Pırasa , Pırasa Nedir , Pırasa Üretimi , Pırasa Çeşitleri , Pırasa Gübreleme

Salvo

Kayıtlı Üye
Aslında makbul bir kış sebzesi olduğu halde yaz mevsiminde de zaman zaman pazarlarda görebildiğimiz pırasayı veren Pırasa bitkisi
smilev.gif
Zambakgiller'dendir. Anayurdu kesin olarak bilinmeyen pırasa bitkisinin yabani örneklerine Akdeniz havzasında rastlanmaktadır
smilev.gif
l m'ye kadar boylanabilen bu ikiyıllık otsu bitki
smilev.gif
ülkemizde bol bol üretilip tüketilmektedir.

Pırasa bitkisi
smilev.gif
soğanın çok yakın akrabasıdır. Ancak kökünden oluşan soğanının gömleği
smilev.gif
çok uzayarak toprağın üzerinde 40-45 cm'lik beyaz bölümü oluşturur. Bu gömleğin üst tarafından bitkinin yeşil kısmı (yaprakları) çıkarak 40-50 cm. kadar uzar.

Tüm bölümleri keskin kokulu olan pırasanın
smilev.gif
beyaz ve yeşil kısımlarıyla zeytinyağlı ve sadeyağlı yemekleri
smilev.gif
yalnızca beyaz kısımlarıyla dolması
smilev.gif
mücveri ve paça denilen özel yemeği yapılır. Pırasa
smilev.gif
sebze çorbalarına katılır
smilev.gif
börek içi olarak da kullanılır.

BESİN DEĞERLERİ

100 gr. çiğ (pişirilmemiş) pırasanın içerdiği besin değerleri şöyle sıralanabilir: 25 kalori; 1
smilev.gif
8 gr. protein; 4
smilev.gif
6 gr. karbonhidrat; 0 kolesterol; 1.3 gr. lif: 27 mgr. fosfor; 60 mgr. kalsiyum; 2 mgr. demir; 6
smilev.gif
4 mgr. sodyum; 278 mgr. potasyum: 12
smilev.gif
5 mgr. magnezyum; 0
smilev.gif
07 mgr. B1 vitamini; 0
smilev.gif
4 mgr. B3 vitamini ve 15 mgr. C vitamini.

SAĞLIĞIMIZA YARARLARI

Yukarıda görüleceği gibi
smilev.gif
içerdiği potasyum
smilev.gif
demir
smilev.gif
kalsiyum mineralleri ve özellikle yüksek orandaki lifi nedeniyle önemli bir besin maddesi oluşunun yanı sıra;

o Pırasa şurubu göğsü yumuşatır ve öksürüğe iyi gelir. Güçlü bir balgam söktürücüdür: Bunun için pırasanın beyaz ve yeşil kısımları ince ince kıyılarak suda iyice kaynatılıp süzülür. Böylece elde edilen şuruptan günde 2-3 bardak içilir.

o Ayrıca pırasa idrar söktürücüdür. Sindirimi kolaylaştırır: Bu etkilerinden yararlanmak için bolca pırasa yenilmelidir.

BİTKİSİNİN ÜRETİLMESİ

Pırasa bitkisinin tohumları
smilev.gif
mart-mayıs aylarında
smilev.gif
önceden hazırlanmış soğuk yastıklara sıkça ekilir. Üzerleri 1-1
smilev.gif
5 cm. kalınlıkta gübreli toprakla örtülüp bastırılır. Süzgeçle sulanır. 10-12 gün sonra filizlenme başlar. Zayıf filizlenen fideler sökülerek seyreltme yapılır. Fideler 15-20 cm. kadar boylanıp kurşun kalem kadar kalınlaştığında
smilev.gif
bahçe ya da tarladaki asıl yerlerine şaşırtılmaya hazır olur. Fideler
smilev.gif
kışın iyice kazılarak düzeltilmiş ve gübrelenmiş toprağa
smilev.gif
15-20 cm. aralıkla dikilir.

BİTKİSİNİN YETİŞTİRİLMESİ

İklim isteği: Pırasa
smilev.gif
ılık iklimli bölgelerin bitkisidir. Serin ama çok soğuk olmayan yörelerde de yetiştirilebilir. Ancak
smilev.gif
bitkinin iyi gelişmesi için yetiştirildiği yer bol bol güneş görmelidir.

Toprak isteği: Pırasa bitkisi
smilev.gif
toprak isteği yönünden yakın akrabası soğan kadar seçici değildir. Çok ağır bünyeli ve su tutan topraklar dışında her türlü toprakta yetişir. Ama
smilev.gif
toprak organik madde yönünden çok zayıfsa pırasa bitkisinden alınan ürün düşkırıcı olur. Şu halde en iyi sonuç
smilev.gif
iyi işlenmiş
smilev.gif
süzek (suyu iyi akıntılı) ama biraz nem tutma yeteneği bulunan tınlı topraklarda alınır.

Sulama: Pırasa bitkisi
smilev.gif
sıcak ve kurak havalarda
smilev.gif
toprağı yeterince nemli kalacak biçimde sulanmalıdır.

Gübreleme: Pırasa bitkisinin yetiştirileceği toprak
smilev.gif
kışın iki kez kazılarak düzeltilir ve iyi yanmış çiftlik gübresi ya da kompoze fenni gübreyle gübrelenir. Daha sonra bitkinin gövde yapısının kalınlaşması için arada bir gübre ya da şerbet verilir. Ancak bu gübreleme işi ağustos ayı sonuna kadar sürdürülür
smilev.gif
daha sonra bitkiye gübre verilmez.

Toprak isleme: Pırasa bitkisinin çevresinde yetişen yabani otlarla
smilev.gif
çapalama yapılarak mücadele edilir. Bu arada bitkinin bozuk görünüşlü
smilev.gif
sararmış ve kurumuş yaprakları kesilip çıkarılır. Bitkinin beyaz kısmının iyice aklaşması için boğaz doldurma işlemi yapılır.

Hasat (Derim): Ekiminden 30-45 hafta kadar sonra olgunlaşan pırasa bitkisi
smilev.gif
çok kalınlaştığında lezzeti azalacağından
smilev.gif
gövde kalınlığı 2-3 cm'ye erişince topraktan elle sökülerek hasat edilir. Hasattan önce toprağının sulanması
smilev.gif
bitkinin sökülmesini kolaylaştırır. Pırasa hasat edilirken bitki hiçbir zaman zorlanıp koparılmamalı ve sokum işinde gerekirse küçük çapa kullanılmalıdır.

Hastalık ve zararlılarıyla mücadele: Pırasa bitkisine dadanan zararlı ve hastalıklarla
smilev.gif
uzmanlara danışılarak ve uygun tarım koruma ilaçları kullanılarak zamanında
smilev.gif
eksiksiz ve aksatılmadan mücadele sürdürülmelidir.
 
takipçi satın al
instagram takipçi hilesi
takipçi satın al
tiktok takipçi hilesi
vozol
Geri
Üst