BHS (Boşnakça-Hırvatça-Sırpça)

spartak

Kayıtlı Üye
Boşnakça, Hırvatça ve Sırpça hemen hemen aynı dildir. (Yurt dışında bu bölüm "BCS" Bosnian, Croatian, Serbian Language " yani Boşnak, Hırvat, Sırp Dili olarak geçer). Bu Dillerin aynı olmasından dolayı Türkiye'de sadece Trakya Üniversitesi /Edebiyat Fakültesi /Balkan Dilleri ve Edebiyatları Bölümünde /Boşnak Dili ve Edebiyatı bölümünde Eğitimi verilir. 4 Yıllık bir bölümdür. Ayrı olarak Hırvatça veya Sırpça Bölümler yoktur. Çünkü Boşnak Dili ve Edebiyatı hepsini kapsar.Yugoslavya dağıldıktan sonra ortaya çıkan; Bosna Hersek, Hırvatistan, Karadağ, Makedonya, Sırbistan, Slovenya, Kosova ve Sancak bölgesinde dil geçerlidir. Aslında Aynı dile, bağımsızlığını kazanan her devlet kendi ulusunun adını vermiştir. Boşnaklar bu dile Boşnakça; Hırvatlar, Hırvatça; Sırplar, Sırpça; Slovenler, Slovence olarak tekrardan isimlendirmişlerdir. Balkanlarda Bosna Hersek, Hırvatistan, Sırbistan, Slovenya, Kosova ve Karadağ'da bu dil kullanılır. Ayrıca Makedonca, Bulgarca ve BHS (Boşnak-Hırvat-Sırp) dili Güney Slav dil ailesinden oldukları için kendi içlerinde de ciddi oranda bir benzerlik söz konusudur.

Boşnakça-Hırvatça-Sırpça : "voda" su
Makedonca : "voda" su
Bulgarca : "vodi" su

Boşnakça-Hırvatça-Sırpça : "more" deniz
Makedonca : "more" deniz
Bulgarca : "more" deniz

Boşnakça-Hırvatça-Sırpça : "grad" şehir
Makedonca : "grad" şehir
Bulgarca : "grad" şehir

Boşnakça-Hırvatça-Sırpça : "žena" kadın
Makedonca : "žena" kadın
Bulgarca : "žena" kadın

Bunlardan Bulgarca ve Makedonca Kiril alfabesi ile yazılır. Boşnakça ve Hırvatça ise Latin harfleri ile yazılır. Sırpça ise hem Kiril, hem de Latin harfleri kullanılır.
 
---> BHS (Boşnakça-Hırvatça-Sırpça)

Boşnak Dili ve Edebiyatı Bölümü, Trakya Üniversitesi / Edebiyat Fakültesi / Balkan Dilleri ve Edebiyatları Bölümü bünyesinde bulunur. 4 yıllık bir bölümdür.

Avantajları:

1. Boşnakça, Hırvatça ve Sırpça hemen hemen aynı dildir. (Yurt dışında bu bölüm "BCS" Bosnian, Croatian, Serbian Language and Literature" yani Boşnak, Hırvat, Sırp Dili ve Edebiyatı olarak geçer) Ancak Türkiye'de sadece Boşnak Dili ve Edebiyatıdır.

2. Yugoslavya dağıldıktan sonra ortaya çıkan; Bosna Hersek, Hırvatistan, Karadağ, Makedonya, Sırbistan, Slovenya, Kosova ve Sancak bölgesinde dil geçerlidir. Bu, Yugoslavya parçalanmadan bu dilin yani Boşnak-Hırvat-Sırp dilinin Yugoslavya'nın resmi dili olmasından kaynaklanır. Balkanlarda bu adı geçen 7 ülkede bu dil ile iletişim kurulup anlaşma sağlanabilir. Ayrıca Makedonca, Bulgarca, Slovence ve BHS dili Güney Slav dil ailesinden oldukları için kendi içlerinde de ciddi oranda bir benzerlik söz konusudur.

3. Bu bölümde 2. sınıftan itibaren seçmeli bir dil olarak Rusça öğretilir. Rusçanın da Slav dil ailesinden olması sebebiyle öğrenimi bu bölüm öğrencileri açısından daha kolaydır. Ayrıca 2014 yılı için alt yapısı hazırlanan "Boşnakçanın, Sırpça ve Hırvatça ile karşılaştırılması" ve "Boşnakçanın, Makedonca ve Bulgarca ile karşılaştırması" dersleri ile mezun olan öğrenciler Boşnakça-Hırvatça-Sırpça ve Rusçanın yanı sıra, Makedonca ve Bulgarca ile de tanışmış olacak ve Boşnakça-Hırvatça-Sırpça ile bu diller arasındaki farklılıkları kavrayıp, Güney Slav dilleri konusunda detaylı bilgi sahibi olacaklar.

4. Türkiye'de sadece Trakya Üniversitesinde bulunmasından ve yeni bir bölüm olmasından (ilk mezunlarını 2012 yılında 12 mezun ve 2013 yılında 25 mezun verdi) dolayı Türkiye genelinde bu dilleri bilen veya mezun sayısı şimdilik fazla değildir ve bu da göstermektedir ki iş konusunda rekabet henüz ciddi seviyede değildir.

5. Boşnak Dili ve Edebiyatı öğrencileri için "Mevlana değişim Programı" mevcuttur. Bu program sayesinde öğrenciler eğitimlerinin 1 yılını Bosna-Hersek'teki üniversitelerde veya Trakya üniversitesinin Boşnak Dili ve Edebiyatı için anlaşması bulunan başka ülkelerdeki üniversitelerde geçirebilir. Ayrıca bu bir sene boyunca öğrencinin herhangi bir sene kaybı olmaz. Ek olarak öğrenciye Mevlana Progr******* yaralandığı süre boyunca gideceği ülkenin koşullarına uygun burs verilir.

6. Boşnak Dili ve Edebiyatı Bölümünden mezun olan öğrenci yine Trakya Üniversitesi Bünyesinde bulunan Balkan Araştırma Enstitüsünde / Balkan Çalışmaları Yüksek Lisans progr******* yararlanıp eğitimine ve akademik kariyerine devam edebilir. Ayrıca yakın gelecekte Doktora programının açılması da gündemdedir.

7. Boşnak Dili ve Edebiyatı Bölümünden mezun olan öğrenciler, YDS Sırpça'dan puanlarını alırlar. Sırpça YDS sınavı test değil çeviri olarak yapılmaktadır.

8. Boşnak Dili ve Edebiyatı Bölümünde okuyan öğrenciler, ÇAD ( Çift Anadal Programı) ile YGS sınavına gerek olmadan istedikleri başka bir bölümde (Müt-Ter İngilizce, Almanca, Uluslararası İlişkiler, Tarih, Türk Dili ve Edebiyatı, Arkeoloji, Sanat Tarihi vb.) de okuyup 4 yıllık eğitim süreleri sonunda iki tane 4 yıllık bölüm diploması alabilirler. Ayrıca Açık Öğretim Fakültesinde diledikleri bir bölümü yine YGS sınavına gerek olmadan okuyabilirler.
 
Son düzenleme:
takipçi satın al
instagram takipçi hilesi
takipçi satın al
tiktok takipçi hilesi
vozol
Geri
Üst