2011 -2012 lys Taban PuanLarı

4MinoRMacH1Né

Hard Work Beats Talent
Kayıtlı Üye
Yükseköğretim Kurulunun geçtiğimiz ay aldığı kararla 2010 yılından itibaren üniversiteye giriş sınavında değişiklik yapılacağı bilgisini aldıklarını belirten Birey Dergisi Dershanesi Kurucusu ve Matematik Öğretmeni Okay Karaman “Bu sistem iki aşamalı sınav şeklinde olacak. Birinci aşaması ‘Yükseköğretime Geçiş Sınavı’ olarak adlandırılan tek oturumluk bir sınav niteliğinde, ikinci aşaması ise ‘Lisans Yerleştirme Sınavı’ olarak adlandırılan beş oturumluk bir sınav şeklinde yapılacak” şeklinde söyledi.

‘İLK AŞAMA YORUM GÜCÜ VE GENEL KÜLTÜRÜ ÖLÇÜYOR’
Mart ayı sonunda tek oturumla yapılacak olan yükseköğretime geçiş sınavını açıklayan Karaman “Öğrencilere ortak olan derslerden sorular yöneltilecek. Bu sorular adayların bilgisinden çok yorum gücünü ve genel kültürünü ölçen sorular şeklinde olacak. Bu sınavdan alınan puan ile açık öğretim fakülteleri ve iki yıllık fakülteler tercih edilebilecek. Özel yetenek sınavı için de alınan bu puan kullanılacak. İkinci basamak sınavı Lisans Yerleştirme Sınavı’na girebilmek için aranan asgari başarı puanını belirleyecek. Türkçe Dil ve Anlatım, Temel Matematik, Sosyal Bilimler ve Fen Bilimleri alanlarından sorular sorulacak. Sadece Temel Matematik ve Türkçe testleri belli oranda ikinci aşamadaki LYS’ye etki edecek” şeklinde konuştu.

‘YGS ZOR OLMAYACAK’
İlk aşama olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nın zor olmayacağını anlatan Karaman “Bu sınav öğrenciyi çok zorlamadan, ikinci aşamadaki sınavlara ön hazırlık niteliğinde ve öğrencinin sınav kaygısını az da olsa yenebilmesi amacıyla yapılacak bir sınav olacak. 1998 yılından önce uygulanan sınav sisteminde ki ÖSS gibi bir sınav olacak. Öğrenci bilgisinden çok yorum gücünü ve muhakeme gücünü kullanacak. Bu sınavın barajı geçmekten daha önemli noktası sadece Matematik ve Türkçe testlerindeki netlerinin belli bir oranda ikinci sınava eklenecek olmasıdır” dedi.

‘SINAVSIZ GEÇİŞ HAKKI KALKIYOR’
Meslek liselerinden mezun öğrencilerin sınavsız olarak Meslek Yüksek Okullarına giriş hakkının kaldırıldığını söyleyen Karaman “Bu öğrenciler de YGS’den aldıkları puanlara göre tercih yapıp isterlerse meslek yüksek okullarına girebilecekler. Tabiî ki sadece YGS’ye girmeyecekler, barajı geçmeleri durumunda LYS’ye girip aldıkları puan dahilinde istedikleri fakülteleri de tercih edebilecekler” şeklinde belirtti.

‘İSTENİLEN DERSİN TESTİ YAPILACAK’
İkinci aşama sınavı olan Lisans Yerleştirme Sınavının Haziran ayında farklı günlerde beş oturumda yapılacağını belirten Karaman “Her oturumda farklı bir test uygulanacak. LYS 1 Matematik, Geometri, Analitik Geometri; LYS 2 Fizik, Kimya, Biyoloji; LYS 3 Türk Dili ve Edebiyatı, Coğrafya 1; LYS 4 Tarih, Coğrafya 2, Felsefe Grubu; LYS 5 Yabancı Dil test sorularından oluşacak. Öğrenciler girmek istedikleri yükseköğretim programına göre istediği sınava katılacak. Sorular şuanda ki mevcut ÖSS’nin ikinci bölümündeki sorulara benzeyecek. Öğrenciler alanları dışında olan derslerin testleri ile uğraşmayacaklar. Fakülteler hangi testlere göre ve hangi dersler ağırlıklı öğrenci alacaklarını açıklayacaklar” şeklinde söyledi.

