2 bin 700 yıllık mühür

LoKuMuM<3

Bayan Üye





541812_detay.jpg

Van Kalesi'nin kuzeyinde bulunan höyükte yapılan kazı çalışması sırasında önemli bir bulguya ulaşıldı. Çoğunlukla Urartu soylularının yaşadığı alanda yapılan kazıda, soyluların ticarette kullandığı mühür bulundu.Daha çok boyunda taşınan ve mermerden yapılan mührün üzerindeki 'cin' figürü ile ağzından ateş çıkan ejderha figürü dikkat çekiyor.
İHA'nın haberine göre, Kazı Başkanı İstanbul Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Erkan Konyar, kırsal dışında Van Gölü Havzası'nda ilk defa bir Urartu kentinin kazıldığını söyledi.
"SOSYOEKONOMİK YAPI YÜKSEK"
35 kişilik ekiple yapılan kazı çalışmalarında ilk olarak ortaya mezarlık ve 2 bin 700 yıllık bir mühür çıkarıldı. İlk defa Urartu'nun başkentine yakın bir bölgede kazı çalışmalarının yapıldığını belirten Konyar, "Kazı başlangıcında bir Urartu soylusuna ait mühür bulduk. Bu mühür boyunda taşınıyor. Bundan anlaşılıyor ki burada yaşayan halkın sosyoekonomik yapısı yüksek. Ayrıca da ticaretle uğraşıyorlar" dedi.
Şimdiye kadar hep kırsaldaki alanların kazıldığını belirten Konyar, sözlerine şöyle devam etti:
"Bu, başkentle ilişkili halkın mimarisi, sosyoekonomik yapısının belirlenmesi açısından ve Urartu arkeolojisi açısından çok önemli bir kazıdır. 3 bin yıl öncesinden kalan bir tabakalanma var. Van halkının sosyoekonomik yapısı, beslenme alışkanlıkları, popülasyonu, ticari faaliyetleri, Van Gölü su seviyesinin yükselme ve alçalma durumları belirlenecek. İstanbul Üniversitesi Adli Tıp Enstitüsü Antropoloji, İstanbul Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya bölümlerinde görevli bilim adamları ise kıyı şeridi çalışmalar yapıyor."
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
vozol
Geri
Üst