1-7 Nisan Kanser Haftası

~AnıL~

Kayıtlı Üye
İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Karakaya'dan Kanser Haftası nedeniyle mesaj yayınlamıştır.

Kanser, vücuttaki hücrelerin anormal ve kontrolsüz bir şekilde çoğalması ile karakterize bir grup hastalığın ortak adıdır. Kanser günümüzün en önemli sağlık sorunlarından birisi olup, sık görülmesi ve öldürücülüğünün yüksek olması nedeniyle de önemli bir halk sağlığı sorunudur.


Dünyada her yıl 12,7 milyon kişiye kanser tanısı konulmakta ve 7,6 milyon kişi kanserden ölmektedir. Bu konuda önlem alınmazsa dünya genelinde kanser yükünün artarak 2030 yılında 26 milyon yeni kanser vakası tespit edileceği ve 17 milyonun ölümle sonuçlanacağı tahmin edilmektedir.



Bilindiği üzere 2011 yılı Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Daire Başkanlığı tarafından "Kadın Kanserleri Yılı" olarak kabul edilmişti. 2012 yılı da Kanserle Savaş Daire Başkanlığınca "Kadın Kanserleri Yılı" olarak kabul edilmeye devam edecektir. Meme kanseri tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kadınlarda en sık görülen kanser türüdür. Ülkemizde yılda en az 20.000 kişiye meme kanseri teşhisi aldığı bilinmektedir ve ne yazık ki olguların büyük bir bölümü geç evrelerde teşhis edilmektedir.


Kanser konusunda toplumda farkındalık sağlanması ve toplum bilincinin geliştirilmesi kanserle mücadelede en etkili yöntemlerin başında gelmektedir. Erken tanı ile önlenebilir kanserlerin tarama programlarına alınması ile ilgili faaliyetler ülke geneliyle birlikte ilimizde de yapılmaktadır. Eğitim yoluyla halkın bilinçlenmesi, kanserden korunma, kanserin önlenmesi ile kanser vakalarının erken evrelerde yakalanmasına yönelik tarama programları ve Sigara Bıraktırma Destek Tedavisi danışmanlığı KETEM' de ( Kanser Erken, Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi) yürütmektedir.


İlimizde Toplum Tabanlı Meme Kanseri Taraması ve Toplum Tabanlı Rahim Ağzı Kanseri Taraması uygulanmaktadır. KETEM ve Sağlık Müdürlüğü ile ortaklaşa yürütülen toplum tabanlı tarama programlarda 2011 yılı içersinde 3 kadına meme kanseri tanısı koyulmuş, 71 kadında ise rahim ağzı (serviks) kanseri öncü lezyonları saptanmış ve tedavileri yapılması için gerekli sağlık kurumlarına yönlendirilmişlerdir.

Rahim ağzı kanseri ileri tetkik aşaması için 2011 yılında KETEM' de kadın doğum uzmanlarının gerekli gördüğü durumlarda rahim ağzı kanseri teşhis aşamalarında kullanılan bir cihaz olan kolposkopi cihazı kullanımına başlanmış ve 22 kadına kolposkopik uygulama yapılmıştır. Ayrıca 2011 yılında Sigarayı Bıraktırma Destek Tedavisi Programı çerçevesinde KETEM Sigara Polikliniğinde 3375 kişiye ücretsiz ilaç dağıtımı ve danışmanlık hizmetleri verilmiştir. Şu an itibariyle kayıtlı kişilere ücretsiz ilaç verilmesi ve danışmanlık hizmeti devam etmekte olup, Kanserle Savaş Dairesi Başkanlığının emirleriyle yeni kayıt yapılmamaktadır.
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
vozol
Geri
Üst