dağılmış olan kooperatifler, aralıksız son 5 yıla ait olağan genel kurulu yapılmayan anonim şirket ve kooperatifler. Kanundan önce tasfiye işlemi başlanmış ancak genel kurulu toplanamadığı için ara bilançoları veya son kesim bilançosu genel kurula sunulamadığı için ticaret sicilinden düşülemeyen şirket ve kooperatifler de bu kapsamda.


ALACAKLI DA TASFİYE ETTİRECEK
Tasfiye işlemi, şirket ortakları ya da alacaklılardan birisinin ticaret sicil müdürlüğüne bildirimiyle başlayacak. Bu başvuruyu, Maliye ya da SGK gibi alacaklı kamu kurumları da yapabilir. Bu şirketlerde şirketlerden birine ulaşılamıyorsa, karar alınamıyor ve şirketin mal varlığı nakde dönüştürülüp borçlar ödenemiyor. Bu durumda alacaklılar da o şirketin kısa yoldan tasfiyesini isteyebilecek. Bu şirketler bitkisel hayattaydı, fişini çekip defin yapacağız."
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
bypuff
Geri
Üst