Ms.Tekinkus
Bayan Üye
Çikolatanın zararı mı çok, faydası mı?
• Bir gıdanın zarar ve faydasından bahsederken tüketilen miktarı çok önemli. Çikolata bir ihtiyaç. Beyinde serotonin salgılanmasına yardımcı oluyor.
• Özellikle bitter çikolata yeşil çay ve üzüm kadar bağışıklığı güçlendiriyor, antioksidan etkisi var. Yapılan araştırmalara göre günde 50 ila 70 gram bitter çikolata yemenin bir zararı yok.

Mevzunun kalori yönünü göz ardı etmeyin!
• Çikolatayı şişmanlatır diyerek bir kenara koyamayız. Nedenlerini doğru belirlemek gerekir. Fındık, fıstık gibi yemişlerle birleştiğinde kalorisinin arttığını ve özellikle kilo sorunu olan kişilerde obeziteye neden olduğu bir gerçek.
• Günde 150 gram çikolata yemek tabii ki zararlı. Eğer bitter dışında çikolata yeniliyorsa 50 yerine 25, 70 yerine 35 gram yani yarı yarıya tüketilmeli.

Mutluluk veriyor mu?
• Çikolata mutluluk verici, endorfin hormonlarının seviyesini artırıyor, tadı da güzel... Çikolatanın kadınları daha mutlu ediyor.

En çok hangi tür çikolataları tüketiyoruz?
• Pazar araştırması yapan Nielsen'in verilerine göre Türkiye'de en çok bireysel tüketime yönelik kare, baton ve tablet formatında çikolatalar tüketiliyor.
• İkramlık çikolatalar ise en çok tüketilen ikinci çikolata. Türkler en çok sütlü ve Antep fıstıklı çeşidini tercih ediyor. Fındık ve bitter çikolatalar onları takip ediyor.

Çikolata nasıl saklanmalı?
• Çikolatada bulunan kakao yağı çok özel ve hassas bir kristal yapıya sahip. Bu yapıyı korumak için çikolata ve çikolatalı ürünlerin 18-22 derece arasında muhafaza edilmesi gerekiyor.
• Işık ve sıcaklık çikolatanın düşmanı. Direkt suni ışık ve güneş ışığı çikolataların eriyerek bozulmasına ve acılaşmalarına yol açıyor. Çikolatayı saklamakla ilgili yaygın bir yanlış da buzdolabında saklanması.
• Buzdolabının sıcaklığı 10 derecenin altında olduğu için kristal yapıyı bozarak çikolatanın fiziksel kalitesini olumsuz yönde etkiliyor. Çikolatayı buzdolabında saklamayın!

En sağlıklı çikolata hangisi?
• Uzmanların bu soruya yanıtı ‘Bitter çikolata'. Bunun nedeni de şöyle açıklanıyor: 'Şeker oranı düşük, kakao oranı yüksek, katkı maddesi az.'

Migreni tetikler mi?
• Migren hastalarında Phenolsuphotransferase adı verilen enzimin yetersiz olduğu bilimsel araştırmalar sonucu saptandı.
• Çikolata ise damarları açarak bu enzimin daha çok harcanmasına neden oluyor. Aşırıya kaçmamak kaydıyla migren hastaları da çikolata yiyebilir.

Çikolata bağımlılık yapar mı?
• Mutluluk sağladığı ve lezzetinden dolayı bağımlılık yapıyor. Uzmanlar bu bağımlılığın psikolojik olduğunu söylüyor.

Dünyanın en pahalı çikolata hangisi?
• Danimarkalı Knipschildt tarafından üretilen Chocopologie'nin dünyanın en pahalı çikolatası.
• 1999 yılında üretilmeye başlanan el yapımı çikolatada Fransız siyah truffle dünyanın ünlü çikolata markası Valrhona'nın kakaosuyla kaplandı. Tanesi 250, yarım kilosu ise 2 bin 600 dolar!

Evde çikolata yapılabilir mi?
• Yetkililer bunun pek mümkün olmadığını söylüyor. Çünkü çikolata yapımının her aşamasında belli sıcaklık değerleri gerekiyor.
• Uzmanlar ‘Evde bunu sağlama imkanı yoktur. Çikolata üretim aşamasında yüksek sıcaklıkta şiddetli karıştırma ve dövme işlemi için endüstriyel makinelere ihtiyaç var. Bu aşamada çikolata karışımı karıştırılıp dövülerek hem havalandırılır hem de lezzet ve aroma gelişimi sağlanmış homojen çikolata hamuru elde edilir' diyor.
• Çikolata yapamasanız da sosunu hazırlayabilirsiniz
Çikolata ganaş
Malzemeler: 400 gr. tatlı bitter çikolata; 250 ml. taze krema; 1 çorba kaşığı toz şeker (gerekirse).
Yapılışı: 1. Çikolataları çok ince olarak doğrayın veya rendeleyip çelik ya da Pyrex bir tas içine koyun.
2. Kremayı şekerle birlikte bir kap içinde ısıtıp kaynar kaynamaz çikolataların üzerine dökün.
3. Bir çırpıcıyla krema ve çikolataları önce dikkatlice karıştırın, ardından çırparak homojen bir sos elde edin.