‘YENİ SINAV SİSTEMİ DAHA ZEVKLİ OLACAK’
Yeni sınav sistemi ile öğrencilerin sınava hazırlık aşamasını daha kolay ve zevkli geçireceğini söyleyen Karaman “Bu sistemin en büyük avantajı öğrencinin alanı dışındaki derslere çalışmasını bitirecek. Şuandaki sistemde öğrencinin iyi bir puan alabilmesi için alanı dışındaki testleri çözmesi de gerekiyordu. 2010’da bu ortadan kalkacak. Sayısal öğrencisi kendi alan dersleri ve testleri ile, eşit ağırlık ve sözel öğrencisi de kendi alanı ve testleri ile uğraşacak. Şuanda tek oturumda yapılan sınavda öğrenci tüm dersleri ve alanları aynı anda 195 dakikada cevaplamak zorundaydı. Yeni sistemle bu sınav dörde bölünmüş oldu. Hem soru sayısı arttı hem de öğrencinin şansı 195 dakika ile sınırlandırılmadı. Öğrenciler aynı zamanda testlerde sorulacak sorular hakkında tedirgin olmayacaklar, soru sayısı fazlalaştığı için şu soru gelir mi gelmez mi diye düşünmeyecekler” dedi.

‘ORTAÖĞRETİM BAŞARI PUANININ ETKİSİ’
Ortaöğretim başarı puanı etkisinin yeni sınav sistemine göre düşürüleceğini vurgulayan Karaman “Ortaöğretim başarı puanının etkisinin yüzde 5- 10 aralığına çekileceği söyleniyor. Şuandaki sistemde bu puanın etkisi yaklaşık yüzde 20 oranındaydı. Ama ÖSYM Başkanı bu konu hakkında yetkinin YÖK’te olduğunu ve bu konu ile ilgili bir karar alınmadığını belirtti. Ortaöğretim başarı puanı etkisinin çok azaltılması öğrencinin okula olan ilgisini ve bağımlılığını biraz azaltabilir. Bu puanın öğrencinin sınavdaki başarı veya başarısızlığını çok fazla etkilemeyecek düzeyde olmasında fayda var” şeklinde konuştu.

‘BÖLÜMLERDE ALAN DEĞİŞİKLİĞİ OLABİLİR’
Bölümlerde alan değişikliklerinin olabileceğine dikkat çeken Karaman “Üniversiteler hangi ağırlıklı derslere göre öğrenci alacağını açıklarken bazı bölümlerde de alan değişikliği olabilir. Eğitim bilimcilerinin tartıştığı ‘Bu fakülte bu alandan olmamalı’ konusu da ortadan kaldırılabilir. Tabiî ki bu açıklamalar bir ay sonra ÖSYM tarafından daha net olarak yapılacaktır. Bu açıklamadan sonra alanlarını değiştirmek isteyen birçok öğrenci de olabilir” şeklinde vurguladı.

‘YENİ SİSTEMDE NET OLMAYAN KONULAR VAR!’
Yeni sistemin avantajlı olmasının yanında net olmayan durumların da olduğunu söyleyen Karaman “Testlerin içerikleri ve bölümlerin alacağı puan türleri net bir şekilde belli değil. YGS’nin ikinci bölüme etkisi alacak ancak oranı ve türü konusunda bilgilendirme yapılmadı. Derslerin katsayıları tam belirlenmedi. Öğrencilerin lisedeki alanlarına bağlı olarak sınava girip giremeyeceği belirlenmedi. Soru sayıları ve süreleri de belirtilmediği için konunun netleşmesini bekliyoruz” dedi.
 
---> 2010 -2011 ÖSS'de yeni sınav sistemi

Bu tagla bu konuya gelmeyene şaşarım.. :pp

teşekkür ettik anıL guzeL konu :)

yeni girecek arkadaşlarımızada başarılar :)
 
---> 2010 -2011 ÖSS'de yeni sınav sistemi

hahaha Tşkler..
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
vozol puff
Geri
Üst