Uygulamalı Ritim Dersi , Ritim Dersi Resimli ,Anlatımlı Ritim Dersi

уαяєη

ɘƨмɘя
Bayan Üye
Uygulamalı Ritim Dersi
images.gif

Ritim çalışmalarına geçmeden önce vuruş konusunu çok iyi anlamalıyız. Genelde bu konu şu şekilde açıklanır. Sabit bir hızda yürüyen bir asker düşünelim ve komutan ona hep şu şekilde bağırmakta. (SOL SOL SOL_SAĞ SOL). Bizde kendimizi o kumutanın yerine koyalım ve aynı sözleri tekrarlarken sağ elimizi öne doğru uzatıp her sol değişimizde aşağı ve yukarı doğru hareket ettirelim. Hadi komik gelsede bunu yapın. Hep birlikte ellerimizide bu ritmik komutla birlikte hareket ettirerek söylüyoruz: (sol sol sol-sağ sol).
Burada her sol dediğimizde ve aynı anda elimizi aşağı doğru hareket ettirip yukarı kaldırdığımızda geçen süre BİR vuruştur. 'Sol- sağ' derken ise orada özel bir durum var. Elimizi aşağı hareketinde sol
virgs.gif
aşağıdan yukarı çıkma anında 'sağ' diyerek yukarı hareketini tamamlıyoruz. İşte burada geçen süre ise iki tane yarım vuruştur. Aşağıdaki şekli inceleyelim:

İLK RİTİM ÇALIŞMAMIZ

Gitarımızla La minör (Am) akorunu basıyoruz.

24fl7iv.jpg


Eğer akustik gitarımız varsa pena ile (pena : saz çalanlar mızrap diyorlar)
virgs.gif
klasik gitar çalıyorsak baş parmağımızı ve işaret parmağımızı birleştirerek vuruşlara geçiyoruz. Unatmyalımki klasik gitar kesinlikle pena ile çalınmaz. Ve dört kere yukarıdan aşağı doğru vuruşumuzu yapıyoruz. Dikkat etmemiz gereken en önemli nokta her vuruş eşit aralıkta zamanda olmalı. Yani yukarıdaki örneğimizi hatırlarsak a******iz tam dört kere sol ayağını yere vuruyor.

a58a6g.jpg


2hwdyfb.jpg


Am
virgs.gif
G
virgs.gif
F
virgs.gif
E akorlarına basarak her bir akor için dört kere bir vuruş çaldık.
Şimdi hiç kesintisiz ve eşit aralıklarla bu dört akor arasında aynı vuruşumuzu çalıyoruz. Yani toplam onaltı tane bir vuruş.

Yukarıdaki ritim çalışmamızı sürekli çalmamız gerekiyor. Özellikle yeni başlayanlar. Ama bir müddet sonra sıkıcı hale gelebilir. Biraz eğlence katalım ve ilk çalışmamızla ALPAY'DAN FABRİKA KIZI isimli o unutulmaz parçayı çalalım. Unutmayalım her akor için dört tane
virgs.gif
toplam onaltı tane eşit aralıkta bir vuruş çalıyoruz. Nasıl çalacağınızı aşağıdaki tablo ile açıklıyorum:

4vlgtc.jpg


RİTİM DERSLERİ (BÖLÜM II)

Bölüm I'de vuruşun ne olduğunu öğrendik
virgs.gif
ilk ritim çalışmamızı çaldık ve konuya başladık. Her yeni bölümde ritim konusunda hep birlikte ilerleyeceğiz.
Yeni bir ritimle Konumuza başlıyoruz. Bu ritim çalışmamıza başlarken vuruşlarımızı nasıl yapacağımızı anlamak için öncelikle aşağıdaki şekli inceleyelim.

28l9b0y.jpg


Şeklimizde sekiz tane vuruş var. İlk vuruş üstteki bas teller
virgs.gif
ikinci vuruş ise alttaki tiz tellere yapıldığını görüyoruz. Ayrıca her bir vuruş Yarım vuruş değerinde. İlk ritim çalışmamızda asker örneğini hatırlayın. A******izin her sol adımı atışı bir vuruşu ifade ediyordu. Bu çalışmada ise yarım vuruş yani a******izin her adımında biz vuruşumuzu yapıyoruz. (sol-sağ-sol-sağ...)
Şimdi akorlarımızı basarak vuruşlarımızı yapalım. Bu çalışmada 'Am
virgs.gif
G
virgs.gif
ve Dm' akorlarını kullanacağız. Akorlarla ilgili resimli açıklamaları 'gitar okulu bölümünde " en çok kullanılan akorların resimli anlatımı" linkine tıklatarak ulaşabilirsiniz.

2mpn6lv.jpg


w17506.jpg


Bu akoruzumuzu bastıktan sonrada bu konuda verilen vuruşlarımızı çalıyoruz.
Şimdi ise bu üç akoru kullanarak her bir akor için sekiz'er tane yarım vuruş çalıyoruz. Sürekli çalışmalısınız ki akor geçişlerinde hem temiz ses elde etmeli hemde kesintisiz çalabilmelisiniz.
Sürekli bu akorlar arasında ritmimizi çalarak geçiş yapmak bir müddet sonra sıkıcı olacağını düşündüğüm için bu bölümde çok sevdiğim bir parça olan 'gönülçelen
virgs.gif
Teoman' ile çalışmamıza devam ediyoruz. Bu parçayı çalarken kullanacağımız akorlar 'Dm G ve Am'
virgs.gif
yani biraz önce çalışmasını yaptığımız akorlar.

d7f68.jpg


Parçamızın ilk kıtasını tabloda vuruşlarıyla birlikte nasıl çalınacağını gösterdim. Parçanın tüm söz ve akorlarına 'Türkçe şarkı akorları bölümümüzden ulaşabilirsiniz. Diğer bölümleride siz çıkarmaya çalışın. Parçanın tamamını aynı tarzda çalabilirsiniz.

RİTİM DERSLERİ ( Bölüm III )

dfgcoy.jpg


14io2ok.jpg



Artık Akor Basarak Ritmimizi Çalabiliriz
İlk olarak basacağımız akor "Em:Mi Minör"

denqfb.jpg


Ritim çalışmamızdaki vuruşlara dikkat ederek dört tane bir vuruş çalıyoruz. ( Unutmayın her bir vuruş süresi içinde bir yarım iki çeyrek vuruş çalıyoruz. 'üst-üst-alt' )

Sıradaki akorumuz "Am: La Minör"

s6qfrk.jpg


Bu dört akor arasında yukarıdaki vuruşları kullanarak kesintisiz temiz sea alana kadar ritmimizi çalışın. Bu sürekli çalışmanın sıkıcı olmaması için daha önceki bölümlerde olduğu gibi bu akorları ve bu dersimizde öğrendiğimiz ritmi kullanarak parça çalışması yapacağız.


Bu Dersimizdeki Ritmi Kullanarak Parça Çalışması
Rahmetli Barış Manço' nun unutulmaz parçası 'Dağlar Dağlar' isimli parçayı öğrendiğimiz ritimle çalalım. Daha önceki derslerimizdede olduğu gibi parçayı vuruşlarımızıda gösteren bir tablo ile nasıl çalacağımızı gösteriyorum.

2i9njwh.jpg
 
takipçi satın al
Uwell Elektronik Sigara
instagram takipçi hilesi
takipçi satın al
tiktok takipçi hilesi
Geri
Üst