Muhammara
4 salçalık kırmızıbiber, 100 gr ceviz içi, 2 domates, Yarım demet maydanoz, yarım demet taze nane, 1 diş sarımsak, 1 çorba kaşığı nar ekşisi, 3 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 tatlı kaşığı biber salçası, 1 tatlı kaşığı pul biber, Tuz
Salçalık biberlerin çekirdekli kısımlarını temizleyin. Fırında közleyip kabuklarını soyun. Maydanoz ve naneyi temizleyip yapraklarını ayırın. Domatesleri soyup dörde bölün. Sarımsağı soyun. Biber, domates, maydanoz, nane, sarımsak ve cevizi blendere alıp ezin. Tuz, nar ekşisi, zeytinyağı, biber salçası ve pul biberi ekleyip karıştırın. Mezeyi servis tabağına alın. Nane yapraklarıyla süsleyip servis yapın.
Cevizli patlıcan salatası
3 bostan patlıcanı, 5 çarliston biber, 1 çorba kaşığı kıyılmış maydanoz, 2 çorba kaşığı ince çekilmiş ceviz içi, 3 diş ezilmiş sarımsak, 2 çorba kaşığı sızma zeytinyağı, 1 su bardağı süzme yoğurt, 1 limonun suyu, Tuz, karabiber
Çarliston biberlerin çekirdekli kısımlarını temizleyin. Patlıcanları yıkayın. Sarımsakları soyup ezin. Patlıcan ve biberleri fırında közleyip kabuklarını soyun. incecik kıyıp çukur bir kaba alın. Üzerine limon suyu gezdirin. Sarımsak, zeytinyağı, ceviz, yoğurt, tuz ve karabiberi ilave edip karıştırın. Çatalla ezerek püre haline getirin. Servis kadehine alıp üzerini maydanoz ve tane biberlerle süsleyin.
Babagannuş
1.5 kg kemer patlıcanı, Yarım limonun suyu, 250 gr çarliston biber, 300 gr süzme yoğurt, 4 diş sarımsak, Yarım demet maydanoz, 100 gr tereyağı, 1 çay kaşığı pul biber, 3 domates, Tuz
Patlıcanları, domatesleri ve çarliston biberleri közleyin. Soğuyunca patlıcanları soyup ince ince doğrayın. Limon suyu ve tuzu cam bir kaba alıp karıştırın. Közlenmiş patlıcanları ekleyip tahta bir kaşıkla karıştırın. Domates ve biberleri zar şeklinde doğrayıp patlıcanlara ilave edin. Sarımsakları soyup ezin. Yoğurdu bir kaseye alıp sarımsakları ekleyin ve karıştırın. Sarımsaklı yoğurdu patlıcanlı karışıma ilave edip tahta kaşıkla zedelemeden karıştırın. Maydanozları temizleyip kıyın. Tereyağını bir tavaya alıp eritin. Pul biberi ekleyip kavurun. Yoğurtlu patlıcan karışımını servis tabağına alın. Üzerine biberli yağı gezdirerek dökün. Kıyılmış maydanozla süsleyip soğuk servis yapın.
Çerkez tavuğu
500 gr tavuk göğüs eti, 1 soğan, 1 havuç, 2 diş karanfil, 4-5 dal maydanoz, 4 dilim bayat ekmek içi, 3 su bardağı ceviz içi, 1 su bardağı tavuk suyu, 1 tatlı kaşığı pul biber, 1 çay kaşığı karabiber, 3 diş sarımsak, 2 çorba kaşığı ayçiçeği yağı, Pul biber, 3-4 tatlı kaşığı zeytinyağı
Soğanı soyup dörde bölün. Havucu soyup dilimleyin. Tavuk eti, soğan, havuç, karanfil ve maydanozu tencereye alıp az suyla tavuk etleri yumuşayıncaya kadar haşlayın. Ilındıktan sonra tavuk etlerini çok ince didikleyin. Ekmek içlerini ufalayın. Sarımsakları soyup ezin. Ekmek içleri, tavuk suyu, pul biber, karabiber, sarımsak ve ayçiçeği yağını robota alıp karıştırın. Ceviz içlerini ilave edip pürüzsüz bir kıvam elde edinceye kadar karıştırmaya devam edin. Tavuk parçalarını bir kaba alıp taratoru ilave edin. Sosla tavuğu iyice karıştırın. Servis tabağına alıp üzerine zeytinyağını gezdirerek dökün. Pul biber serpin, maydanozla süsleyin. Servis yapın.
Fava
500 gr kuru bakla, Yarım su bardağı zeytinyağı, 1 soğan, 1.5 demet dereotu, 1 limonun suyu, 5-6 dal maydanoz, Yarım çay kaşığı toz kırmızı biber, Tuz
Kuru baklayı bol suyla bir gece önceden ıslatın. Ertesi gün akan su yun altında yıkayıp süzün. Soğanı temizleyip kıyın. Zeytinyağını tencereye alıp ısıtın. Soğanı ekleyip pembeleşinceye kadar kavurun. Baklaları ilave edin. 3-4 su bardağı su ekleyip baklalar yumuşayıncaya kadar pişirin. Dereotunu temizleyip kıyın. Tencereye ilave edip karıştırın ve ocaktan alın. Robotla püre haline getirin. Limon suyunu ekleyip karıştırın ve soğumaya bırakın. Servis tabağına alın. Kıyılmış maydanoz ve kırmızıbiberle süsleyip servis yapın.
Haydari
500 gr süzme yoğurt, Yarım demet dereotu, 3 diş sarımsak, Yarım su bardağı zeytinyağı, Tuz, pul biber
Dereotunu temizleyip kıyın. Bir kaç dalını süslemek için ayırın. Sarımsakları soyup ezin. Süzme yoğurdu bir kaseye alıp çırpın. Sarımsak ve dereotunu yoğurda ekleyin. Tuz ve zeytinyağı ilave edip karıştırın. Pul biber serpin, dereotu ile süsleyin.