YAZ AYLARININ VAZGEÇİLMEZ İÇECEĞİ; LİMONATA
Sıcak yaz aylarında serinlemek için içecek tüketimimiz yüksek miktarda artmaktadır. Sıcakta vücudun su kaybı çok daha yüksek miktarda olduğu için sıvı tüketimi de artmaktadır. Bu noktada hangi içecekleri tüketmek daha sağlıklıdır ve ne miktarda tüketilmelidir? Gazlı ve asitli içecekler yaz aylarında tercih edilse de bu tür içecekler midede asidin artmasına, gastrit tarzı mide problemlerine, kemik erimesine, dişlerin çürümesine ve obeziteye sebep olduğu bilinmektedir. Bu tür içecekler yerine ayran, maden suyu, soda, limonata, su tarzı içecekleri tüketmek sağlıklıdır. Yaz aylarında hem serinleten hem de içerisinde bol C vitamini bulunan limonatayı tercih etmek hem sağlıklı hem de kilo verdirir.
C vitamini son yapılan araştırmalarda yemeklerle beraber tüketildiğinde yemeğin mideyi terk etme süresini uzattığı için daha fazla tokluk verir ve daha az acıkmanıza sebep olur. Bu yüzden zayıflamaya yardımcıdır. Ayrıca C vitamini bağışıklık sistemini kuvvetlendirir, hücreleri korur, iyi bir antioksidandır. Bu yüzden yaz aylarında yemeklerle beraber buzlu, naneli limonata tercih ediniz.
Limonata içerisinde şeker olduğu için kilo vermek isteyenler splenda ( kansorojen içermeyen tatlandırıcı) ile yapmalarını öneririm. Eğer tatlandırıcı kullanmak istemezseniz az esmer şekerde ilave edebilirsiniz.
Zencefilli Diyet Limonata
Zencefilin metabolizmayı hızlandırıcı etkisi vardır. Zencefilli ve splenda ile limonata yaparsanız zayıflamanıza yardımcı olacaktır.
* 3-4 adet taze zencefil
* 8 adet limon
* 2 yemek kaşığı toz splenda
* 10 bardak su
Zencefiller kabukları soyulup birkaç parçaya bölünür. Bir tencereye su, tatlandırıcı ve taze zencefil konup kaynatılır. Şurup kaynamaya başladıktan 10 dakika sonra altı kapatılıp soğumaya bırakılır. Limonlar küçük parçalara bölünüp blender veya mutfak robotunda püre haline gelinceye kadar çekilir. Bir tülbentten geçirilerek suyu zencefilli şurupla karıştırılır. Tadına bakılarak istenildiği oranda su eklenir.
Ev Limonatası
· 10 adet sert ve sulu limon
· 1 demet taze nane
· 800 gr. toz şeker
· 5 litre su
·
Limonlar yıkandıktan sonra ince ince rendelenir. Şeker ve saplarından ayrılıp iri doğranmış nane eklenir. Kabukları rendelenmiş limonlar ince halkalar halinde doğranarak karışıma eklenir. Bu karışım dakikalarca macun kıvamına gelene kadar yoğrulur.
5 litre su ilave edilir, yoğrulmaya devam edilir. Şeker iyice eriyene kadar karıştırılır. Daha sonra karışım, içindeki malzemeler alınıp süzülür. Nane yaprakları, buz ve limonla süslenerek soğuk olarak servis edilir.
Sıcak yaz aylarında serinlemek için içecek tüketimimiz yüksek miktarda artmaktadır. Sıcakta vücudun su kaybı çok daha yüksek miktarda olduğu için sıvı tüketimi de artmaktadır. Bu noktada hangi içecekleri tüketmek daha sağlıklıdır ve ne miktarda tüketilmelidir? Gazlı ve asitli içecekler yaz aylarında tercih edilse de bu tür içecekler midede asidin artmasına, gastrit tarzı mide problemlerine, kemik erimesine, dişlerin çürümesine ve obeziteye sebep olduğu bilinmektedir. Bu tür içecekler yerine ayran, maden suyu, soda, limonata, su tarzı içecekleri tüketmek sağlıklıdır. Yaz aylarında hem serinleten hem de içerisinde bol C vitamini bulunan limonatayı tercih etmek hem sağlıklı hem de kilo verdirir.
C vitamini son yapılan araştırmalarda yemeklerle beraber tüketildiğinde yemeğin mideyi terk etme süresini uzattığı için daha fazla tokluk verir ve daha az acıkmanıza sebep olur. Bu yüzden zayıflamaya yardımcıdır. Ayrıca C vitamini bağışıklık sistemini kuvvetlendirir, hücreleri korur, iyi bir antioksidandır. Bu yüzden yaz aylarında yemeklerle beraber buzlu, naneli limonata tercih ediniz.
Limonata içerisinde şeker olduğu için kilo vermek isteyenler splenda ( kansorojen içermeyen tatlandırıcı) ile yapmalarını öneririm. Eğer tatlandırıcı kullanmak istemezseniz az esmer şekerde ilave edebilirsiniz.
Zencefilli Diyet Limonata
Zencefilin metabolizmayı hızlandırıcı etkisi vardır. Zencefilli ve splenda ile limonata yaparsanız zayıflamanıza yardımcı olacaktır.
* 3-4 adet taze zencefil
* 8 adet limon
* 2 yemek kaşığı toz splenda
* 10 bardak su
Zencefiller kabukları soyulup birkaç parçaya bölünür. Bir tencereye su, tatlandırıcı ve taze zencefil konup kaynatılır. Şurup kaynamaya başladıktan 10 dakika sonra altı kapatılıp soğumaya bırakılır. Limonlar küçük parçalara bölünüp blender veya mutfak robotunda püre haline gelinceye kadar çekilir. Bir tülbentten geçirilerek suyu zencefilli şurupla karıştırılır. Tadına bakılarak istenildiği oranda su eklenir.
Ev Limonatası
· 10 adet sert ve sulu limon
· 1 demet taze nane
· 800 gr. toz şeker
· 5 litre su
·
Limonlar yıkandıktan sonra ince ince rendelenir. Şeker ve saplarından ayrılıp iri doğranmış nane eklenir. Kabukları rendelenmiş limonlar ince halkalar halinde doğranarak karışıma eklenir. Bu karışım dakikalarca macun kıvamına gelene kadar yoğrulur.
5 litre su ilave edilir, yoğrulmaya devam edilir. Şeker iyice eriyene kadar karıştırılır. Daha sonra karışım, içindeki malzemeler alınıp süzülür. Nane yaprakları, buz ve limonla süslenerek soğuk olarak servis edilir.